Şimdi Ara

Önden çekiş arkadan çekiş farkı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
0
Favori
1.797
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Pi

Zaman zaman duyuyoruz bu bilgileri. Ama teoride kaliyor hep. Pratikte gorecegiz nedir ne degil

Her guzelin bir kusuru vardir derler. Su tunel mevzusu da oyle. Yalniz kimi arabalar onden cekis olmasina ragmen ortada saft tuneli var. Masallah cin seddi gibi koskoca. Onlari neden oyle yapıyorlar anlayamadım hic

Gecen ford test surus mevzusu vardi hani. Ona bi heves edip form doldurdum. Cagirmadilar. Artik daha da dusunmuyorum. Kustum test suruslerine Forda da. Habire mail yolluyorlardi. Karsi cevap yazdim. Siz cagirmadiniz ben de mailinizi istemiyorum dedim

Önden tahrikli araçlarda hayvani şaft tüneli olmasının nedeni, aynı aracın büyük ihtimalle 4 çeker versiyonu olduğu içindir. dört çeker versiyonu olmayan araçlarda genelde arkada az yükseklikte şaft tüneli olur oradan da egzos falan geçer zaten. Seri üretimde ön - arka tahrik için ayrı karoser tasarlayıp üretmek çok büyük maliyet gerektirir. bu nedenle karoseri ortak yaparlar.

Ek olarak elektronik sistemler olmasaydı arkadan tahrikli araçlarda; normal bir sürücü kötü hava şartlarında çok zorlanırdı. ESP sistemi sağ olsun, karlı havada yüksek torklu bmwler bile misler gibi kalkış yapıyorlar.

• Du Hast D kullanıcısına yanıt
    Benim arabada yok mesela saft tuneli. Dumduz zemin. Eski arabamda vardi. Accordda da var. Bunlarin 4 ceker versiyonu var mi bilemiyorum. Ancak epey epey arac onden cekis olmasina ragmen tunel mevcut. Dedigin gibi olabilir ustam

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Benim arabada yok mesela saft tuneli. Dumduz zemin. Eski arabamda vardi. Accordda da var. Bunlarin 4 ceker versiyonu var mi bilemiyorum. Ancak epey epey arac onden cekis olmasina ragmen tunel mevcut. Dedigin gibi olabilir ustam

Biraz anlamsiz geldi cunku Saft tunelini yapan sey Ayna Mahruti dislisidir . Vites kutusunden aktarilan gucu tekerleklere 90 derece dondurerek iletmeye yarar . Konik dislidir . O yuzden saft tuneli olur .

Onden cekiste arkaya saft uzatilmaz ona gerek yok yani .

Ayni alt yapi olayi mantikli gibi gelse de anlam veremedim cunku egzoz falan saft tuneli olusturmaz o kadar .

Edit : Simdi baktim liontech16 mesajina gore evet egzoz sistemi olabilirmis .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheCaliph_ -- 22 Haziran 2016; 3:35:11 >

• quote:

Hah bak tam aradığım cevap iste Kayip %1 2lerde ise bir sey degil o zaman. Daha fazla saniyordum ben. Maliyet disinda pek bir dezavantaji yok anladigim kadariyla. Fakirlik bu gozu kor olsun. Deneyemedik arkadan itisi. 143hplik 2000cc bir arac performans bakimindan tatmin eder mi peki

Kayip 1-2 mi bilemiyorum yani kayip var ama demek istedigim bu .

Hangi arabayi alacaksin 2.0 143 iyidir abi bu ulkede daha ne olsun ?

• fwdnin en onemli artisi ureticinin maliyetlerini dusurmesi yoksa nerdeyse her acidan rwd daha avantajli.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Pi kullanıcısına yanıt
    Maliyetler sebebi ile genel olarak kullanılan platformlar ortaktır. Bu sebeple şaft tüneli illaki bulunur. Arkadaşın dediği gibi fwd araçlarda egzoz filan bu hattan geçer vs.

• her zaman simetrik awd> awd > onden cekis > arkadan itis siralamasini tercih etmisimdir. onden cekisli guclu araclarda koltuga yapistirma hissi daha guzel oluyor. arkadan itislilerde koltuga yapistirmaktan cok arabanin onunu saha kaldiracak gibi oluyor. oysa onden cekisli araclarda onunu kaldirmak yerine yol yapistiriyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Jeopol

simdi bu mesaji kime yazdin? bana mi onlara mi? diger %50den kastin nedir? biraz acik ol.

Bir karisiklik olmus sanirim da %50 den olmadigini biliyorum

Bu arada en guzel yaslama hissi RR veya MR de agirlik arkada bir yasliyor off off . 1 kere Lambo kullanma sansim oldu gozum karardi daha dip gaz yapamamistim bile korkudan kaza maza

• Acikcasi awd arac tercih ederim.alfaysa onden cekis sorun değil,arkadan itisin krali bmw

• quote:

Orijinalden alıntı: skuti61

En basiti şöyle olur.FWD bir araç ile viraj içinde hızlanmak isterseniz araç kendini önden virajın dışına dogru atmak isteyecektir.RWD ise böyle bir şey yok gaza oturunca ya ok gibi çıkarsınız yada hafif yanlayarak çıkarsınız.

Sürekli rwd kullanan birinin en çok zorlandıgı durum budur.Bu nedenlede fwd hiçbir zaman güven vermez.Artı olarak örnegin baskı balata değiştirmek fwd araçlarda daha zordur.Sürüş karakteri olarak eksidir.Kısacası ancak düşük bg motorlarda fwd daha iyi performans verir.

Mesela a200 fwd iken a45 amg 4 cekerdir.Sebebi ise yukarıdaki videoda gayet güzel açıklanmıştır.Yüksek bg fwd aracın yolu tutunma problemi başlar.

Bir diğer ekside ben yazayım.Fwd olan bir araçta ön lastikleriniz çok daha cabuk yıpranırr.

iyi bir dengeye sahip, iyi yol tutan bir onden ceker aracta oyle olmuyor bence. On taraf yolu iyi tuttugunda, arka tarafi asilarak getiriyor virajlarda.

Denk hizlarda arkadan itisli arac kopabilirken, onden cekisli arac kopmayabiliyor. Tabii ki yol tutus faktoru sadece bunla alakali degil.

iyi bir surucunun elinde, iyi bir onden cekisli aracin da (megane rs, type-r, leon cupra) yapacagi isler limitlerin uzerindedir.

Ha ama o direksiyondaki tertemiz his, duz yoldaki ivmelenmelerde bile arkadan itisin hazzi baskadir.

• TheCaliph_ kullanıcısına yanıt
    Makyajli kasa e46 3.18i

• haymanali2006 kullanıcısına yanıt
    Bence saft tuneli olmamasi bile başlı başına bir tercih sebebi. O yonde gelistirme olmali artik

• cbascan kullanıcısına yanıt
    İzmanızdan gördüğüm kadarıyla sizde bir rwd kullanıyorsunuz.Örneğin benim yasadıgım bir olay toyota corolla ile ist manisaya gidip geldim.

Bmw den alışkın oldugum için virajla alırken olabildiğince dıştan içe girip viraj içindede gaz ile virajdan çıkarım.Toyotada bunu ilk yaptığım
    anda kendimi bariyerin dibinde buldum.Çünkü neden dıştan içe viraja giripte gaza oturunca araba çekiş kuvvetiyle istemsiz olarak kafayı sağ dogru uzattı.Aynı olay rampa inişlerinde de yaşadım.Kompressyoan bırakıyorum olmuyor freni basıyorum aynı tepki kafayı çekiyor.Mecbur fren fren fren eziyet oldu.O bizim algımız keyif vardı ya bunda zulüm oldu.

Awd araçta kullandım.Ondan durum tamamen farklı yukarıdaki gibi virajlarda davrandığım zaman rwd deki hissi bana bir tık fazlasını verdi.Çünkü gaza bastıgım anda araba rijit olarak direk fırlıyordu.Rwd ise güce baglı olarak arka oynuyor ister istemez.İşi bilenler için rwd ile viraj olmak en kolayıdır.Çünkü steeringin kurtarmadıgı yerde piyasada yan vermek tabiri sizi kurtarır.4 çekerdede bunu yapabilirsiniz ama biraz daha farklı ve rwd ye göre zor olabiliyor.Bakınız amerikan filmlerindeki araç takip sahneleri ben daha yanlamayan polis arabası görmedim.

Fwd yi ilk bulup çıkartan firma cıtroendir.Onuda neden yapmışlar tek amacı var maliyeti düşürmek şimdi bulunma amacı bile maliyet olan birşeye daha iyidir demek heleki bu işten gercekten anlayan biri için bence ironiktir.

Sizin yukarıda söylediğinz araçların hepsi gt performans araçları bunların hepsinde kilitli difransiyel elektronik kontroller çok fazla kontrolü sağlıyor.Sizde biliyorsunuz bunların karşısına size tek bir şey sorayım.Bu araçlara rakip olarak 1m mi daha iyidir yoksa sizin söyledikleriniz mi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi skuti61 -- 22 Haziran 2016; 17:35:23 >

• quote:

Orijinalden alıntı: skuti61

İzmanızdan gördüğüm kadarıyla sizde bir rwd kullanıyorsunuz.Örneğin benim yasadıgım bir olay toyota corolla ile ist manisaya gidip geldim.

Bmw den alışkın oldugum için virajla alırken olabildiğince dıştan içe girip viraj içindede gaz ile virajdan çıkarım.Toyotada bunu ilk yaptığım
    anda kendimi bariyerin dibinde buldum.Çünkü neden dıştan içe viraja giripte gaza oturunca araba çekiş kuvvetiyle istemsiz olarak kafayı sağ dogru uzattı.Aynı olay rampa inişlerinde de yaşadım.Kompressyoan bırakıyorum olmuyor freni basıyorum aynı tepki kafayı çekiyor.Mecbur fren fren fren eziyet oldu.O bizim algımız keyif vardı ya bunda zulüm oldu.

Awd araçta kullandım.Ondan durum tamamen farklı yukarıdaki gibi virajlarda davrandığım zaman rwd deki hissi bana bir tık fazlasını verdi.Çünkü gaza bastıgım anda araba rijit olarak direk fırlıyordu.Rwd ise güce baglı olarak arka oynuyor ister istemez.İşi bilenler için rwd ile viraj olmak en kolayıdır.Çünkü steeringin kurtarmadıgı yerde piyasada yan vermek tabiri sizi kurtarır.4 çekerdede bunu yapabilirsiniz ama biraz daha farklı ve rwd ye göre zor olabiliyor.Bakınız amerikan filmlerindeki araç takip sahneleri ben daha yanlamayan polis arabası görmedim.

Fwd yi ilk bulup çıkartan firma cıtroendir.Onuda neden yapmışlar tek amacı var maliyeti düşürmek şimdi bulunma amacı bile maliyet olan birşeye daha iyidir demek heleki bu işten gercekten anlayan biri için bence ironiktir.

Sizin yukarıda söylediğinz araçların hepsi gt performans araçları bunların hepsinde kilitli difransiyel elektronik kontroller çok fazla kontrolü sağlıyor.Sizde biliyorsunuz bunların karşısına size tek bir şey sorayım.Bu araçlara rakip olarak 1m mi daha iyidir yoksa sizin söyledikleriniz mi ?

Performans olarak m135 dogal olarak hothatchlerden ustun. 340 hp olmasi lazim. Bahsettigim araclarda en yakin performansi 300 hp ile typer verir. Ama hic biri m135 in keyfini veremez bence. Yol tutus anlaminda soruyorsaniz; m135in dondugu viraji, ayni hizlarda bir megane rs, bir typer da doner bence.

Ama dengi araclar degiller. Bircok konuda m135 ustun tabii ki.

• cbascan kullanıcısına yanıt
    Sanırım ben ne demek istediğimi anlatamadım.Neyse önemli değil konuyu açan arkadasa tek diyeceğim madem bu fwd bu kadar iyide neden hiç fwd süpersport yoktur.Ateistler bunuda açıklasınlar
  • quote:

Orijinalden alıntı: TheCaliph_

quote:

Bu konuyu merak ediyordum tam. Simdi taa eskiden bir belgesel mi ne bir sey izlemistim. Arkadan itiste aktarma organlari fazla oldugu icin motor gucunde kayiplar oluyormus haliyle. Bu mevzu hangi araclar icin gecerli? Ya da eskide mi kaldı artik?

Bir de cocuklugumdan kalma yokus muhabbetleri olurdu. Cakilli yokus yolda broadway cikar derlerdi. Onden cekis olduğu icin. Sahin olsa cikamaz. Boyle bir muhabbet vardi. Sacma belki ama fark elbet vardir. Nedir asli astarı?

Şöyle başlayayım aslında arkadan itiş veya önden çekiş diye bir şey yoktur . Çeviri hatasıdır . Arkadan tahrikli veya önden tahrikli demek lazım çünkü Drive yani tahrik . Front Wheel Drive , Rear Wheel Drive , ALL Wheel Drive vs vs

Arkadan itişte Motor genelde boylamasına yerleştirilir ve onun arkasında da vites kutusu vardır . Oradan çıkan gücü şaft ile arka tekerlere aktarırsın arkada da konik dişli vardır . Yani bunların verimi %100 olmadığı için elbet bir kayıp olucaktır . Ancak ani kalkışlarda da önden çekişte çok sarıyor fark etmişsindir çünkü arabanın ön tarafı kalkıyor bu da tutunma - basma - Tractive kuvvetini azaltıyor . Arkadan itişte ise Tahrik arkadan olduğundan arka tarafa yığılan yük yere daha iyi basmasını sağlıyor ve daha çok Tractive Force demektir . Eskide kalmamıştır sonuçta %1-2 kayıp da olsa kayıp var .

Düz asfaltta Arkadan itişin daha iyi tırmanması lazım dediğim gibi hem eğimden dolayı hem de ivmelenmede yük arkaya binecek bu yüzden arkadan itiş daha iyi tırmanır.Ancak karda da bunun negatif etkileri oluyor .

Önden çekişin artıları ve eksileri

+ Şaft tüneli olmadığı için iç hacim daha çok kullanışlıdır .
    + Kafadan kayma vardır bu daha çok istenilen bir şeydir ancak kafadan kayma bir yerden sonra daha kötü sonuçlar doğurur toparlayamazsın .
    + Motorun ve Vites kutusunun paketlenmesi daha kolaydır , daha ucuzdur , seri üretimde fark yaratır .
    + Daha az parça kullanıldığından aynı araç FWD de daha düşük ağırlıkta olacaktır bu da az yakıt tüketimi , serilik demektir .

- Titreşim daha çoktur bu da istenmeyen gürültülere yol açabilir
    - Ağırlık dağılımından dolayı önden kaymaya meğillidir dediğim gibi bu bir dereceye kadar istenilen bir şeydir daha sonrası facia olabilir .
    - Düşük ağırlık yüksek tork steering gözükebilir yani çok sarar mesela İbiş Cupra
    - Motorun enlemesine yerleştirilmesi , dönüş çapını azaltır .

RWD ( arkadan itiş ) artıları eksileri

+ FWD'ye göre daha fazla kontrol sağlanabilir çünkü ivmelenme sırasında ağırlık arka tahriğe basma kuvveti sağlar bu da daha iyi tutuş demektir .
    + Arkadan kayma bir çok zaman kafadan kaymaya göre daha kolay toparlanır kontralarla kurtulursunuz .
    + Torque steering gözükmez tabi çok hafif araç olursa yine olur .
    + Ağırlık merkezi daha kolay ayarlanır çünkü motor ve vites kutusu FWD'ye göre daha ortalarda kalmaktadır 50/50 ağırlık da baya zevkli olur .
    + Yine motorun pozisyonundan dolayı dönüş çapı fazladır .

- Arkadan itiş şakaya gelmez en ufak hatada bir daha kontra montra yapsan da toparlanmaz çoğu zaman .
    - Şaft tüneli olduğundan dolayı arkadaki hacim daha düşüktür ve konforu azaltabilir . Konik Dişli tipine göre de bu şaft tüneli boyutu değişir ama genelde Helisel kullanılıyordu galiba .

Ya aslında ESP olsun ASR olsun artık RWD nin bir dezavantajı kalmadı bence stabilite bakımından kullanış bakımından .

Alıntıları Göster
    [
    Hocam ceviri hatasi olduguna katilmiyorum.
    TDk ya gore Cekis
    Bir motorun çekme gücü
    "Benim arabanın çekişi çok iyi."

O yuzden arkadan cekis bence dogru bir kullanim. gucun hangi tekerde oldugunu ifade ediyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hemican -- 22 Haziran 2016; 19:00:43 >

• Arkadan itis arabayi DH fakirleri alamaz.
  • Bu çekiş-itiş muhabbeti neredeyse tüm aktarma konularında var tahrik veya rwd-fwd diyelim konu amacından sapmasın

• quote:

Makyajli kasa e46 3.18i

Hemen geldi aklıma e46 diye .
    Yalniz kisa oranli sanziman var senin sevmediginden, 100 ile giderken 2900 devir falan ceviriyor. Bu nedenle 5. viteste kesiciye bile girer. E36da 320iye kadar olan modellerde son disli orani 3.45, 318i e46 143lukte 3.38.Yani cok az daha dusuk devirle gidiyor e46 ama cok az.
    Ama 0-100 8.8 saniye falan galiba baya iyi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jimhendrix -- 22 Haziran 2016; 20:38:54 >
  • TheCaliph_ kullanıcısına yanıt
    önden çekişli arabalarda şaft tüneli olmadığına eminmisinyoksa bizim arabayı yanlışmı üretmişler

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.