Para ile satılan bazı yamaların görüntülenmeleri. Türkçe yama olsun veya pes-FIFA yamaları olsun genel olarak bu yamacılar. Reklamlı linklerle ve bağış sistemiyle para kazanamaz mı? Bu soru kafama takıldığı için ve merak ettiğim için soruyorum. Sorumu cevaplayan herkese de şimdiden teşekkür ediyorum. ![]() |
Para ile yama satanlar reklam ve bağış sistemi ile para kazanabilir mi?

-
-
-
İzleyenler reklamlı linklere tıklasalar gene mi para kazanamazlar?
-
Yama hakkında 8 dakikayı geçen ve her yerinde reklam olan bir video olsa ve yamayı kullanmak için oyuna her girişte bu videonun tamamını reklamlarla birlikte izlemek zorunda kalsanız belki kazanırlar. Çok zor yani.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SkipperSkip -- 24 Eylül 2024; 12:22:30 > -
Mesela video yu izleyenler reklamlı linkler üzerinden yama ya erişse gene mi para kazanamazlar
-
Reklamlı linkler artık çok az kazandırıyor, bağış sistemi bizim ülkede mantıklı değil. Öyle bir kültür yok, zorla para ödetmek gerekiyor insanlara.
-
Zorla para ödetmek ne kadar doğru peki
-
Zorla para ödetmek... Parayla yama satmak... Bunlar ne kadar garip tabirler böyle... Verilen bir çeviri hizmeti ve işin teknik boyutu da var. Zaman, emek, zahmet, bilgi, tecrübe... Bu kavramların sizin için bir kıymeti yoksa ve bunun karşılığının maddi bir bedeli olması gerekliliğinin gayet tabi olmasını takdir edemiyorsanız zaten, bunun üzerine konuşmanın ne anlamı var?! Eğer sizin için bir kıymeti varsa, zaten verilen hizmet karşılığında talep edilen ve ödenen ücreti de gayet makul ve memnuniyetle karşılarsınız, karşılamalısınız. Her iki durumda da üzerine konuşmayı gerektiren bir durum yoktur. (bu tabi bana göre) Oyunların 1000-2000 hatta 3 ve 4 binlere vardığı günlerde 100-150- 200 vb. gibi paraların konu edilmesi cidden ayıptır. Gerçi bazılarının içlerinden "e biz onlara da para vermiyoruz ki!" diye geçirdiklerini duyar gibiyim :-)
İlave Not: Konuyu açan, soruyu soran kardeşin bunu gayet samimi ve iyi niyetle sorduğundan hiç şüphem yok, zaten görünüyor ve iyi niyeti ortada bence. O alınmasın fakat meselenin hakikati de budur yani. Hatta şunu da ilave edelim ki, “yamaları parayla satanlar” normal şartlarda almaları gereken işin karşılığı olan adil ücretleri talep etmiyorlar, edemiyorlar. Çünkü ortada “her şeyi beleşe, bedavaya getirmek ve mümkün olsa hiçbir şey için ücret, para ödememek isteyen” çok ciddi bir kesim olduğunu bildikleri için olması gerekenin çok daha azını talep ediyorlar. Bunu da ifade etmek gerek. E daha bunun üzerine hala küçük hesaplar yapanları ve istenen ücretin çok pahalı olduğuna dair başlık açanları görmek komik düşüyor….. Fakat kara mizah, traji komik anlamında bir gülünçlük bu.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 25 Eylül 2024; 2:49:25 >
-
Mesela, YouTube Katıl üzerinden 350 TL isteyenler var. Bu normal mi sizce? Üstelik bu para PES 2013 için isteniyor.
Türkçe yama zaten Game Pass sisteminde satılıyor. Emeğe bir şey demiyorum, ona lafım yok. Ancak bu durum zorla para ödetmek ve parayla yama satmak anlamına gelmiyor mu? Evet, bunlar normal tabirler değil.
Şunu da unutmamak lazım ki bu arkadaşlar, bu oyunların yapımcı firmalarına ödeme yapmıyor, ayrıca vergi de vermiyorlar.
Para verip oyun aldığım oluyor, evet, ama yamalar için aynı şekilde düşünmüyorum.
Sizin iyi niyetinizden şüphem yok, kesinlikle. Ancak bu konudaki eleştiriler bence haklı bir isyan.
-
Dostum, yanlış anlama ama ortada bir hizmet var, sunuluyor, hazırlayan adam ister ücretsiz dağıtır ister ücret ister; sana burada kimse bir şeyi “zorla” satmıyor, sen bu hizmete sahip olmak istiyorsun, kafana silah dayayan yok. lostideas hocamın da dediği gibi, bu işleri (kaliteli) gerçekleştirmek için belli bir miktarda bilgi, donanım, deneyim gerekiyor. Çevirmenlik öyle “at makineye, paketle gitsin”lik bir şey değil, olsa iş yapamazdık biz. Musluğun bozulsa evine gelen usta düzeltip 1000 lira istese de ağzını açamayacaksın muhtemelen çünkü adam her ne kadar sana göre bir vida sıksa da yıllarını harcamış o musluğun hangi vidasını sıksa senin sorununun düzeleceğini bilmek için. Adam vergisini verir ya da vermez, Konami’ye ulaşır ya da ulaşmaz, seni veya beni bağlamaz o iş; neticede adam sana bir hizmet sunuyor dediğim gibi. Burada “sana” laf düşmüyor, adamın kendi emeği kendi ücreti, verirsin ya da vermezsin seni bağlamaz, kullanmak zorunda da değilsin. Çevirmenliği hor görmeyin artık, kimse sana ücretsiz hizmet vermek zorunda değil. Oyunu muhtemelen korsan indiriyorsun, işin legalitesini sorgulamak da yine sana düşmüyor yani. Şikâyetçiysen dil öğrenip kendini geliştirmekten başka çaren yok.
-
Bu hizmeti sunmaları için kimse kafalarına silah dayamıyor. Kimse gelip de zorla "Şu oyunu çevir" demiyor. "Zorla" kısmı da şu şekilde ortaya çıktı: Bir arkadaş, yorumlarda (sen de görmüşsündür), "Reklam az kazandırıyor, bağış sistemi de bizim ülkede tutmaz. O yüzden insanlara zorla para ödetmek gerekiyor," dedi. Ben de şunu dedim: İnsanlara zorla para ödetmek ne kadar doğru bir şey?
Adamlar Konami'ye ulaşma zahmetine bile girmiyorlar, zaten vergi de vermiyorlar. Tesisat işi ile bu iş aynı şey değil. Bir kere, 1000 TL isteseler ağımızı açmayacağımızı nereden biliyorsun ki? Tesisat işi kolay bir iş değil, zaten.
Ben oyunları İngilizce oynayabilirim, sıkıntı değil yani. Ama o tesisatçı vergisini de verir, çalıştığı firmaya da para kazandırır. Arada böyle farklar da var.
Bizim hiçbir şeyi hor gördüğümüz yok bu arada. Ben oyunlara para veriyorum, korsan kullanmamaya çalışıyorum. Sen neden kesin konuşup duruyorsun?
"Sana laf düşmez" diyorsun. Siz konuşunca sıkıntı olmuyorda, biz konuşunca mı sıkıntı oluyor da bize laf düşmüyor?
-
Arkadaşım, demeye çalıştığım şey şu: bir çevirmen gider hayrına vaktini emeğini ücretsiz sunar, bir diğeri emeği için bir şey ister, parayla sunar. Olay bu kadar basit. Bu işlere pek çoğumuz çocukken atıldık ancak şimdi kazık kadar adam olduk, kimisi emeği için para istemek ister ve onun da hakkıdır. Tesisat işi ile bayağı da aynı: ikisi de emek istiyor, ikisi de bilgi birikimi istiyor, ikisinde de sen kendi istediğin hizmeti alıyorsun. Berberlik de böyledir, hizmet sektörü de böyledir, eğitim de böyledir. Burada ayıp bir şey yok, legalite ise apayrı bir konu, o da bizi ilgilendirmez. Üniversitede dahi bedavaya da ders notu veren var, parayla veren de var, kimsenin emeğine söz etmek kimsenin haddine değil, bu yüzden “eleştirme” hakkı düşmüyor ne sana ne de bana.
Senden para isteyen adamın vergi verip vermediğini de sen bilemezsin, şahıs şirketi açıp fatura kesmek zor bir şey değil. Söz gelimi senin yamasını aradığın oyunu Konami de herhangi bir platformda satmıyor artık, bu oyun bazında konuşmam gerekirse zaten sen de korsan indirmek zorundasın PES 2013’ü ancak burada kim gidip de tüm oyunları çıkar çıkmaz parayı basıp alıyor da hiç korsan oynamıyor sanki? Kandırmayalım birbirimizi, şu an işin legalitesinden dem vurmanın tek sebebi başkasının kendi emeği için senden para istiyor olması, yoksa Konami, Sega, Capcom falan çok umurunda değil, hiçbirinizin değil; olmasın da zaten multimilyarder ve bizleri düşünmeyen şirketler. Bu şirketler seni beni düşünse zaten dil desteği sunarlardı oyunlarında, sunmuyorlarsa da bari bu hizmeti sana sunan adam kazansın, çok mu? İstiyorsunuz ki bedavaya çalışsın millet sizlere, her şey bedava olsun. Adamın harcadığı zamanın, emeğin değerini belirleyecek hak sizde olmuyor, bunu unutmayın.
-
Emeğe laf yok, zaten buna bir şey demiyorum ama şu var: Gidersin bir firmada çevirmenlik yaparsın, firma emeğinin karşılığını fazlasıyla verir. Ders notu, berberlik, tesisat gibi işler emek gerektiren şeyler, ne demek istediğini anlıyorum. PES 2013 dışındaki oyunlar için korsan kullanmamaya çalışıyorum demiştim. Zaten PES 2013'ü orijinal bir şekilde bulmak çok zor.
Vergi olayına gelirsek, sende vergi verip vermediklerini bilemezsin ama şu kesin: Firmalara para ödemediklerini kabul ediyorsun. Ben de buradan bir çıkarım yaptım: Firmaya para ödemeyen niye vergi versin? Sen bir çıkarım yaparsın, o senin görüşündür. Kimse korsan kullanmadım demiyor zaten, sen de korsan kullanmadım demiyorsun. Oyun şirketlerine gelince, dil desteği getirseler keşke, böyle konular yüzünden tartışmak zorunda kalmasak.
Şimdi şu kısma gelelim: Firmadan habersiz yapılan bir iş olduğu için illegal oluyor, çünkü bir ücret ödemiyorlar ya da firmalarla iletişime geçmeye çalışmıyorlar. "Böyle bir yama yaptık" deseler belki adamlar oyuna ekleyecek.
PES 2013'e gelecek olursam, sana sorum şu: 12 senelik bir oyun için aylık 350 TL normal mi?
Biz her şey bedava olsun demiyoruz zaten.
Bir de yanlış anlamayın, kesinlikle ülke kıyaslaması yapmıyorum ama yabancı yama yapımcıları neden böyle işlere girmiyor? Onlar da emek veriyor sonuçta, onlar da zaman harcıyor.
-
Ben böyle bir şey hiç duymadım. Benim bildiğim, yama hizmeti karşılığında ücret isteyenler olabilecek en makul fiyatlarla bu işi yapıyorlar. (Benim bildiğim) Yüksek fiyatlı diye söylenen el çevirisi hizmeti sunan anonymousceviri ki, o da aylık 159 TL şu an.
Sizin dediğiniz şeyi bulmaya çalıştım. Karşıma bir youtube videosu ve onun da açıklama kısmında ücretsiz yamanın olduğu link çıktı? Bilemiyorum kimden bahsettiğinizi.
https://www.youtube.com/watch?v=_1BXAPk3oU8
https://turkce-yama.com/pro-evolution-soccer-2013-turkce-yama.htm
Daha detaylı bir şeyler yazıyordum ama silindi. Neyse sözün kısası, yaygın olarak bir haksız ve fahiş fiyat talebi sorunu, bu hizmet alanında mevcut değil. Bahsettikleriniz vakıa marjinal, istisnai bir şey olsa gerek ve benim gibi çoğu yama platformundan haberdar ve kullanan biri tarafından hiç duyulmamış şeyler. Yani demek oluyor ki, başlık açmaya değecek şeyler değil. Belki su-i istimal eden birkaç sömürücü kişilerdir bilemiyoruz, siz belki onlara denk gelmişsinizdir. Onlarla ne işiniz var, o kadar oturmuş, düzenli ve kaliteli iş yapan, güvenilir platform varken? Zaten o aylık 350 TL ifadesi de bir garip. Yamanın tek sefer ödenen bir ücreti olur. aylık ücret ne bir oyun için? ne gerekçeyle? aylık abonelik sistemi olan bir iki yer var ama onlarda yüzlerce yama sunuyorlar ve tek aylık ücretle yararlanma imkanı da mevcut.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 26 Eylül 2024; 1:30:9 >
-
Vergi konusunu şöyle özetleyeyim: Japonya’da ikamet eden bir firma çoktan gözden çıkardığı oyunu için gayriresmî ve parayla iş yapan birisinin peşine kolay kolay düşmez (Nintendo dışında); ama şu an garsonun bahşişinden dahi vergi almayı düşünen, okuluna alacağı öğretmeni dahi eğitim fakültelerinden seçmeyip eğitimden tamamen uzak ve KPSS’ye dahi girmemiş iktisat mezunlarını “ücretli öğretmenlik” adı altında okula öğretmen olarak alan, “tasarruf” kafalı bu hükûmet kokusunu 500 kilometre öteden alabiliyor böyle bir durumun. Ha, yine de verir ya da vermez, bu bizi ilgilendirmiyor, adamın kendi kanun dışılığı ama kanun dışılıktan öte verdiği bir hizmet söz konusu, bizi ilgilendiren tek konu bu. Hizmetin kalitesini eleştiririz ama adamın emeğine biçtiği fiyatı eleştirmek bize düşmez. Adam vergi veriyor olsa siz sanki verecek miydiniz 350 TL’yi veya vergi veriyor olması mı meşru kılacaktı adamın çeviri için para istemesini? Bırakın isteyen istesin, istemeyen istemesin, istenmesine karşı olan da ücretsiz VE KALİTELİ alternatifler üretsin.
Hoş, bahsettiğiniz bu spesifik yama zaten yıllardır ücretsiz olarak başkalarınca sunuluyor, zaten ücretsiz alternatifleri mevcut, siz ama bile isteye bu spesifik kişinin bir şeyler istemesine karşısınız. Bu kişiden bu yamayı almak zorunda değilsiniz zaten, bu kişi yüksek ihtimalle zaten mevcut olan ve başkasının hazırlamış olduğu yamayı paylaşmak ve/veya kurmak için sizden abonelik ücreti istiyor. Bu dosyaları alınca tek seferliğine para verip, adama her ay 350 lira ödemenize zaten gerek yok. Şu adamın yaptığı şey ile bilgisayarcıların esasen tamamen ücretsiz olan format atma işlemi için para istemesi veya konsol satıcılarının parayla oyun yüklemesi arasında hiçbir fark yok, bilmeyen ve/veya ihtiyaç duyanlar bu kişilere elbet para veriyor, adamın da belki geçim kaynağı ve bu işten aldığı parayla daha fazla şey yapacak, aksi takdirde bir şirkette 8-10 saat çalışıp güç bela bir şeyler hazırlayabilecek, bilemeyiz.
Arz-talep söz konusu maalesef, yoksa şahsi fikrimi soracak olsan ben de saçma bulurum 12 yıllık oyunun yamasına 350 TL istenmesini ama inanın ki ne Konami’nin ne de başka bir firmanın “A, çeviriniz iyiymiş, hadi ekleyelim oyunumuza” diyeceği yok. Şahsen ben ve ekibim de kaç kere şirketlerle iletişime geçtik ücretsiz sunduğumuz yamaların resmî olarak eklenmesi konusunda (ki benim bizzat Microsoft ve Tencent’la yerelleştirme deneyimim de var, bunu da bildikleri hâlde), ya terslediler ya da yanıtsız kaldılar, başka diller için hayran çevirisi eklemiş olmalarına rağmen. O yüzden “firmalar zarar ediyor” argümanı veya “adam vergi vermiyor” argümanı tüketicinin kendisinin ilgilendiren şeyler değil abi, ne firmalar bizi düşünüyor ne de adamın ödediği vergi bizi etkiliyor. Bırakın zaten yaşaması zor olan şu ülkede bir şeyler kazanmak isteyen kazansın, multimilyarder şirketlerin bizi umursadığı yok; durumdan rahatsızsanız kendinizi geliştirmek ve muhtaç olmamak da yine sizin elinizde. 10 sene evvel bu durumda değildi gönüllü çeviri ortamları, maalesef yoğun bir çabayla bu kadar yozlaştı, şu saatten sonra da düzeleceği yok. Bu şikâyetçi olduğun adamın başı kesilir, yarın öbür gün bir başkası ortaya çıkar. Zaten bu işin tekeli olan ekip(ler) de ekmeğinde, konuştuğumuzla kalırız sadece. Kazanan kazansın abi kısacası, bir şeyi eleştireceksek de verilen hizmetin kalitesi olsun eleştirinin konusu, istenen para değil.
(Yukarıdaki görsel DDEK+ için yaptığmız çevirinin resmî sürüme eklenmesi üzerineydi ve biz bu iş için tek kuruş da istemediğimiz hâlde aldığımız yanıt ortada.)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi farty -- 25 Eylül 2024; 17:37:55 >
-
Dediğiniz şeylere saygı duyuyorum ancak size insanların bu işe karşı çıkmalarının sebeplerini anlatmak istiyorum.
1-Yamalar bazen oyunun kendisinden daha pahalıya denk gelebiliyor. Mesela, oyuna daha az para verip yamaya daha fazlasını vermek zorunda kalabiliyorsunuz.
2-Korsan oyunun yaması 350 TL. Sizin de dediğiniz gibi bu fiyata almaya gerek yok; ancak fiyat politikası gerçekten çok saçma.
3-Serbest piyasadan dolayı gelen zamların yüksek olabilmesi bir sorun. Herkes kafasına göre fiyat belirliyor. Kimisi aylık abonelik modeliyle yapıyor, kimisi yamadan yamaya farklı fiyat biçiyor. Hâliyle insanlar bu duruma tepki gösteriyor.
4-İnsanların mecbur bırakılması. Mesela, PES 2013 için güncel ve ücretsiz bir Türk yapımı yama yok. Belki Türkçe yamalar için de aynı durum geçerlidir. Zorla para ödetmekten kastımız buydu.
-
bana bu tür sorunların olmadığı bir hizmet sektörü gösterin Şu anda Türkiye'de!
-
Diğer hizmet sektörleri için bir şey diyemem ekonominin hâli ortada ama konumuz bu değil
Konumuz yamalar
-
Yazdıklarımı okumuşsunuzdur, tekrarlamak abes olur. O soruyu sormamdaki maksadı açık olarak anlatayım, işaretle anlaşılmadıysa. Mesela yemek sektöründe binde 999 oranında fahiş ve haksız fiyat talebi var. Adam üç kat fiyat arttırmış, yetmiyor bir de malzemeden çalıyor! Şu an yemek hizmeti veren yerlerin neredeyse yüzde 99’u bunu yapıyor. Diğer sektörlerde de aynı şekilde. Yama sektöründe ise öyle değil. Böyle bir ortamda bile fahiş olduğu iddia edilemeyecek kadar makul ücret talepleri yama sektörünün en az yüzde 80-90 hatta 99'unu teşkil ederken, mesela benim hiç duymadığım tek bir vakıa üzerinden başlık açıp ciddi ciddi konu etmenizin anlamsızlığı ve gereksizliğinden bahsediyorum. Ben yazmazdım bu başlığa normalde, çünkü gerçekten önemsiz, hele ki ülkenin şu durumunda. O arkadaş da yazmazdı ama sanıyorum ki yazanlar konu münasebetiyle ifade edilmesinde fayda olan önemli noktaları ortaya koymak maksadıyla yazdılar ve ben de o maksatla yazdım.
Diğer taraftan insanlardan hem ücretsiz yama yapmalarını, hem de sürekli yamayı her daim uzun yıllar boyunca güncel tutmaları için çaba sarfetmelerini talep etmemiz, böyle bir beklenti içine girmemiz, bunu da maddi hiçbir destekte bulunmadan yapmamız gerçekçi ve adil değil. Bu durumda siz bardağın dolu tarafına bakmalısınız.
Yani bulduğunuzun yüksek fiyatlı olmasına değil, halen bulabiliyor ve birilerinin hala fiyatı yüksek de olsa temin ediyor olmasına bakmalı ve bundan memnuniyet duymalısınız. Ben öyle yapıyorum. Geçenlerde Battlefront 2'yi bir kez daha oynama arzusu oluştu içimde, halbuki yıllar önce Anonymous yamasıyla oynamıştım. Oyunu çoktan silmiş olduğumdan, hiç gocunmadan ve gücenmeden yeniden bir aylık üyelik ücreti olan 159 lirayı ödedim memnuniyetle ve Anonymous yamasını tekrar kullandım. Yıllar sonra bana hala sorunsuz ve güncel şekilde bu oyunun kaliteli olarak yama hizmetini sunan Anonymous'a teşekkür ediyorum. Bu durum zoruma gitmedi. Bilakis memniyet duydum. Gerçekçi ve doğru olan budur.
Az bulunan ve çok talep olan eski bir malın fiyatı da yüksek olur, bu piyasada da bazıları çıkar bunu daha da yüksek fiyata çıkarır, fırsatçılık yapar. Siz de bu malı ister alırsınız, ister almazsınız. Yapılan etik midir, bence bir malı adil olmayan ve hak etmediği yüksek fiyattan satmak uygunsuzdur ama bu tür örnekler gayet istisna ise, o bahsi geçen hizmet sektörü hangisiyse onun için, sanki yaygın bir problemmiş gibi mesele etmenin de bir anlamı olmuyor. Dediğim gibi bardağın boş tarafından değil, dolu tarafından bakmak gerek. Çünkü burada sürekli, düzenli, yaygın, standartlaşmış ve oyun firmalarınca sağlanan resmi bir hizmetten bahsetmiyoruz. Ama bir solunum maskesini firması 1500 liraya sattığı halde h.burada’da 6000 liradan satışa çıkarmaya cüret eden insanların olduğu ahlaksız bir ülkede yaşıyoruz. Bu nedenle kusura bakmayın, şikayetiniz haksız olmasa da, ona sıra gelmeyecek kadar önemsiz ve manasız bir şikayet oluyor. Maksad doğru, hedef hata.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 27 Eylül 2024; 15:3:2 >
En Beğenilen Yanıtlar

Zorla para ödetmek... Parayla yama satmak... Bunlar ne kadar garip tabirler böyle... Verilen bir çeviri hizmeti ve işin teknik boyutu da var. Zaman, emek, zahmet, bilgi, tecrübe... Bu kavramların sizin için bir kıymeti yoksa ve bunun karşılığının maddi bir bedeli olması gerekliliğinin gayet tabi olmasını takdir edemiyorsanız zaten, bunun üzerine konuşmanın ne anlamı var?! Eğer sizin için bir kıymeti varsa, zaten verilen hizmet karşılığında talep edilen ve ödenen ücreti de gayet makul ve memnuniyetle karşılarsınız, karşılamalısınız. Her iki durumda da üzerine konuşmayı gerektiren bir durum yoktur. (bu tabi bana göre) Oyunların 1000-2000 hatta 3 ve 4 binlere vardığı günlerde 100-150- 200 vb. gibi paraların konu edilmesi cidden ayıptır. Gerçi bazılarının içlerinden "e biz onlara da para vermiyoruz ki!" diye geçirdiklerini duyar gibiyim :-) İlave Not: Konuyu açan, soruyu soran kardeşin bunu gayet samimi ve iyi niyetle sorduğundan hiç şüphem yok, zaten görünüyor ve iyi niyeti ortada bence. O alınmasın fakat meselenin hakikati de budur yani. Hatta şunu da ilave edelim ki, “yamaları parayla satanlar” normal şartlarda almaları gereken işin karşılığı olan adil ücretleri talep etmiyorlar, edemiyorlar. Çünkü ortada “her şeyi beleşe, bedavaya getirmek ve mümkün olsa hiçbir şey için ücret, para ödememek isteyen” çok ciddi bir kesim olduğunu bildikleri için olması gerekenin çok daha azını talep ediyorlar. Bunu da ifade etmek gerek. E daha bunun üzerine hala küçük hesaplar yapanları ve istenen ücretin çok pahalı olduğuna dair başlık açanları görmek komik düşüyor….. Fakat kara mizah, traji komik anlamında bir gülünçlük bu. |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X