Şimdi Ara

ormanların iklime etkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.300
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

sizce ormanların iklim üzerinde etkisi varmıdır. ormanlar yağışı arttırır mı. bilim teknik dergisinin bir sayısında arttırdığı yazıyordu. (hangi sayı hatırlayamadım.) ancak adını hatırlayamadığım başka bir kaynakta bu konunun tartışmalı olduğu yazıyordu. (yanlış hatırlamıyorsam sırrı erinç in yazdığı bir kitap ya da makale olması lazım) sizce ormanlar yağışı arttırır mı eğer arttırabiliyorsa iç anadolu,güney doğu anadolu gibi yağış sorunu olan bölgelere o bölgelerin iklimine uyum sağlayabilecek ağaçlar (örneğin çam) dikilerek iklimin yumuşaması sağlanabilir mi. bir de bilindiği gibi eskiden mesela iç anadolu ormanmış tekrar o eski günlere bir nebze olsun dönülebilir mi.

cevaplar için şimdiden teşekkürler.

• ormanların kesinlikle iklime etkisi var ama senin dediğin gibi ağar dikelim iklim yumusasın pek mantıklı değil...zaten kısa bir sürede olacka iş de değil..karasl iklimin en önemli sebebi sanırsam dağlarımızın denizlere paralel olasıydı..bu yüzünden ılımlı iklimler iç kesimlere gelemiyordu.
  • evet yağışı arttırıyor ama daha önemlisi iklimi düzenliyor yağış rejimi dengeli oluyor
    bütün yıl yağmur yağmayıpta birgünde sel olmasını engelliyor
    ben bütün dünyanın yeşillendirilmesi gerektiği kanaatindeyim
    erezyonu engellemek canlılara doğal ortam sağlamak biyolojik çeşitliliği arttırmak vs. binlercede ek faydası var
  • ormanlar ve iklimi ne kadar etkiledikleri konusunda bilgi sahibi değilim alanımda değil fakat bir fizikokimyacı olarak şöyle bir düşünce getirebilirim (neden etkileyebilir nasıl olasıdır? gibi bir soru sorulursa)

bir nem oranı %25-30 seviyelerinde bir adana sıcaklığı düşünün hava sıcaklığımızda 35 celcius , bu sıcaklığın altında bir tarlamız var ve sürekli olarak sulanıyor , tarlamız boyutları 5000m^2 . Sürekli olarak 10 celcius sıcaklığındaki su ile sulama yapıyoruz. toprağa değdikten sonra ısı alışverişi oluyor ve suyun moleküllerinin kinetik enerjisi artıyor(hava sıcaklığının bir kısmı su molekülleri tarafından absorblanıyor) ve tarlamızın her yanından aşağı yukarı 1000'er m^2 lik alandaki sıcaklık düşüşü oluyor aşağı yukarı 3-4celcius kadar... dolayısıyla bu 3-4celcius fark da havadaki suyun kısmi buhar basıncını değiştiriyor ve nem oranı değişiyor , tabi rüzgar ve bu buharın o sıcaklıktaki basınca açık havada sürekli bir fiziksel denge konumunda bulunmak zorunda olduğu için çok büyük farklılık yaratamıyor fakat kısmen 45-85mmHg kadar nem oranı tarlanın olduğu küçük bir bölge olarak nem ve sıcaklık oranı değişiyor (tabi bu o bölgedeki konveksiyona bağlı rüzgar ve hava moleküllerinin hatta hava bileşiminin yapısı çok minicik farklar doğurabilir)..

Böyle bir mantık yürütebiliriz ve tabi bu tarla için minik hatta sezilmeyecek farklardan birisidir ama orman büyüklüğü, ağaç cinsi , içindeki ekosistem ve bilinemeyecek yüzlerce farklı etken bölgenin nem miktarını ve sıcaklığını küçük veya etkili oranda değişikliğine sebep olabilir.

not: sadece fikir yürüttüm tahmini değerler sallamasyon yazdım ne kadar etkilidir herhangi bir hesap yapmadım fikir oluşması açısından... umarım anlatabilmişimdir. son olarak eklemek istediğim şey , tarla/bostan varmıdır memleketlerinizde bilmiyorum ama , çok yüksek olmayan sıcaklıkta güneş altında bol sulanan bir bahçede 1-2 derece kadar sıcaklığın değişimini hissedebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ctauren -- 18 Mart 2012; 23:50:55 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.