Herkes istediği kadar enerjiye bedelsiz ulaşabilseydi para var olur muydu, varlığını sürdürebilir miydi? |
Para = Enerji midir?
-
-
Para ile enerji arasında benzeşim kurulabilir elbette. Ama bundan paranın varlığının gereksiz olacağı sonucu çıkarılamaz. Esasında enerji paranın takasa aracılık gibi bir takım fonksiyonlarını tam karşılamıyor, yeterince katı (solid) ve haliyle yeterince kullanışlı (practical) değil. İktisadi pratikte sonsuz addedilebilecek enerji sonsuz arz demek. Bu da enerjiyi bedava yapma sebebi olabilir. Ama onda dahi başka maliyetler devreye girecektir; depolama, iletim, dağıtım, operasyonal, bakım vs gibi maliyetler. Fizik bilimi açısından sonsuz enerji mümkün değil ama ihtiyacımızın çok üzerinde enerji bizim açımızdan sonsuz gibidir. Bu durumda bedava enerjiden ziyade - talebe nazarla - arz fazlalığı ve buna ilişkin potansiyel sorunlar doğabilir. Tamamen klasik piyasacı iktisadi paradigmaya göre konuşuyorum. Enerji rejiminde piyasa kurallarına itibar etmek zorunda da değilsin elbette. En azından teoride. Çünkü modern dünyada pratikte ediliyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
şimdi para nedir, ne değildir, kökenine inmeden, kısaca bahsedelim.
enerjiden kastın sınırsız kaynak olsa gerek. kısaca insanın güç-enerji-kaynak elde etme mücadelesi evrimsel olarak kadın ve erkekte farklı yerlere zuhur eder. bunun bilişsel ve içgüdüsel yönleri;
Bilişsel olarak kadın: başarma, kendini gerçekleştirme arayışı içerisinde güç elde etme
Bilişsel olarak erkek: ctrl + C , ctrl + V bu da aynı
İçgüdüsel olarak kadın: en iyi erkeği bulmak için arayış. buna kaynak arayışı denilemez.
İçgüdüsel olarak erkek: genlerini çok daha "fazla" kadına aktarabilmek için kaynak-güç arayışı.
Ancak sınırsız kaynak diye bir şey asla olamaz. insan hayatında sürekli bir devinim olur ve bu mücadele içinde yine sürekli bir arayış olacaktır.
şimdi soruyu okuyunca alakasız bir şeyden bahsetmişim gibi hissettim neyse esas cevaba dönelim silmeyeceğim kalsın; bedelsiz sınırsız bir kaynak olması durumunda cennet "metaforu/hayali/gerçeği"nden bahsedilebilir, bu da biraz din meselesine girer. olağanüstü durumların olağanüstü yansımaları olacaktır, böyle bir durumda para-kaynak-enerjinin insanda nasıl bir etki yaratacağı ihtiyaç duyup duymayacağı veya kaybolup kaybolmayacağına dair çıkarımları kestirmek biraz zor. ondan dolayı bu durumu dinlerin cennet konusunu nasıl işlediğine bakmak gerekir.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X