arkadaşlar şöyle bir opamp sorusunda değerleri buldum. fakat son vout çıkışında ne yapacağımı bilemedim hangi yol ile çözülür anlam veremedim ayrıca son opampın çıkışındaki +14V -14V yazması neyi ifade ediyor acaba? |
Opamp sorusu ile ilgili bir nokta
-
-
-14 ve +14 opampın çalışması için gerekli simetrik besleme voltajlarıdır.
Opampın (+) girişindeki voltaj (-) girişinden büyük olduğu için (3V > 2V) opamp çıkışı +Vbesleme yönünde saturasyona gider.
Bu durumda Vout = +14V olur.
Not: Gerçek uygulamada / dünyada LM741 "rail to rail" tipinde olmadığı için Vout opamp çıkışındaki makul yüke göre yaklaşık 9V..12V arasında bir değer alır.
Edit: imla
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 7 Temmuz 2024; 10:52:1 > -
cevabınız için teşekkür ederim,
bu şekilde simüle ettim lakin Vout -13Volt değerini alıyor. Acaba bu değeri nasıl elde ettik? yani formülüze eder isek -13 değerini nasıl bulabiliriz?
-
R20 nin girişinde "7V" uyguladınız, ilk mesajınızda uygulanan voltaj 4V.
7V için opamp -Vbesleme saturasyona gider.
Son mesajındaki durum Vb < Vc (3V < 3.5V) yani proteus sonucu doğru gösteriyor
-
3V dediğimiz kısım evirmeyen uçtan giren gerilim değeri ; Vb
3,5V dediğimiz kısım D kısmı,
7-3,5 = 3,5V (eviren kısımdan giren gerilim) ; Vc
Vc : 3,5V
Vb : 3V
Vc > Vb doğru,
fakat ben halen -13 değerine nasıl ulaştığımızı anlamış değilim hocam
-
Opampın (-) girişindeki gerilim 3.5V (yani R20 ve R19 gerilim bölme sonucu çıkan değer)
Opamp:
(+) girişi 3V
(-) girişi 3.5V
(-) girişdeki voltaj daha büyük olduğu için çıkış -V saturasyona gider.
-
yani aslında burada bir karşılaştırma söz konusu, 4 ve 7 no lu pinlere opampın çalışması için verilen gerilim değerinin hangi saturasyonda hareket edeceği (- veya +) karşılaştırılıyor. hangi taraf büyük ise (- veya +), saturasyon değeri verilen gerilimin 1 eksiği ve büyük olanın işaretini alıyor. doğru anladım sizi değil mi hocam? çünkü simülasyon sonucları bunu işaret ediyor
edit: cümleye ekleme
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Themida46 -- 7 Temmuz 2024; 13:52:52 > -
Evet opamplar verdiğiniz şekildeki gibi bir kullanımda, karşılaştırıcı olarak çalışır, doğru anlamışsınız.
+ Saturasyondaki voltaj çıkışı opamp tipine / üretici koduna ve çıkışdaki yüke bağlıdır.
LM741 için max çıkış, beslemenin 1 Volt eksiği kadar olur. Diğer bir ifade ile 741 Vout çıkışından en fazla (Vbesleme - 1) Volt çıkış alabilirsiniz.
-
çok teşekkürler hocam
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X