Şimdi Ara

Otomotiv Mühendisliği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
3
Favori
43.357
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Otomotiv Mühendisliği okuyanlar yada çevresinde okuyanlar yada çalışanlara 1-2 sorum var.

1-İş bulma imkanları nasıl?
    2-Üniversitenin önemi çok mu önemli?
    3-Maaşları ortalama olarak ne kadar oluyor?

• Merhaba.

Ben makine mühendisliğinde okuyan bir öğrenciyim. İlk senemi bitirdim bu yıl. Kardeşim bu yıl sınava girdi ve ona yardımcı olmak için otomotiv müh hakkında da baya bilgi toplamaya çalıştım. Yardımcı olabilirim. Genel olarak makine ile çok yakın mühendislikler ama makineye göre eksileri var. Sırf bu eksiler yüzünden otomotiv mühendisliğinden ayrılıp makineye geçmek için sınava giren 2 tane arkadaşım var. Makine müh hakkında bilgili olduğum için ve bu iki mühendislik birbirine yakın olduğu için biraz karşılaştırma gibi olacak. Çok da ayrıntıya girmiycem.

Öncelikle çalışma sahası olarak makineye göre çok daha dar. Tek işiniz otomotiv üzerine. Ders içeriği olarak her üniversiteyi bilmesem de genelde makineyle ilk 2 yıl aynı dersler okutuluyor. Hatta bazı ek bölüm dersleri de olabiliyor. Makine zaten okuması en zor mühendislik iken otomotiv de en az onun kadar zor.

Dersler bir şekilde halledilir diyebilirsiniz. Tabii ki iyi çalışmayla halledilir. Asıl sorun, aynı dersleri görüp de çalışma alanı olarak daha kısıtlı bir mesleğe sahip olmak. Bu bir bakıma dezavantaj. Aslında sadece otomotiv üzerinde uzmanlaşmış bir mühendis olmak, düşününce, baya mantıklı gelebilir ama ülkemizde pek de öyle değil. Türkiye'de otomotiv fabrikaları var ama tasarım, ar-ge gibi alanlarda pek ileride değiliz. Hatta hiç ileride değiliz. Aslında ileride olmamak da çok sorun değil. Kendimizi bu konularda ileri taşıma fikri beynimize yerleşmiş olsa yakın gelecekte üst seviyelere çıkabilirdik ama genel olarak armut piş ağzıma düş şeklinde presiple hareket eden bir millet olduğumuz için bu alanlarda daha uzun süre ilerleyemeyeceğiz gibi gözüküyor. Biz daha çok avrupada yapılan arabaların aynısını burada yapıyoruz. Üstüne hiçbirşey katmıyoruz yani. Böyle olunca otomotiv mühendisliğinin pek avantajı da kalmıyor.

Ülkemizdeki en risksiz ve sağlam mühendisliklerden biri olan makineye yönelmek daha doğru bu saydığım nedenlerden ötürü. Zaten makineyi seçince ilerki senelerde otomotiv mühendisliğine kayma şansına da sahipsiniz. Yani önce makine mühendisi olup kendinizi belli oranda garantiye aldıktan sonra makinenin diğer dallarını seçmek daha mantıklı. Hatta makineden mezun olduktan sonra da otomotiv üzerine çalışmalar yapabilirsiniz. Makine mühendisliğinde okuyorum diye sürekli makineyi övüyorum falan sanmayın Hem iş imkanı hem de mesleki dallar olarak makine mühendisliği en öden gelen mühendisliklerdendir. Bu bilinen birşey zaten. Bu yüzden makine mühendisliğinin sırtı yere gelmez ama otomotiv gibi mühendislikler aslında güzel meslekler olmasına rağmen ülkenin şartlarına göre şu anda pek mantıklı seçimler değil. Hele ki makineyi seçip de daha sonra otomotiv ile devam edebilme gibi bir lüks varken pek düşünülmemesi lazım bence.

Tabi herkesin kendi fikridir ama ben 1 sene boyunca gördüğüm şeylerden ve gerek arkadaşlarım gerekse kardeşim üniversiteye gireceği için onlarla beraber yaptığım araştırmalardan dolayı bildiğim şeyleri paylaşayım istedim. Yanlışlarım olabilir. DÜzeltecek birileri çıkarsa ne ala. Umarım hepiniz doğru ve mantıklı kararlar verip çok iyi mesleklere sahip olursunuz. Kolay gelsin.

• fikrim var desem yalan olur fakat şöyle bir durum var ki bi arkadaşımız gitti bu bölüme itüdeydi sanırım yanlışım varsa düzeltin.Bırakıp bu sene bir daha geldi sınava.iş olanaklarını beğenmediği için
  • quote:

Orijinalden alıntı: burhaniye_lee

fikrim var desem yalan olur fakat şöyle bir durum var ki bi arkadaşımız gitti bu bölüme itüdeydi sanırım yanlışım varsa düzeltin.Bırakıp bu sene bir daha geldi sınava.iş olanaklarını beğenmediği için

Hacettepe Üniversitesinde.

Düzenleme: Çukurova, Atılım, Karabük ve Okan üniversitelerinde de var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 30 Haziran 2011; 15:42:53 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: :AlacaKaranlık:

quote:

Orijinalden alıntı: burhaniye_lee

fikrim var desem yalan olur fakat şöyle bir durum var ki bi arkadaşımız gitti bu bölüme itüdeydi sanırım yanlışım varsa düzeltin.Bırakıp bu sene bir daha geldi sınava.iş olanaklarını beğenmediği için

Hacettepe Üniversitesinde.

Düzenleme: Çukurova, Atılım, Karabük ve Okan üniversitelerinde de var.

Doğrudur arkadaşım teşekkür ederim düzeltmen için.
  • Hacettepe'deki bölümü İtü makine hocaları kurmuş deniyordu, doğru mudur ? Ayrıca alman otomotiv firmaları ile de anlaşması varmış sanırım, hazırlıkta almanca da gösteriliyormuş.Ne taraftan duyduğumu hatırlamıyorum bunları ama bilen birisi bilgilendirirse güzel olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: OnrbK

Hacettepe'deki bölümü İtü makine hocaları kurmuş deniyordu, doğru mudur ? Ayrıca alman otomotiv firmaları ile de anlaşması varmış sanırım, hazırlıkta almanca da gösteriliyormuş.Ne taraftan duyduğumu hatırlamıyorum bunları ama bilen birisi bilgilendirirse güzel olur.

kardeşim karabük ünde anlaşmaları var.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • hacettepenin Mercedes ile anlaşması var.fakültenin kurulması da zaten mercedesin desteği alınarak sağlandı.hazırlık konusunda ise 1 ing. 1 almanca olmak üzere 2+4 sene.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ice_wave

hacettepenin Mercedes ile anlaşması var.fakültenin kurulması da zaten mercedesin desteği alınarak sağlandı.hazırlık konusunda ise 1 ing. 1 almanca olmak üzere 2+4 sene.

Artık yok diye biliyorum
  • haccetepeye girersen yolun açık.
  • hacettepe otomotivde 2 sene hazırlık var arkadaşlar 1 ingilizce, 1 almanca. herhan gi bi üniversitenin herhangi bi bölümünün herhangi bi şirketle işe alma anlaşması yok, anlaşmalar staj üzerine. hacettepeyi mercedes-benz türk aş destekliyor. çukurovayı da temsa. öğrencileri sorgusuz sualsiz staja kabul ediyorlar ve bölüme maddi destek sağlıyorlar. hacettepe otomotivi itü hocaları kurmadı, makina mühendisliğinin akademik kadrosu oluşturulduktan sonra bölüm hocaları ülkemizde gelişmekte olan otomotiv sektörünün farkına vardılar ve makina yerine otomotiv mühendisliği olarak eğitime başlamaya karar verdiler, bu fikir mercedesin de hoşuna gitti ve bölüme destek olmaya karar verdi. iş alanının kısıtlı olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. üniversite son sınıfta zorunlu dersler çok yoktur normalde herkes bi alanda uzmanlaşmak için seçmeli dersler alır, otomotiv mühendisliğinin farkı o seçmeli dersleri seçmemesi, yani daha birinci sınıftayken ne üzerine uzmanlaşılacağının belli olması. yazmayı düşünenlere tavsiye ediyorum.

• peki bunun mtok cinsinden olanı nasıldır makina mezunuyum bu sene acıkta kalmamak için gazi otomotiv yazsammı diye düşünüyorum sonradan pişman olurmuyum ki
  • bende bunu sorcaktım gaziyi yazıcam ama simdi bu teknoloji fakültesinde bi normal otomotiv mühendisliği var bite otomotiv mühendisliği (m.t.o.k) var (m.t.o.k) olmayan normal mühendislik oluyor dimi mühendislik fakültesinden okumuş gibi ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: LAPTOPÇU

bende bunu sorcaktım gaziyi yazıcam ama simdi bu teknoloji fakültesinde bi normal otomotiv mühendisliği var bite otomotiv mühendisliği (m.t.o.k) var (m.t.o.k) olmayan normal mühendislik oluyor dimi mühendislik fakültesinden okumuş gibi ?

MTOK olanda 1 yıl hazırlık görüyorsun mat 2 ve fen2 60ortalamayla geçtiğin zaman normal teknoloji mühendisliği fakültesinde başlıyorsun yani 5yıl boyunca mtok okumuyorsun.
  • ben anadolu lisesindeyim normal hacettepedeki mühendislik gibi değil yani ölemi volkan kardeş
  • quote:

Orijinalden alıntı: VoLken7

quote:

bende bunu sorcaktım gaziyi yazıcam ama simdi bu teknoloji fakültesinde bi normal otomotiv mühendisliği var bite otomotiv mühendisliği (m.t.o.k) var (m.t.o.k) olmayan normal mühendislik oluyor dimi mühendislik fakültesinden okumuş gibi ?

MTOK olanda 1 yıl hazırlık görüyorsun mat 2 ve fen2 60ortalamayla geçtiğin zaman normal teknoloji mühendisliği fakültesinde başlıyorsun yani 5yıl boyunca mtok okumuyorsun.

kardeş ben anadolu okuyorum bitti Şimdi teknoloji fakültesinden okuyunca normal mühendislik olmuyormu bana bunu bi söle yaw meraktan çatlıcam m.t.o.k olanı meslek olmayanı Normal mühendislik die biliorum bölemidir güzel ce bi anlat yada bi cep numaranı mesaj at bana

• quote:

Orijinalden alıntı: SQG Gonzaléz

Merhaba.

Ben makine mühendisliğinde okuyan bir öğrenciyim. İlk senemi bitirdim bu yıl. Kardeşim bu yıl sınava girdi ve ona yardımcı olmak için otomotiv müh hakkında da baya bilgi toplamaya çalıştım. Yardımcı olabilirim. Genel olarak makine ile çok yakın mühendislikler ama makineye göre eksileri var. Sırf bu eksiler yüzünden otomotiv mühendisliğinden ayrılıp makineye geçmek için sınava giren 2 tane arkadaşım var. Makine müh hakkında bilgili olduğum için ve bu iki mühendislik birbirine yakın olduğu için biraz karşılaştırma gibi olacak. Çok da ayrıntıya girmiycem.

Öncelikle çalışma sahası olarak makineye göre çok daha dar. Tek işiniz otomotiv üzerine. Ders içeriği olarak her üniversiteyi bilmesem de genelde makineyle ilk 2 yıl aynı dersler okutuluyor. Hatta bazı ek bölüm dersleri de olabiliyor. Makine zaten okuması en zor mühendislik iken otomotiv de en az onun kadar zor.

Dersler bir şekilde halledilir diyebilirsiniz. Tabii ki iyi çalışmayla halledilir. Asıl sorun, aynı dersleri görüp de çalışma alanı olarak daha kısıtlı bir mesleğe sahip olmak. Bu bir bakıma dezavantaj. Aslında sadece otomotiv üzerinde uzmanlaşmış bir mühendis olmak, düşününce, baya mantıklı gelebilir ama ülkemizde pek de öyle değil. Türkiye'de otomotiv fabrikaları var ama tasarım, ar-ge gibi alanlarda pek ileride değiliz. Hatta hiç ileride değiliz. Aslında ileride olmamak da çok sorun değil. Kendimizi bu konularda ileri taşıma fikri beynimize yerleşmiş olsa yakın gelecekte üst seviyelere çıkabilirdik ama genel olarak armut piş ağzıma düş şeklinde presiple hareket eden bir millet olduğumuz için bu alanlarda daha uzun süre ilerleyemeyeceğiz gibi gözüküyor. Biz daha çok avrupada yapılan arabaların aynısını burada yapıyoruz. Üstüne hiçbirşey katmıyoruz yani. Böyle olunca otomotiv mühendisliğinin pek avantajı da kalmıyor.

Ülkemizdeki en risksiz ve sağlam mühendisliklerden biri olan makineye yönelmek daha doğru bu saydığım nedenlerden ötürü. Zaten makineyi seçince ilerki senelerde otomotiv mühendisliğine kayma şansına da sahipsiniz. Yani önce makine mühendisi olup kendinizi belli oranda garantiye aldıktan sonra makinenin diğer dallarını seçmek daha mantıklı. Hatta makineden mezun olduktan sonra da otomotiv üzerine çalışmalar yapabilirsiniz. Makine mühendisliğinde okuyorum diye sürekli makineyi övüyorum falan sanmayın Hem iş imkanı hem de mesleki dallar olarak makine mühendisliği en öden gelen mühendisliklerdendir. Bu bilinen birşey zaten. Bu yüzden makine mühendisliğinin sırtı yere gelmez ama otomotiv gibi mühendislikler aslında güzel meslekler olmasına rağmen ülkenin şartlarına göre şu anda pek mantıklı seçimler değil. Hele ki makineyi seçip de daha sonra otomotiv ile devam edebilme gibi bir lüks varken pek düşünülmemesi lazım bence.

Tabi herkesin kendi fikridir ama ben 1 sene boyunca gördüğüm şeylerden ve gerek arkadaşlarım gerekse kardeşim üniversiteye gireceği için onlarla beraber yaptığım araştırmalardan dolayı bildiğim şeyleri paylaşayım istedim. Yanlışlarım olabilir. DÜzeltecek birileri çıkarsa ne ala. Umarım hepiniz doğru ve mantıklı kararlar verip çok iyi mesleklere sahip olursunuz. Kolay gelsin.

mesajının büyük bir bölümünü okudum ama bazı konularda arkadaşa yanlış bilgi vermeyelim evet çalışma sahası dar fakat hacettepe otomotivden veya çukuova otomotivden mezun olupta açıkta kalacak biri zor bulunur hatta okurken iş teklifleri geldiğini bile duydum ne kadar doğru orasını bilemiycem ülkemiz büyük firmaların sanayisi haline geldi bkz ford fiat mercedes man v.b. son olarak iyi bir üni den hangi bölümden mezun olursan ol iş bulursun maden müh. hariç :D

• kardeş bi bana cevap verin ya teknoloji fakültesinin m.t.o.k olmayanından mezun olunca normal mühendismi oluoz yoksa teknisyen tarzı bisi felan mı biri acil cevap atsın ya
  • quote:

kardeş bi bana cevap verin ya teknoloji fakültesinin m.t.o.k olmayanından mezun olunca normal mühendismi oluoz yoksa teknisyen tarzı bisi felan mı biri acil cevap atsın ya

bu cok tartısıldı burada arada elbette varklar var.Sonuc olarak Mühendis oluyorsun ama teknoloji fakültesi mezunu mühendis oluyorsun aradaki iyi farkı iyi araştır derim ben bence üniversiteye gidip birebir ögren
  • Konuyu anladım Ama bi gidicem gaziyede hacettepeye de
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.