Şimdi Ara

ODTÜ Elektrik Elektronikte Okuyan/Mezun Yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
4
Favori
743
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar kusura bakmayın daha önceden bu konuda başlık açıldıysa takip edemedim. Bölümde okuyanlardan ve mezunlardan tavsiye almak istiyorum.
    1)Bundan birkaç yıl öncesine kadar bilgisayar mühendisliği bu bölümün gerisindeyken günümüzde bilgisayarın yükselmesi ve elektrik elektroniğin sıralamasının biraz daha geriye düşmesi acaba bölümle ilgili negatif bir şeye işaret ediyor mu ?
    2) Bölümden mezun olduğumuzda bizi neler bekliyor ? Ülkemizde ODTÜ elektrik elektronikten mezun kişilerin piyasadaki konumu nedir ? Hak edilen maaşları alabiliyor muyuz ?
    3) Bölümü okuyup daha çok yazılımsal alana kayma düşüncem var bunun önü açık mı ?
    4) ODTÜ EE ye saçlı giren saçsız çıkabiliyor diyorlar bölüm o kadar çok zor mu :(
    5)Şimdi şansınız olsa bölümü yeniden seçer miydiniz ?
    Bunlar dışında en ufak bir tavsiye bile çok önemli benim için şimdiden teşekkürler

• ben geçen sene 1.3k sıralama ve okul birinciliğiyle boun ie ve odtü ceng tutarken tercih ettim. bölüm derslerini
    henüz almadığım için kapsamlı cevaplar veremeyebilirim ama bölümler ilgili çok araştırma yaptım hem tercih döneminde hem de hazırlıkta. ceng'e geçme fikri daha çok hazırlık sınıfındayken aklıma takılıyordu, acaba puanıma yazık mı ettim, bir şeyler mi kaçırıyorum filan diye. şu an bölümde kalmaya karar verdim ama.

1) bölümün sıralaması geriye düşmüyor, ceng'e göre daha az bir ivme ile artıyor. aynı zamanda ee'nin her sene 200, ceng'in 105 kişi almasını da göz önünde bulundurmak lazım. bölümün geleceği ile ilgili negatif bir şey yok. tam aksine şu an 5g ile ilgili yatırımlar var. aynı zamanda robotik, otomasyon, sinyal işleme gayet güncel alanlar.

2) ben iyi üniversitelerden mezun ee'cilerin ceng'cilere göre daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. genel olarak ee'de okulun imkanları ve müfredatı çok önemliyken ceng'de bireysel yaptığınız projeler ve kendinizi geliştirmeniz daha önemli çünkü. odtü ee'nin marka değeri de oldukça yüksek.

3) yazılıma kayan çok fazla insan var linkedin'den gördüğüm kadarıyla. cs master'ı yapanlar da var. genel olarak yazılıma kaymak için gerekli alt yapıya ve çalışma disiplinine sahip oluyorsunuz zaten. aynı zamanda gördüğüm kadarıyla ee'cilerde ayrı bir hırs var okulda. hazırlıktayken 2-3 programlama dili öğrenmişti arkadaşlarımın çoğu. mit eecs bölüm başkanının odtü ee mezunu olduğunu da belirtirsem gayet açıklayıcı olabiir bu.

4) yurtta arkadaşlarım vardı 3. ve 4. sınıf ee'ci. yalan yok ikisinin de saçları seyrelmişti

5) bence en geniş alanı ve opsiyonu sağlayan mühendisliklerden ee. temel mühendislik olmasının da etkisi var bunda. 9 tane opsiyon var son sene.
    eee.metu.edu.tr
    ELEKTRİK - ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
    https://eee.metu.edu.tr/tr/specialization-fields-and-courses
    buradan bakabilirsiniz. kimi yazılım kimi donanım apırlıklı. illaki biri ilginizi seçecektir. benim tercih etmemdeki sebeplerden biri de buydu. bölümen mezun olup nvidia'da intel'de hardcore elektronik tasarımı yapanlar da var, sinyal işleme ile yürüyüp yapay zekayla ilgilenen de, biyomedikalle uğraşan hocalar da var, tesla'da çalışanlar da, fizikten yürüyüp profesör olanlar da var, merkez bankasının başına geçenler de. çok geniş bir alan sağlıyor bence bölüm.

şunu da göz önünde bulundurun. ee'nin puanı ceng'den yüksekken puanıma yazık etmeyeyim kafasıyla yazılımla uğraşmak istediği halde ee yazıp sonrasında orada burada atıp tutanlar da var. aynısının şu an deli gibi ne istediğini bilmeden ceng yazan insanlarda da görüleceği tahmin edilebilir bir şey. ders programlarını iyi inceleyin ve hangisi size yakın geliyorsa onu yazın. yurt dışına çıkma oranları arasında ceng ile çok büyük bir fark yok eğer hedefniz buysa da. son olarak şöyle genel bir tanıtım konusu vardı. buna da göz atabilirsiniz:
    https://forum.donanimhaber.com/odtu-elektrik-elektronik-muhendisligi-tanitim--144633190#144633190

sorularınız olursa pm'den ya da buradan elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.

edit: bolumden arkadasimi da mentionladim. ekleyecegi ya da kacirdigim bir seyler olursa yazabilir.
    1) Bilgisayar mühendisliğinin sıralamalarının yükselmesinin sebepleri genelde yurt dışına çıkış konusunda en avantajlı mesleklerden biri olması ve yazılım sektörünün yükselişte olması. Fakat bu, EE mühendisliğinin kötüye gitmesi anlamına gelmiyor. Her ne kadar bilgisayar-EE arası açık artıyor gibi görünse de, ortak faktörleri hayli fazla iki bölüm. Zaten belirtildiği gibi öyle aman aman bir düşüş de yok.
    2) Genelde ODTÜ mezunları, ya da Ankara üniversitelerinden mezun olanlar arasında önemli bir çoğunluk savunma sanayinde çalışıyor fakat değişebiliyor. Eski TCMB Başkanı da, ODTÜ Psikoloji bölüm başkanı da bu bölümden mezun. Genelde ODTÜ mezunlarının piyasadaki konumu çok iyi görülüyor fakat piyasanın göstergeleri değişebildiğinden maalesef tam olarak belirleyemiyorum.
    3) EEM mezunu olup da yazılım sektöründe çalışanlar önemli bir miktarda var ki yazılım sektöründe çalışmak için illa BM mezunu olmak gerekmiyor. Ayrıca EE'nin alanlarında (Telekomünikasyon, Bilgisayar, Kontrol vs.) MATLAB, C ve C++ gibi diller kullanılıyor. Mesela Arduino'nun kullandığı dil C/C++.
    4)Kısacası şunu söyleyeyim, Türkiye'nin en iyi üniversitelerinin bölümlerinde okuyanların en çok şikayet ettikleri noktalardan biri de bölümün zorluğu. Tıp okuyan da zor diyor, mimarlıkta okuyan da zor diyor, hukuk okuyan da zor diyor, işletme okuyan da zor diyor ancak zorluklarla baş edebileceğinizi ve bu bölümle ilgili olduğunuzu düşünüyorsanız tercih listenize yazabilirsiniz.
    5) Bu durum, o dönemdeki ortama ve şartlara göre değişebilirdi ancak 2020 yılında olsaydım tercih listemde olacak bölümlerden birinde olurdu.
  • Up
  • Up ODTÜ ee mensubu dh abiler ablalar
  • .
  • up
  • gören olursa şu soruyu da cevaplayıversin, elektronik bölümünü seçerek gömülü yazılım mühendisliğine yönelik eğitimleri görebiliyor muyuz?
  • Up
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ytü kimya müh mezunu var mı?
    geçen ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • up. su an musait degilim birazdan yazarim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jean-Baptiste Fourier -- 30 Temmuz 2020; 16:36:20 >
  • evet. gömülü yazılımlar,mikroişlemciler,mikrokontrolörler ee'cilerin alanına girer genelde.
  • ben geçen sene 1.3k sıralama ve okul birinciliğiyle boun ie ve odtü ceng tutarken tercih ettim. bölüm derslerini
    henüz almadığım için kapsamlı cevaplar veremeyebilirim ama bölümler ilgili çok araştırma yaptım hem tercih döneminde hem de hazırlıkta. ceng'e geçme fikri daha çok hazırlık sınıfındayken aklıma takılıyordu, acaba puanıma yazık mı ettim, bir şeyler mi kaçırıyorum filan diye. şu an bölümde kalmaya karar verdim ama.

1) bölümün sıralaması geriye düşmüyor, ceng'e göre daha az bir ivme ile artıyor. aynı zamanda ee'nin her sene 200, ceng'in 105 kişi almasını da göz önünde bulundurmak lazım. bölümün geleceği ile ilgili negatif bir şey yok. tam aksine şu an 5g ile ilgili yatırımlar var. aynı zamanda robotik, otomasyon, sinyal işleme gayet güncel alanlar.

2) ben iyi üniversitelerden mezun ee'cilerin ceng'cilere göre daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. genel olarak ee'de okulun imkanları ve müfredatı çok önemliyken ceng'de bireysel yaptığınız projeler ve kendinizi geliştirmeniz daha önemli çünkü. odtü ee'nin marka değeri de oldukça yüksek.

3) yazılıma kayan çok fazla insan var linkedin'den gördüğüm kadarıyla. cs master'ı yapanlar da var. genel olarak yazılıma kaymak için gerekli alt yapıya ve çalışma disiplinine sahip oluyorsunuz zaten. aynı zamanda gördüğüm kadarıyla ee'cilerde ayrı bir hırs var okulda. hazırlıktayken 2-3 programlama dili öğrenmişti arkadaşlarımın çoğu. mit eecs bölüm başkanının odtü ee mezunu olduğunu da belirtirsem gayet açıklayıcı olabiir bu.

4) yurtta arkadaşlarım vardı 3. ve 4. sınıf ee'ci. yalan yok ikisinin de saçları seyrelmişti

5) bence en geniş alanı ve opsiyonu sağlayan mühendisliklerden ee. temel mühendislik olmasının da etkisi var bunda. 9 tane opsiyon var son sene.
    eee.metu.edu.tr
    ELEKTRİK - ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
    https://eee.metu.edu.tr/tr/specialization-fields-and-courses
    buradan bakabilirsiniz. kimi yazılım kimi donanım apırlıklı. illaki biri ilginizi seçecektir. benim tercih etmemdeki sebeplerden biri de buydu. bölümen mezun olup nvidia'da intel'de hardcore elektronik tasarımı yapanlar da var, sinyal işleme ile yürüyüp yapay zekayla ilgilenen de, biyomedikalle uğraşan hocalar da var, tesla'da çalışanlar da, fizikten yürüyüp profesör olanlar da var, merkez bankasının başına geçenler de. çok geniş bir alan sağlıyor bence bölüm.

şunu da göz önünde bulundurun. ee'nin puanı ceng'den yüksekken puanıma yazık etmeyeyim kafasıyla yazılımla uğraşmak istediği halde ee yazıp sonrasında orada burada atıp tutanlar da var. aynısının şu an deli gibi ne istediğini bilmeden ceng yazan insanlarda da görüleceği tahmin edilebilir bir şey. ders programlarını iyi inceleyin ve hangisi size yakın geliyorsa onu yazın. yurt dışına çıkma oranları arasında ceng ile çok büyük bir fark yok eğer hedefniz buysa da. son olarak şöyle genel bir tanıtım konusu vardı. buna da göz atabilirsiniz:
    https://forum.donanimhaber.com/odtu-elektrik-elektronik-muhendisligi-tanitim--144633190#144633190

sorularınız olursa pm'den ya da buradan elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.

edit: bolumden arkadasimi da mentionladim. ekleyecegi ya da kacirdigim bir seyler olursa yazabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jean-Baptiste Fourier -- 30 Temmuz 2020; 17:28:41 >

• bu arada gömülü sistemler ile ilgili reddit'te konuştuğum amerikalı bir adam ee'de kalmamı ve yazılım alanında kendimi geliştirmemi tavsiye etmişti genel olarak daha geniş bir perspektif sağladığı için. kendisi cs okuyup ee'de master yapmış ve zorlandığını söylüyor direkt cs bilgisiyle bu sektöre girmekte.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jean-Baptiste Fourier -- 30 Temmuz 2020; 17:20:56 >

• Jean-Baptiste Fourier kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkürler hocam açıklayıcı yanıtınız için size de kolaylıklar dilerim
  • 1) Bilgisayar mühendisliğinin sıralamalarının yükselmesinin sebepleri genelde yurt dışına çıkış konusunda en avantajlı mesleklerden biri olması ve yazılım sektörünün yükselişte olması. Fakat bu, EE mühendisliğinin kötüye gitmesi anlamına gelmiyor. Her ne kadar bilgisayar-EE arası açık artıyor gibi görünse de, ortak faktörleri hayli fazla iki bölüm. Zaten belirtildiği gibi öyle aman aman bir düşüş de yok.
    2) Genelde ODTÜ mezunları, ya da Ankara üniversitelerinden mezun olanlar arasında önemli bir çoğunluk savunma sanayinde çalışıyor fakat değişebiliyor. Eski TCMB Başkanı da, ODTÜ Psikoloji bölüm başkanı da bu bölümden mezun. Genelde ODTÜ mezunlarının piyasadaki konumu çok iyi görülüyor fakat piyasanın göstergeleri değişebildiğinden maalesef tam olarak belirleyemiyorum.
    3) EEM mezunu olup da yazılım sektöründe çalışanlar önemli bir miktarda var ki yazılım sektöründe çalışmak için illa BM mezunu olmak gerekmiyor. Ayrıca EE'nin alanlarında (Telekomünikasyon, Bilgisayar, Kontrol vs.) MATLAB, C ve C++ gibi diller kullanılıyor. Mesela Arduino'nun kullandığı dil C/C++.
    4)Kısacası şunu söyleyeyim, Türkiye'nin en iyi üniversitelerinin bölümlerinde okuyanların en çok şikayet ettikleri noktalardan biri de bölümün zorluğu. Tıp okuyan da zor diyor, mimarlıkta okuyan da zor diyor, hukuk okuyan da zor diyor, işletme okuyan da zor diyor ancak zorluklarla baş edebileceğinizi ve bu bölümle ilgili olduğunuzu düşünüyorsanız tercih listenize yazabilirsiniz.
    5) Bu durum, o dönemdeki ortama ve şartlara göre değişebilirdi ancak 2020 yılında olsaydım tercih listemde olacak bölümlerden birinde olurdu.

• Jean-Baptiste Fourier kullanıcısına yanıt
    hocam quora ' da reditte 10 kere sormuşumdur. herkes ee diyor ama bu adamlar kendi ülkelerindeki ee için konuşuyor o yüzden bir de iç piyasayı araştırıyorum. sağol teşekkürler.
  • 1) Ülkedeki öğrenciler arasında seçilim trendi negatif demektir sadece.

2) Mezunların konumları güzel, alanlarını severek okumuşlarsa sevdikleri alanda iyi paralara çalışırlar. Çoğu firma savunma sanayi ile ilintili bunu göz önünde bulundurmakta yarar var.

3) Önü kapalı diyemeyiz ama yazılım düşünceniz mevcutsa yeriniz EE değil CENG.

4) Evet.

5) Çok emin değilim. Bkz. madde 3
  • 1-) Bölümle ilgili negatif bir şeye ifade etmiyor, sadece bilgisayar mühendisliğinin trendde olduğunu ifade ediyor çünkü EE'de öyle önemli bir düşüş yok (mesela inşaat'da olduğu gibi) ve en önemlisi sıralamalar yanıltıcı olabiliyor çünkü tamamen arz talebe göre belirleniyorlar, bölüm seçerken seçen kişinin ilgisi çoğu zaman ana etkenlerden biri olmalı.

2-) Ben EE'de okumuyorum ama okuyan ve bitiren tanıdıklarımın bir kısmı Aselsan'a gittiler ve fena maaşlar almıyorlar.

3-) Yazılıma kaymak istiyorsanız bilgisayar mühendisliği okumalısınız. Eğer yazılımcı olmak için bilgisayar mühendisliği olmayan bir bölüme giderseniz okumak çok ama çok zor gelebilir.

4-) Okuyanlardan gördüğüm kadarıyla zor hocam.

5-) Şuan sınava girsem, okuduğum bölümü yazamıyor olsam ve puanım yetse yazardım hocam.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.