Şimdi Ara

ÖTV muafiyetli araç alımı için yeni kısıtlamalar yürürlüğe giriyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
0
Favori
1.185
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ÖTV muafiyetli araç alımı için yeni kısıtlamalar yürürlüğe giriyor

Engelli bireylere kolaylık sağlamak adına, engellilik oranı yüzde 90 ve üzerindeki vatandaşlar ÖTV’siz otomobil satın alabiliyor. Engel oranı yüzde 45’in üzerindeki kişiler ise belirtilen şartlara uygun olmaları halinde yüzde 26,3 oranında ÖTV indiriminden faydalanıyor. Yeni yılda ÖTV muafiyetli otomobil alımına çeşitli kısıtlamalar getiriliyor.

İkinci ve üçüncü derece akrabalar kullanamayacak 

Mevcut düzenlemeye göre yüzde 90 engelli kişinin birinci, ikinci ve üçüncü derece akrabaları ÖTV muafiyetli arabaları kullanabiliyordu. 1 Ocak 2023 itibarıyla ise yalnızca birinci derece akrabalar ÖTV muafiyetinden faydalanabilecek. Birinci derece akrabalardan aynı şehirde ikamet eden üç kişinin ismi bildirilecek. Birinci derece akrabaların yanı sıra, noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü de bildirilebilecek. Otomobili yalnızca bildirilen sürücüler kullanabilecek

Engellilik oranı yüzde 90'ın altındakiler yalnızca kendisi kullanabilecek

Engel oranı yüzde 90 altında olup ÖTV indirimiyle özel tertibatlı otomobil sahibi olacak vatandaşlar, otomobillerini yalnızca kendisi kullanabilecek. Akrabaları veya istihdam edilen şoförü kullanamayacak.

Ayrıca Bkz.Yurt dışına çıkmadan IMEI kayıt hakkı için yeni yöntem: Sigortalı uçak bileti

Söz konusu yeni kısıtlamalar 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek. Bu tarihten sonra alınan otomobiller için uygulanacak. Önceki satın alınanları kapsamayacak.

• Bakınız bir engelli ötv muafiyetli araç alınca ne tür zorluklar yaşıyor yazalım.

1-Bayiide araç yoktur
    2- galerici stoklamıştır normal fiyatın üzerine para ister
    3- 5 yıl alım satım rehinlidir
    4- 3’cü kan bağı olan akraba sınırı 1.kan bağı olarak değiştirilmiştir.
    5-) motor sınırı vardır.1’6 2’0cc gibi
    6-) 5 yıl içinde sadece engelliden engelliye satış vardır.
    7-)18% kdv ödersiniz
    8-) 2022 araç alım limiti 450k’dır

Bu kadar sınırlamadan sonra
    Ve 5 yıl %18kdv bedel ödedikten sonra istediğim araca neden neden
    Sınır koyuyor ?

Not 1. Derece akraba sınırlamasından şikayetçi değilim sadece diğer kısıtlamalar kötü
  • Mantikli hareket. Cok fazla suistimal ediliyordu bu konu.
  • Su istimal olaylarına çözüm getirmek için atılmış bir adım.
  • Bakınız bir engelli ötv muafiyetli araç alınca ne tür zorluklar yaşıyor yazalım.

1-Bayiide araç yoktur
    7-)18% kdv ödersiniz

Sınır koyuyor ?

Not 1. Derece akraba sınırlamasından şikayetçi değilim sadece diğer kısıtlamalar kötü
  • İşin tadı kaçtı artık yok ebesinin ebesi ülkemizde artık hiçbirşey alınamaz oldu sokaklar ölüm garantili hurda araç doldu ev desen ev yok piyasada reis 2 yaşındaki mersoyu beğenmiyor
  • ciwanbilisim kullanıcısına yanıt
    3. ve 6. maddeler yanlış. ÖTV’yi geri ödersen normal vatandaşa da satarsın. Bir eleman 5 yıl dolmadan sattı. Sonra yine ÖTV’siz alırsın.
  • Beklemediğim kadar iyi. İsteyince yapılabiliyormuş demek ki.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ciwanbilisim kullanıcısına yanıt
    Hem ayranım dökülmesin hem... Yıllarca sömürdünüz bu ötvsiz araç uygulamasını. Hiç olmazsa biraz adalet sağlandı da milletin içi soğudu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ciwanbilisim

Bakınız bir engelli ötv muafiyetli araç alınca ne tür zorluklar yaşıyor yazalım.

1-Bayiide araç yoktur
    7-)18% kdv ödersiniz

Sınır koyuyor ?

Sırf almaya hakkı var diye tanıdığa, komşuya alanlar var, demekki o kadar zor değilmiş. 2. si adam engelli için araç aldım diyor (örn. marka Mercedes, BMW X6) başka bir ilde yaşıyor, önlem almak için çok geç kaldılar.

• DISTURBED kullanıcısına yanıt
    eğrisi doğrusu hesaplanmadığından düzensiz gelen hizmeti sömürenler çıkıyor. çok yerinde bir karar olmuş.
  • Bu işin suistimal edilmesini bu şekilde engelledilerse artık şu limit olayını serbest bırakmayacaklarsa bile en az yeniden değerlenme oranında arttırsınlar veya daha üstüne çıkarsınlar. Bagajda tekerlekli sandalye gibi bize gerekli ekipmanları sürekli gezdiriyoruz, aracın büyük olması lazım. Pedallara ayakla basamadığımızdan bir elimizde gaz-fren aparatı, öbüründe ise direksiyon olacak şekilde kullanıyoruz. Dolayısıyla adaptif hız sabitleyici, yağmur sensörü, far sensörü gibi donanımlar kullanımda çok fark yaratıyor. Bunların olduğu araçları alabileceğimiz kadar limit olmalı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasan07-36 -- 28 Aralık 2022; 23:52:29 >
  • %90 bedensel engelli birisi arabayı nasıl kullanacakmış biri bana anlatsın... Resmen %90 ve altına alma demişler.
  • Bi kere önce ÖTV gibi bir vergi çok ama çok saçma ama var bu bir gerçek. Bence ÖTV en kısa zamanda kalkmalı. En azından kademeli bi şekilde yıllara yayarak sıfırlanmalı.
    Engelli vaatandaşların bu saçmalıktan muaf olmalarına çok seviniyorum hatta keşke kdvden de muaf olsalar.
    Bide aması var. Satılan araçların artık göze batacak bir kısmı engellilerin üzerinden alınıp eşi dostu kullanıyor. Bunu önlemek için işte %90 5 yıl fiyat limiti falan geldi. Ve daha da gelir çok çok normal. Etrafımızda bu şekilde engelli akrabası üzerinden araç alıp bir dünya adam var. Bu adamları önlemek için devletin adım atmaması saçma olurdu.
  • AtiMX4 A kullanıcısına yanıt
    Nasıl oluyor bu? ÖTV muafiyetli araçlar için fiyat sınırlandırması var. Bana biraz sallamışsınız gibi geldi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Halilowich

Nasıl oluyor bu? ÖTV muafiyetli araçlar için fiyat sınırlandırması var. Bana biraz sallamışsınız gibi geldi.

Hayır sallamıyorum.

• Yetmez ama evet. Sapasağlam akrabam toplama engellerle artık nasıl bağladıysa Bolu'dan(İstanbul'da ikamet ediyor) rapor aldı. Bu konu çok net sömürülüyordu.
  • Ötv’ye ses çıkarmaz bir kaç engelli kardeşimize düşman kesilirsiniz hak ve hukukun ne olduğundan
    Hiç bilginiz yok
    Şuan ötv indirimsiz bile alacağın minimum araç

1 milyon tl civarında

1 araç fiyatına 5 tane araç vergisi ödüyorsun gücünüz yetiyor ise ona ayran diyin .

Engelliler hiç bir şekilde kısıtlanamaz ve unutmayın ki
    Her insan bir engelli adayıdır.

https://www.sozcu.com.tr/2020/otomotiv/1-otomobil-kendimize-5-otomobil-devlete-5863388/amp/

• karakabus_ K kullanıcısına yanıt
    Ötv’yi ödedikten sonra engelli aracının amacı nedir?
    Ben kısıtlamalardan bahsetmiştim.
  • Eskiden sınırlama yoktu. Sonradan çıktı.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.