Herkese merhabalar. Ben opamp kullanarak bir pilin voltajını ölçüyorum ve daha sonra bu opampın çıkışını stm32f407vg nin analog girişine verip adc ile bu voltajı dijitale çeviriyorum. Mcu nun ve opampın çıkışının arasına direnç koymam gerekiyormu yoksa direkt mi bağlamalıyım. Mcu pinini yüksek akımdan koruyayım diye araya direnç koydum ama sanırım bu okunan voltajın değişmesine sebep oluyor. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Krky_hz -- 2 Mayıs 2024; 0:4:52 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Opampın çıkışının ve mcu nun arasına direnç koyulmalı mı
-
-
koyduğun direnç doğal olarak gerilim düşümü sağlıyor. ama istediğin şeyi gerilim bölücü dirençle de yapabilirsin. giriş ve çıkış gerilimleri arasında sabit bir oran olacaktır.
https://blog.direnc.net/gerilim-voltaj-bolucu-devre-hesabi-nasil-yapilir//
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 2 Mayıs 2024; 1:14:44 > -
Sorunuzu çok genel sordunuz, etraflıca cevap vermek zaman alır ama sonuca kısa yoldan ulaşmak için aşağıdaki hususları detaylandırın.
A) Opamp devresini paylaşın. (Opampın besleme voltajı ve kazanç bilgilerine içerecek şekilde)
B) Ölçtüğünüz bataryanın max voltajı nedir?
C) 407 nin adc çevre biriminde:
1) VDDA kaç volta bağlı
2) VSSA gndyemi bağlı yoksa farklı bir referans düzlemine mi? Böyleyse bu referans kaç volt.
3) VRef+ ve Vref- girişleri devrenizde nasıl tasarlandı / bağlandı?
Cevaplarınıza göre doğru yönlendirme yapmaya çalışırız.
Not: Emin olmadan rastgele denemeler yapmak riskli bir işlem, sonunda yeni bir 407 almak zorunda kalabilirsiniz veya iyi ihtimal bağladığınız adc pinine zarar verirsiniz, diğer adc pinlerinden birisi ile projenize devam edersiniz?
-
Malesef o şekilde hassas bir okuma yapılamıyor
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Pil max 4.2 v oluyo, çıkış voltajıda max ortalama 3 volt olacak şekilde ayarladım.
Vssa gnd ye, vdda 3.3 volta bağlı. Vref- gnd ye, vref+ 3.3 volta bağlı.
Vsense1 yazan kısım f407 nin pa1 pinine bağlı ve arada direnç var.
seri direnç bağladığında da hassas okuma yapmaz.
-
Opamp devre tasarımınızda bir sorun görünmüyor. Yaklaşık 5V batarya seviyesine kadar sorunsuz 407 nin analog girişine doğrudan bağlayabilirsiniz. Opampın çıkışı ile adc pini arasına "seri direnç" eklemeyin.
-
Anladım. Peki analog girişlere hangi kapasitörü önerirsiniz.
Normalde kapasitör eklemenize gerek yok. Analog işereti karta ve mcunun analog pinine taşıma hat çok uzun veya dışarıdan gürültü alıyorsa kapasitör eklemek faydalı olabilir. Değeri işaretin değişim hızına bağlıdır. Pil gibi değerin değişmesi uzun zaman alan bir işaret için 100n....1uf arası bir değer tercih edilebilir.
Ölçülen voltaj sabit olduğu halde ölçülen değerler sürekli anormal şekilde değişiyorsa sorunun kaynağını bulmak gerekir, ana başlıklar olarak; devre tasarımı, bağlantı hataları, besleme voltajlarının kararlılığı (mcu ve opamp) adc referans voltajının kararlılığı (bunu direk mcunun beslemesine bağladığınızı belirttiniz) devre ve çevresindeki diğer bileşenlerin etkileri, board üzerinde jumper kablolar ile deneme yapıyorsanız (kötü bir tercih) onun etkileri...
Diğer bir noka ise yazılım tarafında yapılabilecek çeşitli mantık ve kodlama hatalarına karşı ne yaptığınızı tekrar gözden geçirmeniz gerekebilir.
-
Anladım teşekkür ederim.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X