Şimdi Ara

Optoma Projeksiyon Kullanıcıları - ANA BAŞLIK (38. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.143
Cevap
42
Favori
128.976
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3637383940
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Güncel cihazların lamba ömrü oldukça yeterli. Lambası bitecek endişesi yaşamanıza gerek yok dostlar. Zira 200 - 250 tl ye lamba fitilini yenileyip cihaz ilk günkü görüntü performansına kavuşmakta. Lamba ömrüne takılmayın ...
  • Mat beyaz perde ile gri kontrast perde arasındaki dramatik farkı görebileceğiniz fotoları inceleyebilirsiniz. Perde arayışında olan arkadaşlara fikir verecektir ...
    Gri kontrast perdeler özellikle giriş seviyesi cihazların siyah seviyesi ve renk doygunluğu açısından başarılıdır.

Optoma Projeksiyon Kullanıcıları - ANA BAŞLIKOptoma Projeksiyon Kullanıcıları - ANA BAŞLIK

• quote:

Orijinalden alıntı: max-well

Mat beyaz perde ile gri kontrast perde arasındaki dramatik farkı görebileceğiniz fotoları inceleyebilirsiniz. Perde arayışında olan arkadaşlara fikir verecektir ...
    Gri kontrast perdeler özellikle giriş seviyesi cihazların siyah seviyesi ve renk doygunluğu açısından başarılıdır.

Optoma Projeksiyon Kullanıcıları - ANA BAŞLIKOptoma Projeksiyon Kullanıcıları - ANA BAŞLIK

Fark çokmuş abi valla, direkten döndük sayende

• Aydindril kullanıcısına yanıt
    Az kalsın 2600 tl lik gölü yiyecektin. 1100 tl para da cebinde kaldı. Satıcı elinde olan malı çakar. affetmez Kubilay .. Böyle şeyler Türkiye de adettendir. Forumu araştırın satıcıların oyuncağı olmayın ...
    Sendeki panasonic at6000 gri kontrast perde ile tabiri caizse jilet gibi görüntü verecek. Siyahları kömür kıvamında göreceksin ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi max-well -- 1 Şubat 2014; 20:29:06 >
  • Sinan abi bana kızacak ama söz konusu pana at6000-epson9100 gibi üst düzey sayılabilecek cihazlar ise gri perde hususuna ben temkinli yaklaşıyorum. Gri siyahı yükseltirken diğer renkleri cansızlaştırıyor. Hatta abd ve eu ülkelerinin home theater galerini incelediğimde 100 kişinin perdesine baktıysam 80i beyaz, 10 u black diamond tarzı özel perde, 5i duvar 5i gri perde gibi bir istatistiğe ulaştım diyebilirim :) Bir takım ünlü firmalar gri perde üretmiyor bile (grandview vb)

3LCD yi uzun süre (1-2 hafta) demo etmedim. Gerçekten haddinden fazla cafcaflı renkler veriyorsa gri renk cafcafı azaltır sanırım.

Avsforumdan okuduklarımdan hareketle eğer hem siyah seviyesini yükseltmek hem renkteki tazeliği korumak istiyorsanız 1000 dolardan başlayan hakiki yüksek kontrast gri perdeler orada mevcut. Ben bizim ülkemizde bu tarz bir gri perde oldugunu sanmıyorum.

Söylediklerim 6-7bin tl üstü cihazlar içindir. optoma hd25 vb tarzda cihazlarda durum nasıl bilmiyorum.

Selam ve sevgilerimle

• cemo62 kullanıcısına yanıt
    Cem kardeşim senin de belirtiğin gibi görüntüdeki dramatik fark giriş seviyesi cihazlarda ortaya çıkıyor. Üst segment cihazlar için kontrast grey perdeler farklı. Bu hafta içi atilla ( aticus ) abine ve yüce kardeşime fixed frame kontrast grey perdeler aldık. Atilla Epson tw9100 - Yüce pana ae4000 kullanmakta. Bu cihazlardaki siyahlara etkisi göz ardı edilemez. Atilla ve yücenin aldığı fixed frame perdelerin yüzey malzemesi ve gri oranı daha farklı. Storlu ve motorlu kontrast perdeler ile fixed frame lerin yüzey malzemesi aynı yapıda değil. Özellikle üst segment cihazlar düşünülerek üretilmiş. Aynı zamanda jvc nin tam modelini hatırlamadığım 7 - 8000 dolarlık cihazının testi yine gri kontrast perde ile yapıldığını biliyorum. Video yu bulursam paylaşırım.
    Screen innovations marka perdelerin video tanıtımlarında çarpıcı bi sözü paylaşayım. Beyaz zeminde gerçek siyah görüntü alınamaz ....
    Rekabet den dolayı giriş seviyesi cihazların kaliteleri dipleri gördü. Bu cihazların görüntü kalitelerini artırmak için gri kontrast perdeye ihtiyaçları var ...
    Saygılarımla kardeşime ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi max-well -- 1 Şubat 2014; 21:21:43 >

• max-well kullanıcısına yanıt
    Doğru diyosun abi valla. Kurulum bitince paylaşacağım bende görüntüleri. Siyahları tam net alalım tabii ki ama siyahları alacaz diye diğer renkler sönük kalırsa o zaman kötü olur tabii :). Cemo62 arkadaşımızın dediği gibi olmaz umarım
    Sendeki fixed frame perde ile hem siyahlar hem de renkler garanti altında Kubilay kardeşim .... Forumda sen deki perdennin aynısı kullanan dostların perde için yorumlarına bakman yeterli ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi max-well -- 1 Şubat 2014; 22:03:47 >
    Biliyorum abi takılıyorum sana . max-well garantisi altındayız nede olsa :P
    Sistemini kurduğunda Pana at6000 ve fixed frame gri konrast perdenle Starwars III ün ilk 15 dakikasını izle. Teşekkür için beni arayacaksın ... Antalya ya selamlar ...
    Tamamdır abi, bir star wars fanı olarak ilk yapacağım zaten o olacaktır :).
  • quote:

Orijinalden alıntı: albati

quote:

Orijinalden alıntı: fuhayer

HD25e model ile aranıza katılmış bulunmaktayım. Büyük umutlarla aldğım TW5910 dan yaşadığım hüsrandan dolayı (özellikle titreme sorunu ve siyah dengesi) ki Epson topiğinde şikayetlerim mevcut, yeni cihaz arayışı içerisine girdim. HD25lv modeline yoğunlaşmış ve karar vermişken forumdaki tecrübeli uzman arkadaşlarımzıdan Max-Well in yardımlarıyla HD25e cihazı aldım.
    Cihazı ilk etapda beyaz mat perde ile kullandım ancak aldığım görüntü TW5910 dan çok az da olsa daha iyi olmasına ragmen beklediğim performansı alamadım (tw5910 aynı perdede daha kötü görüntü vermişti). Bu konuda şikayetimi dinleyip, yeni cihazla bozulan moralimi düzeltmeye çalışan Max-Well arkadaşımıza teşekkür ederim HD25e cihazımdan performans alabilmem için GRİ KONTRAST perde ile kombinasyonu tamamlatıp bana sinema keyfi yaşattığı için.
    Bugüne kadar aklımızda kalan beyaz perde gerçekde sinemadaki projeksiyonlar için geçerli olsa da evde en azından giriş seviyesi cihazlara pek uygun olmadığını veya beklenen görüntüyü giriş seviyesi cihazlarla yansıtamadığını öğrenmiş durumdayım veya tecrübe etmiş durumdayım. Beyaz mat perdedeki siyahlar koyu gri tonlarda ve gerçek siyahı maalesef veremedi. Giriş seviyesi cihazların beyaz zeminde siyah oluşturma sıkıntısı kontarstı etkiliyor. Bu sebeple HD25e ile kullandığım gri contrast perde ile projeksiyon zevkim tekrardan geri geldi arkadaşlar ki 3D olayını anlatmama gerek yok. Gerek LED TV gerek TW5910 da izlediğim aynı filmi (Sammy nin macerası) HD25e ile test amaçlı izledim ve 3D nin diğer 3D LED TV veya cihazlara nazaran çok daha derin olduğunu hissettim ve derinlikden etkilendim. Bunu cihazla beraber gelen gözlüklere mi bağlasam veya cihazın 3D kalitesine mi bilemiyorum ama gerçekden de 3D zevkli geçiyor. Bu konuda bana frumda yardım eden max-well arkadaşımıza çok teşekkür ediyorum aksi halde cihaz alıp satıp beklenen görüntüyü yakalayıncaya kadar ciddi masrafa gireceğimi tahmin etmek zor değil.

Bu tecrübeden anladığım kadarı ile, giriş seviyesi bir cihaz alıyorsanız iyi bir kontrast için gri kontrast perde ciddi fark verecektir.

Hayırlı olsun, güle güle kullanın, 5910 ile olan probleminizi hatırlıyorum, genelde sorun sizin cihazınızdanmış gibi bir hava oluşmuştu yanlış hatırlamıyorsam.
    İki sorum var müsaade ederseniz.
    Gri perdeyi 5910 ile denediniz mi?
    Optoma'nın gözlükler orjinal RF mi DLP mi?

gri perdede denemedim çünkü sattım cihazı ancak beyaz perdede optomayı ve 5910 u denedim ve hd25 den daha iyi görüntü aldım.
    gözlük cihaz ile beraber verilen dlp link gözlük ancak ebay dan RF gözlük aldım gelmesini bekliyoum.

• giriş seviyesi cihazlar gri perdede canlılığı ister istemez kaybedecekler ancak kontrast değerini yakalayacaklar. çok çelişkili durum ya siyah kazanacaksınız ve canlılığı öldüreceksiniz, ya da kontrast uğruna canlılık alacaksınız. iyi bir görüntü için giriş seviyesi cihazları uzak mesafeye kurmayın. 3 metreden öte kurulum görüntüyü çok cansız yapacaktır.
    benim önerim para biriktirip orta hatta üst segment bir cihaz almanız ve keyifle izlmeniz.
  • Kullanılan perdenin gain değerini bilmeden renklerin canlılığından bahsetmek pek doğru bir yaklaşım değil.
    Örneğin 1500 lümenlik bir cihazda (aydınlık bir odada) atıyorum 3mt bir perdede 0.7 gain oranlı gri bir perde kullanıp daha düşük kontrast oranı ile renklerin canlılığı kayboldu denilebilir.
    (aslında renk aynı renkte yansıyan ışık miktarı değiştiği için gözün farklı algılaması durumu)
    Aynı cihazı 0.7 gain oranlı bir perde yerine örneğin 1.2 gain oranlı gri bir perde kullanıldığında elde edilecek kontrast değeri daha fazla olacaktır.
    10.000$lık bir cihaz bile olsa, cihazın lümen gücüne göre yanlış perde boyutu ve gain oranı ile hüsran yaşamak kaçınılmaz olur.
    Cihazın özelliklerini, kalitesini vs bir kenara bırakırsak,
    Olay aslında cihazın ışık gücü (ansi lümen), ortamın aydınlık oranı ve perdeden geri yansıyan ışık miktarına (gain) göre değişen kontrast olayından ibaret.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turkmedia -- 3 Şubat 2014; 14:10:29 >

• cihazım 2800 ansilümen
    perde gain değeri 1.15
    mesafe 4 mt.
    ortam : gece 23:00 perdeler kapalı full karanlık ortam.
    sonuç : çok cansız görüntü.

cihazı tavana vurduğumda aldığım görüntü müthiş canlı hatta LED tv canlılığı diyebilirim ki sinemalardaki canlılığı çok rahat alıyorum. tavan ile cihaz arası 2.5 metre ancak aldığım görüntü ebadı 55" TV ebadında yani küçük.
    bu durumda sanırım 4000 lerde bir ansilümen kullanmam lazım galiba perdede tavandaki görüntüyü almak için.

akşam gerek tavan gerekse perdeden görüntü alıp koyacağım demek istediğimi net şekilde görürsünüz.
  • Olay aslında dediğim gibi;
    ortamın ışık değeri, cihazın lümen gücü ve ekranın yansıdığı alanın (perde,duvar, mdf) oranları ile alakalı bir durum.
    Beyaz,gri ya da siyah bir perde bile olsa bembeyaz tavana perde çok fazla ışık yansıtıyorsa bu durumda
    tavandan yansıyan ışık nedeniyle yine kontrast oranında düşüklük meydana gelecek.

Şöyle örnekleyelim;
    Aynı cihaz, aynı yansıma mesafesinde cihaz 1000 lümen güç, 2000:1 kontrast oranı ile çalışırken:
    0.7 gain oranlı gri bir perde, ortamdaki ışık değeri atıyorum 100 lümen (tavana yansıyan ışık + odanın aydınlık değeri, dışarıdan gelen ışık vs)
    bu durumda elde edilen kontrast değeri 800:1 olsun (sallıyorum)
    1.1 gain beyaz perde, ortamdaki ışık değeri 20 lümen, elde edilen kontrast değeri yine 800:1 olacak.
    1.4 gain gri perde ortamdaki ışık 300 lümen, elde edilen kontrast değeri 800:1 gibi.

Hesaplamaları, formülleri nette bulunabilir ama basit anlatımla bu şekilde.

Gri fon kağıdı ile aydınlık bir ortamda yansıma yapılan alandaki (perde) oranların nasıl değiştiğini örnek bir resimle göstereyim:
    (aslında renkler aynı, tavan ışıkları ile aydınlık)
    Optoma Projeksiyon Kullanıcıları - ANA BAŞLIK

Cihaz 2800 lümen olsa bile 2d de görüntü izlerken 2800 lümen olarak ekrana bu değerleri yansıtmıyor.
    Optoma hd25e, hd131xe için 2,5 3mt perde mesafesindeki referans değerleri önceki sayfalarda paylaşmıştım.

Cihaz 3mt gri perdede 800 lümen güç ile yetersiz geliyorsa brilliant colors değeri arttırılıp (optoma için konuşuyorum) cihazın lümen gücü yükseltilebilir.

Gri perde önerilmesindeki amaç; evlerimizde tamamen karanlık bir ortam olmadığı için ve cihazında lümen gücü yüksek olduğundan
    dengeli bir kontrast değerini yakalayabilmek.
    Ama örneğin odada tavan dahil her yer simsiyahtır. 1.1 gain beyaz perde ile de dengeli kontrast oranı elde edersiniz.

Perdenin kalitesi ise çok farklı bir durum. Daha iyi keskinlik,detay vs yansıtabilmesi bunlar perdenin rengi ile alakalı bir durum değil.
    Perdenin renklere müdahalesi ciddi anlamda olsaydı o zaman yüksek fiyatlı cihazlara ihtiyaç olmazdı.
    Optoma hd25 kırmızının 20 farklı tonunu üretebiliyorsa panasonic atıyorum 30 farklı ton renk üretiyor.
    Gözümüzün algıladığı renk canlılığı denilen durum bu yani.

Aşırı lümen gücü ile yansıtılan alanın boyutunu düşürüp çoğaltmak cihazın ürettiği renklerde bir farklılık getirmiyor.
    Bu durum bizi yanıltıyor aslında ama, olay gözümüzün kontrast farklarını algılaması ile alakalı.
    2 aydır epey bu konularda bilgi edindim.
    Doğru kontast oranı, doğru gamma değeri, doğru parlalık için 240'lık beyaz perdede 800 lümenin üstüne çıkmamaya çalışıyorum.
    Özellikle 2d görüntü için 1000 lümen bile perde boyutuna göre gayet yeterli.

Daha fazla renk aralığında başarımı olan cihaz isteniyorsa gidip daha üst seviye cihazlar almalı.
    Ama yukarıda anlattığım gibi cihaz ne kadar iyi olursa olsun, cihaza ve ortama uymayan yanlış bir perde kullanımı ile sorunlar yaşamakta olası.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turkmedia -- 2 Şubat 2014; 17:40:41 >

• Fuhayer kardeşim yazdıklarından anladığım kadarı ile izlediğin görüntünün parlaklık seviyesi beklentini karşılamamış. Optoma hd25e cihazı tavana yansıtıp ve 55 inç büyüklüğünde görüntüyü ayarladığında gördüğün parlaklık seviyesi 411 nits dir. Bu değer imaj parlaklığıdır. Kullandığın 3 metrelik gri kontrast perde de optoma cihazınla 411 nits imaj parlaklığında görüntü izleme imkanın olmaz. Bu imaj parlaklığını 3 metrelik perde de elde etmek için çok yüksek lümenli cihaz kullanmayı gerektirir. Sinema salonlarında kullanılan dcp projeksiyonlardan örnek vereyim. Barco marka 20.000 lümenlik cihaz 12 metrelik ( soldan sağa ölçülü ) perdeler de kullanılmakta. Bu cihaz bile 12 metrelik perde deki imaj parlaklığı 100 nits değerini geçmez. Neden mi ? Bu değer yükseldikçe siyahlarda kayıplar olur. Siyah alanlar gri renk görünür. Sinema salonlarındaki kurulum da seçilen cihaz ve perde ebatı hesaplanarak yapılır. ( projeksiyon + perde boyu + lens tipi + lamba gücü gibi ... )
    Optoma hd25e cihazınla 55 inç büyüklükte aldığın 411 nits değer sinemadaki imaj parlaklığından 3,5 kat daha fazladır. Ayrıca bu parlaklık seviyesinde 3 metrelik perdeyi izlemekte mümkün olmaz. Zira perde den yansıyan ışık izleme ortamını aydınlatır ve görüntüyü olumsuz etkiler. Uzun süreli parlak görüntüye baktığında gözlerinde yanma gibi sorunlar yaşayabilirsin.
    Evlerde kullandığımız projeksiyonlar da perde büyüklüklerine göre, 2d görüntü için 40 - 100 nits değerleri arasında ise parlaklık açısından iyi sonuç alırsınız.
    Ülkemizde üst segment sayılan Panasonic at6000 bile 3 metrelik perde de 76 nits imaj parlaklığı ile çalışır. Jvc projeksiyon modellerini incelediğimiz de 1300 lümenlik cihazlar üretir. Nedeni ise yüksek lümenlerde siyah başarısının azalması.
    Optoma hd25e ye baktığımda 3 metrelik 1,15 kazanımlı gri kontrast perde deki imaj parlaklığı 100 nits. Bu imaj parlaklığı izlenebilirlik standartlarına oldukça uygun.
    Sinemalar da kullanılan Cinemeccanica veya Prevost marka 35 mm lik projeksiyonların verdiği epikül görüntüyü elde etmek istenirse kullanılacak ev tipi projeksiyon cihazlarının fiyatları 40.000 dolar sınırlarına kadar çıkabiliyor.
    Evde kullandığımız projeksiyonlarda siyah seviyesi - keskinlik - renk scalası - beyaz dengesi daha kritik özellikler - ışık gücünden daha önemlidir. 3d görüntüde yüksek lümene ihtiyaç vardır. Zira ışık gücü fazlalığı 2d görüntü açısından başa beladır ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi max-well -- 3 Şubat 2014; 18:56:13 >

• Doğru gamma değeri için örnek resimler:
    Ayar yaparken bu konuyada dikkat etmek lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turkmedia -- 2 Şubat 2014; 19:07:23 >

• detaylı bilgiler için teşekkürler. Sinan Bey (max-well) in telefon desteği ile chazda yaptırdığı detaylı ayarlar ile görüntüyü düzelttik. kendilerine yardımlarından dolayı tekrar teşekkür ederim.
    turkmedia arkadaşımızın dediği brilliant color olayı da ayarlar içinde olduğundan bu da sorunun bir parçasıydı. şuan aldığım görüntü oldukça tatmin edici.
  • Arkadaşlar merhaba,
    uzun süredir yoktum. mümkün olduğunca da okumaya çalıştım paylaşımları. Özellikle @turkmedia profesyonel derecede inceleme ve ayar yapmış. Hatta bir çok projeksiyon firması çalışanı ya da sahibinden daha fazla bilgilenmiştir bu denemeleri sayesinde diye tahmin ediyorum. Max-well üstat ile benden kaynaklı sebeplerden ötürü cihaz ayarı yapamadık.
    Yapılan ayarlarla ilgili özellikle color setting ile ilgili detayları paylaşmanız mümkün mü ? Beyaz, yeşil, mavi, sarı değerleri nelerdir ?
    Ben şu anda aldığım görüntünün tatmin ettiğini düşünüyorum ancak. Sizin ayarlarınızı da merak ediyorum.
  • 
Sayfa: önceki 3637383940
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.