ben pardus ve linux un acayip cahiliyim. Şimdi xp kullanıyorum. xp ile pardus u beraber kullanabilirmiyim. Kullanabileceksem nasıl olacak.
öncelikle bir partition magic edinin. eğer xpde pek fazla veriniz yoksa sistemi fat32 olarak biçimlemeniz linux altından xp kurulu partitiona yazma/okuma performansı için faydalı olacaktır.her ne kadar pardusun kullandığı linux çekirdeği ntfs okuma desteği verse de yazma desteği vermiyor tam anlamıyla.
partition magic ile bir ext3 partition oluşturun.min 5gb olabilir.diskin sonuna da ram'iniz 2 katı kadar bir linux swap alanı oluşturun.partition magic programında linux swap olarak geçiyor bu alan.
ardından eğer sistemde xp kuruluysa pardus kurulumuna geçebilirsiniz.ancak xp de kuracaksanız, sonradan kurulumda grub ayarlarının bozulması ve uğraşmamanız için önce xpyi sonra pardus'u kurun yoksa live cdden boot edip grub ayarlarını düzenlemek gerekecektir.
pardus kurulumunda ext3 olarak biçimlendirdiğiniz alanı root ( / ) olarak seçin.sonrası xp kurulumu gibi görsel.
grub ayarları sağlıklı olarak boot record'a aktarıldıysa boot sırasında pardus boot seçim ekranı gelecektir.burada pardus ve xpyi size sormakta, xp - pardus arasındaki geçişler bu kadar basit.
Arkadaşlar Linux dünyasına adım atmak ve Linux öğrenmek için formattan sonra laptopun hardiskini bölüp C sürücüsüne WinXP, D sürücüsüne PARDUS 1.0 yükledim ama PC açılışta default olarak Pardustan açılıyor ben de seçmeli olarak winXP ye giriyorum. XP pofessional ın açılışta direk olarak başlaması için ne yapmalıyım. Lütfen yardım.
Bu mesajı pardus firefox kullanarak atıyorum çok güzel bir duyguymuş
quote:
Orjinalden alıntı: BAR@N
Arkadaşlar Linux dünyasına adım atmak ve Linux öğrenmek için formattan sonra laptopun hardiskini bölüp C sürücüsüne WinXP, D sürücüsüne PARDUS 1.0 yükledim ama PC açılışta default olarak Pardustan açılıyor ben de seçmeli olarak winXP ye giriyorum. XP pofessional ın açılışta direk olarak başlaması için ne yapmalıyım. Lütfen yardım.
Bu mesajı pardus firefox kullanarak atıyorum çok güzel bir duyguymuş
Arkadaşlar merhaba… Ben yeni bir Linux kulanıcısıyım. Dizüstü bilgisayarımda bir çok Linux çeşidi denemeye kalkıştım ama birçoğunda başarılı olamadım. Ekran kartımın yüzünden olsa gerek. DENEDİKLERİM ŞUNLAR. Bilgisayarımda çalışmayanlar : suse 10.1 live cd, knoppix 5.1 live cd, ubuntu 6.06 pardus 1.1a3 kurulan. Parduscebit
Bilgisayarımda çalışanlar: pardus1.1 cdden çalışan, turkix3.0, ubuntu live(chip dergisi vermişti). Knoppix 3.3, slax 5, damm small Linux.
Çalıştıramadığım Linux sürümlerinde genelde Cdyi taktığımda biraz ilerliyor grafik ekrana geçecekken ekran simsiyah oluyor. Konsulda starx gibi komular veriyorum ama bi fayda vermiyor. Aşağıya pardus hardiske kurulan cdyi taktığımda verdiği hataları yazdım. Cd den çalışan sürümde bi sorun çıkmıyor ama bunda sorun çıkıyor. Cdler bozuk değil. Çünkü başka bilgisayarlarda denedim hepsi çalışıyr. Ama benim bilgisayarımda maalesef çalışmıyor ben özellikle PARDUSu yüklemek istiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Uncompressin Linux.. Ok, booting the kernel ..MP-BIOS bug: 8254 timer not connected to IO-APIC PCI: BIOS Bug: MCFG area is not E820-reserved PCI: Not using MMCONFIG. PCI: Cannot allocate resource region 7 of bridge 0000:00.06.0 PCI: Cannot allocate resource region 8 of bridge 0000:00.06.0 PCI: Cannot allocate resource region 7 of bridge 0000:00.07.0 PCI: Cannot allocate resource region 8 of bridge 0000:00.07.0 Psmouse.c: Touchpad at isa0060/serio4/input0 last sync at byte 1 ACPI (acpi_bus-0199): Device is not power manageable [20060127]
Konsulda startx dediğimde ise karşıma şu yazılar geliyor.
Xauth: creating new authority file /root/.serverauth.3233 /usr/bin/xauth: creating new authority file /root/.Xauthority
Fatal server error: Server is already active for display 0 İf this server is no longer running, remove /temp/.X0-lock And start again.
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..
Live pardus şu anda tam sürüm kurulan ise alfa3.Yani deneme sürümü olduğu için bazı driverlar henüz içine konulmamış.Benim tahminim senin sorununun tam sürüm pardus 1.1 ile beraber çözüleceği yönünde.Şu anda senin için beklemek en iyisi.
Arkadaşlar ben bi ara eski sistemimde AMD athlon 64 bit 939 da babalar gibi pardus kullanmıştım. Çokta hoştu ama sistemim Intel Core2 E6600 geçirdim Pardus 1.0 çalışmadıgı gibi 1.1 de indirdim onuda kuramıyorum. Sebeb ne olabilir Pardusun yeni işlemcilere desteği yokmu acaba ?
tüm pardusculara ve pardusa gecmeyi dusunenlere merhaba.
bu satirlar bugün yüklenen pardustan yazılmaktadır.
+:daha önce redhat fedora core2 kullanmıştım ama ne bi mp3 dinleyebilmistim ne de pdf acabilmistim.bunların internette programları olduğunu biliyordum ama o zaman internete bağlı değildim.ama pardusta bu tür sık kullanılan dosyaları çalıştıran programların yüklü olduğunu görünce ne diyim bi sevindim
+:ben çok daha basit bi şey bekliyodum açıkçası ne biliyim görselliğe daha fazla önem verilmiştir falan sanıyordum ama öle diilmiş buna da sevindim
+:farem usb üzerinden bağlanıyo bilgisayara ve kullanabiliyorum, aynı zamanda usb belleğim de aktif.
-:pardus kurulduktan sonra kde ekranımın 1152*864 çözünürlükte, 75Hz. frekansında olduğunu anladı ve bunu uyarladı ama yine de ekranla monitör arasında boşluk oluştu.e artık onu da düzeltmek bize düştü(el yordamı).zaten xp'yi de kurduğumda elle ayarlamıştım ekranı.
son olarak emeği geçen herkese teşekkürler.inşallah daha iilerini de görürüz.
arkadaşlar ATİ X700 sorunu xorg.conf da ati yerine vesa ve erkanıda 1024x800 ayarlayarak kurulumu yaptım. güncelleme sorunu yaşadım pisi donup kallıyordu birde pardus bazen açılıyor bazende beyaz ekranda takılıp kalıyordu. yani artık keyf çatmaya başladı. keyfi gelirse açılıyor. şimdi suseyi yükledim bir süre onda devam edecem. çünkü pardus beni deli etti. kararlı sürümün çıkmasını beklicem artık...
ben eski bir laptopa kuracam celeron işlemci 128 mb ram eski bişiy yani
çalışır mı hızlı bir şekilde?
birde bu pardusün içinde msn felan geliyor mu ?
vede internete bağlanmak için yapmak gerekeler nedir
ethernetten bağlanabilir miyim?
son olarakta bende CD-RW var bu dosyayı CD ye çekip kurabilirim öyle değil mi?
quote:
Orjinalden alıntı: lzooml
acaba bu pardus'ün sistem gereksinimleri nedir?
ben eski bir laptopa kuracam celeron işlemci 128 mb ram eski bişiy yani
çalışır mı hızlı bir şekilde?
birde bu pardusün içinde msn felan geliyor mu ?
vede internete bağlanmak için yapmak gerekeler nedir
ethernetten bağlanabilir miyim?
son olarakta bende CD-RW var bu dosyayı CD ye çekip kurabilirim öyle değil mi?
1-Sistem gereksinimleri 800mhz işlemci ve 128 mb ram.
2-Evet.Kurulumla beraber kopete adında bir anında mesajlaşma programı geliyor.
3-TASMA ile ağ yapılandırmasını yaparak ethernetten internete bağlanabilirsin.
4-Evet.CD'ye yazdıracaksın.
Arkadaşlar bu yazılımı ilk defa duydum ve şok oldum bu yazılımın tamamen türkçe olması beni çok mutlu etti Gerekirse bütün oyunlardan internetten vazgeçer gene kurarım ülkemin yaptığı herşeyin her zaman arkasında dururum ( diğer insanlar gibi türk malı kesin hatalıdır yada bozuktur gibi şeyler söylemem artık bu boş lafları geçip kendimizi düzeltmeliyiz ) şimdi pardusu kurmaya çalışıyorum 2 tane cd ye yazdım nero ile normal veri diski olarak olmadı şimdi kalıbı diske yazdır seçenegi ile yazdırıyorum pardusu kurduğumda bütün ayrıntılarıyla ss lerle beraber sizlerle paylaşacağım bunu amcama , kankalarıma ve herkese kuracağım elimden geldigince pardusu yayıcam ,eğer pardusta hatalar varsa iletilmesi gereken yerlere hep beraber iletip proğramı yapanlara yardımcı olalım arkadaşlar, şimdiden herkese çok teşekkürler ...
quote:
Orjinalden alıntı: Toyota d4d
Arkadaşlar bu yazılımı ilk defa duydum ve şok oldum bu yazılımın tamamen türkçe olması beni çok mutlu etti Gerekirse bütün oyunlardan internetten vazgeçer gene kurarım ülkemin yaptığı herşeyin her zaman arkasında dururum ( diğer insanlar gibi türk malı kesin hatalıdır yada bozuktur gibi şeyler söylemem artık bu boş lafları geçip kendimizi düzeltmeliyiz ) şimdi pardusu kurmaya çalışıyorum 2 tane cd ye yazdım nero ile normal veri diski olarak olmadı şimdi kalıbı diske yazdır seçenegi ile yazdırıyorum pardusu kurduğumda bütün ayrıntılarıyla ss lerle beraber sizlerle paylaşacağım bunu amcama , kankalarıma ve herkese kuracağım elimden geldigince pardusu yayıcam ,eğer pardusta hatalar varsa iletilmesi gereken yerlere hep beraber iletip proğramı yapanlara yardımcı olalım arkadaşlar, şimdiden herkese çok teşekkürler ...
Pardus kurmak için hiçbirşeyden vazgeçmene gerek yok.Ne oyunlardan ne de internetten.Bunların ikisini ve daha fazlasını pardus ile çok rahatlıkla yapabilirsin.
Yavv arkadaşlar yapmayın Allah aşkına... Ya siz hiç linux kullanmadınız ya da bilmiyorum... O kadar linux arasında en kötüleri arasında pardus yaaavvv. Bunu ulusal bir başarı olarak görmek bu kadar abartmak hiç doğru değil. Sonra millet yüklüyor tekrar silmek zorunda kalıyor.
quote:
Orjinalden alıntı: Toygarabi
Yavv arkadaşlar yapmayın Allah aşkına... Ya siz hiç linux kullanmadınız ya da bilmiyorum... O kadar linux arasında en kötüleri arasında pardus yaaavvv. Bunu ulusal bir başarı olarak görmek bu kadar abartmak hiç doğru değil. Sonra millet yüklüyor tekrar silmek zorunda kalıyor.
Sana windowsla beraber başarılar dilerim arkadaşım.
şuana kadar kullanığım en güzel linuxlerden biri tek kusuru ekran görüntüsünün max 1024x768 de sınırlı kalması bence hoş bi olay değil yoksa çok güzel türklerin ihtiyaçlarını karşıayan gayet hızlı bir sistem bi konuda pardus a xgl kuranları gördüm dh de buradan bizi bilgilendirebilirseniz sevinirim..
quote:
Orjinalden alıntı: Toygarabi Yavv arkadaşlar yapmayın Allah aşkına... Ya siz hiç linux kullanmadınız ya da bilmiyorum... O kadar linux arasında en kötüleri arasında pardus yaaavvv. Bunu ulusal bir başarı olarak görmek bu kadar abartmak hiç doğru değil. Sonra millet yüklüyor tekrar silmek zorunda kalıyor.
neye göre kötü acaba? pardus için çalışanlar iyi işler başarıyor, yenilikler çoğu distrodan önce pardus, arkadaşlar yazmış xgl aiglx gibi. doğru değerlendirme için linux ve distroları bilmek gerek, pardus debian temelli linux, debian bilgisayarı sadece msn messenger olarak kullanmayanların tercihi, bilgisayarı sadece msn messenger olarak kullanan arkadaşlar için işletim sistemi olarak öncelikle çeşitli windows versiyonları var, örn:windows98se
quote:
Orjinalden alıntı: XErTuX şuana kadar kullanığım en güzel linuxlerden biri tek kusuru ekran görüntüsünün max 1024x768 de sınırlı kalması bence hoş bi olay değil yoksa çok güzel türklerin ihtiyaçlarını karşıayan gayet hızlı bir sistem bi konuda pardus a xgl kuranları gördüm dh de buradan bizi bilgilendirebilirseniz sevinirim..
xserver-xorg u ve ati driverlarını update edip konfigurasyon dosyalarıyla uğraşırsanız doğru çözünürlüğü elde etmeniz gerek, 1024x768 diye bi sınırlama yok çünkü