Şimdi Ara

Osiloskopu Olan Birisi Yardım Edebilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
268
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Aşağıdaki devreyi kurunuz ve soru işareti koyduğum yerdeki dalga şeklini, ayrıca + ve -alternans bölgelerinin voltajlarını benimle paylaşınız.

Dalga şekli ve voltajlar da resimdeki gibi oluyor mu bana bildirin lütfen.

ÇARPILMAYIN HA!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 31 Aralık 2019; 15:3:58 >

• Yazıklar olsun. Bi kıytırık devreyi kurup denemeye üşendiniz. Küstüm

Hadi 220'yle değil de C'leri iptal edip 12V trafo ile ölçün bari...
  • Proteus'ta dene diyeceğim de ne kadar geçeğe yakın bilmiyorum :)
  • LaOtzi kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim en azından bu da bir yanıt.

Söylemeyi unutmuşum:

-Program olmaz arkadaşlar.
    -İnternetteki devre simülatörlerini önermeyin.
    -Bilgisayara indirip kurmayı gerektiren yazılımları önermeyin.

Gerçek sonuç lazım, sadece osiloskopu olan, aynı devreyi kurup ölçecek.

Sonucu hem resim atacak, hem de düzgün okunamama ihtimaline karşı bana voltajları yazacak. Emrivaki gibi oldu ama lazım.
  • çok isterik yardımcı olmay ama maalesef elimizde yok.
    Einizde led varsa, ters düz bağlayarak akımın iki yönlü aktığını, ve edleri patlatıp patlatmadığına göre maksimum gerilimi hatta ledin yanma şiddetine göre ortalama gerlimi yorumlayailirsiniz. Yani hiçbişi yamamaktan iyidir.
  • Belki bu size yardımcı olabilir.

• Merhaba 90numara

220VAC ile ölçüm yapmak için osilskop ve ölçülen kısmı izole (izolasyon trafosu) etmek gerekiyor. 12VAC 24VAC gibi bir değer ile yaplacak test işini görürse sonuçları paylaşırım. Mesajına deneme yapıp erken cevap vermeyi isterdim fakat şartlar müsade etmiyor. Bu mesajı bilgilendirme amaçlı göndereyim. Yakın zamandada fiziksel ölçümleri yapıp paylaşırım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Tekrar merhaba 90numara
    Resimlerdeki gibi bir düzenek kurarak yaptığım ölçüm sonuçları aşağıdaki gibidir.

Diyot olarak 2x1n4007 ve 1n5819 kullandım (bat41 elimde yoktu)

Osisloskop ekranında
    SARI renk CH1 (10v/div)
    PEMBE renk CH2 (1v/div)

İki işaret arasında yukarıdaki kanal ayarlarına göre bir orantı vardır. (10 katı veya 1/10 şeklinde kangi açıdan bakıldığına göre)

Devre:

Trafo:

Buda borda kurulan hali:

Osiloskop Foroğraf:

Osisloskop Ekranınndaki Datanın Kaydedilmiş hali:

Son resim üzerinden kısa açıklamalar yapayım.
    Trafonun sekonder çıkışı 24VAC olarak sarılmış. Ortalama ölçülen değer 24,335V
    Tepeden tepeye sinüs voltajı 67,4V
    Şebeke frekansı: 50.001781 Hz

2x1n4007 yazan kısım iki diyot üzerinde sıfır noktasına göre ölçülen değer 1.033V
    1n5819 yazan kısım sıfır noktasına göre ölçülen değer -982mV

Umarım aklındaki sorulara cevap olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: rafet32

Tekrar merhaba 90numara
    Resimlerdeki gibi bir düzenek kurarak yaptığım ölçüm sonuçları aşağıdaki gibidir.

Diyot olarak 2x1n4007 ve 1n5819 kullandım (bat41 elimde yoktu)

Osisloskop ekranında
    SARI renk CH1 (10v/div)
    PEMBE renk CH2 (1v/div)

İki işaret arasında yukarıdaki kanal ayarlarına göre bir orantı vardır. (10 katı veya 1/10 şeklinde kangi açıdan bakıldığına göre)

Devre:

Trafo:

Buda borda kurulan hali:

Osiloskop Foroğraf:

Osisloskop Ekranınndaki Datanın Kaydedilmiş hali:

Son resim üzerinden kısa açıklamalar yapayım.
    Trafonun sekonder çıkışı 24VAC olarak sarılmış. Ortalama ölçülen değer 24,335V
    Tepeden tepeye sinüs voltajı 67,4V
    Şebeke frekansı: 50.001781 Hz

2x1n4007 yazan kısım iki diyot üzerinde sıfır noktasına göre ölçülen değer 1.033V
    1n5819 yazan kısım sıfır noktasına göre ölçülen değer -982mV

Umarım aklındaki sorulara cevap olur.
    Çok sağolasın yardımcı oldu.

Teoriye uymuyor düşündüğüm şey. Asıl ölçüm kısmında benim bat41 koyduğum yerde 1,4V ile -0,4V okumayı umuyordum.

Aslına bakacak olursan özel bir pil şarj cihazı için "kirli akım(dirty-dc)" elde etmeye çalışıyorum. Bu teknik galvanotekni'de de kullanılan bir teknik. Yıllar evvelden elime bir makale geçti. Şarjlı pilleri neden verimli kullanamadığımızı deneylerle açıklamışlar. Pile +4,5V ileri ve -1,5V ters "atım" uygulayarak daha verimli ve düzgün şarj yapmayı başarmışlar. Üstelik duty-cycle üzerinde de testler yaparak farklı sonuçlara ulaşmışlar. İşin ilginç tarafı bu deneyler şarj olmayan çinko karbon ve alkalin piller üzerinde denenmiş ve başarılı sonuçlar elde edilmiş

Anlayacağın biraz boş görünen ama ilginç bir konu. Demek ki diyot bağlantılarını değiştirmem gerekecek. Bir de not: benim bağladığım BAT41'in gerilim düşümü 0,45Volt. Ama senin bağladığın diyotun gerilim düşümü 1 Volt. Esasen doğru sonuca ulaşmışız. Bir de BAT41 olaymış elinde, daha düzgün sonuca uşaşıcakmışız.

Zahmet ettin çok sağolasın.

NOT: 220ye bağlamadığın iyi olmuş osiloskopu şaşırtabilirdi doğru.

• Eskiden cinko karbon veya alkalin pilleri zorlama sarj ile biraz daha kullandigimiz zamanlar oldu. Gecenin bir vakti olcu aletinin pili biter sarja baglarsin pil biraz isinir takarsin en azindan gerekli olcumleri yapacak kadar canlanmış olurdu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: rafet32

Eskiden cinko karbon veya alkalin pilleri zorlama sarj ile biraz daha kullandigimiz zamanlar oldu. Gecenin bir vakti olcu aletinin pili biter sarja baglarsin pil biraz isinir takarsin en azindan gerekli olcumleri yapacak kadar canlanmış olurdu
    Tamamiyle bilimsel ve deneye dayanan bir makale var elimde. Çevirisini bitirdiğimde yayınlarım sana da haber veririm. Ben çocukluğumdan beridir çinko-karbon pilleri şarj edip edip kullanıyorum
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.