Şimdi Ara

otomobil mi satın alıyoruz, yoksa statü mü satın alıyoruz? (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
172
Cevap
0
Favori
5.677
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • statü nedir?statü senin herşeyindir!Araban,kıyafetlerin,duruşun,konuşmaların,yanındaki arkadaşların,diploman,telefonun,,okuduğun okul,katıldığın organizasyonlar,hangi dili konuştuğun hatta e-mail adresinin ne uzantılı olduğu bile çok önemli.

Zaten ne olmasını bekliyorsun ki?
  • Bu güvensiz piyasa ortamında, önemli bir işi tanımadığım taşerona verirken bindiği otomobilden tutta , bankadaki referansa, oturduğu muhitte kadar hepsini araştırırım. Çok şükür bugüne kadar para batırmadım. Arabada, evde, ofiste ticarette güvenin yerlerde olduğu ülkemizde kesinlikle belirleyici'dir.
  • bazıları tabiki statü için marka alıyor, bazıları işi gereği müşterileriyle yada iş bağlayacağı firmalarla sermaye sağlam izlenimi vermek için mecburen iyi bir araba alıyor, bazılarıda beğendiğinden yani kendisi için alıyor.
    şimdi imkanı olan insanlar ne yapsın, artistlik yapıyor sanılmasın diye sadece ayağını yerden kessin diyerekten gidip symbol yada dacia mı alsın. her arabanın her markanın bir alıcısı var mühim olan imkanları ölçüsünde tercih yapmaktır.
  • markasız arabaya binene kadar sıvasız evde oturmayı tercih ederim..(varoş atasözü)
  • Malesef türkiyede bu durum var yalana gerek yok daha gelişemedik bu konuda zamanla gelişeceğiz
  • quote:

Orijinalden alıntı: SiNaPSiS

Şimdi okula 99 model Uno yerine 2012 model 5.20d ile girsem ne farklar olacağını hepimiz biliyoruz, o yüzden entel takılıp sevginin gücüne inanalım demeye gerek yok.
    Bence de yanlış ama malesef durum bu.

Aynen katiliyorum..gelen tepkiler ortada boşuna entelcilik oynamaya gerek yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: JasoNBuraK

10-15 bin lira daha koyup aşağıdaki gibi bir S-Class alınca şu anda gördüğüm muamelenin 3-5 katını göreceksem, araba statü sembolü olmuş demektir..

http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-mercedes-benz-ucpinarlilardan-1999-mercedes-s-320-short-79176204/detay

statü falan hikaye işyerine bakar statü

• quote:

Orijinalden alıntı: unixslax

quote:

10-15 bin lira daha koyup aşağıdaki gibi bir S-Class alınca şu anda gördüğüm muamelenin 3-5 katını göreceksem, araba statü sembolü olmuş demektir..

http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-mercedes-benz-ucpinarlilardan-1999-mercedes-s-320-short-79176204/detay

Bir mekana girdiğinde işyeri falan hikaye oluyor..

• Yüzlerce eve ve sanayi de büyük işyerine sahip birinin kırmızı ilk aldığı şahin e sırf zengin görünmemek için bindiğini biliyorum.Yine eşinin akrabalarına ve eşine kendini ezdirmiş ezik birinin sırf daha iyi görünmek için arabasını satıp ucuz araba almak ve borçların büyük kısmını kapatmak yerine Mercedes'i aklına sokmasını da biliyorum.Sakatlıktan faydalanacakmış eminim alacak arabayı. Sırf gözden giderim, nazar değer diye Audi yerine Kıa Sportage binen insanlar var. Çok uzağınızda aramayın kullandığınız yeni arabanın yerine akrabalarınıza ait eski püskü arabayla her zamanki gittiğiniz yere gidin yüz ifadelerini görün.Büyük metropol kentlerimizde durum nedir bilemem ama küçük bir yerde yaşıyorsanız sanayisi bile farklı geliyor insana.
  • statü değindiğiniz tanımadığınız insanlarla iş yapmaksa evet araba statü kazandırır. ama tanıdığınız biri hâlâ arabanıza bakmaz.

yok statüden kastınız iş değil de toplumda adam yerine koyulmaksa o zaman ben bunu ciddi bir kompleks kabul ederim. hayat benim hayatım; hep başkalarına yaranma uğruna kendim olmaktan taviz verirsem o hayat başkalarının hayatı olur. sivil hayatta zaten eş dost kimseye arabasına göre muamele etmez. tanımadığım insanlar bana değer verse ne olur vermese ne olur? ben onlara değer vermedikten sonra..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bimcell

quote:

Orijinalden alıntı: djoz

quote:

Orijinalden alıntı: Bimcell

quote:

Orijinalden alıntı: causeandeffect

kimi insanlar evinden daha fazla parayı arabasına yatırmaya çalışır.arabam güzel olsun da evimi kim görcek sanki der.bu insanlar için otomobil statü aracıdır.

kimi insanlar da milyonluk evlerde yaşayıp yeri geldiğinde ucuz bi araba sürmekten çekinmez.ama kendi kullandığı otomobil üst sınıf bir otomobildir.bu insanlar için de otomobil bir ulaşım aracı ve aksesuardır.

Dandik mühitlerde dandik arabalar vardır, iyi mühitlerde iyi arabalar vardır.

Şimdi yok efendim adam 100 bin liralık evde oturuyor altındaki araç 150 bin lira, böyle örnekler çok çok az, ben şahsen kimseyi tanımıyorum böyle yapan.

Ankara GOP daki araçlara bakın, sincandaki araçlara bakın.

Dairelerin ortalama 100 bin lira olduğu bir muhitte oturup, 1-1,5 milyon lira olduğu bir muhitte çalışıyorum..

Lüks araç ve ucuz araç dağılımı her iki semtte de aynı diyebilirim.. Bizde de son model mersolar BMWler var, onlarda da..
    Son kasa passattan bir tane bizim semttte görüyorum bir tane onlarda..
    Orada birkaç land rover var bizim sokakta bir dodge nitro.. Orada 1 tane x5 gördüm, bizim semtte 2 ayrı x6 var..
    Onlarda da araçların çoğunluğu 1-10 yaş arası B-C sınıfı, bizde de..

Farklı olan sadece orada 2 tane camaro olması.. Bizimkiler bi tek onu almamış..

Sonuç olarak onlarda para var, bizde kompleks..

O çalıştığın mühit büyük ihtimalle CBD(Central business district) dir, ve o b-c sınıfı araçlara binenler %90 ihtimalle orda 1500-2000tl maaş ile çalışan insanlardır.

Bebeğe,nişantaşına bir git bakalım kardeş, 100 bin liralık semtle kıyasla.

Sizin semtteki x6 nin sahibi ise, orda büyük bir dükkanı olan birisidir, yoksa x6 sahibi gidip 100 bin liralık mühitte oturmaz, ha dedem mesela 100 bin liralık semtte oturuyor, ama apartman onun, altındaki araç daire fiyatılarından daha fazla.

Aksine, işyerlerinden çok ailelerin yaşadığı siteler var burada.. Sabahları onlar Clio'suna, Civic'ine, Jetta'sına binip işe gidiyor, biz de onlardan boşalan yerlere park ediyoruz..

Nişantaşında ve bebekte oturan tanıdıklarım var.. Bebekte sıradışı lükse sahip araçlar sadece villalara girip çıkıyor.. Apartman önlerine park edilenlerin bizimkilerden farkı yok..
    Leventi gezin bakın.. Villa bahçelerinde peugeot 106, fiat linea, çok eski model land rover, ve hatta renault 12 görmüşlüğüm vardır.. sokaklar da aynı şekilde..

Lüks semtlerde aşırı lüks araçlara binenlerin çoğu emin olun o semte sonradan gelmiştir.. Voleyi sonradan vurmuştur ve içindeki ukdeleri gerçekleştiriyordur..

• quote:

Orijinalden alıntı:

quote:

quote:

Bir mekana girdiğinde işyeri falan hikaye oluyor..

Kesinlikle katılıyorum. İyi bir mesleğiniz olsa bile deli gibi paralar kazansanız dahi bir mekana girdiğinizde sizinle aynı durumda olan gösterişli insanla aynı muameleyi görmüyorsunuz.Hep önyargı "zaten mesleğinde iyi olsaydı altında şu arabaya binmezdi" oysa öyle olmasını istiyordur, sadelikten hoşlanıyordur belki borcu vardır veya başarılı olmasına rağmen çevresi olmadığından iş bulamamıştır. Bence tamamen kişinin kalitesiyle alakalı. Herşeyi amacı dışında hava atmak için kullanıyoruz.Bunu yapmayan insan sayısı bu devir de bu ülkede azdır.

• Ne yazık ki statü bal974 arkadasımız olayı gercekten guzel anlatmış
  • quote:

Orijinalden alıntı: bal974

hocam ne güzel yazmışsınız,elinize sağlık.
  • önyargı hayatta her alanda var. araba ,giyim , tip (eli yüzü düzgün erkek-güzel kadın her zaman karşıdakini etkiler) karşısında çok güzel bir kadını gören erkeğin eli ayağı birbirine girer kadını parası varmış yokmuş umrunda olmaz.
    araba hem ekonomi hemde zevkle ilgilidir .bazı insanlar gelirleri arttıkça daha iyi arablara binerler .bazıları bana bu yeter fazlasına ne gerek var fazla para harcamaya der,
    mesela bende c sınıfı (golf 5) var 3 yıldır biniyorum gayet iyi araba değiştirmeye hiç ihtiyacım yok .ama c ppremiumlara bakıyorum sürekli .
    giyim kuşamda çok etkiliyor insanları taktığın saat giydiğin gömlek ,ayakkabı ,aynı zamanda meslek çok etkiler .aynı geliri olan adamlardan biri nalbur biri doktor olsun doktora çok daha fazla saygı duyuluyor ayda 3 milyar kazanan birçok doktor var.ama ayda 20-30 bin kazanan inşaatçıdan fazla saygı görüyor mesela ..normalde böyle ,fakat doktoru paçoz inşaatçıyıda fiyakalı giydirip arabasını güzelleştirdikmi doktordan daha değerli bir hale geliyor mesela
    yani sözün özü insanların toplumdaki prestijini meslek ,tip,giyim,para,kariyer,arabası,evi,konuşma biçimi,kültürü gibi birçok şey belirler..araba bunlardan sadece biri(ama en çok göze batanlardan biri)

• quote:

Orijinalden alıntı: historiyst_45

Devir Nasreddin Hoca'nın ye kürküm misali para-güç-karizma vs devri.Misalen ben 2007 beyaz Kangoo ile aylarca gidip depoyu fulledim bir kez bile yüzüme bakmadılar.Şimdi gittiğim zaman (2004 Vectra C Elegance koyu laci) biri kapıyı açıyor,diğeri camı siliyor abi hoşgeldin falan Mercedes ile gitsem demek halı serecekler altıma Normal sivil kıyafet ve takım elbise ile bir yere gidince arada gerçekten büyük fark oluyor.Malesef herkes şekle itibar eder hale geldi ...

aynen katılıyorum

hatta nasrettin hoca örneğini ben vermeyi düşünmüştüm ama geç kalmışım

hiç boşuna olmaz falan demeyin günlük yaşamda bu durum sürekli gözümüze sokulur vaziyette

yok olmaz diyorsanız bi reno12 ile birde mercedesle aynı yerlere gidin bakalım hiç farklı bir davranış görüyormusunuz görmüyormusunuz

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Beamer

Araba dediğin şey statü sembolü olmasa;

bir tarafta ucuz araçlar, bir tarafta orta sınıf, bir tarafta premium, bir tarafta da premium+ araçlar olmazdı.

herkes aynı işte çalışırdı gibi

aynen. kesinlikle bir statu sembolu oldugunu dusunuyorum ama insanlarin kisiligiyle alakali bir sey degil bu. simdi ben neredeyse her gop a gidisimde bir iki sokakta onumde s kasa bir mercedes duruyor, sofor iniyor, arkadakinin kapisini aciyor. bu statu simgeleyen bir sey degil mi? kisiligi hakkinda bir sey demem belki de dunyanin en igrenc insani ama statu olarak bir degiliz bu gercek.

iki tanidigim var ikisi de bir milletvekilinin cocugu, birisi amerikada kendi calisarak master yapti turkiyeye geldi ve honda jazz a biniyor. malini gostermeyi hic sevmez, cikarip telefonunu masaya bile koymaz o derece, digeri de mercedes e kasayla geziyor, arabasinin onunde kirmizi mavi isiklar var millet yol versin diye acip geziyorum diyor.

distan bakan biri ikincisine daha saygili yaklasir 'bal' arkadasin dedigi gibi ama ben anlatinca ilki size daha sicak geldi eminim.

yani olayi kisilige baglayanlar var onun icin yazdim. konu sahibi "araba kisilik sembolu mudur?" dememis ki "araba statu sembolu mudur?" demis.

• quote:

Orijinalden alıntı: historiyst_45

Devir Nasreddin Hoca'nın ye kürküm misali para-güç-karizma vs devri.Misalen ben 2007 beyaz Kangoo ile aylarca gidip depoyu fulledim bir kez bile yüzüme bakmadılar.Şimdi gittiğim zaman (2004 Vectra C Elegance koyu laci) biri kapıyı açıyor,diğeri camı siliyor abi hoşgeldin falan Mercedes ile gitsem demek halı serecekler altıma Normal sivil kıyafet ve takım elbise ile bir yere gidince arada gerçekten büyük fark oluyor.Malesef herkes şekle itibar eder hale geldi ...

Sonuna kadar katılıyorum.

Aynı otoparka arka arkaya Punto ile babam, Alfa 156 ile ben girdim. Babam normal bir giyimle ben ise iş görüşmesinden geldiğim için takım elbiseliydim.

Otoparkçı arkadaştan inciler;
    Babama
    -Gel dayı gel sol yap sağ yap yanaş hooopppp. böyle iyi dayı stop et.

Bana;
    -Kapıyı açıp hoşgeldiniz beyefendi, siz zahmet etmeyin ben en uygun yere parkederim.

Çıkışta ise babama;
    - İşin rast gitsin dayı hayırlı günler.

Bana;
    -Aracı yanıma kadar getirip kapımı açıp buyrun beyefendi yolunuz açık olsun, iyi günler...

Babamın bu olaya yorumunu ise yazamıyorum çünkü kesin banlanırım

• Otomobil ve statü olayı çoktan aşıldı. Anahtarı masaya vurarak piyasa yapılıyor artık.
  • Statüsü olan, toplumda saygı gören insanların zaten arabayla gösteriş yapma gibi bir ihtiyaçları da istekleri de olmuyor. Otoparka girince kim nasıl hitab etmiş, kapısı açılmış mı açılmamış mı bunlar da pek umrunda olmuyor.

Örneğin şehirlerin eski zenginlerinin oturdukları yerlerde çok sayıda eski otomobil vardır, astra golf vs gibi piyasa araçların da genelde en boş versiyonları bulunur çoğu kirli ve ufak tefek çizikleri, vurukları vardır. Otomobili amaç olarak değil araç olarak görür bu insanlar. Lüks araçlar ise ya çocuklarınındır ya da gündeliğe kullanmazlar. Yeni zenginlerin oturduğu yerlerde ise 1.50 boyunda kadınlar 2 tonluk suvlarla cebelleşir, 50 yaşında göbekli erkekler m paket bmw , amg paket mercedesleree binerler.

Bu sadece Türkiye için veya az gelişmiş ekonomiler için geçerli bir şey de değil, ABD 'deki parayı bulmuş afro-amerikanlar 22 inç krom jantlı escaledelarınden tut, çindeki yeni zenginlerin boylarına bakmadan long versiyon otomobiller talep etmesine kadar hemen her yerde aynıdır.

Özetle otomobil her yerde statü sembolüdür ama parayla imanın gerçekte kimde olduğunun da belirsizliğini de azaltmaz.

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.