Şimdi Ara

PANASONIC'TEN PASİF 3D'Lİ (FPR) ET5 SERİSİ !!! (25. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4.082
Cevap
34
Favori
314.319
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2324252627
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ben pazar günü teknosadaydım.saatlerce panellerin önünde gezdim durdum.elimde flash bellek bana yardımcı olacak görevli aradım.yardımcı oldularda.flashımda SD ve 3D half sbs filmler vardı.LG LW serisinde,Pana ET5 te,Samsung D serisinde(hangisi olduğunu unuttum) ve birkaç modelde daha görüntüleri test ettim.
    Şunu açıkça belirteyim ki hiçbir panel beni tatmin etmedi.beklentilerim mi çok yüksek,forumu okuyup durmaktan mı bu hale geldim bilmiyorum,ama bir paneldeki en küçük takılma,renkler arası geçişin yeterince homojen olmaması,ve SD görüntülerin berbat gözükmesi beni tüm panellerden soğuttu.plazmalara baktım,ledlerin yanında çok soluk kalıyorlar.vt30 nasıl referans bir panel oldu anlamıyorum.3D olarak fpr fena değildi ama sg fpr yi ikiye katlar.ben kendi gözümle gördüğümü söylüyorum.oysa hep kağıt üzerinde fpr deniyor.ama fpr ile çok rahat izlediğim görüntüleri maalesef sg ile izleyemedim.2 dakikada gözlerim ağrımaya başladı.
    Zaten bir süre sonra 3D izlemenin öyle aman aman birşey olmadığını gördüm.yani alacağım panelde 3D olmasada olur.ama diğer görüntüleri mümkün olduğunca iyi göstersin.şöyle arkama yaslanıp filmlerimi sorunsuzca izlemek istiyorum.yok bulutlanmaydı,rainbow efektiydi,ışık sızmasıydı,titreyen yazılardı,bunlarla uğraşmak istemiyorum.

3D yi bir kenara bırakırsak,ben hala en fazla sd görüntü izliyorum,bir defa Pana ET5 ve LG çok vasattı,en iyi sd yi samsungta gördüm.ama onunda renkleri sanki daha yapay gibiydi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gümüş_süvari -- 25 Nisan 2012; 19:18:05 >

• yahu herkes fpr de çözünürlük yarıya düştüğünü söylüyor. 1080p yüzüklerin efendisi filmini takıyorum. 2d-3d yapıyorum görüntü kalitesi değil yarıya sanki 2160p ye çıkıyor.
    bu nasıl iş. gözlerime mi inanayım. yazılanlara mı?

eniştemde 55d7000 var. bende42et5.

aynı 3d görüntüyü ikisinde izleme şansımız oluyor. bariz bir şekilde et5 açık ara önde. 5000tl verip bu tv yi aldığına bin pişman.
    bu iki tv; biri orta segment. biri üst segment. bu nasıl iş.
  • Albani hoş geldin, bahsettiğin toshiba bimeks de satılmaya başlamış ama Türkiye sitesinde ne yazıkki görünmüyor
    http://www.bimeks.com.tr/urun/122709/toshiba-42vl863g-106-ekran-3d-led-tv.aspx adresinde, VL ve YL serisi var, bu arada lg nin 2012 serisi çıkmış dusty beğenmiş verdi foruma gazı senin görüşünde 2012 olarak bir değişiklik varmı LG de, 3D FPR olarak Toshiba-Panasonic hangisini tavsiye ediyorsun

• quote:

Orijinalden alıntı: karadavud

Albani hoş geldin, bahsettiğin toshiba bimeks de satılmaya başlamış ama Türkiye sitesinde ne yazıkki görünmüyor
    http://www.bimeks.com.tr/urun/122709/toshiba-42vl863g-106-ekran-3d-led-tv.aspx adresinde, VL ve YL serisi var, bu arada lg nin 2012 serisi çıkmış dusty beğenmiş verdi foruma gazı senin görüşünde 2012 olarak bir değişiklik varmı LG de, 3D FPR olarak Toshiba-Panasonic hangisini tavsiye ediyorsun

Hocaaaaam, aman diyeyim "dusty beğenmiş, verdi foruma gazı" demeyelim. Ben lansmana katıldım bu bölümün yöneticisi olarak davet edilip, gittim gördüm, yazdım modelleri ama yazarken de dedim lansmanlardan, tanıtımlardan olumsuz fikir çıkmaz, aynısını Samsung 2012 nesilleri için de söyledim. Oralarda referans paneller, uzman ayarlar çekildikten sonra tanıtıma konur. elbette beğenilecek. Panasonic lansmanına çağırdı da ben mi gitmedim sanki? Gitsem onu da ilk etapta beğenir, LG için dediğim gibi "önce bir teşhire düşsün, bakalım" derdim.

Toshiba'yı görmek için ben de sabırsızlanıyorum yahu, okuduğum incelemelere göre epey gözümüz, gönlümüz açılacak gibi bu sene FPR Toshiba'yla.

• quote:

Orijinalden alıntı: sinematör

yahu herkes fpr de çözünürlük yarıya düştüğünü söylüyor. 1080p yüzüklerin efendisi filmini takıyorum. 2d-3d yapıyorum görüntü kalitesi değil yarıya sanki 2160p ye çıkıyor.
    bu nasıl iş. gözlerime mi inanayım. yazılanlara mı?

eniştemde 55d7000 var. bende42et5.

aynı 3d görüntüyü ikisinde izleme şansımız oluyor. bariz bir şekilde et5 açık ara önde. 5000tl verip bu tv yi aldığına bin pişman.
    bu iki tv; biri orta segment. biri üst segment. bu nasıl iş.

55 ve 42 karsılastiriyorsunuz bu yuzden size boyle geliyor..
  • Bimekste verilen ürünün "Toshiba 42VL863G" alternatifi diyebileceğim "Philips 42PFL7606K" sanki biraz daha performanslı ...
    tabi kişisel tercihler büyük rol oynar ve şans elektronikte önemli bir kademe
    ama Toshiba 42L6200U hiçte yabana atılır 2012 modellerinden birisi ve 3 büyüklere kafa tutacak cinsten...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baybarut -- 25 Nisan 2012; 10:45:00 >
  • Herkes FPR için Toshiba 42VL863G bekliyo ama yabancı sitelerde bununla ilgili anladığım kadarıyla çok iyi yorumlar yok.Biz mi biraz abartıyoz yoksa.Şu yabancı test siteleri birileri inceleyip düzgün bi şekilde cevirselerde bizde yararlansak
  • Okumuş olduğunuz incelemelerin linklerini verirseniz çevirip, buraya ekleyebilirim isteyen olursa.
  • Arkadaşlar beyeni kişiye göre değişiyor, birinin çok güzel dediğine diğeri normal derden başkası berbat diyor. Mesala 3-5 mesaj önce yorum yapan sayın @Albani ustadın görüntü konusunda uzmanlığına kimse bir şey diyemezken, referans olduğu severek kullandığı panel için başka bir arkadaşımız beyenmedim demiş.

Kim bir ürün almak istiyorsa flash belleğe 1 ses, 1 SD görüntü, 1 HD görüntü, 1 3D görüntü, 3-5 tanede resim (renk) atıp almak istediği panelleri aynı görüntülerle kendi gözüyle test edip alsın, keyifle izlesin Tv.sini.

Ben 4-5 ay forumları takip ettim ilgi duyduğum modelleri teknoloji marketlerde inceledim LW 5500 almaya karar vermişken, 10 dakika ET5 izleyince ET5 almaya karar verip, aldım.

Kuruluma gelen panasonic servis elemanı 3D konusunda LG daha iyi desede ben LW 650 ile ET5 i teknoloji markette yan yana ve LG gözlüğüyle izledim 2D>3D çeviri yaptım bana ET5 daha üstün geldi.

• İngilizce olanları en boş vaktimde çevirip, eklerim gereken başlıklara ama Almanca olanlara karışmam ben, karışsam da en fazla google translate ile karışırım, o da hoş değil
  • dusty, özellikle 42lv863g ye öncelik verirsen makbule geçer,
  • quote:

Orijinalden alıntı: thom_yorke

quote:

Orijinalden alıntı: dusty

Okumuş olduğunuz incelemelerin linklerini verirseniz çevirip, buraya ekleyebilirim isteyen olursa.

Buyrun

http://www.testseek.co.uk/home_electronics/tv/lcd_tvs/toshiba_42vl863g-p-3a8fe954-4b90-1e91-90a1-01c576ab5f04.html

http://www.techradar.com/reviews/audio-visual/televisions/plasma-and-lcd-tvs/toshiba-47vl863b-1032941/review

http://www.pocket-lint.com/review/5639/toshiba-47vl863-3d-lcd-led-tv-review

http://www.reghardware.com/2011/09/30/review_3d_hd_tv_toshiba_regza_47vl863/

http://www.chip.de/artikel/Toshiba-42VL863G-Test_50981772.html

Bakınız Beyler

Bu Sitelerin hiç birisi prof.inceleme yapmadıkları gibi "çakallar" birisinin yaptığını alıp;kendileri
    yapmış gibi gösteriyorlar!!

Biraz işten anlayan zaten bir kaç cümle ve bir kaç yere bakınca tek bir elden çıktığını şak diye anlar

Bu Sitelerden bazı üreticiler genelde çoğu zaman veya her zaman sınıfta kalırlar,bu Markalardan birisi

Sharp diğeride Tosh tur,acaba NEDEN diye düşünün bakalım(son 10 seneden bahsediyorum ben bu arada!)

LGE ile Samy ler ise "sorunlar" Lideridir ama genelde veya çoğu zaman komple sınıf geçiyorlar NEDEN!!
    LGE ile Samy kadar her katagoride sorunlar lideri bu paneller aynı zamanda satışta da liderdirler!

Buradaki "denklemi" çözmek size kalıyor gari ama denklem Üni.seviyesinde filan değildir,İlokul 5.sınıf denklemi gibi diyebilirsiniz buna

++

-Konu "et5" ise,evet çok iyi bir paneldir kendileri;güvenle alabilirsiniz,zaten alıpta şikayet edende yoktur!
    -Konu 3D-SG ise en iyisi Tosh tur(Pany PDP ile,Sharp-ELITE hariç tabiki!)
    -Konu 3D-FPR ise en iyisi yine Tosh tur ama ET5 de onu ciddi zorlasa da;totalde Tosh biraz daha öndedir ama benim tercihim Pany olur(özel sebeblerden dolayı!)
    -Konu salt 3D-FPR ise ve "hangi Marka" olmalı ise zaten seçenek 4 adettir;Pany/Tosh/Phil/LGE dir
    benim için seçenek sadece 2 adettir;Pany ve Tosh;LGE ile bana göre hiç bir kategoride listeme giremez ama buna alternatif Phil devreye girebilir!
    -Konu 3D-FPR+Oyun ise kesinlikle tek alternatifim et5 dir
    -Konu sadece Oyun ise zaten tek tercih var et5(ama alternatif olarak Tosh devreye girebilir,çünkü Chipset olarak en iyi panel Tosh lardır)
    ayrıca Tosh ların dandik veya giriş seviye bazı panelleri HIZ konusunda bazen dünya rekorları kırar,ama çoğu insan bunu bilmez)
    Konu SD ise,Pany ler 2008 ve öncesi HDReady panelleri hariç,yaramazdır SD lerde!ama sıkı bir Receiver bağlarsanız o zaman şaha kalkar ülen
    bu nasıl resim dersiniz(örneğin bendeki 37E30E ye bağlı imzamdaki Humi2000 vardır ve SD ler neredeyse HD gibidir ve inanılmaz kalite o zaman
    yükseliyor) ancak günümüzdeki neredeyse tamamı HD-Receiver ların SD resim kaliteleri "bana göre" dandik veya vasat olduğu için,Pany lerden
    güzel bir SD resim alamazsınız,zaten ben bunu USA/Avrupa Sitelerinden çokokuyorum adam kafasını vuruyor SD için,ancak herif iyi bir Receiver kullanıyorsa
    o zaman süper diyor veya benim diğer cihazım olan Humi5400 kullanıyorsa o zamanda "Referance-SD" diyor gibi bir garip SD durumu vardır Pany lerde!
    -Konu HD ise;bunun tadı 46 ve sonrasından çıktığı için(bana göre 55/60 üstünde) yorumuda size kalıyor gari;örneğin ben 37 Pany panelimdeki HD leri
    kaliteli SD gibi kabul ediyorum kısaca HD için çok çok büyük panel gerekiyor ve 3D içinse 65/70 ve üstü gerekiyor!

++
    Bazı paneller bazı konularda öne çıkar bazıları ise daha çok konuda öne çıkar;kısaca her kulvarda en iyisi olsun derseniz böyle bir panel yok,varsa söyleyin
    ona yazılalım hep birlikte?? boşa sağa-sola bakıpta yorulmayalım!

Veya bazı kişiler vardır;tercihlerini aza veya en aza indirir ki doğrusu budur;bugünkü "classic" paneller için;böyle kişiler için sorun hiç olmaz,örneğin bunlardan
    biriside benim;yani ben "all-in-one" bir panel aramıyorum,zaten yok böyle bir panel,onun size varmı diye sormaktayım??
    Bu şekilde olursanız hem seçiminiz hemde alımınız çok çok kolay olur/olacaktır!
    Ama o da olsun buda olsun,şunuda desteklesin bunuda açsın v.s v.s isterseniz işiniz hem tercih hemde alım konusunda ciddi zor olacaktır!
    Aylarca ne alacağım diye ya Forumları yada Mağazadaki uyanık Satıcıları gezersiniz;yada birilerinin gazına gelip(çoğunlukla bizde aynen böyle olmaktadır)
    bir paneli alırsınız

++
    Yeni çıkan paneller için boşuna Test v.s diye o taraflı veya ciddi eksik veya yorumdan yoksun incelemeleri ya hiç okumayın yada okuyun,belli bir bilgi
    v.s olarak kafanızda kalsın/kalabilir ama ona bakarak ve onu kılavuz alarak yola sakın çıkmayın ltf!

Günümüzde artık kullanıcı yorumları önemlidir(özellikle dışarda,ama dışarda inanılmaz sayıda ve gerçekten kazma kullanıcılarda vardır,artık bunları
    ayırmak size kalıyor) ve sürekli super/awesome/incredible v.s v. ifadeleri birileri çok kullanıyorsa bunları geçin bir kalem
    Bu lafları Test Siteleride olur olmaz yerde kullanmaktadır(onların kullanmaları normaldir ama siz inanmayın bunlara sakın!)

Sadece kullanıcı yorumlarını bir kaç ay izlerseniz olayın çoğu kısmını çözersiniz ve uzman olmaya gerek kalmadan panelinizi alabilirsiniz!

Ancak TR de ben böyle bir Site bilmiyorum;prof.manada ve benzeri manada veya benzer bir şekilde yorumlar pek yok,yada hiç yok!
    DH ye gelirsem bazı Markalar adeta uçuyor ama dünyanın hala en iyisi olan Pio başlığına bakarsanız böyle uçan-kaçan olayını ciddi manada
    okursanız hiç göremezsiniz sadece biz geçmişte aramızda "muhabbet" babında bazı şeyleri abartırdık,kaldıki panelde neticede Pioneer idi
    ama herkesin ayağı yere basardı fanatizm veya fanboyluk v.s v.s işleri "hak ettiği" halde olmazdı!
    Hatta en çok gazıda ben verirdim gerçi en çokta ben aldırdım bu meretleri ama Allaha şükür sıfır sorun 5 senede sıfır sorun
    Ve en kaliteli resim ve PDP olmasına rağmen kronik/klasik sorunların sıfır olduğu bir panel,daha ne olsun yaw

Sonuç olarak başlık et5 ise iyi panel,inanmazsanız gidin görün,inceleyin kendi kararınızı kendiniz veriniz lütfen!beğenmezseniz o zaman diğer
    Markalara bakarsınız,yada bir kaç ay bekleyin;hem fiyatları düşsün hemde gerçek kullanıcı yorumlarını okursunuz ve daha iyi anlarsınız,baktınız
    sizi kesiyor o zaman alırsınız,baktınız kesmiyor o zaman gidip ve illa 3D-FPR olacaksa ya Phil yada Tosh alırsınız veya 3D-SG li bir panel alırsınız
    veya bekler 3D-SG li DT veya WT alırsınız,kısaca seçenekler çok fazla,maksat sizin kararınız nedir,siz ona bakın!

Saygılar

• Selamlar. Ya VL863 serisi 2011 model değil mi? İncelemeleri Avrupa'da Ağustos-Eylül gibi çıkmadı mı? Bizde 2012 model diye mi itelenecek şimdi bunlar??

http://www.hdtvtest.co.uk/news/toshiba-47vl863b-42vl863b-201109131377.htm

Toshiba'nın işini ben anlamadım arkadaşlar. Anlaşılan bir seri Amerika'da ilk satışa başlanıyor, 6 ay sonra Avrupa'ya geliyor, bir 6 ay sonra'da Türkiye'de mi ancak arz-ı endam ediyor???

Önceki sayfalarda What Hi-fi'dan yeni seri ile (VL9) ilgili bir link vermiştim ancak What'a TV konusunda hiç güvenmem zaten resimde ki TV YL serisine benziyordu.

Kuzey Amerika'da Mayıs'ta satışına başlanacak 2012 FPR serisi ise bu (L6200U-7200U):

http://us.toshiba.com/tv/3d/42l6200u
    http://us.toshiba.com/tv/3d/47l7200u

Düzeltme: 7200 serisinide ekledim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NJ -- 25 Nisan 2012; 17:34:36 >

• quote:

Orijinalden alıntı: drorhan

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    TR de satılan ve teşhirde bulunan FPR panellerde ne zaman 3D demo seyretsem, ekranda beliren yatay çizgiler ben düşük çözünürlüğüm diye bas bas bağırıyorlar Eğrer uzaktan seyrederseniz çizgileri görmez, birazda inançla sanki full HD seyrediyomuşçasına algılayabilirsiniz..Yanlış anlaşılma olmasın , SG ve FPR ye eşit mesafedeyim , her ikisininde artıları ve eksileri var.. HDD lerim nitelikli 3D filim dolu olsa , bundan böyle filmleri 3D çekeceğiz deseler belki o zaman önem arzeder , ama şu an 30 taneyi belkide 15-20 taneyi geçmeyen (sonradan çakma 3D ve animasyon olmayan, hem de nitelikli olan kaç tane filim var ki ???) az sayıda çekilen nitelikli filim için pilli gözlükle uğraşamam...

Plasma TV alacaklara tavsiye : satın almak için tekno marketlere gittiğinizde eğer plasma tv'ler plasmalar için ayrılan bir bölümde toplanmamış ise , lcd'ler ile beraber aynı sırada duruyorlarsa, hele hele ortam aydınlık ise , bu hevesinizden soğur, eve dönüp forumlara bakar, plasmaları öven yazıları tekrar okur hmmm ben yanıldım galiba , bir kaç yere daha gideyim, hatta ayarlarla oynayayım da farklılık ortadan kalksın, teşhirdekilerin ayarları kötüdür ondandır diye düşünürüz, bir kaç kez çeşitli tekno marketler de aynı karanlık sahneleri görür ve yine plasma alamadan dönersiniz..Plasmayı test edecekseniz , ayrı bir bölümde ve loş ortamda test edin. Samsung 64D8000 ve Panasonic 65VT30 serisi cidden çook şık ...ama karanlık !!! , salonunuz ışıklıysa işiniz zor..

Yeni çıkan panasonic FPR nin 55'' boyutunu görebileceğimiz bir yer varmıdır?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miki -- 25 Nisan 2012; 17:03:30 >

• NJ toshibanın modelleri 42 1400 $, 47 1900 $ olarak görünüyor tr ye gelirse ne olur Allah bilir, pana - toshiba hazirana kadar beklemedeyim. okulların kapanmasını ve babalar günü veya euro 2012 kampanyasını gözleyecem.
  • Albani ET5 i övmüş,LG ye de hiç bulaşmayın demiş. ama ET5 LG nin panelini kullanmıyor mu?ben ET5 le LG nin görüntüsünü karşılaştırdım ve arada ciddi bir fark göremedim.
    Bir paneli sadece tek yönlü kullanım için mi almak gerekiyor? sadece oyun,sadece 3D,vs.o zaman her kullanım alanı için ayrı panel mi alacağız?tamam,%100 herşeyi mükemmel yapan bir panel yok.bunu 5-6000 bin tl yatırıp ah vah diyenlerden anlıyoruz.peki bunun bir ortası yok mu?benhem oyun, hem 3D fpr,hem sd hemde hd izlemek için bir panel arıyorum.bunların hepsini en az sorunla ve mümkün olduğunca kabul edilebilir seviyede görüntü sunan tek bir panelle izleyemez miyim?
  • quote:

Orijinalden alıntı: gümüş_süvari

Albani ET5 i övmüş,LG ye de hiç bulaşmayın demiş. ama ET5 LG nin panelini kullanmıyor mu?ben ET5 le LG nin görüntüsünü karşılaştırdım ve arada ciddi bir fark göremedim.
    Bir paneli sadece tek yönlü kullanım için mi almak gerekiyor? sadece oyun,sadece 3D,vs.o zaman her kullanım alanı için ayrı panel mi alacağız?tamam,%100 herşeyi mükemmel yapan bir panel yok.bunu 5-6000 bin tl yatırıp ah vah diyenlerden anlıyoruz.peki bunun bir ortası yok mu?benhem oyun, hem 3D fpr,hem sd hemde hd izlemek için bir panel arıyorum.bunların hepsini en az sorunla ve mümkün olduğunca kabul edilebilir seviyede görüntü sunan tek bir panelle izleyemez miyim?

Hocam, iş sadece LCD modülde bitmiyor. Asıl önemli olan bunun arkasına konulan donanım ve yazılım. Dediğiniz gibi Panasonic modülleri LG'den alıyor ama geri kalan donanım ve yazılım kısmını kendisi hallediyor. Zaten fark da tam bu noktada ortaya çıkıyor. Mesela 2012 model LG'ler 100 ms civarı input lag gösterirken (ki bu da oyun modunda böyle), aynı modülü kullanıyor dediğimiz Panasonic et5 ise 25 ms civarı input lag veriyor. Bu, fps oynayan oyuncular için önemli bir fark.

Şimdi hem oyun, hem 3D fpr, hem sd, hem hd izlemek için panel aradığınızı belirtmişsiniz. ET5 fiyatına göre bunların hepsini oldukça iyi yapan bir panel. O fiyat aralığında, istediklerinizi en iyi yerine getirebilecek panel şu an için ET5 gibi görünüyor. Tabi bir de şu Toshiba'nın modeline bir göz atmakta fayda var.

• Benim panellerde en istemediğim şey görüntünün veya yazıların akıcı değilde titreyerek ilerlemesi.sanki düşük hızda internette online film izler gibi.bilmiyorum,bazıları bu durumu hiç önemsemiyor.aksine diğer yan özelliklerinin olup olmamasını önemsiyor.ben panelin ne dış görünüşüne,ne inceliğine,ne desteklediği formatlara,ne dahili uydu alıcısına ne de net e bağlanmasına bakarım.
    umarım Et5 şu titrek görüntü sorununu minimuma indirmiştir.çünkü hala ET5 e yakınım.bu yüzden çok eleştiriyorum belkide.zaten doğru dürüst test edip ayarlarına bakamadım.sadece biraz 3D birazda SD izledim.SD pek tatmin etmedi ama teşhirdeki ayarlarını bilmiyorum.
  • @Karadavud

O gördüğün resmi sitelerde ki tüm fiyatlar MSRP (üreticinin tavsiye ettiği satış fiyatı)dır. Sonrasında o fiyattan çok daha düşüğe satılır. Nitekim Amerika'lı bir kullanıcıya baktım, 899$'a 42l6200u siparişi vermiş, bekliyormuş.

Bu TV 2013'te burada anca satılırsa yazık olur doğrusu.

Son dakika gelişmesi: Öğrendiğime göre bu Toshiba'nın bu serisinde AUO panel kullanılıyormuş. ST50'ye kilitlenmiştim ama bu gelişme beni bu TV'yi görmeden alım yapmama noktasına getirdi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NJ -- 25 Nisan 2012; 21:30:17 >
  • 
Sayfa: önceki 2324252627
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.