Şimdi Ara

Ölüm Sonrası. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
357
Cevap
4
Favori
9.177
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • "nasıl doğuşumuz bizim için herşeyin doğuşu olduysa, ölümümüz de herşeyin ölümü olacaktır. bir anda olup biten bir şey için, bu kadar korku çekmek akıllıca mıdır? ölüm, uzun ömürle kısa ömür arasındaki farkı kaldırır, çünkü yaşamayanlar için zamanın uzunu kısası yoktur. ölmek yaradılışımızın koşuludur. dünyaya geldiğimiz gün, bir yandan yaşamaya bir yandan ölmeye başlarız. yapmamız gereken dik durabilmek ve ölümü akılcı bir tutumla karşılamaktır. onu, yabancı gibi görmeyelim, onunla birlikte olmayı öğrenelim ve eğer kişiler cesursa, ölüm güzel bir hale gelebilir."

michel de montaigne

Ölüm sonrası için bir söylem değil ama,ölümü nasıl karşılamanın gerektiğini çok iyi özetliyor bu kelimeler.
  • ben varlığın yok olması kavramını anlamsız buluyorum. uzay-zaman dışında bir şeyden nasıl bahsedebilir bir insan? tüm problemlerin çıkış noktası burası işte. varlığın özü nedir?
    varlık var iken, yokluktan bile varlığı kullanarak bahsedebilmek, bir ışıktır ruha düşen.
    ele alınan bilgiler bütünü, algının maddesel yönüyle sentezlenemeyecek bir kümeye işaret ediyorsa, apriori bilgiler söz konusudur. biyokimyasal düzeyde, ekolojik döngüye karışacağız öldükten sonra o kesin. her şeyi yaratan bilinç ise, elektokimyasal akımlar da beyin ölümü ile sonsuzluğa karışacak, gelmemek üzere. bu durumda, bilinç dediğimiz şeyin en bilinebilir yönüyle olaya yaklaşmak en tutarlı yaklaşım olacaktır. o da "bilgi" dir. ulaştığımız bilgiler, kontrüksiyonlar üzerinde inşaa edilen ampirik yaklaşımlar ile sağlanıyorsa, veya ideal tözlerin kıyısından ulaşılan gerçeklik yanılgısıysa, veya temel varlıkların tanımlanmasını ve "bilinç"in ona yaklaşımını aristocu bir şekilde elde ediliyorsa, sadece vücut ile sınırlı kalmıyor ve ölümden sonra da var olmaya devam ediyoruz diyebiliriz. öte yandan, evrimsel sürecin bir oyunu olan bilinç söz konusu ise; ölünce yok olacak. ancak burada da yok olmak nasıl tanımlanabilir?

şayet mekan dışında bir şeyden bahsetmek anlamsız. "15 milyar güneş yılı önce" demek gibi...

kaldı ki, var olmayan bir şeyi ele de alamayız. o halde onu nasıl gerçeklikle-doğru gerçeklikle- sıfatlandırırız? 6 başlı köpeğin var olması gibi. ancak maddesel olarak söz konusu değil, en azından dünyamızda. bu bilincin uydurması gibi gözükerek ruhsal bir kavramın söz konusu olmaması ihtimalini doğuruyor. ama, aynı zamanda da, varlığın maddeden bağımsız ve kavramsal olarak var olabileceğini de gösteriyor. ve idealizmi, materyalist fikirlerin sahasında bile beraberlikten geriye götürmüyor.

diyalektik kavramı ile hegel, bunu kastetmişti. aşağı yukarı.

• Ölüm dediğimiz nedir ki? Ölüm, kendisinden korkan için bir son iken, ölümün kendisinden korktuğu için bir başlangıçtır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: The souls migration

quote:

Orijinalden alıntı: MarksmanTr

Milyarlarca galaksiden birinin milyarlarca gezegeninin bir tanesinin milyarda biri kadar bile olmayan birer varlığız. Kendinizi fazla önemsemeyin Bir gün gözünüzü kapatacak kapattığınızı bile anlamayacaksınız.

e o zaman atatürk'ü niye önemsiyorsun hala ve imzanda ön plana çıkarıyorsun forumda? sonuç olarak dün vardı bugün yok. herkes gözünü kapatacak gözüyle bakacak olursak, kaos meydana gelir. kaosun meydana gelmemesi için bir şeylere sahip çıkmak lazım. sahip çıkarken de bir anlam ifade etmeesi gerekir. karl'ı mı takip ediyorsun nedir acaba düşünceleri?

Birisi bana alakayı açıklasın ama mümkünse o kişi The souls migration olmasın.

• quote:

Orijinalden alıntı: olağan_şüpheli

doğmadan öncesi için nasıl hissediyordun....yoktun o zaman...öldükten sonrada aynısı olacak..yine yok olacaksın..bir kere canlandıysan ikinci bir kez canlanma ihtimalinde var mantkıen..yani dinen demiyorum...sonucta tesadüfen olumsussam bile sonusz bir sürecte tekrar baska bir canlı olarak baska bir evrende baska bir dünyada doğabiliirm... ama bunlardan bir umut ve teselli beklemekte mantıklı değil..tek gercek su anki hayatım..tadının cıkarmak lazım...bunu diyen adam alemleremi akıyor..yoo...

• quote:

Milyarlarca galaksiden birinin milyarlarca gezegeninin bir tanesinin milyarda biri kadar bile olmayan birer varlığız. Kendinizi fazla önemsemeyin Bir gün gözünüzü kapatacak kapattığınızı bile anlamayacaksınız.

Hadi tamam öyle diyelim,niye kendimizi fazla önemsemeyelim ki?Uzaydaki çoğu cisim bi moka yaramıyor ki zaten,öööyle dolaşıyorlar
  • Materyalist açıdan bakılırsa ölüme bir tanım bile bulunamaz. "Hayati fonksiyonları durması" bir cevap değil. O hayati fonksiyonların "tamir" edilerek tekrar çalışmaya başlamasının önündeki engel nedir?

Ölümden sonrasını düşünmek yerine ölümün kendisini aydınlığa kavuşturmak lazım önce. Bu sayede ölümden sonrası içinde mantıklı düşünebiliriz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mü'min

quote:

Hadi tamam öyle diyelim,niye kendimizi fazla önemsemeyelim ki?Uzaydaki çoğu cisim bi moka yaramıyor ki zaten,öööyle dolaşıyorlar

İşte ben de onu diyorum. Bir moka yaradığımız yok. Evrende kum tanesinin milyarda biri kadar bir yer kaplamıyoruz ve yaşadığımız süre an bile denemeyecek kadar kısa... O nedenle herşeyin insan için yaratıldığı, bu hayattan sonra cennete gidileceği falan hikaye.. Onu demek istiyorum.

• quote:

quote:

quote:

İşte ben de onu diyorum. Bir moka yaradığımız yok. Evrende kum tanesinin milyarda biri kadar bir yer kaplamıyoruz ve yaşadığımız süre an bile denemeyecek kadar kısa... O nedenle herşeyin insan için yaratıldığı, bu hayattan sonra cennete gidileceği falan hikaye.. Onu demek istiyorum.

Bir şeyin ne kadar önemli olduğunu boyutu ile mi anlıyorsun?

• Ölüm yokluk mudur? Değildir. Cebinizi para ile değil, kalbinizi iman ile doldurmanız dileğiyle...
  • Biz Atatürkü değil yaptıklarını önemsiyoruz. Bize daha yaşanabilir bir ülke bırakmasını.
  • quote:

Orijinalden alıntı: KayhanKaan

Her canlı bir gün ölümü tadacaktır.
    Bu ayet bile Allahın varlığının ispatıdır.

Mantığa gel. Hayatım boyunca bir Müslümandan gördüğüm en saçma kanıt. Tebrik ederim.
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Hayır. İnsanoğlunun erişemeyeceği boyutta bir şeyin sırf insan test edilsin ve sonra cennete gitsin diye yaratıldığı düşüncesinin saçma olduğunu ifade ediyorum.

• İşin içinden çıkamıyorum diyip açıklama isteyipte , inanç şeklinde olmasın demek çok saçma.
    Şu anki veriler ile ölümden sonrasının ne olduğuna dair hiçbirşey yok elimizde.

Ben düşünen bir varlıksam bir hiç olma düşüncesi, bir son düşüncesi mantıken beni zorlar.
    İşte orada inanç devreye girer.
    İnanırsın hayatını ona göre düzenlersin ölüm senin için başlangıçtır. İnanır hayatında uygulamazsın veya inanamazsın ölüm senin için bir sondur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: aktas3455

Ölüm herkezin kaçınılmaz sonu velakin ölüm sonrası hala tam olarak bilimsel bir gerçeklik kavuşmadı.

Bilimsellikten kasıt deney yapmak veya gözlem yapabilmek ise en azından, haber vereyim bu hiç bir zaman mümkün olmayacak. Kuran da, İslamiyet öncesinde hatırladığım H.z. İbrahim, H.z. Musa ve H.z. İsa A.s. a ölenlerin tekrar canlanması ile ilgili mucizeler verildiği ancak Kuran-ı Kerim ile birlikte artık bunun mümkün olmayacağı bildirilmektedir.

Dolayısı ile Ölüm sonrasında bilimsellik aramak yerine inanç meselesi ile konuyu açıklamaktan fazla bir şey yapılamayacağını insanlar anlamışlardır sanırım.

quote:

Orijinalden alıntı: olağan_şüpheli
    Doğmadan öncesi için nasıl hissediyordun....yoktun o zaman...öldükten sonrada aynısı olacak..yine yok olacaksın..bir kere canlandıysan ikinci bir kez canlanma ihtimalinde var mantkıen..yani dinen demiyorum...sonucta tesadüfen olumsussam bile sonusz bir sürecte tekrar baska bir canlı olarak baska bir evrende baska bir dünyada doğabiliirm... ama bunlardan bir umut ve teselli beklemekte mantıklı değil..tek gercek su anki hayatım..tadının cıkarmak lazım...bunu diyen adam alemleremi akıyor..yoo...

Bilgiler tamamen hatalı hem de baştan sonra.

İnsan İslami açıdan söylüyorum, bir anlamda 2 kez yaratılmıştır ve bir daha yaratılmayacaktır. İlk önce Ruh yaratılmıştır. Sonra ruhun giysisi olarak tabir edilen beden yaratılmıştır. Sad Suresi 72. Ayette geçen konu gerçi tasavvuf ehli diye bilinen kişilerce eğilip bükülsede ruhun yaratılması sonrasında anne karnında meniden ( kan pıhtısından ) bedeninin yaratılması söz konusudur.

Ölüm de, ahiret ve buna benzer meseleler gibi Allah C.C. yarattığı bir şeydir. Ölüm yok olmak veya yaratılan beden veya ruhun yok olması anlamına gelmez ve ölüm gerçekleştikten sonra, kabirde yine azap veya mükafatın olduğu mahşere kadar beklenecek bir süre söz konusudur.

quote:

Orijinalden alıntı: mephistopheless

quote:

Orijinalden alıntı: OPTİMİST

Bu kadar kompleks ve mucize bir varlığın, bir anda dünyaya gelip uzun bir süre muazzam şeylere şahit olduktan sonra, nasıl var olduğunu, etrafında olup bitenleri, kainatı ve kendisinin ve diğer varlıkların varoluş amacını sorgulamadan " yaşayıp gidiyoruz işte" kayıtsızlığında bir hayat sürüp , üstelik ölüp yok olacağına inanarak yaşaması bana korkunç bir kayıp gibi geliyor. Bütün bunlar manasız bir oyun/eğlence yada bir tür şaka mı ?

cevap bulursan bana da söyle - kafayı bozmak üzereyim

ve

quote:

Orijinalden alıntı: kaka13

Aslında çevrene baktığında belki binlerce ifade edilebilecek kadar çok cevap var. Eğer Mükafat ve ceza elle tutulur gibi bir şey olmadığını zannedip inanç yönünden kaygılarınız var ise, hayatınızda etrafınızda olan olaylara farklı yönlerden baktığınızı söylemek isterim. Görmek istediğiniz şey bir suç işlendiğinde kurulan mahkeme gibi Allah'u Tealı nın bir mahkeme kurması mı yoksa yapılan bir haksızlık sonucu o haksızlığa ceza verilmediğini mi düşünüyorsunuz.

Lütfen hikayelerin sonuna bakınız. Hükümetleri, devletleri bile titreten ( zannettiğimiz ) kişilerin ölürken veya öldükten sonra ne halde olduklarına bakınız. Portrenin tamamına baktığınızda şükretmeniz gerektiğini sizde göreceksiniz. Trilyoner Sakıp Ağa'nın otomobil fabrikaları olması kendi çocuğunun araç kullanılabilir sağlık ve sıhhate sahip olmasına yetmemişti. Daha Adalet mi arıyorsunuz ? Daha başka oyun mu arıyorsunuz ?

• Arkadaşlar;

Ölüm bir evden başka bir eve taşınmak gibidir. Tabi gerçekten iman edenler için. Dünyada yenilmez olmak için süpermen olmak bile yetmez. Çünkü insanın bedeni yani fiziki gücü değil aslında düşüncedeki sağlam duruşu onu yenilmez yapar. Dünya da bulunan ve nimetler dediğimiz beden dahil her türlü eşyanın kendisine sevgi ve alışkanlık ölümü korkutucu kılar insana.

Acaba Annem de orada olacak mı ? veya Acaba orada kahve içecek miyim veya nereye gideceğim veya ne olacağım. Yok mu olacağım yoksa var mı olacağım ?

Arkadaşlar.
    Allah Subhane ve Teala aslında tüm yaratılanları her gün zaten öldürüp diriltmiyor mu ? Uykunuzda sizin nefes almanızı sağlayan veya uykuda hemde uyanık iken nefes alıp vermenizide kalbinizin kan pompalamasını da sağlayan hücrelere o emirleri kim veriyor ? Peki metre karede milyon hatta milyarlarca bulunan mikropların kimi hasta kimi iyi edeceğine kim veya hangi güç hükmediyor ? Penisilin birisini iyi edebilecekken diğerinin neden ölümüne sebep olabiliyor ?

Hücreleriniz bir taraftan ölüp bir taraftan yeniden oluşarak organlarınız ( kalbiniz bile ) hiç durmadan nasıl kendi kendini tamir edebiliyor.

Bütün bunlar hayatınızda ölümü her an yaşadığınızın ispatı iken, illa Azrailin ve ölüm meleklerinin sizin ruhunuzu aldığı o günü merak edip korkmanızı aslında anlamak çok zor değil ki, gerçekten iman etmeden önce bu tip şeyleri düşünenlerden pek farkım olmadığını gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.

İşte ölüm, nasıl ölen hücrelerin bir taraftan bedenden ayrılması bir taraftan diğer hücrelerin o organı yenilemesindeki gibi, işte ölüm, her gece uykuya daldığımızda bedenimizi dışarıdan gelebilecek zararlara karşı savunmasız bıraktığımız gibi bir şeydir. Ölüm ister iman etmiş ister etmemiş tüm canlıların ( yaratılmışların ) kendilerine verilen emanetleri sahibine teslim etme anıdır.

• Ölene kadar herkes birşey söyler inanır tahmin yürütür. Öldükten sonra da herkes sadece bir gerçekle karşılaşır veya hiçbir şeyle karşılaşmaz. Bence bunnu bilmemize imkan yok.
  • quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Hayır. İnsanoğlunun erişemeyeceği boyutta bir şeyin sırf insan test edilsin ve sonra cennete gitsin diye yaratıldığı düşüncesinin saçma olduğunu ifade ediyorum.

Asıl senin bu düşüncen inanılmaz saçma,evren heryerine gidilebilecek kadar küçük mü olacaktı ya?Gerek yok diye sadece Dünya olaydı nasıl olsa Güneş'de yaşamıyoruz?

• önce toprak olacaksın sonra bi çiçekte hayat bulacaksın sonra o çiçeği bir inek yiyecek sonra o inek boşaltım yapacak sen bir pislik olacaksın tekrar toprağa karışacaksın

işin şakası bir yana ölüm dinde bir tabudur. kutsal kitaplarda bahsedildiği kadarını insanoğlu bilir
  • ölüm sonrası yaşanacak olanlar ölen kişinin iman derecesine göre şekillenecektir önce bunu bilmek gerekiyor. bir tekfur öldüğünde, onun için ölüm, acılara, kabir azabına ve sonsuz çileye açılan bir kapı olacaktır. dini bütün bir insan olarak ölürseniz sizi rahat bir istirahat dönemi ve çiçekler bezenmiş bir kabir bekliyor. être ou ne pas être yani sizin anlayacağınız dilde tüm mesele bu zındık olarak mı müslüman olarak mı ölündü.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.