egitimde firsat esitligi adina ipin ucundaki kurum bu degil direkt kanunlardir. adam istanbul'un en mis gibi yerini parselleyip, cam ormani icine goz alabildigina bir mabed kuruyorsa, bunu yapip vergiden dusuyorsa buna izin veren imkan saglayan kimdir? ayrica bir insanin zekasi ve yetenegi universite sinavi denen 5 siklik dandirik bulmacadan daha karmasik yontemlerle cozulur. bu okullara giren salak ogrenciler de var, cok yetenekli olup 5 sikta basarili olamayan da. universite sinavini birincilikle bitiren daha iyi mi doktor oluyor? ulan adam matematik sorusu cozuyor mimarliga giriyor. sonra iyi yapiyorlar bunlara mimar sinan'da. o universite sinavi birincileri sonunda ne halt oluyor cok merak ediyorum.
madem salak, almanya ve fransa'da herkes salak malak demeden universiteye girebiliyor. devlet salak ogrenciyi de korumus, firsat esitligi saglamis ki okula girince belki yetenegi dogrultusunda bir yere kanalize olur. en iyi okullar, ingiltere ve abd'deki gibi vakif degil devletin universiteleridir. isteyen sorbonne'a bile girer. ama cikmasi zor.
disladigimiz sey zengin cocugu bunlar. ulke ulke olsa da zengininden de siki siki vergisini alsa istihdam saglasa da, egitime harcayacagi parayla pis isler cevirtmese de sonra zengin cocuklarina ozel okullara kufretsek.
ben de ozel universitede okudum. ha burslu okudum o fark etmez. okumak zorunda kaldim degerli universite sinavinda iyi puan almamaktan degil salak sacma yasalarin benden 3-4 yil sonra meslegi ogrenmeye baslayacak duz lise mezununu koruyup guya imam hatipleri tiptan hukuktan kacirmasi adina. simdi o arkadaslar benden daha mi basarili daha mi iyi yerlere gelmisler?
madem bir seye kufrediliyor yasalara ve her yil milyonlarca insani dershane kapilarina surukleyen sisteme kufredin. 5 sikta iyi secimler yapanin super zeki, yetenekli, einstein, leonardo falan oldugunu iddia etmeyeceksiniz herhalde. (bree, 03.07.2007 08:56 ~ 15:50)