Şimdi Ara

Odtü ee mi Hacettepe bilgisayar mı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
109
Cevap
4
Favori
5.667
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

tamam kanka gönlün olsun hacettepe mühendislikte top tier. Teslada otonom araç yapacağına yazılımcılığı seçmişsin. Hala geç değil. Odtü ee mi Hacettepe bilgisayar mı 

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu konuyu biri 5-6 sene önce görse ne tepki verirdi acaba

• bana göre düşünmeden hacettepe bilgisayar düşününce odtü ee. çünkü bu versus'da hacettepe bilgisayar demek için hiç düşünmemiş olmak lazım Odtü ee mi Hacettepe bilgisayar mı 

• Alexander Volg Zangief kullanıcısına yanıt
    Çok iyi yorum

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • "odtü ee mi" mi? Benim gözümde bu soru için cevabı değiştirecek tek durum karşısında boun ee olmasıdır.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Tamam cs isteyen herkes ee yazsın o sevmediği dersleri alsın sonuçta eskiden 20kydı ya demek ki iyi değil, mezunları iyi yerlerde ama bunun ne önemi var değil mi?

• goygoy06 kullanıcısına yanıt

E iyi de atiyorum telekomcu olduysan aldigin devre logic veya feedback tarzi derslerin tamami bosa cikiyor ki (boyle biomedical imaging tarzi 4.sinifta donemin belki 5te birinin alacagi derslere girmiyorum bile). Oyle bakarsan telekomcu olmak da zit oldu, veya digital design yapacaksan emtye hakaret, alinan derslerin ise yaramasina bakiyorsaniz kendiniz sifirdan bir telsiz filan yapma işinde calismiyorsaniz muhtemelen bolum derslerinin %80ine hakaret etmis oluyorsunuz. Ki zaten lisans derslerinin inanilmaz intro seviyesinde oldugunu unutmamak gerek

Bu iki bolum zamanla ayrismis olsalar da kesinlikle zit bolumler degiller zaten, computer science denen sey electrical engineeringden kopma bir applied math alanı, hala organik bağları dolu.

• The Killing Road kullanıcısına yanıt
    Sen telekomu evde radyoya kaşık bağlayarak yapıyorsun herhalde devre ve logic bilmeme gerek yok dediğine göre. Empedans hesaplarını , field analizlerini matematik olmadan yapıyorsun onu da anladık. Modulasyonların , Matrix hesaplamaların, filtrelerin hızlı olması için FPGA da yapıldığını da bilmiyorsundur.

İş yaparkende şey dersin sen şimdi çağırın manyetikçiyi ben anca logicten FPGA dan anlarım. Gerisini o baksın. Evde sigorta atınca eletrikçide çağırıyorsundur.

Yani cıkıpta hala bu iki bölüm ortak demek ne alaka anlamış değilim.

Telekomcu olmak icin gereken asil sey probability bilgisi ve possibly waveform design yani signals and systems bilgisi degil mi zaten? Hangi telekomcu hem channel coding hem source coding yapip uzerine waveformunu design edip reel dunyada test edip fpgaden encode/decoderini tek basina yazip oradaki algoritmayi optimize ediyor? Hatta daha hizli olsun diye ayni eleman fpgaleri birakip kendine asic bassin isterseniz, assemblyden kodunu yazsin cok hızlı bir sekilde calisir. Team halinde yapican ki sen bu isleri zaten. Zaten bir insanin her alanda ultimate bir sekilde uzmanlasmasini nasil bekliyorsunuz anlamadim.
    O zaman computer science tarafinda da projeyi cikarirken kodun max efficency ile calismasi icin hayvani bir sekilde agir bir sekilde comparch mi bilmen gerekiyor (nasil yani sen bu projeyi paralelize edemedin, su listedeki islemci cesitlerine gore bir assembly kodu yaziver, ne demek title in sofeng cs mezunusun sen)
    quote:

İş yaparkende şey dersin sen şimdi çağırın manyetikçiyi ben anca logicten FPGA dan anlarım

Evet???? Bundan daha doğal ne var. Degil logic/emt ayrımı, adamin uzmanlik alani değilse (uzmanlik alanindan kastim ucurum degil, real life imaging ile microscopic imaging arasinda bir fark bu) yapilan projede kullanilmasi gereken metrigi belirlemek bile da olsa millet kendi sinirinda duruyor (bunu bizzat ben yasadim, firmanın degeri 10.5billion usd, alman menseili). Olmasi gereken de bu zaten herkes kendi bildigini yapıyor.
    Bu arada son olarak sunu ekleyeyim, matha gerek yok mesajını cikarmak benim mesajimdan harbi buyuk basari ister.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Sen baya ASELSAN mühendisi gibi konuşuyorsun. Ahahahahahs :D kendi işimi yaparım başkasının işi beni ilgilendirmez. Erken beyaz yaka olmuşsun hoşuma gitti :D Bu anlattıların ne kadar piyasada yaşansa da benim görüşüme ters. Körelmeye başlıyorsun anlattığım gibi bir tarz benimsersen. 2-3 seneye kalmaz başka bölüm bakmaya başlarsın kişisel tatminin bittiği için :D

Kişisel tatminim işi yapmakta değil zaten bachelor degreem olsun diye okuyorum, mühendislik yapmaya pek niyetim yok, bence emeğinin karşılığını veren bir iş değil pek.

E bunun bir numaralı sebebi senin her alanda advanced bir konuma gelemeyecek olman. Aselsani filan gecin, hep telekomdan gittik diye oradan örnek vereyim, qualcomm her sene flagship bir mobil modem cikarir, bu projede değil hardwareini yapanin/microcodeunu yazanların bambaşka takimlar olmasını geçtim, chipsetin içindeki bazı kısımların mimarisi bile doğal olarak ayrı takımlar tarafından hazırlanıyor, hazırlanmak zorunda. Bir eleman channel codingde devrim yapmis olabilir, ama bu onun waveform designlari yapabileceği anlamina elbette gelmiyor. Sanıyorum mezunsunuz, bu yüzden benden daha iyi bile bilmeniz lazim, grad levelda isler o kadar ozellesiyor ki anlatmak mumkun degil. Zaten asil sivrilme burada oluyor, sinyali giris seviyesinde bir, transistorleri giris seviyesinde bil, dijitali giris seviyesinde bil, eee? Her mezun bilir zaten. Bir alanda hakiki uzmanlasinca asil aranan eleman oluyorsun dogal olarak, oyle olmasa buyuk firmalarda girla phdli eleman olmazdı pek cok takımda. Ha siz hem bir insan polar coding filan kesfetsin, hem manufactring technique i kendi gelistirsin hem de kallavi emt bilsin de dalgalari tasarlasin filan gibi bir sey dusunuyorsaniz imkansiz o.

Kendi cecabını kendin veriyorsun zaten. Hem diyorsun cs ve ee çok benzer hemde gidip telekomun alt dallarında uzmanlaşmaktan bahsediyorsun. E nasıl olacak. Yüksek lisans dahil telekomda uzmanlaşmak için matematik, dif, gömülü,dijital, randam niiımber ıvır zıvır 15 ders almışımdır. Şimdi gidip object oriented kod yazıp donanıma mesafe mi koyayım. Yada FPGA ile uğraşmayın bu aldığım dersleri çöpe mi atayım. FPga ile uğraşmak için gereken elektronik ve circıit derslerini almayayım mı ? Ne diyorsun ? Boşuna kürek çırpmaya gerek yok cs ve ee baya farklı branşlar. Benzer diyen kendini kandırır. Lisans eğitimini de küçümseme. School book bilgi olmadan herkes bir hiç. Alaylı olarak ee ci olamazsın. Anca konya sokakts direnç satarsın.

Yahu cunku bunlar benzer alanlar temelde. Sofeng oldugunda csciler automataya, digital designa mesafe koymus oluyor mu, evet, teorik ml/computer graphics vs calisirsan da bachelor cycleda aldigin pek çok ders boşa çıkıyor. Quant background katan math derslerini buraya katmadigimi daha once de soyledim bir daba söyleyeyim, bu iki bolum de inanılmaz simply ederseniz applied math cunku. Her seyin temelini bunlar olusturuyo.

Hayir zaten hep konu commdan ilerledigi icin oradan yine ornek vericem, eger devre teorisi veya emt, feedback cok cok kritik dersler olsaydi bence gecen donem bulundugum okul zorunlu tutardi syscom bölümünde bu dersleri. Gercekte olan, bolum cs dan bolundugu için 2.sinifta bir tane comparcha giris dersi var, ki o da ilerideki theory of computation veya parallel computing tarzi alanlarda da ders alacaksan background olustursun diye. Fpga ile ugrasiyorsan evet aldigin emt veya elektronik devre tasarimi tarzı dersler bir sey katmiyor interdisipliner bir seyde calismayacaksan (ben gecen sene ml accelerator uzerine calistigim icin projemizde hem comparch hem teorik ml hem de simulasyon icin digital design bilmemiz gerekiyordu mesela, ha onda bile ben sadece teorik ml kismini yapiyordum, mimariyi baskasi yapiyordu fpgade simulasyonu baskasi cunku normal olan da bu, bir insanın hem asic tasarlamasini hem verilog yazmasini hem de ml teorisini bilmesini bekleyemezsin).

Cs ve ee yakin brans olmasini gectim, mit deki gibi tracklerle ayrilmasi gereken bir butun. Aralarinda tonla gri alan var, cs sadece javadan oop yazmak da değil

• Yani değişik bir analoji. Kökenler aynı derken ikiside matematikten türüyor diye benzer demek. Baya komiksin. CS kaç tane matematik dersi alıyorda applied matematik bilsin. Maksimum bileceği API çağırıp parametre verip kullanmak.

Sen devre teorisininin , mantetiğin ,kontrolün kritik olmadığını düşünüyorsan yanlış bölüm seçmişssin boşa hamallık yapmışsın. CS okuyup boşa angarya öğrenmemiz olurdun.

FPGA da similasyon diye birşey olmaz. Pcde simüle edersin. Kartta simülasyonu verify edersin. Anladığım kadarıyla en fazla experimental kartta bcd çalıştırmışsın.
    FPGA için emt ve elektronik devre gereksiz diyorsun çünkü anlamadığım belli. Bu arada ml ve simülasyonu aynı anda yapamıyorsan ve yeni mezunsan sıkıntı büyük. Digital desing demeye gerek yok. Vhdl ve verilog bilmen gerek. Digital Design daha elementary birşey.

Sürekli asic ten dem vuruyorsun gözün biraz korkmuş galiba. Asicler seri üretim ürünleri olur genelde ciddi test ve doğrulama ister bambaşka bir uzmanlık alanı yine ee içinde.

Sonuc olarak layered yapılar var ama bunların arası gri falan değil bildiğin farklı şeyler. Bi ee ci yine cscinin işini 1-2 yılda kapabilir. Emek ister ama bir cs ci ee cinin işini yapamaz. Baya bi yetişme süreci ister.

Ama ee bölümüne ait kötü bir özellik vardır. Bi konuda fazla bilgin yoksa çok açılmamak lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi goygoy06 -- 16 Temmuz 2023; 15:48:18 >

Adam bilkent ee’de 3.9+ ortalama yapmış tabii sen daha iyi bilirsin.

cahil cesareti ne güzel ya

• Arkadaşta olduğu gibi bendede 8 senelik mezun olmanın verdiği EE egosu var. Sende büyüyünce kazanırsın abisi merak etme.

80 sene olsa ne fark eder?

messi'nin 18 yaşındaki hali vs sabrinin 30 yaşındaki hali gibi düşünOdtü ee mi Hacettepe bilgisayar mı 

ilber ortaylı yarı cahiller daha tehlikeli demişti harbiden de öyle valla. içi boş ego kadar tiksinç bir şey yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BE6B755DC -- 16 Temmuz 2023; 15:54:19 >
  • Odtü ee mi Hacettepe bilgisayar mı

dayıcım ne sallamışım? adam girdiği her sınavda derece yapmış 3.9+ ortalaması var, epfl'de erasmus yapıyor. ona mı inanalım yoksa türkiye'de vasat bir ee'ciye mi?

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.