Selamlar. Bu konu belki önünüze onlarca kez konundu ama bir kaç konuda fikirlerinizi almak isterim. Tecrübeli arkadaşlar yorumlarını eksik etmezler ise sevinirim. Oto yıkama işi yapmayı düşünüyorum.İnsanların bekleyeceği bir oda,günlük gazeleter,televizyon,ücretsiz çay kahve ve kampanya tarzında yıkattığın günün ertesinde yağmur yağarsa ücretsiz yıkama yada haftada veya ayda bellir bir gelmeye göre ücretsiz yıkama yada indirimli iç ve dış bakım ayrıca gene otobomil için gerekli ucuz aksesuarlar,konular,mikrofiber bezler vs vs..
iş için size sormak istediğim sorular şunlar..
bu işin yazı ve kışı varmıdır ? yani illaki yağmurlu havada insanlar daha az yıkatır ama sıfıra düşcek ve borçlancak kadar yada çok az kar elde edecek kadar mı işler düşer ? ruhsat için bir problem mevcutmudur ? bu işin için gerekli malzemeler çok fazla tutmuyor.dekore etmekde o kadar önemli değil sonuçta heryeri su basacak :) müşterilerin beklemesi için gerekecek oadada bir dekor lazım gibi.. yani bu işin oluru yokmu ? benzincilerin 1 tl ye yıkattığı sistemde fırçalar resmen arabayı haşat ediyor. önerileriniz tavsiyeleriniz fikirleriniz nedir bu konu hakkında..
Geçen yıl Ağustosta bir mesaj yazmışım bu konu ile alakalı Uzun uzun yazamayacaktım , bulduğum iyi oldu.
12 yıl baba mesleğidir oto yıkama işi ile uğraştık istanbulda. 26 yaşındayım ama babam sayesinde 13-14 yaşında müşterilere çay dağıtarak 15-16 yaşlarında araba yıkayarak daha bizzat işleterek işin içinde bulundum.
Toplamda 3 ayrı oto yıkamamız oldu.
Kimsenin hevesine mani olmak istemem ama gerçekleri yazmak zorundayım.
1.Evet işin iyi olursa iyi para kazanırsın. 2.Sıfırdan boş araziye adam gibi yıkama yapacaksan 40-50 Bin TL yi gözden çıkaracaksın. 10-15 bin olsa herkes bu işi yapar. 3.Eleman işi en fazla can sıkacak şey olacak. Ya oğlun olacak benim yaptığım gibi yada kendin gerektiğinde tulumu giyeceksin. 10-12 senede hiç çalışmamışsa 100 kişi elimizden geçmiştir. Öyle terlikle yürüyüp giden müşterinin arabayı alıp milleti dolandıran neler neler .. 4.Yıkaman da elemanın için kalacak yerin olacak. 5.Bu şıkkı bir soru olarak sormak istiyorum. Akşam 8-9 olmuş kapatıp evine gidicen yıkanmış 2008 model mercedes yatıyo. Müşterisi bırakmış gitmiş. Napıcaksın adamı arayıp kapatıyoruz gelmi diyeceksin. Dersen kapatıyoruz gel demeyenini bulur. Hadi o anahtarı ayda 400-500 TL maaş artı bahşiş le çalışan elemanına bırakıp eve git yat bakalım. 6.Ya oğlun olacak ya ortağın olacak. Bu kesin ve katii dir. Ortak işini geçiceksin o eskiden yeterdi. 7. Biz bu işe ilk girdiğimiz yıllarda akşam milleti babamın gönderdiğini bilirim. Elemanlar yatıp dinlensin diye. 8.50 TL yakıt alana beleş yıkama işi var artık. 9. Ben kendi aracımı alalı 1 yıl oldu. Yıkamaya henüz hiç gitmedim. Hafta sonu köye gittiğimde kapını önünde yıkıyorum. 10. Yıkamaların %9o ında adam fırçayı paspasa lastiğe vurup kaportaya vurmuyormu ? 11. İşin ameleliğini bilmezsen elemanın kucağına oturursun. 12.Cumartesi - Pazar - Bayram -Seyran onları geçiceksin. Unutmayacaksın ki senin en iyi işin tatil günüdür. 13. Su iş ??? 14. Kuyu suyu hikaye. Yıkamaların %95 terkos olarak kaçak su kullanır. Yakalanırsan da ocağına incir ağacı dikerler. 15. Kuyu suyu ile arabayı yıka suyu kapat 2 dakika bekle bakalım ne oluyor.
Ama işin iyi yerin iyi elemanların iyi olursa tadından yenmez.
15 değil 45 madde daha vardır böyle olumsuz ama aklıma gelmiyor.
Babam 95 de üsküdarda yıkama açtığında koca üsküdarda 2-3 yıkama vardı. Şimdi ???
Her işin bir zamanı vardır. Bizim yıkamayı adresi vesen zor nulurdun. Ama adam ağacın altına çay içmeye geliyordu dün yıkattığı arabayıda bidaha yıkatıyordu. Ya şimdi ??
Benzinciler pastayı gördü. Kaymağı yiyen zamanında yedi.
Yıkama işin ameleliğidir artık. Onun yanında HALI , KUAFÖR , PASTA CİLAN olmadıkça para kazanamazsın. Bunlar için kurt elemanların eline istesende istemesende düşersin.