fm genie scout 2010 çıkmasında sonra bir konu dikkatimi çekti. Normalde diğer serilerde kadro seçimlerimi yaparken FM Genie Scout a oyuncuları CR (Current Rating) göre kategorize edip ona göre ilk 11' i belirlerdim. Örneğin 150 CA (Current Ability) %73 CR ile oynayan bir striker 165 CA %70 CR ile oynayan bir strikerdan daha verimli oynuyor. Asist, gol, genel ortama gibi istatistiklerde oldukça ön plana çıkıyor. bunu farklı takımlarda farklı oyuncular üzerinde denedim ve yine aynı sonucu aldım.
şu an yine yeni açtığım kariyerde yine aynı şekilde kadro seçimi yapıyorum. sizlerden öğrenmek istediğim acaba sizler neye göre kadro seçiminizi yapıyorsunuz? CA mi yoksa CR mi? yorumlarınızı için şimdiden teşekkürler bol fmli günler..
bende %'lik dilime göre kadro seçiyorum. Gerçi kadrom çok geniş değil ama. Misal vermek gerekirse. Keita %95'de diyelim. Ama Kewel %98 ise kewell'ı oynatırım.
quote:
Orijinalden alıntı: Saygili
bende %'lik dilime göre kadro seçiyorum. Gerçi kadrom çok geniş değil ama. Misal vermek gerekirse. Keita %95'de diyelim. Ama Kewel %98 ise kewell'ı oynatırım.
Evet, bende kondisyona bakarak çıkartıyorum takımı. Birde hava şartlarına göre güç, dayanıklılık falan yüksek olan oyuncuları seçmeye çalışıyorum. Birde mevkide oynayan oyuncum sakat-cezalı ve yedeği formsuz, kondisyonsuz, sakat, cezalı falansa üçüncü yedeğe çok önemli maçlarda gidiyorum. Normal lig maçlarında paftan özellikleri diğer paf oyuncularına göre üst olan oyuncuyu alıyorum. Onu deniyorum.
ca cp değilde tam hatırlamıyorum ama hani 100 üzerinden puanlıyolar ya ona göre yap 80 85 fln oluyo rating miydi sanki ona göre oynatmanı tavsiye ederim 150 cp ve ca lık yani capasitesini tam doldurmuş bi kişide 80 civarı rating alabiliyo ca cp ye bakmamanı tavsiye ederim daha doğrusu hiç genie scout kullanma direk oyundaki scoutları yolla kendin bul(ben bierhoff u her tarafa yolladım ) o zmn daha zevkli olur bence ama dersin ki ben kolaya kaçarım hemen en iyi topçuyu buluyum ucuza kapatıyım kullan tabikide
Güzel örnek vermişsin, verdiğin örnekte CA ve CR değerleri arasında uçurum olsaydı bir saat açıklama yapacaktım. Ama sen zaten CA ve CR'nin birbiriyle ilişikli olduğunu anlamışsın.
CA da CR de önemli değil pek. Önemli ama çok değil. Eğer ikisi arasında bir tercih yapacaksam ve elimdeki iki oyuncu da geliştirmek için değil de iyi oynamaları için varsa ben rating'i yüksek olanı tercih ederim. Ha peki ne önemli dersen özellikleri önemli. CA'sı da CR'si de çok yüksek olmayan (Düşük demiyorum dikkat edersen) bir oyuncunun özellikleri mevkisi için biçilmiş kaftan olabilir. Ayrıca Genie Scout'a çok da güvenmeyin. "Maksimum ratingi yüzde 77 olur, daha fazla sittin sene çalıştırsan yapaman." dediği Tavşanlı Linyitspor'un yırtıcı forveti, Promising Striker'ı Hacı Ahmet'i oynata oynata 82 ratinge çıkartmak mümkün.
Siz yine de Tavşanlı Linyitspor'daki oyuncuları oynatmayın.
yorumlar için teşekkürler.
tekrar konu açmak istemedim ancak kafama takılan bir soru daha var. örneğin her sezon 20 hazirandan sonra bir arama yaparım. potansiyeli 160 ve üzeri olan 16-20 yaş arası gençleri aratıp takıma katmaya calışırım. örneğin eskiden 170 pa kimi bulursam alırdım. 1-2 sene genç takıma yollayıp sonra pilot takıma, istemiyorsa başka takımlara kiraya yollamaya çalışırdım. ancak her oyuncu gösterilen potansiyeline kesin ulaşacak bir kaide yok. şüphesiz ki oyuncuya uygulanan idman programı, antrenör kalitesi gibi etkenlerde oyuncunun gelişiminde direkt etkili.
fikrinizi almak istediğim husus;
süper bir antrenör kadronuz ve kusursuz bir idman programınız var diyelim. takıma katmak istediğiniz genç yetenekte hangi özellikler yüksek olmalıki PA ya optimum zamanda ulaşabilsin? pek fazla incelemesemde genie scout ta hidden (saklı) abilities diye bir kısım var. bunlardan hangilerini göz önünde bulundurmak gerek? herkese saygılar..
Yanıtlayayım. Ambition özelliğinin gelişim ile alâkalı olduğunu düşünüyorum. PA'ya optimum değil de minimum sürede erişmek için oyuncuyu çok oynatmalısın. Diğer en önemli iki unsuru sen söylemişsin zaten (Antrenörler ve başarılı bir idman programı). Ben şöyle yapıyorum, oyuncu 18 yaşına gelene kadar alt yapıda süründürüyorum, 18 yaşında kumaşı çok çok iyiyse takımda yer vermeye başlıyorum, as oynatılırsa iyi olabilme ihtimali olan oyuncuları da kiralık gönderiyorum. Ama bir oyuncu çıktı 16-17 yaşında ve oynatırsan ileride legendary seviyesine rahat gelebilecek özelliklere sahip. O halde ben riske girip o oyuncuyu aldığım tarihten itibaren tamamen keyfime ve o anki kadroma bağlı olarak ya hep oynatırım ya da yedek tutup iki üç maçta bir oyuna sokarım. Oynatmak çok önemli yani.
Bir de söylemek isterim. Biz gelişimin Flair ile doğrudan alâkalı olduğunu sanırdık CM 01/02'de. Hey gidi günler.
CA ve PA ya bakarım. Ardından açarım özelliklerine bakarım. İstatistiklerine bakarım. Yaşına bakarım. Sonra almaya çalışırım. Genel anlamda her şeyin yeterli düzeyde olamsı lazım :) oyuncunun performansı gösteriyor neler yapabilşeceğini. her zaman takıma adabte olamıyor oyuncular. 2009 da Carlos Vela yı aldım ama bir türlü interde tutturamadı. Arkadaşla multi onuyorduk. O istedi ona yolladım. Oda oynatamadı. İyi para verdiler başkasına sattı. Sonra 2 sezon sonra oyuncu ararken ne messi ne ronaldo en iyi CA PA Rayting cart curt hepsi adamda. İstatistiklere baktım süper. Özellikleri zaten iyi idi. 15 M e arakdaş verdim. Arkadaş 20 M e sattı. Geri almaya kalktık 80 e vermediler :)
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme