Arkadaşlar bir şirkette işe başladım 3 hafta kadar önce. Bugün Garanti BBVA'dan sms geldi "Emeklilik ailemize hoş geldiniz" diye. Merak ettim açtım baktım aşağıdaki sayfayla karşılaştım. Nedir ne değildir bilmiyorum kısaca anlatabilecek biri var mı aranızda? Mevcut birikimim "Başlangıç EYF" diyor bu arada. Maaştan ödeme diyor. Zaten kuş kadar maaş alıyoruz bunun avantajı ney ki bana ödemeye devam edeyim? Aylık 67 TL maaştan mı kesecek? İlk 2 ay kesintisiz bir şekilde sözleşmeden çıkabiliyoruz sanırım. Ne diyorsunuz ne yapmam mantıklı olur? < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Management -- 1 Ocak 2022; 12:14:50 > |
Otomatik BES (Emeklilik) nedir? - İlk defa işe girdim
-
-
Şöyle bir şey de buldum. Benden aldığı aylık parayla yatırım mı yapıyorlar anlamadım? Sanırım o yatırım kazancından payımızı geri ödeyecekler bize? Aylık 67 lirayla 5-10 lira kazansam ne olur zaten
-
Zorunlu katılımdır, işe yeni girenler için mutlaka yapılır ancak çıkmak serbesttir. Ölü doğmuş bir sistemdir bence, şu ana kadar kalan pek görmedim.
Ancak bireysel emeklilik sistemi güzeldir, şayet fonlarını iyi seçer yönetirsen, düzenli olarak ödersen, arada çık gir yapmazsan, emeklilikte kuş kadar alacağın emekli maaşına ek bir destek olur.
-
Senden kestikleri parayı bir güzel işletiyorlar ve sana kuş kadar getiri veriyorlar.
Git 5$ al kumbaraya koy daha iyi. Hem ihtiyacın olduğu zaman kullanırsın hem de parayı TL'de tutup eritmemiş olursun.
-
Sakın çıkma. Cüzi bir miktar kesiliyor zaten unut gitsin..
İleride çok işine yarar.
-
Bana da yapılmış. Aslında mantıklı ama fon seçimi önemli galiba. Size “özel sağlık sigortası”da yaptılar mı hocam?
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Hocam normalde yapıyorlar fakat ben stajyerim şuan. Stajyerlere yapıyorlar mı emin değilim
-
Hocam 67 tl görünüyor. Aylık bu kadar mı kesecek?
-
Aylık ücretinden kesilir, çıkmak için formu doldurup mail atman yeterli. Çıktığında form üzerinde doldurdugun IBAN numarasına tutarı gönderiyolar lakin çıkmamak en iyisi.
-
bes fonu iyidir. tabi fon tercihini doğru yaparsanız. BES fonunda 10 yıl kalacağınızı düşünürsek en riskli fonlar hangileriyse onlara yatırım yapmak daha mantıklıdır. yani hisse senedi fonlarına.
örnek:
-
asgari ücrete zam geldiğine göre bu kesintiyede zam gelecektir. Yani yeni yılla beraber kesinti 127,5TL olacak.
-
Her ay pencereden aşağı 200 lira atmaya bes denir. (tercihe bağlı olarak balkondan, çatıdan falan da atılabilir)
-
Türkiye de BES iyi anlatılmadığı için öyle düşünmeniz normal.
tabi bes yerine insanlar kendileri fonlara para yatırmayı öğrenseler daha çok kar edebilirler. orası da ayrı mevzu ama BES bir bakkıma kumbara gibi bozdurup harcaması zor olduğu için tercih edilebilir.
normal fona para yatırsan kafan estiğinde fondaki parayı çekip harcarsın.
benim favori bes fonu önerim
-
11 yılın sonunda 13k para alabildim. Bu devirde tl üzerinden yatırım yapmanın anlamı yok zaten. Sürekli fon takibi yapacak zamanım ve enerjim de yoktu. Stabil ekonomisi olan bir ülkede ortalama maaş alan birisi için mantıklı olabilir ama Türkiye şartlarında bes le uğraşana kadar altın veya dövizle oynamak daha mantıklı bence.
-
hocam attığın fonda bir getiri yok ki, hatta zarar var. bir yılda yüzde 75 getirisi var dolar yüzde yüz arttı bir yılda. dolar alıp kenara koyulsa bu fondan daha çok para getirirmiş.
-
Selamlar. İş mi değiştirdin? Sanki daha önceden girmiştin.
-
SEN FON TERCİHİNİ DEĞİŞTİRMEMİŞSEN BUNDA BES SİSTEMİNİN KABBAHATİ YOKKKİ.
bes te altın fonu da ,döviz fonu da,yabancı hisse senedi fonuda mevcut. bunlardan birini seçseydin 11 yılda 13k yerine 60k para alabilirdin.
-
iyi bak dolar 1 yılda %76 artış bu attığım fon da 1 yılda %75 artmış yani zarar yok.bir de %25 devlet katkısını ekleyince %100 artış oluyor işte.
ha kendisi para biriktirebiliyorsa ben bes fonu veriye normal fon almasını öneririm.
örnek:
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=IPJ
bu arada bes fonlarında altın fonu da mevcut altın almayı çok seviyorsanız aynı imkan bes fonları içinde altın fonunu seçerek de değerlendirebilirsiniz. hem altının artışından hem %25 devlet katkısından faydalanıp iyi bir getiri sağlarsınız 10 yılda.
-
Evet hocam global bir firmada işe başladım (Big4 firmalarından bir tanesi)
Bir önceki işte 2 ay dayanabildim. Şirket çok amatörce davranıyordu ve daha fazla dayanamadım risk alıp ayrıldım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Management -- 1 Ocak 2022; 18:21:57 > -
buyrun Garanti hayat emekliliğin
bes için çıkarmış olduğu altın fonu
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=GHA
bu fon 1 yılda %69
altın ise 1 yılda %66
Yani %69 fon getirisi+%25 devlet katkısı ile %94 yıllık getirisi olmuş oluyor.
bu arada devletin vermiş olduğu %25 lik katkı ücretleri de ayrı bir fonda yine değerlenmeye devam ediyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozbey08 -- 1 Ocak 2022; 18:38:20 >
Benzer içerikler
- ilk aşk unutulur mu
- sagopanın kızı neden öldü
- kargom teslim edildi görünüyor ama gelmedi ne yapmalıyım
- tatlı alkoller
- okumak mı çalışmak mı
- elektrikli bebek arabası
- telegram indirim kanalları
- para sayma makinesi bim
- exxen filmleri
- prompt mühendisliği
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X