Şimdi Ara

OPAMP YARDIM LÜTFEN...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
5.614
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

arkadaşlar bu devrede 1 kat kazanç ve girişler sıfırda olduğu halde çıkışta 10V civarında bir gerilim var
    offset ayarı yapıyorum ama bir değişme yok. girişlerin 2 sinede 5V verdiğimde çıkış min. 2V a iniyo yani 0 a inmiyo mantıklı bi açıklama bulamadım. atladığım bişeylermi var acaba ?

LM741 ve LM301 kullandım 2 sindede aynı sorun var....

teşekkürler....

• voltaj takipçisi olarak bağladığımda ise çıkış min 2V ve (+)girişine dokunduğumda çıkış voltajı artıyo yani yükseltme yapıyo nasıl olur bunlar...
  • bir de simetrik besleme kullan
    sorun orda olabilir
  • evet hocam haklısın simetrik besleme kullandığımda sorun düzeldi
    fakat benim simetrik besleme kullanmamam lazım bu şekilde çalışacak bir opamp türü yokmudur
    nasıl olcak bu iş anlamadım ?

teşekkürler..........
  • hocam bi devrede gordum lm193 opamp ı vardı, senin yaptığın şekilde besleme yapılmıştı, comparator olarak kulanılıyordu, bi bak istersen
  • quote:

hocam bi devrede gordum lm193 opamp ı vardı, senin yaptığın şekilde besleme yapılmıştı, comparator olarak kulanılıyordu, bi bak istersen

saolasın kardeş bi bakıyım hemen ama comparatör ler işlemsel yükselteç olarak da sağlıklı şekilde çalışıyomu acaba yani normal opamp gii kullanabiliyormuyuz .....

teşekkürler........
  • simetrik besleme kullanmıycaksan
    opamp'ın + girişini yükseltmen lazım
    yani 2 dirençle gerilim bölücü yapıp
    besleme voltajının yarısına getirmen lazım

yanlız böylece çıkış voltajı da besleme geriliminin yarısına gelicektir
    yani bir offset olacaktır - yani 0 noktası besleme geriliminin yarısına gelecektir

bunları da istemiyorsan besleme voltajını tersine çevirip
    10 - 15 mA güç veren entegreler var
    yanılmıyorsam ICL 7662 gibi bir kodu vardı
    tabii bunun için çok az akım çeken bir Opamp'ın olması lazım
    741 sanırım bu entegrenin verdiği akımdan çok çektiği için gerilimi çökertebilir

kolay gelsin
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    LÜTFEN YARDIM
    9 yıl önce açıldı
    Yardım Lütfen
    18 yıl önce açıldı
    Lütfen yardım...
    4 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • benim opamp tan 0 - 32 V arası çıkış almam lazım söylediğin gibi birşeyler yaparsam besleme gerilimi çok yükseliyo.. +VCC ile şase arasında çalışabilen bir opamp yokmudur..

ben DAC yapıcam ve 0 - 32 V arası çalışan bir regülatörü dijital olarak ayarlamak için kullancam DAC entegre almak istemedim fiyatları biraz yüksek geldi 1$ civarında..

başka bir yöntem paylaşırsanız sevinirim...
    teşekkürler...........
  • opamp la dac yapabilmen için beslemenin negatif bölgede olması gerek bir diğeri ise 0V elde edebilmen için opamp ı simetrik beslemelisin! simetrik besleme derken mutlaka genlik olarakta her 2 kaynağın eşit olması gerekmiyor. bir opampta çıkışın Vcc veya Vee ye gitmemesine neden olan nedir çıkış transistörünün tam olarak sature edilemesinden ileri gelir dimi ( bunun kaç V olduğu zaten datasında belirtilir ). bu durumda sende simetrik kaynaklardan birini en az bu gerilime ayarlarsan offsetlede desteklendiği takdirde 0V çıkış elde edilebilirsin. yani bahsi geçen gerilime Vsat dersek besleme gerilimin simetrik olarak +Vsat ile-32V arasında olmalıdır. ve hatta bu projede mecburen bir sayıcıda kullanacaksın bahsi geçen Vsat gerilimini 5 V yaparsın hem dijital devreleri bu gerilimden beslersin hemde opamp ın için simetrik gerilim elde edersin. yani dijital devreler ayrı bir kaynaktan analog devrelerde ayrı bir kaynaktan beslenir. bir ikinciside simetrik beslemeyi nasıl elde edeceksin. eğer trafo kullnıyorsan bu iş kolay 2 adet yarım dalga doğrultucudan simetrik gerilim fazlasıyla elde edersin ama bu şekilde yaparsam %de regülasyonum sorun olur benim tam dalga doğrultman gerek dersen başka bir çözüm yolu olarak trafoya fazladan birkaç sarım daha bahsi geçen gerilimi elde etmek adına ekleneblir. buda olmazsa DC den negatif gerilim elde etmeninde birçok tuzluya kaçan yolu vardır elbet...

• 741 yerine OP-07 tavsiye edrim. 741 ile bacak uyumlu ve mükemmel bir opamp ve de elektronikçilerde bulabilirsin. (op-07 ile enstrumantasyon yükselteci yapmıştım) Veya LM358 de kullanabilirsin. LM358 de iki op-amp var.
  • sorununuzu tam anlayamadım ama böyle bir devre işinizi görürmü?

OPAMP YARDIM LÜTFEN...
  • hocam ben simetrik besleme kullanmadan sadece şase ve (+) arasında yükseltme işlemi yapmak istiyorum
    bu şekilde çalışan bi opamp arıyorum senin verdiğin devrede simetrik besleme..
    teşekkürler............
  • Yukardaki devrede - girişi şaseye verirsen tek kaynaktan beslemiş olursun. Dediğim 741 de verimli olmayabilir. op-07 veya LM358 kullanırsan daha iyi netice alırsın.
  • ister fet girişli kullan ister bjt kullan ister rail-to-rail olsun ister tek kaynakla beslenen olsun DAC ı opampın tersleyen girişinden sürdüğün sürece simetrik kaynağa ihtiyacın varrrrrrrrrrrr...
  • quote:

ister fet girişli kullan ister bjt kullan ister rail-to-rail olsun ister tek kaynakla beslenen olsun DAC ı opampın tersleyen girişinden sürdüğün sürece simetrik kaynağa ihtiyacın varrrrrrrrrrrr...

hocam tersleyen girişten sürmicemkii. terslemeyen girişten sürcem.sadece şase ile 30V arasında çalışsın benim işimi görür..

tasarımcı senin dediğini pek anlamadım nasıl şaseden giriş vericem?

teşekkürlerr.........
  • Özür dilerim. Yanlışlıkla - giriş demişim. beslemenin - si diyecektim. Şu devreyi incele: Devrede giriş gerilimini aynen çıkıştan alıyorsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tasarimci -- 11 Kasım 2006; 12:28:45 >
  • TL082 ile tek beslemeli evirmeyen yükselteç yapıp çalıştırmıştım zamanında.Bi yanlışlık olmasın...Hatta simule bile ettim su an çalışıyo..
  • quote:

Özür dilerim. Yanlışlıkla - giriş demişim. beslemenin - si diyecektim. Şu devreyi incele: Devrede giriş gerilimini aynen çıkıştan alıyorsun.

hocam bende 741 i 0-32V arasında simüle etmiştim çalışmıştı fakat uygulamada çalışmadı.. bu devre denenmişmi ve sadece lm358 içinmi geçerli ?

quote:

TL082 ile tek beslemeli evirmeyen yükselteç yapıp çalıştırmıştım zamanında.Bi yanlışlık olmasın...Hatta simule bile ettim su an çalışıyo..

piyasada bulunuyormu bu TL082 aslında malzeme almaya pek vaktimde kalmadı transistörle basit bişey yapabilirmiyim sizce ...

teşekkürler........
  • giriş voltaj aralığını,istediğin çıkış voltaj aralığını ve de çıkıştan çekeceğin akım hakkında bilgi verirsen yardımcı olabiliriz sanırım..
  • quote:

giriş voltaj aralığını,istediğin çıkış voltaj aralığını ve de çıkıştan çekeceğin akım hakkında bilgi verirsen yardımcı olabiliriz sanırım..

hocam giriş voltajım da çıkış voltajımda 0-32V arasında olacak kazanç 1 olacak. yada giriş lojik seviyede olacak çıkış 0-32V arasında değişecek çıkıştan 5mA civarında akım çekerim sanırım.

özellikle opamp kullanmak istiyorum çünkü çıkış empedansı düşük. ben opampın çıkışını ayarlı gerilim regülatörünün ayar bacağına bağlıyacam ve çıkışı kontrol edicem. R-2R ile bir DAC yaptım ve regülatöre bağladım fakat minumum voltaj 12V civarında kalıyo çünkü dirençlerin etkisi oluyo ama opamp koyarsam araya sorun çözülcek. çevirmeyen girişi kullancam ve kazancı 1/100 falan ayarlıcam +1 le 1e yakın kazanç olur benim işimi görür....

teşekkürler..........

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.