Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi - Sosyal Bilgiler Öğretmenliği.
Eklerseniz sevinirim.
quote:
Orijinalden alıntı: Fidel Castro.
Bu sene giriyorum sınava. 3 senedir tek hedefim öğretmen olabilmek. Sosyal bilgiler ve sınıf arasında gidip gelsem de son olarak sosyal bilgilerde karar kıldım. Nasıldır önerir misiniz?
Cris seni futboldan tanıyorum, o yüzden başının yanmasına gönlüm razı olmadı, aynı takımı tutuyoruz ne de olsa.
Mevcut şartlarda kesinlikle hiçbir öğretmenliği önermiyorum. Yakınından bile geçme. Anladığım kadarı ile liseyi yeni bitiriyorsun. Ben de öğretmen adayıyım, bu yıl son senem ve atanamazsam ne olur diye kara kara düşünüyorum, çünkü bu sene benim bölümümden çok az kişi aldı.
Ayrıca bakanlık 3-4 yıla bütün öğretmen açığını kapatmayı planlıyor. Kapandıktan sonra sadece emekli olanların yerine ve yeni okullara öğretmen alınır.
Sen mezun olana kadar her yer kapanmış olur yani. Öğretmenlik okuyacağına hemşirelik yaz ciddiyim.
eğer tavsiye istiyorsanız öğretmenlik falan yazmayın, bu kadar geleceği belirsiz her işi zora koşulan başka bir meslek yok. kırın dizinizi en uyduruğundan da olsa mühendislik bitirin hiç değilse adınız mühendis olur özel sektörde falan bir işe yarar. öğretmenlik gibi öldürmez en azından sürünürsünüz.
quote:
Orijinalden alıntı: Night Hawk
quote:
Bu sene giriyorum sınava. 3 senedir tek hedefim öğretmen olabilmek. Sosyal bilgiler ve sınıf arasında gidip gelsem de son olarak sosyal bilgilerde karar kıldım. Nasıldır önerir misiniz?
Cris seni futboldan tanıyorum, o yüzden başının yanmasına gönlüm razı olmadı, aynı takımı tutuyoruz ne de olsa.
Mevcut şartlarda kesinlikle hiçbir öğretmenliği önermiyorum. Yakınından bile geçme. Anladığım kadarı ile liseyi yeni bitiriyorsun. Ben de öğretmen adayıyım, bu yıl son senem ve atanamazsam ne olur diye kara kara düşünüyorum, çünkü bu sene benim bölümümden çok az kişi aldı.
Ayrıca bakanlık 3-4 yıla bütün öğretmen açığını kapatmayı planlıyor. Kapandıktan sonra sadece emekli olanların yerine ve yeni okullara öğretmen alınır.
Sen mezun olana kadar her yer kapanmış olur yani. Öğretmenlik okuyacağına hemşirelik yaz ciddiyim.
Hocam durum bu kadar beter mi? Yani hiç mi yok güzel yanları? Sonuçta kpssde iyi puan yapabilen çalışan giremiyor mu? Yani ben açıkçası öğretmen olup insanlara bilgi birikimi kazandırmak istiyorum fakat gözüm korktu biraz.
quote:
quote:
quote:
Hocam durum bu kadar beter mi? Yani hiç mi yok güzel yanları? Sonuçta kpssde iyi puan yapabilen çalışan giremiyor mu? Yani ben açıkçası öğretmen olup insanlara bilgi birikimi kazandırmak istiyorum fakat gözüm korktu biraz.
güzel yanlarını ben henüz tadamadım hocam. Üniversitede bir yılım var daha, bitince atanırsam güzel yanlarından bahsederim.
Ben sene şunu söyleyeyim. Kpss milletin zannettiği gibi kolay bir iş değil. İyi bir matematik temeli gerektiriyor. Ayrıca 4 sene sonra bazı bölümlerde 100 üzerinden 90 puan bile yetmeyebilir.
Bir örnek ile açıklayayım. Her sene biraz çalışınca atanan sınıf öğretmenleri bu yıl kan ağlıyor. Çünkü sadece 300 küsür kişi alacak bakanlık.
Mesleğe başlamadan bildiğim avantajlara gelince; özel sektör gibi atılma korkusu olmaz, maaşın görece iyidir ama bak yazıyorum görece, tatili diğer mesleklere göre biraz daha fazladır ama insanların abarttığı kadar yoktur. Mevkinin yükselmesini bekleme, bu şartlarda en fazla müdür olursun ilerleyen yıllarda.
Gelelim zorluklarına; bir çocukla uğraşmak, onunla ilgilenmek, hele ki küçük yaşta ise dünyanın en zor işlerinden biridir. Doktorlar bile 25-30 yaşına gelmiş asistan öğrencileri kaldıramıyor yeri geldiğinde. Sen 7-14 yaş aralığındaki 30-40 öğrenci ile uğraşacaksın. Yazılı kağıtları, projeler, ödevler vb. şimdilik aklıma gelenler.
Bu ülkede bir laf var. "Öğretmenin kral olduğu zaman öğrenci, öğrencinin kral olduğu zaman öğretmen olduk."
Aynen doğrudur ve şu an öğrenci kraldır.
Yeni yetme bir ingilizce öğretmeni olarak bir kaç birşey yazayım dedim.
Evet öğretmenlik güzel. Eğer tadını alabiliyorsanız harika. ama o kadar çok dertle uğraşıyorsunuz ki anlatamam. Misal;
bu sene ilk senemdi ve ilk girdiğim sınıf 55 kişilik lise 1di. sınıf abartmıyoruz ağzına kadar sıra dolu ve bazı sıralarda 3 kişi oturuluyor. okulum endüstri meslek lisesi. öğrenciler zaten itilik kakılmış, süzgeçte elenmiş ve rafineriden çıkan en kötü mamül. Bunda elbette onların bir suçu yok. Ama gelgelelim b,r o kadar da umursamazlar. Hayattan vazgeçmişler çoktan. ne verseniz de almıyorlar. Bakın alamıyorlar değil. Almıyorlar. İstemiyorlar.
Ha ama size mesleğinizi sevdiren üç beş afacan çıktığı zaman herşeyi unutuyorsunuz. Sorduğunuz soruyu azıcık da olsa hatırlayan bir velet çıktığı zaman dünyalar sizin oluyor.
işin bu kısmı güzel ama bir de atanma kısmı var. ben ilk senemde atandım şükürler olsun ama bölümüm avantajlıydı. Biliyorsunuz burası Türkiye ve bugün 2012/2 atama kontenjanlar ve okul listeleri açıklandı ve yıllardır kral olan sınıf öğr. bölümü tepetaklak oldu. her atamada ilk başlarda gelen bölüm şimdi koca Türkiyede 300 kişi alıyor. Ve bunun tamamı da doğunun en ücra köşeleri. Demek istediğim, mesela yeni üni seçeçek arkadaşları görüyorum Fidel Castro gibi(Cris olarak tanıdım kendisini). bölüm seçerken dikkatli olun. Bu ülkede ne olacağı belli olmuyor. Sanırım sosyal bilgiler istiyordu Cris. Yıllardır doğru düzgün kadro açılmayan sosyal, bu sene birazcık da olsun arttı. Ama ne olacağı, gelecek senelerde nasıl kadro açılacağı muamma. Mesela Türkçe. Yıllardır hep az kadro verildi. ama 4+4+0 mevzusu yüzünden 4000 küsürleri gördü bu sene 40000 atamada. Ama seneye neler olur, açık kapatılır mı bilemiyorsunuz. Çünkü MEB da bilmiyor.
Uzun oldu baya ama umarım faydası dokunur size. Çünkü ömrünüzün en önemli tercihini yapacaksınız ve bunu değiştirmek neredeyse imkansız. Öğretmenlik seçerken çok iyi düşünün.
quote:
quote:
quote:
quote:
güzel yanlarını ben henüz tadamadım hocam. Üniversitede bir yılım var daha, bitince atanırsam güzel yanlarından bahsederim.
Ben sene şunu söyleyeyim. Kpss milletin zannettiği gibi kolay bir iş değil. İyi bir matematik temeli gerektiriyor. Ayrıca 4 sene sonra bazı bölümlerde 100 üzerinden 90 puan bile yetmeyebilir.
Bir örnek ile açıklayayım. Her sene biraz çalışınca atanan sınıf öğretmenleri bu yıl kan ağlıyor. Çünkü sadece 300 küsür kişi alacak bakanlık.
Mesleğe başlamadan bildiğim avantajlara gelince; özel sektör gibi atılma korkusu olmaz, maaşın görece iyidir ama bak yazıyorum görece, tatili diğer mesleklere göre biraz daha fazladır ama insanların abarttığı kadar yoktur. Mevkinin yükselmesini bekleme, bu şartlarda en fazla müdür olursun ilerleyen yıllarda.
Gelelim zorluklarına; bir çocukla uğraşmak, onunla ilgilenmek, hele ki küçük yaşta ise dünyanın en zor işlerinden biridir. Doktorlar bile 25-30 yaşına gelmiş asistan öğrencileri kaldıramıyor yeri geldiğinde. Sen 7-14 yaş aralığındaki 30-40 öğrenci ile uğraşacaksın. Yazılı kağıtları, projeler, ödevler vb. şimdilik aklıma gelenler.
Bu ülkede bir laf var. "Öğretmenin kral olduğu zaman öğrenci, öğrencinin kral olduğu zaman öğretmen olduk."
Aynen doğrudur ve şu an öğrenci kraldır.
Hocam dediğim gibi sosyal bilgiler öğretmeni olmayı planlıyorum. Yani sanırım 12-16 yaş arasına bakacağım. İnsanlarla iletişimim iyidir ve bilgi birikimimi onlarla paylaşmak bana keyif veriyor. Tahtaya çıkıp sevdiğim şeyleri anlatmaya başladığımda çok mutlu olacağıma inanıyorum. Açıkçası atandıktan sonra keyifli bir hayatımın olacağını düşünüyorum. Fakat atanmak bu kadar zor mu bunu anlamıyorum. Ne soruyorlar mesela? Tamam atanamayan çok insan var fakat atanamayanlar yeteri kadar çalışıyor mu? Ya da küçükken temeli iyi atıyorlar mı? Bunlar da önemli değil midir?
quote:
Orijinalden alıntı: Fidel Castro. Hocam durum bu kadar beter mi? Yani hiç mi yok güzel yanları? Sonuçta kpssde iyi puan yapabilen çalışan giremiyor mu? Yani ben açıkçası öğretmen olup insanlara bilgi birikimi kazandırmak istiyorum fakat gözüm korktu biraz.
kpss çalışanın kazandığı bir sınav değil, gk-gy kısmı tamam çalışma/inekleme ile yapılan şeyler fakat eğitim bilimleri denilen ne idüğü belirsiz şey sadece ve sadece şansa kalmış. soruların çoğu muamma, ne olduğu belli değil, neye/kime göre doğru soruyu hazırlayanların bile haberi olmadığına eminim. özellikle 07 ve sonrasında yığılmadan dolayı sorular her geçen sene dahada sapıtmakta. yani eğitim bilimlerini çalışmak çözdürmez tamamen şans işi, ben nasıl çözdüm onu kendim de bilemiyorum
quote:
Orijinalden alıntı: suicide
quote:
Orijinalden alıntı: Fidel Castro. Hocam durum bu kadar beter mi? Yani hiç mi yok güzel yanları? Sonuçta kpssde iyi puan yapabilen çalışan giremiyor mu? Yani ben açıkçası öğretmen olup insanlara bilgi birikimi kazandırmak istiyorum fakat gözüm korktu biraz.
kpss çalışanın kazandığı bir sınav değil, gk-gy kısmı tamam çalışma/inekleme ile yapılan şeyler fakat eğitim bilimleri denilen ne idüğü belirsiz şey sadece ve sadece şansa kalmış. soruların çoğu muamma, ne olduğu belli değil, neye/kime göre doğru soruyu hazırlayanların bile haberi olmadığına eminim. özellikle 07 ve sonrasında yığılmadan dolayı sorular her geçen sene dahada sapıtmakta. yani eğitim bilimlerini çalışmak çözdürmez tamamen şans işi, ben nasıl çözdüm onu kendim de bilemiyorum
Hoca yok mudur peki kazanma şansımız hiç? Sosyal bilgiler 82 puan ile almış yapılmaz mı 82? Bizim bir öğretmen 1 sene düzenli bir çalışma ile 80'i geçersin diyordu. Sen ne dersin?
quote:
quote:
quote:
Hoca yok mudur peki kazanma şansımız hiç? Sosyal bilgiler 82 puan ile almış yapılmaz mı 82? Bizim bir öğretmen 1 sene düzenli bir çalışma ile 80'i geçersin diyordu. Sen ne dersin?
tabii ki kazanma şansı var, sonuçta birilerinin kazandığı bir sınav bu ve o kişilerden birinin sen olma ihtimali 0 değil. sorun şu, sen daha yeni üniversiteye gireceksin, 4 sene okuyacaksın o sırada ülkede bir çok şey olacak, sistemler değişecek açıklar gün geçtikçe kapanacak yığılmalar artacak...
80-82 alırsın 85 de yaparsın ama şu anki durumda bile 87-88 çoğu kişinin ulaşabildiği psikolojik sınır gibi bir şey ve çoğu bölümün puanları da malesef bunun üzerinde. kendimden örnek vereyim ben okula girerken güle oynaya 75lerle atanıyorduk mezun olduğumda 89 la zor atandım. yani işin püf noktası geleceğin çok ama çok belirsiz olması. ha tam sen bitirdiğin sene bir değişiklik olur 50 ile atanırsın o da şans meselesi, hiçbir şeyin adam gibi düzeninin olmadığı bu ülkede öğretmen olabilmek malesef şans...
quote:
quote:
quote:
quote:
tabii ki kazanma şansı var, sonuçta birilerinin kazandığı bir sınav bu ve o kişilerden birinin sen olma ihtimali 0 değil. sorun şu, sen daha yeni üniversiteye gireceksin, 4 sene okuyacaksın o sırada ülkede bir çok şey olacak, sistemler değişecek açıklar gün geçtikçe kapanacak yığılmalar artacak...
80-82 alırsın 85 de yaparsın ama şu anki durumda bile 87-88 çoğu kişinin ulaşabildiği psikolojik sınır gibi bir şey ve çoğu bölümün puanları da malesef bunun üzerinde. kendimden örnek vereyim ben okula girerken güle oynaya 75lerle atanıyorduk mezun olduğumda 89 la zor atandım. yani işin püf noktası geleceğin çok ama çok belirsiz olması. ha tam sen bitirdiğin sene bir değişiklik olur 50 ile atanırsın o da şans meselesi, hiçbir şeyin adam gibi düzeninin olmadığı bu ülkede öğretmen olabilmek malesef şans...
Hocam peki sonuç olarak bundan 5 sene 6 sene sonrayı doğru orantı ile sana göre nasıl bir durum olur?
@Fidel Castro.;
5 6 sene sonrasını kimse bilemez ki daha 8 ay önce kimse 4+4+4 diye birşey bilmiyordu. Bu ülkede kimse değil 5 6 yıl yıl 6 ay sonrasını söyleyemez. Şu an orta okullarda acayip açık var. Ve orta okul branşlarda alım çok. ama senin üniversiteyi bitireceğin 5 yıl sonrası için eğer açık kapanırsa alım az olur.
quote:
Orijinalden alıntı: Fidel Castro. Hocam peki sonuç olarak bundan 5 sene 6 sene sonrayı doğru orantı ile sana göre nasıl bir durum olur?
5-6 sene sonra benim tahminime göre 95 den aşağı puan çoğu bölümde bir işe yaramaz. şevkini kırmak istemem ve ne olacağını kimse bilemez dediğim gibi öyle bir sistem getirirler ki bitirdiğin gün 50 ile de atanabilirsin (bknz: bir zamanlar o.öncesi, şimdi imam hatipçiler). daha yolun başındasın üniversite sınavında iyi bir şeyler yapabileceğine inanıyorsan geleceği daha parlak bölümleri değerlendirmeni öneririm.
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: Fidel Castro. Hocam peki sonuç olarak bundan 5 sene 6 sene sonrayı doğru orantı ile sana göre nasıl bir durum olur?
5-6 sene sonra benim tahminime göre 95 den aşağı puan çoğu bölümde bir işe yaramaz. şevkini kırmak istemem ve ne olacağını kimse bilemez dediğim gibi öyle bir sistem getirirler ki bitirdiğin gün 50 ile de atanabilirsin (bknz: bir zamanlar o.öncesi, şimdi imam hatipçiler). daha yolun başındasın üniversite sınavında iyi bir şeyler yapabileceğine inanıyorsan geleceği daha parlak bölümleri değerlendirmeni öneririm.
Valla tm okudum fakat tek istediğim yer pdr idi onu da kazanmam mümkün değil. Kamu yönetimi çeko işletme siyaset bilimi falan kesinlikle düşünmüyorum. Geriye basın yayın, radyo televizyon sinema ve öğretmenlik kalıyor. Bilmiyorum kararsız kaldım açıkçası.
merhaba
quote:
quote:
quote:
Valla tm okudum fakat tek istediğim yer pdr idi onu da kazanmam mümkün değil. Kamu yönetimi çeko işletme siyaset bilimi falan kesinlikle düşünmüyorum. Geriye basın yayın, radyo televizyon sinema ve öğretmenlik kalıyor. Bilmiyorum kararsız kaldım açıkçası.
Suicide yazdıklarında çok haklı Cris-Fidel.
En önemli şeylerden biri aklıma gelmedi, en geç 2014 yılında olmak üzere bir alan sınavı getirilecek. Bu da dikkate alınmalı. Yeni sistem alan sınavı-eğitim bilimleri-genelkültürgenelyetenek şeklinde olacak ki bu insanları daha da zorlayacak.
Sana tavsiyem uzak dur öğretmenlikten. 2 yıllık bölümlerden olan odyometri, radyoloji, optisyenlik falan bile öğretmenlikten daha iyidir.
İnsanların çalışmamasından kaynaklanmıyor. Epey şans işi, motivasyon işi. Ayrıca soruları daha önceden öğrenebilme şansın varsa en kötü öğretmenliğe bile gitsen olur, çünkü kesin atanırsın. Bu ülkenin saf bir gerçeği.
Sana tavsiyem madem TM'sin, ekonomik durumun varsa dershane yerine özel derse git, yoksa yazıl bir dershaneye, hem maddi hem manevi olarak dişini sık. Temelim yok deme, inan bana hiç temeli olmayıp ne bölümler kazanan insanlar var. İlk yıl olmazsa ikinci yıl gir. En yüksek puanı almaya çalış.
Unutma Tm'cilerin çoğu matematik yapmaz veya az yapar, farkı buradan atarsın.
pdryi tavsiye edermisiniz? ve atanması ne olur 4-5 yıl sonra
Arkadaşlar Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve Bakanı'nın açıklamaları var. Öğretmen açığını 3-4 yıla kapatmayı planlıyorlar. Eğer gerçekleşirse bu mevzu, durum şu demek:
"Emekli olan öğretmenlerin dışında öğretmen alımı çok sembolik olacak."
quote:
Arkadaşlar Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve Bakanı'nın açıklamaları var. Öğretmen açığını 3-4 yıla kapatmayı planlıyorlar. Eğer gerçekleşirse bu mevzu, durum şu demek:
"Emekli olan öğretmenlerin dışında öğretmen alımı çok sembolik olacak."
Geçen Bakan ( Ama göremeyen) Bey in verdiği istatistiğe göre su an ki kadro kapasiteleri %85 civarıymış. kalan %15 tam olarak kolay kolay dolmaz ama %95 leri gectikten sonra atamaların yavaşlayacağı aşikar. Tabi bu zamana kadar milli eğitimi belediyelere devretmezlerse. O zaman yandık ki ne yandık. Yandaşsan işin garanti olur bak o ayrı. Ama diğer türlü şinanay...
alan sınavını bakanlığın yapması gibi bir düşünce var bildiğim kadarı ile, şuanki sistemde bile türlü oyunlar dönerken bakanlığın yaptığı bir alan sınavında kadroların %100 yandaşlara gideceğini de unutmamak lazım.