Şimdi Ara

Opamp sorusu ile ilgili bir nokta

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
122
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

arkadaşlar şöyle bir opamp sorusunda değerleri buldum.

fakat son vout çıkışında ne yapacağımı bilemedim hangi yol ile çözülür anlam veremedim

ayrıca son opampın çıkışındaki +14V -14V yazması neyi ifade ediyor acaba?

• -14 ve +14 opampın çalışması için gerekli simetrik besleme voltajlarıdır.

Opampın (+) girişindeki voltaj (-) girişinden büyük olduğu için (3V > 2V) opamp çıkışı +Vbesleme yönünde saturasyona gider.

Bu durumda Vout = +14V olur.

Not: Gerçek uygulamada / dünyada LM741 "rail to rail" tipinde olmadığı için Vout opamp çıkışındaki makul yüke göre yaklaşık 9V..12V arasında bir değer alır.

Edit: imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 7 Temmuz 2024; 10:52:1 >
  • rafet32 kullanıcısına yanıt

cevabınız için teşekkür ederim,

Opamp sorusu ile ilgili bir nokta

bu şekilde simüle ettim lakin Vout -13Volt değerini alıyor. Acaba bu değeri nasıl elde ettik? yani formülüze eder isek -13 değerini nasıl bulabiliriz?

• R20 nin girişinde "7V" uyguladınız, ilk mesajınızda uygulanan voltaj 4V.

7V için opamp -Vbesleme saturasyona gider.

Son mesajındaki durum Vb < Vc (3V < 3.5V) yani proteus sonucu doğru gösteriyor Opamp sorusu ile ilgili bir nokta 

3V dediğimiz kısım evirmeyen uçtan giren gerilim değeri ; Vb

3,5V dediğimiz kısım D kısmı,

7-3,5 = 3,5V (eviren kısımdan giren gerilim) ; Vc

Vc : 3,5V

Vb : 3V

Vc > Vb doğru,

fakat ben halen -13 değerine nasıl ulaştığımızı anlamış değilim hocam

• Opampın (-) girişindeki gerilim 3.5V (yani R20 ve R19 gerilim bölme sonucu çıkan değer)

Opamp:

(+) girişi 3V

(-) girişi 3.5V

(-) girişdeki voltaj daha büyük olduğu için çıkış -V saturasyona gider.

• yani aslında burada bir karşılaştırma söz konusu, 4 ve 7 no lu pinlere opampın çalışması için verilen gerilim değerinin hangi saturasyonda hareket edeceği (- veya +) karşılaştırılıyor. hangi taraf büyük ise (- veya +), saturasyon değeri verilen gerilimin 1 eksiği ve büyük olanın işaretini alıyor. doğru anladım sizi değil mi hocam? çünkü simülasyon sonucları bunu işaret ediyor

edit: cümleye ekleme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Themida46 -- 7 Temmuz 2024; 13:52:52 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    HGS ile ilgili bir soru
    11 yıl önce açıldı
    Kombi ile alakalı bir soru
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Evet opamplar verdiğiniz şekildeki gibi bir kullanımda, karşılaştırıcı olarak çalışır, doğru anlamışsınız.

+ Saturasyondaki voltaj çıkışı opamp tipine / üretici koduna ve çıkışdaki yüke bağlıdır.

LM741 için max çıkış, beslemenin 1 Volt eksiği kadar olur. Diğer bir ifade ile 741 Vout çıkışından en fazla (Vbesleme - 1) Volt çıkış alabilirsiniz.

çok teşekkürler hocam

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.