Şimdi Ara

ohm- watt uyumu.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
873
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

6 ohm 105 w 5.1 avr ye 8 ohm 150 watt hoparlor bağlanırmı?

bağlanırsa ne olur zararları nelerdir?

yada 6 ohm anfiye 4 ohm hop bağlandığında ne olur. mesela 6 ohm 105 watt güç veren anfi 8 ohmda 130-140 watt güç verir gibi bir matematik hesabı varmıdır.

orneğin 6 ohm luk 105 watt anfi 3 ohm kolon bağlandığında 50 w güç verir yada tam tersi bu kombinasyonlar coğaltılabilir. bunun bir hesabı varmıdır?

bide sub woofer pre out yazıyor. yani ben anfiye dilediğim herhangi bir aktif woofer bağlayabilirmiyim. 200watt 500 watt fln.

anfi piooner vsx 329 bu arada 5 ch x 105 watt yazıyor üstünde 6 ohm.

anfiye sürülmüş kolonların arkasında 8 ohm 150 watt yazıyor. surround ve centerler. 8 ohm 120 şer watt

orneğin bn bu anfiye pioner cs 7070 fln sürebilirmiyim?

• can-can-can kullanıcısına yanıt
    Genel hatları ile,
    Güç formülü P=V²/R
    R= hoparlörün empedansı
    Görülüyor ki güç hoparlörün empedansı ile ters orantılı...

Elimizde besleme kapasitesi mükemmel bir ampli olsaydı hoparlör empedansını her yarıya indirdiğimizde güç 2'ye katlanırdı.
    Örneğin 8 ohm'a 100W veriyorsa,
    4 ohm'a 200W
    2 ohm'a 400W verirdi.

Ancak gerçek dünyada bazı özel hi-end ampliler dışında böyle bir davranış görmeyiz.

Nasıl ki şebeke voltajı aşırı yüklenildiğinde düşer, aynı şekilde amplinin besleme voltajı da aşırı yüklenildiğinde düşer. Güç amplinin besleme voltajının karesi ile doğru orantılı olduğundan güç kaybı fazla olur. Bu nedenle bir ampli 8 ohm'da 100W veriyorsa genelde 4 ohm'a 200W değil ama ~130-140W gibi bir güç verir. Tabi eğer 4 ohm tavsiye edilmemişse ampli zorlanabilir.

AV receiver'ların verilmiş güç değerleri genellikle tüm kanallar değil, 1 veya 2 kanal çalışırken çıkardıkları güçtür. Tüm kanallar çalışırken belirtilen o gücü de veremeyebilir.

Sorularınıza gelince:
    "6 ohm 105 w 5.1 avr ye 8 ohm 150 watt hoparlor bağlanırmı?" - Elbette bağlanır. 150W hoparlörün harcadığı güç değil, güce dayanma kapasitesidir. İsterseniz 3500W'lık hoparlör bağlayın... Değişen bir şey olmaz, amplinizin gücü neyse onu alırsınız.

Farklı empedanslı hoparlör bağladığınızda alabileceğiniz maksimum gücün ne olacağını amplinin teknik spesifikasyon sayfasında bulabilirsiniz.
    Orantı ile bazı yaklaşık hesaplar da yapmanız mümkün. Örneğin 6 ohm'a 100W veriyorsa 8 ohm'a ne verir => P= 100*6/8 = 75W gibi... Ancak bu yaklaşık bir değer olur. Zira sonuç daha önce belirttiğim gibi amplinin besleme devresinin kapasitesi yetersizleştikçe bu orantının hata oranı artar.

Aktif bir subwoofer kullandığınız zaman amplinizin güç kaynaklarını kullanmıyorsunuz, preampli çıkışını alıyorsunuz. Bu nedenle amplinizin gücü ne olursa olsun dilediğiniz güç kapasitesinde subwoofer kullanabilirsiniz.

• can-can-can kullanıcısına yanıt
    birde kursun arkadaşın dediklere ek olarak sizin kullanacağınız hoparlörün verimliliği
    de alınan ses gücünü etkiler.105 w düşük verimlilikteki hoparlörde size yeterli
    gelmezken ayni güç verimliliği yüksek
    hoparlörde daha yüksek ses verebilir.
    ama ille de verimliliği yüksek hoparlör daha güzel ses verir diyemeyiz.
    watt logaritmik olarak artar.10 watt'ın iki katı 100 watt'dır
    güçsüz bir anfiyi zorlarsanız(sesini sonuna kadar açarsanız)
    clipping denen çatlak sesler vermeye başlar bu hoparlörlere zarar verebilir.
    siz sesini çok yüksekte dinlemeyecekseniz anfinin gücünün üstünde veya altında hoparlör
    kullanabilirsiniz ama dediğim gibi güçsüz hoparlörler kullanırken hoparlörün limitini,güçlü hoparlör kullanırkende
    anfinin limitlerini izlemeniz gerekir.
    subwooferde de eğer sesini çok açamayacaksanız çok büyük almanız gerekmez.ama ev sineması amfilerde
    bass yönetimi diye bir kısmı var ön hoparlörler dahil hepsini küçük diye seçerseniz tüm basları subwoofere yönlendirirsiniz
    bu durumda bass sesler anfiden üretilmediği için anfi birazdaha rahat çalışır .
    sizde bütün basları verebilecek bir subwoofer seçersiniz.
    tabi tüm bunları denersiniz hoşunuza giden şekilde kullanırsınız .tek bir doğru yok.

• Bağlayın hiçbirşey olmaz eldeki güç ne kadar ise hoparlörlerinizden o kadarına karşılık performans alacaksınız.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zararı şu olur eğer ampliyi clipping yaptıracak kadar zorlarsanız, müzik sinyalinin bir kısmı kırpılıp üstü düz bir tepeye dönüşür (tepesi kesilmiş dağ gibi düşünün) bu sürekli sinyal Öncelikle tiz ünitesinin soğumasına izin vermeden sürekli akıma maruz kalmasını sağlar. Dolayısı ile belli bir süre sonra amplide koruma devresi yoksa tiz ünitenizi yakabilirsiniz. Diğer ünitelere zarar vermek çok daha zordur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cevaplarınız için çok tesekkür ederim. elimde vsx 329 k var. 105 w per channel yazıyor üstünde. üstünde 2 adet kule var arkasında 150w 8 ohm yazıoyr. bass reflexli. 3 tane hoparlor var en üstteki tiz sesleri veriyor. kulağını yaklaştırınca cok net anlaşılıyor.
    ortadaki normal sesleri veriyor. en alttakide sadece bass veriyor kulak yaklaştığında cok net anlayabiliyorum. ilk aldığımda kulelerde ki bass veren hoparlorun çalışmadığını farkettim.

sp setuptan front hopları large yapınca çalışmaya başladı. sub wooferim s21w odam 25 metre kare bass yeterli oluyor. farklı bir sub woofere ihtiyacım yok şimdilik.
    centerda 120 waat yatay kabin üzerinde iki tane hoparlor var ortasında da bi delik bundan da memnunun.

2 tane surrounda 120 şer wattlık sehpa tipi hoparlor. şimdi koca kule 150 watt oluyorda . küçücük surround nasıl 120 watt oluyor. buna rağmen dts i geçtim dolby digital filmlerde bile efektler gayet güzel belli oluyor.

bu sistemde önce lg hts vardı. 3 ohm luk avuc içi gibi hoparlorleri vardı. aynı filmde aynı ses şiddetinde efektleri ayırt edemiyordum. acaba nerden geliyor diye kasıyordum kendimi.

ama bu sistemde hiç kasmadan efektlerin nereden geldiğini net olarak anlıyabiliyorum. hatta counter strike global ofensiv oyununda flash bang i gözüme yiyip seslerden adamın nerede olduğunu anlayabiliyorum bile:)

fakat kuleler bu akdar ihtişamlı dururken insan diyor ki keşke surroundların yerine de bu kulelerden birer tane olsaydı. aynı kulelerin bir çiftinide alıp, surroundların yerine bağlamayı düşünüyorum.

aynı gene bass reflex li. 8 ohm 150 watt bu şekilde olursa heralde surround efektler tadından yenmez diye düşünüyorum.

surroundlara kule tipi bass reflex li kolonlardan kullanılırmı arkadaşlar? yoksa o surround hoparlorlerin farklı bir özelliğimi vardır.

surroundlarıda bass reflex li kule tipine gecirirnce centerim yetersiz kalabilir. onun içinde centere +4-+5 db verince hallolour diye düşünüyorum.

varmı fikri olan. başka bir fikir vrecek arkadaş?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.