Şimdi Ara

Oyunun, oyun olmaktan çıkması.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
659
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhabalar arkadaşlar. Bu yazıyı artık birşeylerin ters gittiğini anladığım için yazıyorum.

Bu oyunu çoğu insan hırs yaptığı için oynuyor. Yükselmek, üst liglere çıkıp belki takımlara girerim ümidiyle oynuyor. Benim gibi zevkine oynayanların sayısı çok çok az kalıyor. O yüzden size bu anlattıklarım belki de anlamsız gelecek, saçma bulacaksınız.

Oyuna ilk başladığımda daha karakterlerin AD mi yoksa AP karakterler mi olduğunu, hatta o terimlerin ne olduğunu bile bilmiyordum. Darius oynamayı çok seviyordum oyun başlarında. Ne itemler kastığımı şimdi düşününce çok gülerim mesela. Ama eğlenirdim. Takım savaşlarında kendimi bile göremezdim. Rastgele basardım yetenek tuşlarına. Ama eğlenirdim. Sonrasında yavaş yavaş oyunu öğrendim. 30 level oldum, dereceli maçlar, rünler, kabiliyetler, karakterler derken, artık karşıma gelen karakterin kaç saniyede yetenek atışı yapabileceğini bile öğrendim. Kısacası oyunu herşeyiyle öğrendim. Sezon 3'te ligi Altın bitirdim, sezon 4'te platin oldum, sezon 5'te Elmas 2'ye kadar yükseldim. Ancak sezon 5'te başladı oyundan zevk alamamam. Çünkü artık, ben oyunu oynamıyordum, oyun beni oynuyordu. Bağımlılık yada hırs anlamında söylemiyorum bunu. Benim seçtiğim karakterler kazanamıyordu oyunu. Oyunun seçtiği karakterler kazanıyordu. Meta diye bir saçmalık çıkardılar, 130 karakteri olan bir oyun 15-20 hatta daha az karakter etrafında dönmeye başladı oyun. Bu karakterler dışına çıktığım her maç yenildim. Çünkü güçsüzdüler karşıdaki karakterlere göre. Sezon 6 oldu, bu olayı iyice abarttılar, diğer karakterler argo kullanırsak tamamıyla "ÇÖP" oldu. İnanılmaz derecede zevk almamaya başladım. Arada bir girdiğim bir oyun oldu. Sonra tekrardan sık sık girmeye başladım oyuna. Yaklaşık olarak 3-4 aydır sık sık oynuyorum. Tabi yine aynı muhabbetler. Meta, meta, meta. Oyunu oynarken kararları ben belirleyemiyorum, oyun belirliyor. Ben strateji geliştiremiyorum, oyun belirliyor. Eğer bu kuralın dışına çıkarsam kaybediyorum. Tek tipe insan yaratmak misali.

Dünya çapında oyuncu onu yaptı diye bende yapmak zorundayım bunu... Sezon 5'te Mordekaiser ADC modası çıktı. O kadar saçma birşeydi ki bu kimse ağzını açıp birşey demedi. Bu oyunun mantığına uymayan birşeydi bu. ADC yani halk diliyle uzakçı bir karakterin o koridorda olması gerekiyordu ancak güçlendirdikleri bir karakteri oraya monte ettiler. Tank kasarak deli gibi hasar veren bir karakter. AP hasarı kalkanı olduğu sürece almayan bir karakter... Bu olayı bronze liglerinde yapınca low oluyorsun ancak üst kademede yapınca META. Sonrasında Trundle, Poppy, Nautilius gibi karakterleri Destek rolüne çekti bu META. Oyunun resmen mantığı ve kuralıyla ters düşen şeyler normalmiş gibi oldu. Bütün destek karakterler ikinci plana atıldı. Sonrasında birisi çıktı Miss Fortune destek oynadı. Bir tane Totem itemi yaptı, sonrasını full AD gitti. Sonrasında Zyra destek oldu, bir tane totem itemi yaptı gerisini full AP kastı ve bu karakterler inanılmaz güçlendirildi. Bunu oynayın diye zorunda bırakıldık resmen. O kadar destek itemini niye yaptık o zaman. Silelim gitsin oyundan bu kadar itemi ?

Bildiğiniz üzere bu sezon çok karakter değişti. Niye, çünkü öyle isteniyor. Peki bunları yaparken size hiç soruldu mu ? Yada şunu söyleyeyim size. Son 2 yıldır bu oyunu oynarken, bir oyuncu olarak kendinizi hiç değerli hissettiniz mi ? O kadar saçma sapan hasar vuran karakterler varken, yüzde 10 kitlenin oynadığı karakterler "FAZLA GÜÇLÜ" diye öldürüldü. Ancak dünya çağında oyuncuların oynadığı karakterlere yine dokunulmadı. Velkoz o kadar güçlüyken, ilk levellerde bile neredeyse her saniye yetenek atışı yapan ve istediğin kadar büyü direnci çıkmana rağmen o yüksek hasarlı ultisini engelleyemediğin bir karakter varken ona dokunmadılar. Koridorda kafasına vurduğum, 6-7 kere kestiğim Yasuo'nun, Hayalet Dansçıyı aldıktan sonra durdurulamaz hasarına dokunmadılar. Oyundaki tüm eğlenceyi kaldırıp seni META'ya uymak zorunda bıraktılar. Ya uyarsın, yada bu sistemde kaybolursun dediler.

En son bu patlamama neden olan sebep ise şuydu. Az önce Lee Sin oynayayım dedim. Oyun başladı, kırmızıyı kestim, golemlere geçtim ve onlarıda kestim ve bir baktım ki 3 level olamadım ? Oysaki daha 2 gün önce olabiliyordum. Neymiş efendim, çok erken gank atıyorum öyle olunca. Madem böyle bir önlem alacaksınız, o zaman oyundaki bu totemleri de silelim. Bunun çok basit bir çözümü var, 3. dakikada çalıya bir totem koy, erken baskını yeme ! Bunu yapamayan oyuncular var diye, ben erken baskın yapabiliyorum diye niye benim eğlencemi bozuyorsun ! Bunu düşünemeyen o yeteneksize gerekeni yap, neden beni mutsuz ediyorsun ? Destek rolüne geçersin, bütün itemlerini mahvederler. Ordu kalkanının verdiği canı alırlar ve itemi çöp ederler. Ben destek rolündeyken neden Randuin yada günateşi çıkmak zorunda kalayım canımı arttırmak için ? Ben destek itemleri çıkıp takımımı zor durumdan kurtarmak istiyorum belki ama sen bana neden bu kısıtlamayı getiriyorsun. Neden beni birşeyleri yapma zorunluluğunda bırakıyorsun ?

Dünya şampiyonası oluyor, Kore ve Çin takımları harici bütün takımlar değişik değişik karakterlerde oynarken, bu iki bölge sadece 7-8 karakter etrafında oyun çeviriyor. Bir gram zevk vermeyen maçları oluyor ve biz bunlara "Helal be adamlara bak" diyoruz. Oysaki adamlar, robot olmuşlar, eğlenceyi unutmuşlar, kendilerini paraya çevirmişler. Sahi siz son dünya şampiyonası finalini izlerken zevk aldınız mı maçlardan ?

Bunun tek sebebi var beyler, artık size sadece para gözüyle bakılıyor. Oyun bu kadar globalleşince, sonrasında e-spor ayağına yaygınlaşınca argo tabirle "MOKU" çıktı. Bu yazıyı yazdım ve oyunu bırakıyorum. İki hesabım vardı, birini burada aranızdan birine vereceğim. Ama size tek tavsiyem, bu saçma sapan oyunu oynamayın. Başka oyunlara yönelin. Oyun artık insanlara sadece hırs aşılıyor. Başka birşey yaptığı yok.

• Hesabi veriyosan alabilirim , meta her oyunda var .
  • Kesinlıkle haklısın meta olayını çok abarttılar abi atrox dıye bı champ var bılmem bılıyomusun riot bu hero tec*v*z etmekten zevk mı alıyo ulan hero 2 sezondur goren yok çok cıddıym en 6 ay dır gormuym aynı sekıl urgot abı bu hero ne zaman meta ya gırcek ulan kaç sene su aptal vayne metada bı bu çıkamadı ya oynattirmıcn neden çıkarıyn o zaman .bı de o sup olayında yerden goğe haklısın yemınle bugun 4 mac attım supta yadigar ordu kalkanı vb sup itemı alan yok o nu geçtm suplar da sup degıl 2 maç brand sup 1 maç thres(bi bu adam gıbı) 1 maç ryze sup bu ne abi 800 yasuo vayne dursun sen git digerlerını nerfle yok neymış eşit olmuyomuş lan bı suıkastçi guncellemesi cıkardılar rengo yu nerflıyecene lb yı zorlastırmıs lan sankı çok kolaydı yeminle rıto ne isterse dırek kafalarına gore gelıp te yo k bole yok sole demeyn kardesım sana katılıyorum ben de ama bırakamıym çunku arkadas çevremle hep bırlıkte maça gırıyoz (5 pre gırmessek gırmıym gecen 1 kisı eksık dıye yalvardılar gırdm adam vayne jungle alıp feetledı daha tovbe)kardes weste hesabn varsa rıca etsm bana verır misın etsem fransaya gıtcm lazım ya:-(

• quote:

Orijinalden alıntı: Yorozuya Gin-chan

Hesabi veriyosan alabilirim , meta her oyunda var .

Bunun adı meta degıl lee vayne yasuo surumu
  • quote:

Orijinalden alıntı: Yorozuya Gin-chan

Hesabi veriyosan alabilirim , meta her oyunda var .

Bunun adı meta degıl lee vayne rengar yasuo surumu
  • aatrox oyunun en eğlenceli herolarından. çıktığı günü hatırlarım ne günlerdi be. sonra scalingleri bozdular geçen baktım earlyde +10 oran veriyor skillerde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-77293B3E8 -- 7 Aralık 2016; 21:33:7 >
  • Kazanmaktan zevk alıyoruz sonuçta, oyunun değişmesi normal bir şey, yama notlarını takip etmen lazım. Çok kişinin oynaması da güzel, her yerde oynayan insanlar bulabiliyorsun.

Yazına göz gezdirdim, oyundan sıkılmışsın, insanlar daha çok ciddiye alıyor sen de daha rahat kazanamıyorsun ondan galiba bu sitemin. Dikkatini vermek istemiyorsun, daha hafif oyunlara ihtiyacın var sanırım, flaş oyunlar falan oyna eğlenmek için daha iyi gelecektir. Ya da oyun yaşın geçmiş olabilir belki, bilemeyeceğim.

Belki sorunun başka bir şeydir bilemeyeceğim ama gereksiz şeyler uydurmaya gerek yok, oyunun moku falan çıkmadı ;)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Affection and Hatred -- 7 Aralık 2016; 21:38:04 >
  • Meta'dan ziyade oyunun oyun olmaktan çıkması bence aşağıda yazdığım sebeplerdendir.

Açıkçası bu bir "oyun" evet içinde bir rekabet ve spor dalı olmasından kaynaklı insanların hırs yapması, çalışması, profesyonel olmaya çabalaması gibi şeyler "doğal" karşılanabilir. Ancak en ufak hatada takım arkadaşına ağıza alınmayacak küfürler eden, sportmenlikten yoksun maç kazanınca "EZ" maç kaybedince takım arkadaşlarına küfür eden "report" diyen (haksız report) insanlar bakın çocuk demiyorum insanlar kaynıyor artık TR serveri.

Yahu kardeşim bak herkes çok iyi oynamayabilir. Herkes senin kadar iyi olmayabilir. Mesela bir ADC'nin 1-5 oynaması bilerek feed'lediği anlamına gelmiyor, ona sövebileceğin anlamına hiç gelmiyor. Bir başka durum ulan çok mu zor maç kaybettiğinde karşı rakibe WP demek demiyorsan bile takım arkadaşına veya rakibe sataşmamak. Yenilmişsin işte rakibin senden daha iyi oynamış yenilmişsin veya sen iyi oynamışsın takım arkadaşların çok iyi değilmiş yenilmişsin. Ulan bu oyununu doğasında var bunu anlayamadıysan gerizekalısın demektir.

Diğer bir konu ise TR'de Gold'dan aşağıdaki liglerde oyuncuların %75'inin oyun bilgisi "SIFIR" yahu kardeşim tamam oyun mekaniklerinde çok iyi olmayabilirsin, çok yetenekli olmayabilirsin yavaş yavaş geliştirirsin tamam ama OYUNU ÖĞRENMEDEN, OYUN BİLGİSİ EDİNMEDEN NE DİYE "DERECELİ" oynarsın lan?

EU/WEST farkı bu işte Bronz / Silver bile yetenekli olmasa dahi oyun bilgisi olan oyuncularla dolu bu yüzden LoL oynamak isteyen ancak West'te oynar.

Saygı denilen kavram TR serverinde yok!
    Sportmenlik denilen kavram TR serverinde yine yok!

Açıkçası TR serverinde bu bir oyun değil arkadaşlar, böyle oyun olmaz, oyunda böyle oynanmaz.

• Metadan şikayetçiyseniz(ben de hiç sevmem bu saçmalığı), meta dışı şeyler yapın örn: miss fortune mid,karma mid

O zaman da kaybediyorum demişsiniz ama mf midle az oyun taşımadım, karma midle az yasuo terbiye etmedim. Bence gayet meta dışı şeylerle kazanılabiliyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sensei İtachi -- 7 Aralık 2016; 21:59:30 >
  • krdşm oyle bi dokmussun ki icini oyundan sogudum
  • Eskiden RP alırdım artık almıyorum. Tepkimi böyle koyuyorum ben de bu para açlıklarına.

Garen'imize buff da gelmiş skin de hadi bakalım. Azir buff'la skin'i aldı o da güzel. Lucian zaten olmazsa olmaz. Şuan instapick Vi'miz de 2 ayda 2inci kostümü aldı.

Bazıları da yama notu oku oyunu takip et diyor. Yav arkadaş bir dur düşün, diğer oyunlardaki dengelemeleri gözünün önüne getir. Knight Online, CS en basitinden. Ömürleri boyu bir ya da iki tane dengeleme belki almışlardır. Onlarda da karakter ve eşya var ve yıllardır severek oynadı herkes. Demek sorun dengelemelerde değilmiş. Skin satmak için her ay buff-nerf ile uğraşacağına neden karakterleri tamamen rework ile elden geçirmiyor ve tamamen dengelemiyor? Madem oyunda değişiklik istiyorsunuz? Urgot, WW, Galio hala rework bekliyor seneye anca alacak hatta Urgot yok yine aralarında diye gördüm. Taric, Sion 3 sene rework bekledi. Çok mu zordu? Her ay karakter çıkartmayı biliyorlar ama 6 senedir rework bekleyenlere dokunmuyorlar. E tabii uğraştırıyor onlardır. Buff'layıp da skin satmak daha basit her ay 3'er, 5'er. Yeni karakteri de her ay dayayıp skin ve RP ile şampiyon çekenler de var o da iyi. Biz de her ay 15 sayfa yama notu okuyup kim ne kadar dengesizleşti onu çözelim ki bütün oyunlarda spamlayalım. Şimdi dersiniz skin almak zorunda değilsin. Madem öyle, oyunu aylık ücretle oynayalım adamların gelirini ölesiye düşünüyorsanız. Para vermeye razıyım ben her ay yeter ki durdursunlar her ay 3-5 tane karakter buff'layıp, 3-5 tane de geçen ay buff'ladıklarını gerisin geri nerf'lemeyi. Bir çok değişiklik yapılabilir farklı noktalarda ama sırf değiştirmek için değiştirdikleri o kadar şey var ki. Hele şu çöp client'i görüyorsunuz. Sırf sezon bitti hadi yeniliyormuş gibi yapalım dediler. Eski client'te, son oynanan oyuncular gözüküyordu, oyun sonu çıkıp onlara bakabiliyorduk şimdi yok ortada. Profilde, dereceli maçlarımızın şampiyonlara göre kazanma, kaybetme vs bir ton istatistiği vardı onu silmişler. İğrenç mesajlaşma sekmesinden hiç bahsetmiyorum. E peki görüntü dışında hız farkı var mı? Yok. Zaten eski client hızlıydı. Şuankinin hiç bir farkı yok tema dışında. Hatta şu konuda daha kötü; illa yukarı sekmedeki ana başlıkların yazısına tıklamamız lazım açabilmemiz için istenileni. Mapping bile yapmamış sekmelere 0.01 sürümü olarak çıkartmışlar piyasaya. Öbür sene sonunda herşeyi eklemiş olurlar sonra tekrar client dğeişir hadi en baştan. Siz de ooo çok iyiymiş yeni özellikler var artık profil sayfamıza girebiliyoruz diye hebele hübele takılırsınız. Tek işe yarar özellik, replay getirmiş olmaları o kadar. 6 sene sonra getirdiler sağolsunlar. Bahaneleri de şuydu bu zamana kadar; yeni yama gelince eski maçları izleyemeyeceğiz, o zaman gerek yok dediler. Ama söylediklerini yalayıp o şekilde getirdiler. E tabi kimse para vermiyor sonuçta replay çıkarttıklarında.

• doğru diyosun açıkçası finaller olsun turnuvalar olsun çok zevksiz normal oyunda olsun bakın

yasuo banlanmadığı an alıyorlar çünkü milletimiz 800k yasuo full oynuyor başka herolara yönlenen yok. turnuvalarda poppy , viktor, olaf, orianna, caitlyn görmekten bıktım mesela nefret ediyorum hepsinden....
    TR serverinde ise nefret ettiğim darius, yasuo, fiora, syndra, zed, vayne, caitlyndir benim için darius yasuonun allah bin belasını versin :D istersen 1'e 20 git :D gelip seni tak tak :D
  • Ad heroları çok abarttılar, tank heroları çok abarttılar ben de ona deli oluyorum.
    Artık herkes herkese tek atıyor.
  • şu sihir içen iteminin fiyatını arttırasalar birde keşke
  • Dota oynarken her el Void-Mortred-Pudge görmekten bıktım

Pokemon oynarken her el Toxapex-Celesteela-Pheromosa görmekten bıktım

Anlayacağın meta ve popularity her oyunda var.
  • Haklisiniz, hele ki yasuo konusunda. oyundan zerre anlamayan kisiler sifir cabayla rahatca kazaniyorlar
  • Gerçek bir dhli bunu okumaz.
  • Yazı bir yere kadar gidiyordu sonra kendi içinde çelişmeye başladı. Bunlar önemsiz.

Bir oyunun popülaritesi arttıkça pek çok sonuç doğar. Riot çok hızlı ilerlemek isteyerek kendi sonunu hazırladı. O kadar çok karakter çıkardılardı, o kadar çok skin çıkardılar ki. Kontrolü kaybettiler. Artık oyunu oyunculardan çok karakterler kazanmaya başladı. Sezon 4te ilk açıkları vermeye başladılar. Bu zamana kadar bu dengesizlikler katlanarak geldi. Ama kazandıklarını para azalmadı, aksin arttı. Tempoyu bozmadılar. Kaybedecek bir şeyleri de yok. Yeterince kazandılar. Yeni oyun çıkarırlar. Kaybeden olmamaya çalışın. Amacınız olsun, o doğrultuda oynayın.
  • Güzel ağlama konusu olmuş.
  • Şu oyunda en sevmediğim şey zırt pırt güncelleme gelmesi. Daha da kötüsü her güncellemede oyunu daha da mahvetmeleri. Ya kardeşim yılda 2 kere yap şunu ama adam gibi yap. Özellikle Ormanın içine ettiler. Meta denen şey de popülerlik gibi bir şey. Yani 120 küsür hero var elbette içlerinde 8 10 tanesi çok oynanacak tutulacak bu 10 hero başarıdır ama geri kalan 110 başarısızlıktır. İşte senin yapacağın şey oynanmayan heroları düzenleyip oynatmandır. Bizde de suç var sonuçta oyunu oynayan bizleriz Tepki göstermiyoruz hiçbir şeye. Adamlara ticket atıyorum saçma sapan laubali cevaplar geliyor yani bizi iplemiyorlar nasıl olsa oynanıyor ürün satıyor kafa rahat.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.