Şimdi Ara

Osmanlı Tarihi İçin : Kayı - Ahmet Şimşirgil

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.496
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba Arkadaşlar. Ahmet Şimşirgil Hoca'nın Kayı serisi 5. kitaba kadar ben de var ve ilk 3'ünü okudum . Osmanlı Tarihini gerçeklere bağlı kalarak çok coşku ve heyecan verici bir şekilde anlatmaktadır. Kitabı okuyanlar varsa yorumlarını duymak isterim, okumayanlar için ise kesinlikle hem öğreten hem gaza getiren bir tarihi kitap olduğunu düşünüyorum özellikle Kayı 3'de Safevilere yapılan , ve Mısıra yapılan seferler baya sağlam bir şekilde anlatılıyordu. (Kitap tamamen tarihi gerçekliklere bağlıdır,Kayı 2'de sırf 12 sayfa kaynakça verilmiştir.)

• Gerçekler yerine hikâye okumak isteyenler okusun elbette.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sen önce nickini değiştir.Bak senin konunun başlarında yazdığın bir yazı

"Elimde Yıldırım ve Timur'un mektupları var. Bilgisayara geçince atarım. Yıldırım Timur'a çokça hakaret etmiş aynen Timur da Yıldırım 'a. Yıldırım'ın söylediği laflardan biri de Timur'u esir alıp karısını komutanlarına dağıtacağı."

Daha başta ofsaytsın kardeşim. Timur Han'ı tanımamışsın. Senden tarih bilgisi mi alınacak ?

Hocanın kaynak aldığı yerleri söylüyorum belki bilirsin. (Sözde hikaye yazıyor.)
    dönemin şeyhülislamı Kemalpaşazade İbn-i Kemal'in yazdığı tarih kitabı, Aşıkpaşazade
    Solakzade Tarihi
    Neşri
    Tacüt Tevarih - Hoca Sadettin Efendi

Bunlar 1.el kaynaklar. Araştırırsan eğer yazdığım İnsanlar osmanlı döneminde yaşamış kişilerdir. Kimisi tarihçi , kimisi şeyhülislam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AvniMuhibbi -- 6 Haziran 2015; 13:49:38 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: AvniMuhibbi

Sen önce nickini değiştir.Bak senin konunun başlarında yazdığın bir yazı

"Elimde Yıldırım ve Timur'un mektupları var. Bilgisayara geçince atarım. Yıldırım Timur'a çokça hakaret etmiş aynen Timur da Yıldırım 'a. Yıldırım'ın söylediği laflardan biri de Timur'u esir alıp karısını komutanlarına dağıtacağı."

Daha başta ofsaytsın kardeşim. Timur Han'ı tanımamışsın. Senden tarih bilgisi mi alınacak ?

Hocanın kaynak aldığı yerleri söylüyorum belki bilirsin. (Sözde hikaye yazıyor.)
    dönemin şeyhülislamı Kemalpaşazade İbn-i Kemal'in yazdığı tarih kitabı, Aşıkpaşazade
    Solakzade Tarihi
    Neşri

Bunlar 1.el kaynaklar. Araştırırsan eğer yazdığım İnsanlar osmanlı döneminde yaşamış kişilerdir. Kimisi tarihçi , kimisi şeyhülislam

Şimdi konunun Timur ile ne alakası var anlamadım ama ofsayt olan sensin.

Han ünvanını Asyada sadece Cengiz soyundan gelenler kullanabilirler. Timur da Cengizin soyundan gelmediği için Han yerine Emir ünvanını kullanmıştır. Savaş sonrasında da Bayezid'in eşlerini kendi komutanları ile evlendirdi.

Ahmet Şimşirgil son derece taraflı bir insandır. Yazdığı bu eserler de bu tarafgirliğin sonucudur. Osmanlı'nın sadece iyi taraflarını gösterir, sorsan Osmanlı süper, diğerleri rezalet falan filan.

Boş boş tartışmaya gerek yok. Kendi ağzından duydum, Osmanlı yı iyi anlatarak milli bilinç uyandırmamız lazım dedi.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Emir olduğunu biliyorum ancak Han diye alıştım. Eşleri mevzusunu da bir araştırmam lazım.

Ahmet Şimşirgil konusuna gelince kitapları tarihi gerçeklikleri yansıtır zaten anlattığı bir olaydan sonra da kaynağını verir genellikle,ve genelde kaynakları yukarıda yazdığım gibi 1.el kaynaklardır,açar bakarsın inanmazsan. Kayı 3'de 263 tane dipnot vardır,kaynakları verir.

Misal kitabında "Sanma Şahım" şiiri hakkında verdiği bilgi

"Selim Han'a atfedilen bir dörtlük vardır. Soldan sağa yukarıdan aşağıya aynı okunan bu dörtlüğün şaha yazıldığı söylenir ise de bunu doğrulayacak bir bilgi yoktur. Kaldı ki şiirin aslında da "Şahım" sözcüğü olmayıp yakıştırmadır. "

Satranç oyunu hakkında verdiği bilgi, Önce olayı anlatır sonra ;

"Bu vaka Selim Hanın şehzade iken sancağını izinsiz terk etmesi uygun olmadığı ve son derece tehlikeli bir hareket olduğu için akla uygun görünmemektedir. Ancak Solakzade tarihinde bu hadise, "bazı tarihlerde yazılıdır" denilerek aynen kaydolunmuştur." Kaynağını verir Solakzade Tarihi diye.

Daha fazla tartışmaya gerek yok herhalde ben olsam ben de böyle anlatırım tarihimizi , yalan yanlış bilgi vermeden verileni de kesin olmayıp rivayet olduğunu söyleyip, insanımızda tarih sevgisini uyandırarak anlatırdım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AvniMuhibbi -- 6 Haziran 2015; 15:01:59 >

• Bir tarih öğrencisi olarak önermem arkadaşım onun yerine Halil inalcık hocayı tavsiye ederim osmanlı tarihi diye güzel bir kitabı var ilk cilt nizamı kadim dönemi yanı fatih vs diğer kitap ise selimden sonraydı sanırım batılı düşünce.. 3. kitap ise ingilizce cevirmediği metinler hocanın.

Kayı kitabı ise hikaye sayıla bilecek nitelikten çok ortada bir kitaptır en basitinden osmanlı devletinin kayı boyundan gelmesi tartışmalıdır fakat hocamız kitabına kayı ismi vermiştir. Kurulur yılları arasında da secim yapmamıştır yerinizde olsam halil hocayıda bir okur karar verirdim.
  • Kendisini hiçbir şekilde okumam.Zaten tarihe tarih olarak değil taraf olarak bakar.Osmanlı'nın yanlışlarından hiç bahsetmez.Onun yerine İsmail Hakkı Uzunçarşılı'yı öneririm.Her bakımdan objektif,onlarca bilgiyi düzenleyip kitabında toparlamış bir bilim adamıdır.Arşivlerde çalışırken hayatını kaybetmiştir aynı zamanda.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    sami yusuf büyük sanatçı
    4 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: AvniMuhibbi

Sen önce nickini değiştir.Bak senin konunun başlarında yazdığın bir yazı

Solakzade Tarihi
    Neşri

Sen Timur üzerinden başkasına laf edeceğine otur o lafın ne olduğunu bir öğren araştır önce. Senin o süper gördüğün hoca geçinen Osmanlı aşıklarında geçmez ama Yıldırım ciddi ciddi kaşınmıştır. Timur'un Yıldırım'a, Yıldırım'ın da Timur'a yazdığı mektuplar bugün eldedir ve o mesajı da Tarihçi benim için yazmıştır zira ben istemiştim Tarihçi kardeşimden o mektupların tamamının geçtiği kitabı.

Dipnot veya kaynak belirtmesi birşey ifade etmiyor. Tarih ideolojik olarak yazılamaz şunu kafınıza sokun artık, tarih tarihtir. En güzel örneği Hüseyin Nihal Atsız'dır. İdeolojisini bir grup severken ben dahil çok daha büyük bir grup da hiç sevmez fakat tarihçiliğine laf eden taş olur taş.. Nedeni ne ? Çünkü ideolojisini pompalayacak şekilde yorumlu bir tarih yazmıyor eser verirken, tarihçi dediğin var olan şeyleri ortaya çıkarıp insanlara bunu aktarması gerekiyor bunlar üzerinden yorum yapıp kendi kafasındakini insanlara aktarmaya çalışana ise tarihçi denmez.

• Henuz okuyamadim ama cok okumak istiyorum,bence daha fazla kitap yazmali kendisi ozellikle de bu tarz kitaplar

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kraven kullanıcısına yanıt
    Hocam mektupta Timuru`un Bayezide bilmem ne dölü dediği doğru mu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Şeyh-i Ekber İBN-İ ARABİ -- 9 Haziran 2015; 22:38:02 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Endülüslü İBN-İ ARABİ

Hocam mektupta Timuru`un Bayezide bilmem ne dölü dediği doğru mu?

http://sutad.selcuk.edu.tr/sutad/article/viewFile/253/243
  • Öğreten eyvallah da gaza getiren nedir?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.