Şimdi Ara

Orta Dünya Hakkında Sorularınız [Ana Konu] (90. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.982
Cevap
150
Favori
93.156
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
52 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 8889909192
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ben de geçmiş sayfalara da bakarsanız 30 sayfa boyunca her gelen soruya elimden geldiğince açıklayıcı cevaplar vermeye çalıştım.Ama "kendimce" çok iyi bir şekilde açıkladığımı düşündüğüm bir soru tekrar sorulunca ister istemez acaba nerede hata yaptım diye düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 1 Şubat 2016; 17:49:35 >
  • Oromë kullanıcısına yanıt
    geçmiş 30 sayfaya bakma şansım olmadı malesef sorumun net cevabını almak için. ve sıkıldığınızı tahmin ederekten düzgünce sormaya çalıştım olmamış anlaşılan
  • quote:

Orijinalden alıntı: tayfn1907

Evet biraz fazla kalın kitap o yüzden tek olarak baksam daha iyi olacak gibi tek cilt olanın duruşu filan daha güzel ama okuması zor olacaktır.

Bende her iki çeşit versiyon var tek cilt olanında rahat okumak biraz zor en iyisi tek tek almak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Oromë

Kitapları yurtdışından getirmek gerekiyor.Bir kitap bile kur farkını da katınca çok pahalıya geliyor ki 12 kitabı da katınca ekstrem bir fiyat ortaya çıkıyor.Baştan sona okumadım yani.Ama mümkün olduğunca önemli bilgileri internette çeşitli kaynaklardan okudum.Meraklısına çok değerli bilgiler var.Aradaki boşlukları çok güzel dolduruyor.Bununla birlikte Tolkien'in notları, hikayenin ilk versiyonları ve daha birçok şeyi barındırıyor.Yani Silmarillion'daki gibi bir hikaye örgüsü yok.Aslında Silmarillion'a bu 12 kitabın Birinci ve İkinci Çağ'a ait bilgilerinin son versiyonlarının kısaltılarak C.Tolkien tarafından düzenlenmiş ve sıraya konulmuş hali diyebiliriz.

İnternette pdf olarak bulunabiliyor bu arada merak eden varsa. Ben 2 kitabını üstün körü okudum diğerlerini de ilgimi çeken kısımları parça parça okumuştum ama ne kadar da İngilizce bilseniz iş karışıyor, sağıyor bir yerden sonra ansiklopedi gibi birşey çünkü.
    Birde daha önce de bahsettiğim dağınık orada burada yayınlanmış onlarca mektup ve not var. Oğul Tolkien kaç yaşında bilmiyorum ama ömrünün sonuna kadar bunları artık toparlaması gerekiyor ve tabiki İthaki de şunları çevirsin artık 4 sene oldu hala çevirecekler diye bekliyoruz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Gandalf81

quote:

Orijinalden alıntı: tayfn1907

Evet biraz fazla kalın kitap o yüzden tek olarak baksam daha iyi olacak gibi tek cilt olanın duruşu filan daha güzel ama okuması zor olacaktır.

Bende her iki çeşit versiyon var tek cilt olanında rahat okumak biraz zor en iyisi tek tek almak.

Tavsiye için teşekkürler yarın mağazada bakacağım ve son kararımı vereceğim

• Kraven kullanıcısına yanıt
    Dijital olarak kitap okuyamıyorum ben baştan sona.Bir süre sonra sıkılıyorum.Ben de dediğiniz gibi önemli gördüğüm yerleri parça parça okudum.Dil yapısı da ağır olduğundan kitap elde de olsa okuması bayağı yoracaktır.Ama birgün alıp kütüphaneme koyacağım bütün kitapları.Bir konuda boşluk varsa ve acaba bu nasıl böyle olmuş diye araştırıldığında karşınıza mutlaka bir mektup, not yada açıklama çıkıyor.

Sanırım Türkçe'ye çevrilmeyecek o kitaplar.Bitmemiş Öyküler bile şuan piyasada kalmamış.Tekrar basarlar mı bilmiyorum.Ama kar etmiyorlarsa basmayadabilirler.Onlara da hak vermemek elde değil.Bu tip kitapları Tr'de ne kadarlık bir kesim okuyordur ki.Doğru düzgün kar ettiklerini hiç sanmıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 2 Şubat 2016; 19:18:13 >
  • quote:

Dijital olarak kitap okuyamıyorum ben baştan sona.Bir süre sonra sıkılıyorum.Ben de dediğiniz gibi önemli gördüğüm yerleri parça parça okudum.Dil yapısı da ağır olduğundan kitap elde de olsa okuması bayağı yoracaktır.Ama birgün alıp kütüphaneme koyacağım bütün kitapları.Bir konuda boşluk varsa ve acaba bu nasıl böyle olmuş diye araştırıldığında karşınıza mutlaka bir mektup, not yada açıklama çıkıyor.

Sanırım Türkçe'ye çevrilmeyecek o kitaplar.Bitmemiş Öyküler bile şuan piyasada kalmamış.Tekrar basarlar mı bilmiyorum.Ama kar etmiyorlarsa basmayadabilirler.Onlara da hak vermemek elde değil.Bu tip kitapları Tr'de ne kadarlık bir kesim okuyordur ki.Doğru düzgün kar ettiklerini hiç sanmıyorum.

Hocam kitap işi o şekilde yapılmaması gerekiyor, kitap konusunda o mantıkla çalışıyorsa yazık derim sadece. Örneğin ben tarih okurum roman falan elimi sürmem sevmem çünkü vakit kaybıdır bana göre çok özel olmadığı sürece. Haliyle benim okuduğum kitaplar da öyle binlerce satan kitaplar değil yani örneğin bir 28 Mehmet Çelebi sefaratnamesini veya Zinkeisen tarihini yahut ne bileyim hele hele çok önemli olmasına karşılık Kristovulos tarihini kaç kişi alıp okumuştur hatta kaç işi duymuştur
    Ama kitap olarak basılı şekilde bulunması gereken bazı şeyler vardır, piyasada her yerde olmasa bile çevirtip bir miktar bastırıp kenara koyarsın sonra senden zaten sipariş eden yerler oldukça basmaya devam edersin. Bu gidişle dediğin gibi hiçbir şekilde okuyamayacağız bunları.

• Kraven kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle katılıyorum dediklerinize.Bazı eserlerden para olarak karşılık beklenmemeli.Fakat söz konusu özel yayınevleri olunca para ve kar en önemli kriter oluyor.Aslında en doğrusu devletin bir miktar bütçe ayırıp bu tip herkese hitap etmeyen ama değerli eserleri karşılık beklemeden basmasıdır.Ama şuanki duruma baktığımızda bu çok ütopik görünüyor.Örneğin zamanının Milli Eğitim bakanı Hasan Âli Yücel değerli klasikleri zamanın en iyi çevirmenlerine çevirtip yayınlamış.Şuan hala o seriyi devam ettiren Türkiye İş Bankası Yayınları'ndan alırım klasik alacağım zaman.Böyle vizyonlu insanlara ihtiyacımız var ülke olarak.
  • Sa hocam ilk 2 kitap bitti ama evrene tam anlamıyla hakim olmadığıma inanıyorum ilk 2 filmide izledim karakterlere hakimim ama Minas Morgul, Minas Tirith gibi yerleri bilmiyorum netten bakmaya çalıştım ama spoiler yemekten korktum bi özet geçer misin

• Neyi anlamadığınızı anlayamadım tam olarak.Minas Tirith Gondor krallığının en önemli şehridir.Minas Morgul ise Sauron'un bir kalesidir.Bu kale de daha öncesinde Minas Ithil adıyla Gondor'undu.Fakat Witch King burayı ele geçirmeyi başardı ve adı Minas Morgul oldu.Haritadan baktığınızda kolayca bulabilirsiniz yerlerini.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 5 Şubat 2016; 2:16:10 >
    Kitapta adları geçince error veriyordum bilmediğimden dolayı ve birşeyler kaçırıyor gibi hissediyordum yardım için teşekkürler

• Hangi filmleri izledin?
  • Yüzük kardeşliği ve iki kule
    Hobbit i de bitirdim

• quote:

Neyi anlamadığınızı anlayamadım tam olarak.Minas Tirith Gondor krallığının en önemli şehridir.Minas Morgul ise Sauron'un bir kalesidir.Bu kale de daha öncesinde Minas Ithil adıyla Gondor'undu.Fakat Witch King burayı ele geçirmeyi başardı ve adı Minas Morgul oldu.Haritadan baktığınızda kolayca bulabilirsiniz yerlerini.

http://forum.donanimhaber.com/m_113949114/f_//tm.htm#113949114

• Surfing with the Alien kullanıcısına yanıt
    Davetiniz için teşekkürler.Fakat böyle bir grubun pek gerekli olmadığı düşüncesindeyim.Bu konu altından sohbet edebiliriz.Hem de herkes görür ve rahatça katılabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ocean Spray

benim bir sorum var.

lord of the ring teki yüzük neyi temsil ediyor.neden ilk başta bütün halklara dağıtıldıktan sonra toplanarak tek bir yüzük haline getiriliyor.bence yüzük parayı temsil ediyor.şu anda olanda bu.sauron ilk önce halklara parayı sundu.şimdi ise verdiği parayı kendine çekerek tek bir sermaye yapıyor.kapitalizmin gidişatı bu yönde çünkü.ilk başta para bütün halklara dağıtılmıştı sonra sauron bu hırsı nedeniyle bütün parayı kendinde toplamak istedi.daha sonra ise toplanan bu para bütün herkesi cezbetmeye başladı.bu paranın gücünün cezbetmediği kişiler ise gri gandalf ve bir hobbit.bu paranın yok olacağı yer ise sauronun bu parayı ürettiği yer yani amerikan merkez bankası.eğer paranın nasıl üretildiğini biliyorsanız bu çok mantıklı çünkü aslında para borçtur.amerikan hükümeti merkez bankasından para ister.merkez bankaları hükümetten basacağı para kadar tahvil alır.bu tahviller aslında borçtur.o borcun karşılığı kadar para basılır.yani o borç kapandığında(sauronun dağında yokoldugunda)parada yokolur.buda benim yorumum

Bu bakış açısı o kadar çok hoşuma gitti ki anlatamam. Ben Yüzüklerin Efendisi'nin sadece mitolojik veya edebi olarak olduğunu düşünmüyordum. Hep karakterlerin veya olayların günümüzde yanılsamaları olduğunu düşünüyordum. Fakat yüzüğün bu şekilde bir metafor olarak kullanılmış olması kuvvetle muhtemel.

Merhabalar ben xDuMaNx o hesaba ulaşamadığım için yeni bir hesapla aktifim forumda şuan ben silmarillion , hurinin çocukları , hobbit, y.e yi 2. kez ve bitmemiş öyküleri okudum orta dünyaya sevgisi merakı olan bu yorumu gören herkes okusun çok değerli eserler.

Hocam bu arada valar arasında en sevidğim Oreme'dir.

Bitmemiş öykülerde yüzük kardeşliği gondorun bir odasında toplanıp sohbet ediyorlar burda Gandalf Frodo'nun gözüne her zamankinden çok daha fazla ulu , arif görünüyor.Gandalf bütün bu olanların anlamını çözmüşcesine bilgece gülümsüyor ve anlatıyor Thorinle karşılaşmasını bu bir tesadüf gibi gözüküyor aslında ama değil kaderin cilvesi thorin derdini anlatıyor gandalf thorinle mavi dağlarda ki konağına falan gidiyor öyle böyle yolculuk oluyor Bilbonun yüzüğü buluşu falan bence burda mandosun etkisi var bir kader bu olanlar orta dünyaya gönderilen Maiar (tabiki güçleri kısıtlandıkları için istari oluyorlar) aslında kendilerini test ediyorlar Curufin(Saruman) kötü yola düşüyor iki mavi büyücü doğuda tuhaf yörelerde şeytani büyü törenlerine katılıyor buda sanki bir test gibi Olorin(gandalf) ve Aiwendil (radagast) iyiliklerinden ödün vermeden kendilerini kanıtlıyorlar.Ben böyle düşünüyorum hocam sizin yorumlamanız ne yönde acaba ?

Bir de Glorfindel konusuna değinmek istiyorum balrogla yiğitçe mücadele eden Glorfindel en sonunda balrogla beraber uçurumdan düşüyor.Bir süre Mandos'un salonlarında duran Glorfindel sanırım 5 istari ile beraber orta dünyaya gönderiliyor(du sanırım).

Benim bir tezim var yazılanlarla ilgili tez derken bir fikir bu yazılanların hepsinin tesadüf gibi gözükmesi ama büyük pastaya baktığımızda çok fazla tesadüf olduğu ve bu işte bir iş olduğu (Mandos) düşünüyorum.

Şimdi hocam düşüncemin detaylarını açıyorum Glorfindel Angmar zamanında Witchkingle mücadele eden Earnur'du sanırım witchkingi kovalarken ''Onun arkasından boşuna peşinden gitme onun ölümü bir erkeğin elinden olmayacak.''diyor. Bakın bu cümle çok derin bence bu cümle herhangi bir kadından bahsetmiyor pelennor çayırlarında yaşanan her an sanki glorfindelin aklında önceden var gibi.

Frodo ve 3 hobbit yoldaşın tom bombadilin evinden ayrıldıktan sonra kaybolarak höyük yaylarına düşmeleri burada tom bombadil kurtardıktan sonra Arnor'lu krallardan kalma efsunlu, büyülü güzel kamalar , kılıçlar buluyorlar.Bu kılıçlar merry ile ppini anduin nehrinden sonra uruklar saldırdığında almaya çalışıyorlar ama ellerini yakıyor ve bırakıyorlar bu kılıçların tarihi çook eskiye dayanıyor belli tam bilmiyorum ama kudretli bir demirci tarafından dövülmüş olduğu aşikar.Aragorn onları buluyor ve saklıyor merry ile pippin onca badire atlatıyor ve en sonunda aragornla görüşebildiklerinde aragorn emanetleri teslim ediyor.En son o kadar olay geçip gidiyor ve Pelennor çayırlarında merry bu büyülü kamayla withkingi yaralıyor burda bence silahın efsunu yüzünden ölümsüzlük tesiri bozuluyor ardından Eowyn son darbeyi miğferin boş kısmından indiriyor ve witchking ölüyor hani merry orda o büyülü kılıçla yaralamasa ve eowyn aynı şekilde kılıcını ağzıan saplasa aynı etki olmazdı diye düşünüyorum ben eowynin kendisi ölürdü.

Şimdi hocam bu herşeyi düşünün Glorfindel geri yollanmadan önce Mandosun salonlarındaydı burada Mandosla vakit geçirdi elbette nasıl ki Galadriel Doriath'ta Melian'ın yanında kalarak ondan bilgiler öğreniyorsa bence burdada Glorfindel Mandos'tan bir şeyler kapıyor diye düşünüyorum kendisi çok ulu bir elf zaten sizin benim düşüncelerimi yorumlamanızı cok merak ediyorum.

• Bilbo'nun gruba dahil olması tamamen Gandalf'ın ileri görüşlülüğü, bilgeliği ve hisleriyle alakalıdır.Bilbo'nun gruba katılması hiçbir şeyi etkilemeyebilirdi.Hatta daha kötü de yapabilirdi.

Istari'nin test için gönderilmesi pek olası değil.Çünkü adını bilmediğimiz belki onlarca Maiar olabilir.Kaldı ki Sauron'da bir Maia.Yani demek istediğim Istari'nin suçu nedir de onlar test ediliyor?Bitmemiş Öyküler'de Istari'nin nasıl seçildiği anlatılır.Valar canlılara yardımcı olması için güvendikleri Maiar'ı göndermek istemişlerdir.Örneğin doğaya düşkün Yavanna'nın doğaya göz kulak olsun diye Radagast'ı göndermesi.Bu beş Istar'ın hepsinin başarılı olamaması da çok normal.Sonuçta hepsinin aklı, yeteneği, iradesi farklı.

Öncelikle Rivendelli Glorfindel'in Gondolinli Glorfindel'le aynı kişi olduğu bile kesin değildir.37 numaralı soruda açıklamıştım bunu.Tolkien iki ayrı versiyon yazmıştır.Aynı kişi bile olsa verdiği kehanetin Mandos'la bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum.Gelecekte olacak olanları net olarak görebilse Gondor kralı Earnur'un Witch King'le düelloya girmesini kesinlikle engellerdi.Zira Earnur'un Witch King'e gidip geri dönmemesinden sonra Gondor kralsız kalmış ve çöküş süreci başlamış oldu.Kehaneti neye dayanarak verdiğini bilmiyoruz tabiki.Fakat bazı elflerin ileri görüşlülüğü ve güçlü hisleri olduğunu biliyoruz.Savaş sırasında Witch King'e bakıp bir şekilde bunu sezmiş olabilir.Bu kehanetin doğru çıkacağı da kesin değildi.Hatta tam olarak doğru çıktığı da söylenemez.Olaya Merry'de dahil olmuştur.

Olaylar bittikten sonra genel resme bakıldığında herşey sanki tesadüfmüş gibi gelebilir.Fakat öyle değil.Sonuçta herşey bir zincirleme reaksiyondur.Yollar ayrılır ve biri seçilir mutlaka.Merry o hançeri bulamasaydı olayların nasıl gelişeceğini bilmiyoruz.Fakat kesinlikle herşey kötü olacaktı da diyemeyiz.Yaşadığımız dünyada bunun üzerine kurulu.Örneğin olmayacak yerde tanıdığımız biri en iyi arkadaşımız olup birgün hayatımızı kurtarabilir.Böyle baktığımızda olaylara üstün bir varlığın etki etmesi gerekecek kadar mükemmel ilerlediğini düşünmemeliyiz.

• Frodo keşke Sam ile ilk karşılaştıklarında it kopuk Gollum'u gebertselerdi. Boş yere bi ton sorun çıkardı.
  • senersongur kullanıcısına yanıt
    o şekilde olmuyor işte. gandalfın dediği gibi kimin ne kadar yaşaması gerektiğini biz bilemeyiz ve yine kimin olaylara nasıl etki edeceğini de. gollumu daha önce öldürselerdi yüzüğü de yok edemeyeceklerdi. frodo atmak üzereyken vazgeçti aynı isildur gibi. gollum bir çok sorun çıkarmış olabilir ama orta dünyayı istemeden de olsa kurtardığını söyleyebiliriz.
  • 
Sayfa: önceki 8889909192
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.