|
Öğretmen İlk Görevini Doğu'da Mı Yapar?
Türkiye'de öğretmenlik mesleğine yeni başlayanlar için doğu görevi uygulaması merak edilen konular arasında yer alır. Bu uygulama, öğretmenlerin ilk görevlerini belirli şartlar altında Doğu Anadolu Bölgesi'nde yapmalarını zorunlu kılmaktadır.
Öğretmenlikte Doğu Görevi Zorunlu Mudur?
Evet, Türkiye'de öğretmenlik mesleğinde ilk defa görev yapanlar için doğu görevi zorunludur. Bu zorunluluk, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 97. maddesi ve 14 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6546 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Destekleme ve Yardımcı Hizmetler Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 1. maddesinde belirtilmiştir.
Doğu Görevi Nereleri Kapsar?
Doğu görevi kapsamına giren iller, 14 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6546 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Destekleme ve Yardımcı Hizmetler Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un ek 2. maddesinde belirtilmiştir. Bu iller şunlardır:
- Ağrı
- Ardahan
- Bingöl
- Bitlis
- Elazığ
- Erzincan
- Erzurum
- Hakkari
- Iğdır
- Kars
- Malatya
- Muş
- Siirt
- Şanlıurfa
- Şırnak
- Tunceli
- Van
Doğu Görevi Süresi Ne Kadardır?
Doğu görevi süresi, öğretmenlerin branşlarına ve görev yaptıkları illere göre değişmektedir. Genellikle doğu görevi süresi 3-5 yıl arasında sürmektedir.
Doğu Görevi Sonrası Atamalar
Doğu görevini tamamlayan öğretmenler, kendi istekleri doğrultusunda Türkiye'nin diğer illerine atanabilirler. Ancak, bazı durumlarda öğretmenlerin doğu görevi sonrası atamaları, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ihtiyaç doğrultusunda gerçekleştirilebilir.