Şimdi Ara

Mustafa Kemal'in milliyetçilik anlayışı hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
596
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu uzun zamandır aklıma takılan bir konuydu burda tartışmak istedim. Açıkçası ben Atatürk'ün koyu bir milliyetçi olduğunu düşünmüyorum bunu da anayasadaki türk tanımına bakarak anlayabiliriz bence. Bu tanıma göre Atatürkün milliyetçilik anlayışı çoğu kişinin dalga geçtiği türkiyecilik tarafina dogru kaymaz mı sizce de. Ne düşünüyorsunuz bunun hakkında

Konuda bahsettiğim anayasanın 66.maddesi
    "Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes türktür"

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi childintheRye -- 29 Temmuz 2019; 19:14:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Nasıl yani, 1982 Anayasasını Atatürk'ün yazdığını mı düşünüyorsun? Sanırım haberin yok ama Atatürk 1938'de öldü ve 1982 Anayasası Atatürk öldükten 44 yıl sonra anayasa profesörü Orhan Aldıkaçtı tarafından kaleme alınıp danışma meclisinde kabul edildi.

Atatürk'ün milliyetçilik anlayışını 1982 Anayasasında değil 1924 Anayasasında arayabilirsin ki o bile çok doğru olmaz çünkü konu anayasa Atatürk'ün gerçek görüşlerini yansıtmaktan çok o dönemdeki meclis kompozisyonu doğrultusunda şekillenen bir mutabakat anayasasıdır. Mesela laiklik maddesi yer almaz 1924 Anayasasında...

Atatürk'ün görüşlerini Anayasalardan ziyade diğer kaynaklarda aramalısın.

Gerçekten ciddi ciddi mevcut anayasanın 66. maddesini Atatürk'ün yazdırdığını mı düşünüyorsun?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 29 Temmuz 2019; 19:57:13 >
  • ben bir şey soracağım şimdi adam çinli. ülkemizde çalışırken bir süre sonra türkçe de öğreniyor ve en sonunda türk vatandaşlığı da alıyor. şimdi bu çinli yukarıda konu edilen 66. maddeye göre türk mü olmuş oluyor? bu konuda açıklama yapabilecek olan var mı? yine ülkemize gelin gelmiş bir rus gelin ise 6 ayda bir ülkeden çıkıp tekrar giriş yapıyor. niye diyeceksiniz oturma izini problemi. bunun kocası türk ortada okul çağına gelmiş üç çocuk var. bu nasıl iş? 66. maddeden dolayı mı oluyor bu da?
  • ahmet kontuy kullanıcısına yanıt
    Bunun anayasa ile doğrudan ilgisi yok. Söylediğin durumlar Vatandaşlık Kanunu çerçevesinde ele alınıyor.

Konu kanunda vatandaş olmanın şartları belirtilmiş:
    https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5901.pdf
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    24 anayasında da aynı madde mevcut internette var istersen bakabilirsin değişmeyen bir madde bu madde

• childintheRye kullanıcısına yanıt
    Olduğunu biliyorum, zamanında okumuştum. Mesele aynı maddenin olup olmaması değil, 1982 Anayasasında Atatürk'ün milliyetçiliğini araman. Atatürk'ün kurucusu ve başkanı olduğu CHP'nin 6 okundan biri halkçılıktır. Bana 1982 Anayasasında halkçılık ilkesini bulabilir misin? Sanırım şimdi daha iyi anlaşılmıştır.
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Tamam da bu madde Atatürk zamanında yazılmış bir madde yani net olarak onun kabul ettiği bir şey olduğunu düşünüyorum. Halkçılık kısmıyla ilgili de bir bilgim yok araştırmam lazım.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    2.Abdülhamid ve Erdoğan
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Millet ya da ulus, çoğunlukla aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, tarih, ülkü, duygu, gelenek ve görenek birliği olan insanların oluşturduğu topluluk.

Google'da böyle diyor. Bir birey bunu sağlıyorsa tabi ki de bizim millettendir.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • baykus_reyis kullanıcısına yanıt
    Bana absürt gelen özellikle şu an siyasette sıkça belirtilen tüm türkleri milliyetçilik ilkesi içine alınma durumu. Ve bir de özellikle milliyetçi olduğunu söyleyen kitlenin türkiyecilik ile dalga geçmesi çünkü hem bu madde hem de senin yazdıkların buna götürüyor insanı

Onların idrak edemedikleri şey Türkiyecilik olmaz Almanya- Alman İngilitere- İngiliz Türkiye- Türk bunu söylemeye çekiniyorlar. Atatürk güzel tanımlama yapmış

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    İyi ama bu maddenin Atatürk'le ilgisi yok ki. Çağdaşı çoğu ulus anayasasında benzerleri olan ve vatandaşlığı hakim, baskın millet üzerinden tanımlayan, anayasa tekniği açısından çok kullanılan bir madde bu. Mesela Alman Anayasasının 116. maddesi de "Alman"lığı aynı böyle tanımlar. Yani Atatürk'ün icadı değil bu madde. Atatürk'ün milliyetçiliğini anayasa dilinden çok çıkarılan kanunlardan ve uygulamalardan anlarsın.
  • Bu maddenin yararı Türkiyedeki azınlıklara diğer devletlerin karışmasını engellemesidir. Zamanında eklenmesinin nedenlerinden biri olduğunu okumuştum.

• Herkes hukuki konuşmuş, ben anlamam o işlerden
    Türk milliyetçilerinin birçok amacı vardır. Turan da bunlardan birisi. Ziya Gökalp'in "Türkçülüğün Esasları" kitabında bu Turan'a ulaşmanın kabaca bir setup'ı var.
    Türkiyeciliik > Oğuzculuk(Türkmencilik) > Turan

-Türkiye'deki bütün etnik azınlıkları "Türk" çatısı altında toplamak. (Buraya click gelsin)
    -Bütün Oğuzlar (başta Azerbaycan ve Türkmenistan) bir araya getirmek.
    -Kıpçak, Altay vs Oğuz olmayan bütün Türklerle birleşilip Turan'ı kurmak.
    Sonra da herhalde içtimai uyumsuzluklar çözülmeye çalışılır.

Peki, Atatürk'ün Turan ideali için mi bunu gerçekleştirdi? Herkes, bunu kendi fikrine göre yorumlar.

Normalde bir Türk milliyetçisinin "Türkiyecilik" kavramından rahatsız olmaması lazım ama bu kavramı kullanan siyasetçiler yüzünden hoş karşılanmıyor.

Atatürk'ün Türk milliyetçiliği nasılmış, ne dereceymiş peki? Birçok sonuca ulaşılır. Aklıma Gagavuz Türklerine tahsil yardımları geliyor. Oraya öğretmen götürmüşüz, öğrenci getirmişiz.
    Torlak Kemal deyince hatırladım. Atatürk döneminde çıkarılan 21 Haziran 1934 tarihli "İskan Kanunu" adında bir kanun var. Onu bir inceleyin.
    Bir de imzamdaki Atatürk'ün sözüne bakın. "Türklüğün unutulmuş medeni vasfı" cümlenin önemli bulduğum bir öbeği. Bir şeyin unutulması için o şeyin bir geçmişten olması gerekmez mi? Aklıma Yahya Kemâl'in "Kökü mazide olan atiyiz." sözü geliyor. Bizim bir geçmişimiz var ve bunun üstüne yeni bir kimlik daha kazanıyoruz. Nazarımca Atatürk'ün yaptığı budur.

Vaktinizi aldığım için kusura bakmayın. İyi günler.

• Dediginiz iskan kanunu ilginçmiş hocam bu fikrimde bir oynamaya neden oldu. Ama ben yine de önde tutulması gerekenin turan olmaması gerektiğini düşünüyorum. Tabi Mustafa Kemal in yaşadığı dönemki düşünce sisteminin onu milliyetçiliğe yöneltmesi şaşırtıcı değil ama yine de net bir şekilde turan vs hayali goremiyorum ben. Zaten bu günümüz dünyasında mantıksız olmaya başladı bence. Ama benim nutuku bir daha bu gözle okumam lazım sanırım

• quote:

Orijinalden alıntı: childintheRye

Dediginiz iskan kanunu ilginçmiş hocam bu fikrimde bir oynamaya neden oldu. Ama ben yine de önde tutulması gerekenin turan olmaması gerektiğini düşünüyorum. Tabi Mustafa Kemal in yaşadığı dönemki düşünce sisteminin onu milliyetçiliğe yöneltmesi şaşırtıcı değil ama yine de net bir şekilde turan vs hayali goremiyorum ben. Zaten bu günümüz dünyasında mantıksız olmaya başladı bence. Ama benim nutuku bir daha bu gözle okumam lazım sanırım
    Mantıklı olsun, olmasın her Türk milliyetçisi Turan'ı ister. Atatürk'ün de bundan farklı olduğuna inanmıyorum. O dönemler Turan coğrafyalarında SSCB vardı, bir aralar tek müttefikimiz de onlardı. Onlara fazla dokunmadan yapabileceğini yaptığına inanıyorum.
    İyi günler dilerim. Son olarak, hayaller zihindedir

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.