Şimdi Ara

Odtü ee mi Hacettepe bilgisayar mı (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
109
Cevap
4
Favori
5.715
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Matematik dedigin sey sadece complex calculus ve transformation techniques mi, csciler de ona bakarsan daha saglam bir (trde adam akilli veremeseler de) discrete graph ve stat temeli aliyorlar. Computer graphicste hicbir ee alaninda kullanmayacagin kadar çok geometry var, ileri ml kisminda (bu cs degil arada bambaska bir disiplin derseniz anlayisla karsilarim) bambaska linear algebra/matrix calculus turevleri var. Computer scientistlerin yaptigi tek sey library importlayip parametre girmek degil, sofeng computer science değil sadece bir alt dali ki dediginiz sey de sofengin en elementary kismi denebilir. Zaten temeli algoritma olan bir disipline math yok demek tek kelimeyle sacmalik.

Evet devre teorisi telekomcu olacaksan kritik değil, hayatin boyunca vhdl yazan bir embedci olacaksan ve sana verecekleri is sadece o olay icin algoritmayi fpga e implemente etmek olacaksa kritik degil. Emt vlsi ci olacaksan kritik değil, bambaska fieldlar bunlar. (Vlsi uzerine calistigim hocam dediydi direkt emtyi son döneme at diye).

Fpga de yapacagimiz mimariyi guzelce simule ettik, gidip o architecture icin asic basip calisiyor mu diye deneyemeyecegimiz için baska caremiz yoktu dogal olarak. Halihazirda var olan islemci uzerinde yeni kompleks mimarinin tam performans simülasyonu alinabilecek bir sey değildi, zaten bizden önceki çalışmalar da boylr bir methodoliji izliyorlardi. Bu endüstriyel çalışma değildi akademik researchtu onun notunu dusuneyim. Anlanmayan sey conference a paper olarak gitti, enteresan bir olay.

Gozum asicten filan korkmadi uzerine calistigim alanlardan biriydi gecen sene, ben tam olarak o kisimda involve olmasam da ornegi bildigim yerden verdim. Ml ve simulasyonu ayni anda yapamiyorsan diyorsunuz da ileri ml operationlarinin ne denli bir teorik yuku oldugundan haberiniz yok galiba. Application kismi bile inanılmaz zaman alabilen işler bunlar, 3 4 gune yakin trainde tuttugum modelim oldu benim, onden teorik şeylerini yapip akillica o "parametreleri" veya modelin yapisini secmen lazim ki patlamayasin. Ve evet, baska bir uzmanlik alani onu demeye calisiyorum. Asicin nasil architectureunu ben yapmiyorsam o cocuk da teorik parttaki hesaplari/dizilimlerin nasil cikarilmasi gerektigine dair olan rapor kismina ellesmiyordu, çünkü ikimiz de yeterli bilgiye sahip değiliz, olmamizin da manasi yok kimse bize suna accelerator yapiver diye is vermeyecek gelecekte.

Eeci daha cok cscinin isini yapar ama hepsini yapamaz, csci de daja az ee isini yapabilir ama hepsini yapamaz. Beraber çalışırlar birbirlerini tamamlarlar, aradaki gri kisimlarda birbirlerinin yerjne gecerler cunku birbirlerinden besleniyorlar, birbirleri ile hareket ediyorlar, ikisinin de bilgisini isteyen cok fazla dal var. Zaten bu bolumler siyaj beyaz diye ayrilsaydi dunya uzerinde informatik/cs bolumlerinden kopma Telekom bölümleri (epfl), ee tarafindan drive edilen ml programlari (stanford), cs tarafından cikma donanim programları (columbia) olmazdi.

Ben ee isi de cs isi de yapmıyorum ve yapmayacagim (mezun degilim son sinifim), ama arkadaslarim da, diger mezun ust donemlerim de hemfikir bu konuda. Adam telekom phdsi yapiyor ama emt sorsam cozemiyor, basic devre dışındaki seyleri boyle bir sey vardi evet diyerek karşılıyor, neden, cunku ihtiyaci yok. Bilkent csten cok kral bir telekomcu olacak cikabiliyorsun, ornekleri dolu.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• goygoy06 kullanıcısına yanıt

Yahu etrafımdaki insanlar stanforda phdye filan gidip bunlari hic kullanmayip unutuyorlar, zamaninda vardi öyle bir sey evet diyorlar. Gordugumu soyluyorum sadece

• abi ee secip ben donanimi bosverip cengci olacagim demek bana biraz surreal geliyor.

cengdeki adam okula 2 gun mu gidiyor cengdeki adamlarin zor dersleri yok mu ya da cengdeki adam enayi mi? bilgisayar istiyorsaniz bilgisayara bence

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bir EE ciye gelip matematik nedir bilir misin edebiyatı yapman enteresan. Merak etme senden de çok matematik dersi aldım ben. Geometri ilede uzun süredir uğraşmadım. Soyut matemettikle falan kıyaslasan anlayacağımda geometri ne alaka ?

ML öğrenmek için CS cinin matematikte çift anadal falan yapıp aplied math çalışması gerekiyor lakin Matematik hasreti hiç birinde görmedim. Ha ben uzmanlaşacam diyip YL de çalışan oluyordu ama.

Yani FPGA-ASIC olayına hiç girme. FPGA simülasyon gibi birşey değil hala simulasyon diyorsun. VHDL olarak yazdığın şeyi atarsın FPGA'ya çalışır bu kadar. Herhangi bir kart falan bastırmana gerek yok.

Yani daha mezun bile değilsin bana ML zor falan diyorsun. Aldık canım benim hepsini aldık. Machine Learning te çalıştık. Deep Learning te çalıştık. Train de ettik haftalarca bok gibi performansı çıktı. Tereciye tere satıyorsun.

CS alıp nasıl telekomcu oluyorsun oda ayrı mevzu. Çift anadal yapan 1-2 adamdan bahsediyorsan olabilir ama örnekleri dolu biraz iddialı. Hangi CS'ci PSK,FSK falan uğraşsın. Anten bilmez ,manyetik bilmez , random var bilmez , lti bilmez :D

8 senede benim gördüğüm şudur. Bu işte genelde en çok borusu ötenler hem teoriğine hakim olup hemde uygulama kısmını yapabilen insanlardır ve Benim adım hıdır elimden gelen budur tipler bir süre sonra dışlanmaya başlıyor.

Ama sende şunu görüyorum. Sen mühendis olarak değilde akademik olarak devam etmeyi planlıyorsun anladığım kadarıyla. Burdaki vatandaşlara senin hedeflerin çok gelebilir. Bunlar benzer disiplinler diyip Best üniversiteleri örnek veriyorsun. Burdaki Ahmette sanıyor CS gelmedi EE yazayım ordan hop istediğim zaman istediğim yere. Öyle olmaz fena patlarsınız haberiniz olsun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi goygoy06 -- 16 Temmuz 2023; 19:48:4 >

Ben zaten ingiliz dili ve edebiyati okuyorum sanki de bambaska bir alana yorum yapiyorum. Ee mathin farklı alanlarina bakiyor, cs mathin farkli alanlarina bakiyor, bu ikisinin de bakmadigi tonla matematik alani var. Sizin geometry kullanmiyor olmaniz bir cscinin geometry kullanmayacagi anlamina gelmiyor (o isik yansimalari gokten inmiyor), siz kullanmiyorsunux diye mlin ileri kısmında okuz gibi kullanilan matrix calculusu buhar olmuyor, theory of computation uzerine calisan birisi graph theoryi ortalama bir eeciden %sonsuz daha fazla bildigi icin csciler cok daha fazla matematige hakim olmuyor (ki ben burada hic engineering dışı applicationlara girmiyorum, zorlasaniz group theory bile kullaniliyordur kabul edilebilecek bir yayginlikta cste vs vs). Bachelor cycleda benden cok math dersi almis olmanız benden daha cok math bilimi nedir neye bakar, veya benden daha iyi math bildiginiz anlamina da gelmiyor zaten. Quant backgroundumun sizden iyi olduğuna (size ozel değil, forumun %99u icin fe gecerlidir bu) daha iyi olduguna eminim orasi apayri mevzu.

Ml grad konusu mu dogru, ama math double major yapmani gerektiren bir sey mi hayir, probability, calculus, linear algebrada advanced olup bunları 2d/3d de yapman yeterli, math double major kesinlikle buna hitap eden bir yol degil ki ülkemizde hicbir okulun matrix calculus dersi filaj açtığını da zannetmiyorum. Gradda teorik dersleri ile katiliyor bu math bilgisi zaten, ben mufredat olustursam okuz gibi math dersi dayarim orasi ayri ama bachelor cycleda eger yeni optimizer bulmayi filan hedeflemiyorsan verilen linear algebra ve prob temeli ile başlarsın, bu ee icin de gecerli.

Yahu architectureun duzgun calisip çalışmadığını clock cyclelari duzgun ayarlayip ayarlamadigimizi nerede denicez baska, sonra da mimari okeymis gibi durunca kardi bastirip denediler (ben projenin bu kısmında yoktum), sonra da paper basildi konferansa filan yollandi.

Eee teorik ml zor tabi, import pytorch as torch yapmaktan filan bahsetmiyorum, gidip optimizeri kendimiz olusturup onun error boundarylerini cekip beklenen gibi calistigini sadece sadece piton simulasyonu ile degil matematiksel olarak ispatlamak kastim. Bir ödevimdeki sorunun ispati 7 sayfaydi gecem donem, zorluk begenmiyor olabilirsiniz ama yorucu oldugu kesin.

Csciler signals and systems aliyor, probability aliyor, temelde telekomcu olmalarina hiçbir manj yok. Zaten az once de dedim, csciden kesinlikle telekomcu cikmasaydi koskoca epfl herhalde 30 senede hatasini fark eder syscomu cs ile diil ee ile bagli/ortak bir bölüm yaparlardi. Keza bir cscinin information theory calismak icin pek bir background eksikliğinin oldugunu sanmiyorum (aaa doğru, cct almamisti onlar). Ayrica, bir csci nasil random variable bilmez siz cs in ne yaptığını saniyorsunuz 4 yıl boyunca 7401 ayri dilde hello world mu yaziyor bu adamlar.

Akademik ilerlemeyecegim, hatta mühendislik yapmayacagim, buna rağmen 4 yıl boyunca boş durmamak için gittim research filan yaptım grad dersi aldım, diploma almayacak olmama rağmen gidip aldığım ee dersi kadar econ dersi de aldım, kafama göre takildim. Bu iki disiplin kardeş disiplin, konunun başında da şey demiştim sofeng olmak gibi kesin hedefin yoksa git ee yaz yoksa hacettepe de olsa bilgisayara git.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Killing Road -- 16 Temmuz 2023; 22:0:22 >

fpga-asic olayı konusunda gayet haklı adam vhdl-verilog kullanıp çoğu logice dayalı devreyi simüle edebilirsiniz bu dediğinde yanlış bir şey yok he hız konusunda asıc tabii ki kat kat hızlı olacaktır ama mantıksal bir hata yapıp yapmadığınızı görebilirsiniz arkadaş hatalı değil bence siz yanlış anladınız dediğini

• amönyak A kullanıcısına yanıt
    FPGA de simüle etme diye birşey olmaz :D en fazla editörde FPGA seçmiştir. Fpga için tasarlanmış birşeyden de asıc üretilemez. Timingler falan tamamen platform bağımlı gelir kaba taslak bir tasarıma ulaşırsın en fazla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi goygoy06 -- 16 Temmuz 2023; 23:41:25 >
  • The Killing Road kullanıcısına yanıt
    Türkiye'de böyle bir CS bölümü var mı hem elektronik hemde ceng dersi veren ? Nerden bahsediyorsun?

itü

• bu nası soru olum sandalyeden düştüm

Sorunuzdan hiçbir sey anlamadim elektronik dersinden kastiniz ne, signals ise (probu eeye atamadiniz diye varsayiyorum, mesajimda baska csciler sunu alıyor diye bahsettigim ders yok tek secenek kalıyor) bizde (bilkent) itu odtu ve bounda zorunlu, sabancida secmeli ama cogunlukla aliniyor galiba, kocta tanıdığım yok ama sabanci benzeri bi durum olabilir o iki okulun programı benzesiyor

Zaten hızlarının farklı olacağını yukarıda da belirttim ayrıca FPGA için tasarlanan bir şeyi direkt olarak kullanamasanız da gerekli değişiklikleri yaptığınızda kullanabiliyorsunuz. Arkadaşın dediği de asic için tasarlayıp aynı mimariyi fpga üzerinde test etmek.

• amönyak A kullanıcısına yanıt
    Fpga üzerinde prototip üretmiş diyebiliriz sizin demek istediğiniz bu mudur ? Gerekli değişiklik dediğiniz işin asıl kısmı çünkü floor planing ve rtl to logic yapması gerekiyor.

Bende seni pek anlamıyorum ee ve cs benzer mühendislikler gibi konuşuyorsun. Niye 2 mühendislik olarak okutuluyor bunlar o zaman birleştirin gitsin. Çift ana dal falan balon.

Cift ana dal ne alaka yahu ben ne diyorum sen ne diyorsun iki mesajdir alakasiz alakasiz sorular soruyorsun, ikisi kardeş muhendislikler mi evet, computer science electrical engineeringden kopma zaten. Eecs bölümleri var zaten mitde berkeleyde, ece programlarina veya departmental olarak resmiyette ayri olup interdisiplinerlik asiri oldugi icin pratikte beraber takilan stanford tarzi yerlere girmiyorum

Olum ikisi birbirinin yerini tutar diye sallıyorsun sonra kardeş mardeş bişiler diyorsun. 2 diplomaya ne gerek var tek diploma ver geç o zaman. Yada seçmeli koy dersleri isteyen csye isteye ee ye yönelsin.

Bu kadar atıp tutuyorsun. CS ci ve EEci iki tane bilkentliyi aldım karşıma sordum. O arkadaşın biraz sallıyor Telekom falan ne alaka dediler. Signal dersinde azıcık konvolüsyonu bile ucundan gösteriyorlarmış ki ne alaka Telekom falan uçup kaçıyorsun. Ayrıca ortalama düşüren ders olarak geçiyormuş. Math dersini linear ve dif olarak tek derste alıyorlarmış. Matematik bile görmeyen adam :Ddd tövbe yarabbim.

Türkiye'de senin bahsettiğin gibi bir mühendislik yok. Islak rüyalarını insanlara satıp durma . Sana kimse stanfordu sormuyor.

• dayı sen tam zır cahilsin bi sus ya

• Şöyle başlıklar açıp milleti güldürmeyin allah aşkına. Odtü varken hacettepe gibi mühendislik alanında ismi bilinmeyen sıradan bir üniversite yazılır mı ?

• Absürt bir kıyaslama olmuş. Tartışması bile garip.

Alıntı

metni:
    diplomaya ne gerek var tek diploma ver geç o zaman. Yada seçmeli koy dersleri isteyen csye isteye ee ye yönelsin.

Yahu ben kac mesajdır bunu diyorum zaten, bunun zaten olmasi gerekeni insanlarin tek programa girmesi, sonra track secmeleri ve diplomada onun yazmasi stanford mit de olduğu gibi. Her mesajımda dogrusu bu trde cok yok diyorum zaten ama anlamamakta direniyorsunuz.

Evet ben okulumu bilmiyorum siz daha iyi biliyorsunuz. Cscilerin sinyali daha kolay olsa da gerekli foundation i veriyor, vermiyor olsa Telekom alanlar biz niye sinyal bilmiyoruz diye ağlardı herhalde. Convolution asiri agirdan alsan 1 haftada gosterilip bitecek konu (biz bir derste bitirmistik), ucundan gostermek de ne oluyorsa artik herhalde arkadasiniz convolution konsepti var diyip gectiler diye anlatmış size. Konulari daha yüzeysel geciyor olsalar da topicler bizim sinyalle ayni bizim sonda modulation filan gormemiz haricinde. Bir de 391i ortalama dusuren ders olarak goruyorlarsa onlarda sikinti olabilir veya leventzedelerdir anlayisla karsilamak lazim (bilkent tarihinin en dusuk ortalamali bachelor dersine denk gelmislerdir 18 mezunu filanlarsa)

Dersin adinda diff gecse bile dersin %15i filan en fazla diff, ihtiyaclari yok cunku. Eeciler de discrete bilmiyor, math bilmeyen muhendisleriz :p

Yahu ne islak ruyasi sanki tip ile ingiliz dili edebiyatindan bahsediyorsunuz, hayatimda ilk kez bu iki alani bu kadar ayri goren (ve sadece eecilerin math bildigini sanan) bir eeci görüyorum

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.