Şimdi Ara

PARDUS ACİL YARDIM Donanım Haber

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.386
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • çok muzdaribim bu konuda. XP ye geçmemek için kendimi sıkıyorum ve elim ayağım titriyor :S
    rkadaşlar ben de bu pardus konusunda muzdaribim.bugünlerde xp den bana zırt pırt "sahte yazılım kurbanı olabilirsiniz uyarısı geliyordu. ben de XP beni istemezse ben onu hiç istemiyorum dedim ve pardusu kurdum.sistemimde biri 40 lık diğeri 80 lik iki tane HDD var. pardusu kurulumu esnasında bize kurulum diski için "otomatik" ya da "kendi seçimimize" bırakan alan geldiğinde 2 tane HDD görünüyordu haliyle. ben de bunu 40 lık seçtim. Sistemimde XP nin olmasını zaten hiç istemiyorum. Velhasıl kurulumdan sonra bu kez de disklerimi tam olarak göremiyorum.
    80 lik HDD yi sanırım ntfs olarak biçimlendirmiş. diğer 40 lıgı ise PARDUS_ROOT adında bir disk olarak ext3 biçiminde yapmış. tamam hoş güzel ama neden bu kendi alanına rahat girerken benim diğer disklere girmeye çalıştıgımda "permission denied" uyarısı veriyor.
    onların türü ise "ntfs-3g" olarak görünüyor. pardus bunlara izin vermiyor mu ki...
    o 80 lik diskin içersinde eğitim çalışmalarım vardı. bir de sildiyse çok fena sövebilirim :(
    ya da artık ben dogru yerden girmiyor muyum neyim acemilikten.
    Örneğin disklerimin oldugu alana nerden tam olarak girebilirim. XP kullanırken var olan dosyalarımı pardusta göremeyecek miyim?
    örneğin bunun "program files" ı nedir?
    CD den yükleme yaparken neden bir dosya seçmemizi istiyor?
    bunun denetim masası nedir. program ekle kaldır ı nedir?
    nedir nedir nedir nedir yaa???

Bu disklerim içine girememem acaba beni admin girişi yapmadı olarak mı gösteriyor. Çünkü sistemin içindeki root klasörünün üstünde kilit işareti var yani giriş iznim yok görünüyor. ama başka kullanıcı adı kullanmadım kiiiiiii....
    pardusu kurarken hangi kullanıcı adını koyduysam onla giriş yapıyorum.kendimin admin oldugunu kanıtlamam için ne yapmam lazım benim bunaaa. Anlamadım vesselema. diskler üzerinde oynama yapmak istiyorum root girişi yapın gibi uyarılar falan var. ya deli olacam .bu melet açılışta her seferinde kullanıcı adı şifre soruyor. giriyorum tamam! ama şimdi ben admin değilmiyim.nasıl yapıcaz deli olacam. yeterince sabrımı zorluyorum Türk kazansın diye ama bu kadar karmaşa fazla değil mi :(:(:(

• quote:

Orjinalden alıntı: çakırpençe

çok muzdaribim bu konuda. XP ye geçmemek için kendimi sıkıyorum ve elim ayağım titriyor :S
    rkadaşlar ben de bu pardus konusunda muzdaribim.bugünlerde xp den bana zırt pırt "sahte yazılım kurbanı olabilirsiniz uyarısı geliyordu. ben de XP beni istemezse ben onu hiç istemiyorum dedim ve pardusu kurdum.sistemimde biri 40 lık diğeri 80 lik iki tane HDD var. pardusu kurulumu esnasında bize kurulum diski için "otomatik" ya da "kendi seçimimize" bırakan alan geldiğinde 2 tane HDD görünüyordu haliyle. ben de bunu 40 lık seçtim. Sistemimde XP nin olmasını zaten hiç istemiyorum. Velhasıl kurulumdan sonra bu kez de disklerimi tam olarak göremiyorum.
    80 lik HDD yi sanırım ntfs olarak biçimlendirmiş. diğer 40 lıgı ise PARDUS_ROOT adında bir disk olarak ext3 biçiminde yapmış. tamam hoş güzel ama neden bu kendi alanına rahat girerken benim diğer disklere girmeye çalıştıgımda "permission denied" uyarısı veriyor.
    onların türü ise "ntfs-3g" olarak görünüyor. pardus bunlara izin vermiyor mu ki...
    o 80 lik diskin içersinde eğitim çalışmalarım vardı. bir de sildiyse çok fena sövebilirim :(
    ya da artık ben dogru yerden girmiyor muyum neyim acemilikten.
    Örneğin disklerimin oldugu alana nerden tam olarak girebilirim. XP kullanırken var olan dosyalarımı pardusta göremeyecek miyim?
    örneğin bunun "program files" ı nedir?
    CD den yükleme yaparken neden bir dosya seçmemizi istiyor?
    bunun denetim masası nedir. program ekle kaldır ı nedir?
    nedir nedir nedir nedir yaa???

Bu disklerim içine girememem acaba beni admin girişi yapmadı olarak mı gösteriyor. Çünkü sistemin içindeki root klasörünün üstünde kilit işareti var yani giriş iznim yok görünüyor. ama başka kullanıcı adı kullanmadım kiiiiiii....
    pardusu kurarken hangi kullanıcı adını koyduysam onla giriş yapıyorum.kendimin admin oldugunu kanıtlamam için ne yapmam lazım benim bunaaa. Anlamadım vesselema. diskler üzerinde oynama yapmak istiyorum root girişi yapın gibi uyarılar falan var. ya deli olacam .bu melet açılışta her seferinde kullanıcı adı şifre soruyor. giriyorum tamam! ama şimdi ben admin değilmiyim.nasıl yapıcaz deli olacam. yeterince sabrımı zorluyorum Türk kazansın diye ama bu kadar karmaşa fazla değil mi :(:(:(

1- Linux altında program files yoktur.

2- Pardus ta TASMA adında bir kontrol merkezi vardır.Sisteminle ilgili tüm ayarları buradan yapabilirsin.Tasma'yı açmak için pardus menüsündeki kısayola tıklaman yeterli.

3- Tasma' da sistem seçenekleri altında program ekle/kaldır bulunmaktadır.

4- Pardus ntfs diskleri sorunsuz olarak okuyup yazabilir.Bunun için sistem yöneticisi ile diskin özelliklerinden izinleri değiştirmelisin.

• Menülere biraz baksanız sorularınızın bütün cevaplarınızın açıkça orada olduğunu göreceksiniz.

Not: Silmiş olmasına imkan yok. Ayrıca söverseniz sadece kendinize söversiniz. Çünkü Pardus gibi GPL ile lisanslı yazılımların lisansında koca koca yazar "KESİNLİKLE GARANTİSİ YOKTUR, kendi riskinizi kendiniz alırsınız" diye.

Sabrınızı boşa tüketiyorsunuz. Karmaşık değil. Sakin olup menülere bir bakın. Oralarda yetkili kullanıcı kipi falan yazıyor. Ayar yapabileceğiniz kontrol merkezi var. Kocaman yazmışlar oraya. Biraz kurcalayın, bir bakın burada ne yazıyormuş diye.

Bu arada CD'den ne yüklemeye çalışıyorsunuz?

Ayrıca hiç bilmediğiniz bir sistem kurmaya kalkıyorsanız herşeyden önce YEDEKLERİNİZİ ALMALISINIZ. Çünkü bir hata yapıp silebilirsiniz. Sonra Pardus sildi olur.

Sakin olun ve menülere dikkatli bakın. Hepsi volf'un da dediği gibi orada duruyor.

• sistem yöneticisi dediğin yine tasma daki sistem seçeneklerindeki disk yönetim arayüzüyse onu denedim .
    şu şekilde yaptım .orda benim disklerimi gösteriyordu. üstüne tıkladım bir tane diskin.örneğin ntfs olan birinin üstüne tıklayıp "yönetici mod"u tıkladım.sonra şifreyi girdim. kaydet yaptım tamam deyip çıktım.onun verdiği uyarı şöyle bişi.
    dosya/etc/fsb güncelledi gibi. şimdi ne oldu yani. yine diskin içine giremiyorum.ayrıyeten su an masaüstünde bulunan ev dizini ve sistem menüsü de kayboldu gelen uyarıysa şu!

tamam disklerin hepsini silmişim anlaşıldı.
    kısaca şöyle diyemiyorsunuz demi.
    diskleri mnt klasörüne atıyor.hem de klasör şeklinde atıyorrrrr. bu ayıptır ya.bu kadar görsel ayrıntılı yapılan bir sistem nasıl olurda normal klasör görünümünde HDD alanı yapar. neden özel bir static disk simgesi ayarlanmamış buna akıl alır şey değil...................
    ayrıyeten windows zamanındaki disklerimin içeriğinin hepsini silmiş.halbuki ben sadece 40 lık alanı biçimlendirmiştim.
    ne diyeyim helal olsun!!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi çakırpençe -- 18 Nisan 2007; 17:25:09 >

• quote:

sistem yöneticisi dediğin yine tasma daki sistem seçeneklerindeki disk yönetim arayüzüyse onu denedim .
    şu şekilde yaptım .orda benim disklerimi gösteriyordu. üstüne tıkladım bir tane diskin.örneğin ntfs olan birinin üstüne tıklayıp "yönetici mod"u tıkladım.sonra şifreyi girdim. kaydet yaptım tamam deyip çıktım.onun verdiği uyarı şöyle bişi.
    dosya/etc/fsb güncelledi gibi. şimdi ne oldu yani. yine diskin içine giremiyorum.ayrıyeten su an masaüstünde bulunan ev dizini ve sistem menüsü de kayboldu gelen uyarıysa şu!

Orayı burayı kurcalayıp, fstab' ı bozmuşsunuz. Hiçbir disk bölümüne dokunmadan sistemi tekrar kurun. Sadece ve sadece ext3 olanlara kurun. fstab disk parametrelerinin olduğu dosyadır.

quote:

tamam disklerin hepsini silmişim anlaşıldı.
    kısaca şöyle diyemiyorsunuz demi.
    diskleri mnt klasörüne atıyor.hem de klasör şeklinde atıyorrrrr. bu ayıptır ya.bu kadar görsel ayrıntılı yapılan bir sistem nasıl olurda normal klasör görünümünde HDD alanı yapar. neden özel bir static disk simgesi ayarlanmamış buna akıl alır şey değil...................

Bilip bilmeden konuşmanın son örneği! Yahu kardeşim önce bir UNIX mantığını öğren ondan sonra konuş. Nasıl ayıptır mayıptır? Sen Windows'ta gördüğün simgelerin fiziksel bir diski mi ifade ettiklerini sanıyorsun? Windows da aynı UNIX'teki gibi disk bölümlerini birer dosya gibi görür. O da aynı Linux'taki gibi sana bir simge olarak gösterir. Tek fark sana harflerle simgelemesi. Bu da zaten saçmalığın daniskası.

quote:

ayrıyeten windows zamanındaki disklerimin içeriğinin hepsini silmiş.halbuki ben sadece 40 lık alanı biçimlendirmiştim.
    ne diyeyim helal olsun!!!

O biçimlendirmez, sen kendin yapmışsın. Aynı fstab'ı bozduğun gibi. Nereden çıktı onun yaptığı? Hem biçimlendirdiğini nereden biliyorsun? Karşına çıkan pencerelerde neler olduğuna dikkat etmeden, biraz araştırmadan nasıl böyle suçu yazılıma atabiliyorsun?

Tavsiyem bilgisayarınıza başka bir disk daha bağlayıp, Pardus ya da Ubuntu'nun Calışan CD'si (Live CD) ile açarak verilerini diğer diske yedeklemen. Ondan sonra da yedek diski çıkarıp bu diski adam akıllı bölümlendirmen.

Hem bilip bilmeden orasını burasını Windows mantığı ile kurcalıyorsun, hem de çemkiriyorsun.
    Bilmediğin yerde dikkatli davransan, adam akıllı okusan, gerekirse Google kullansan bunların hiçbiri olmazdı.

Tahminim hala bilgileriniz orada ve diskler biçimlendirilmedi. Sen sadece fstab parametrelerini elinle gelişi güzel değiştirdin ve bozdun.

O hata mesajı buna dalalet.

• Aman yarabbim
    ben nasıl olur da ftsab ı bozarım beyefendi? dosyaların içine girmedim. herhangi bir dosyayı kurcalamadım.yani üzerinde bir oynama yapmadım ki. "işte disklerimin içine girerken "permission denied" dediğim uyarıyı zaten ilk kurulum anından itibaren veriyordu. her neyse önemli değil. ben yine de buna küsmücem bi şekilde bunu öğrenicem. su an zaten windows tan yazıyorum ama bunun yanına pardus u kurucam. almam gereken yedekleri aldım. şöyle yapsam olur mu? dediğim gibi 40 lık ve 80 lik HDD m var.
    40 lığı iki parçaya ayırıp bunlara dağıtsam iki yazılımı acaba nasıl olur?
    bu arada bana iki işletim sistemini bir arada kullanmanın nasıl oldugunu basit bir dille anlatan bir kaynak linki verirseniz bahtiyar olurum. çünkü oldukça yoruldum.
    Challanger kusura bakma arkadaşım ben kızınca sinirleniyorum işte bazen böyle :)
    bişeyi beceremeyince saçmalıyorum özür..

• quote:

Aman yarabbim
    ben nasıl olur da ftsab ı bozarım beyefendi? dosyaların içine girmedim. herhangi bir dosyayı kurcalamadım.yani üzerinde bir oynama yapmadım ki.

Nasıl nasıl bozarsın? Sen sadece o dosyaya yazan ayar bölümünden kafana göre kurcalamışsın. Aynı denetim masası gibi. Ben arka planda olanı söyledim. Basbayağı bozmuşsun. Ha elle o dosyayı değiştirmişsin, ha arayüzden parametrelerle oynayarak. Farketmiyor.

quote:

"işte disklerimin içine girerken "permission denied" dediğim uyarıyı zaten ilk kurulum anından itibaren veriyordu.

NTFS Linux'un dosya sistemi değil. Doğrudan desteklenmiyor. Bu nedenle sorunlar oluşması doğal. Çözüm de bulunur. Ama dediğim gibi, sen çalışan kısımları da bozmuşsun.

quote:

her neyse önemli değil. ben yine de buna küsmücem bi şekilde bunu öğrenicem. su an zaten windows tan yazıyorum ama bunun yanına pardus u kurucam. almam gereken yedekleri aldım. şöyle yapsam olur mu? dediğim gibi 40 lık ve 80 lik HDD m var.
    40 lığı iki parçaya ayırıp bunlara dağıtsam iki yazılımı acaba nasıl olur?
    bu arada bana iki işletim sistemini bir arada kullanmanın nasıl oldugunu basit bir dille anlatan bir kaynak linki verirseniz bahtiyar olurum. çünkü oldukça yoruldum.

http://www.pardus-wiki.org adresinde vardı sanırım.

quote:

Challanger kusura bakma arkadaşım ben kızınca sinirleniyorum işte bazen böyle :)
    bişeyi beceremeyince saçmalıyorum özür..

Problem değil. Benim verdiğim tepki zaten başlangıçta böyle sinirli bir şekilde yazmana yönelikti. Önemli olan çözüme ulaşmak. Sakin sakin

• @cakirpence

80 gb ve 40 gb 2 hdd mevcut sisteminde 80 gb olani partition programi ile bolumleyip 20 gb bir alan ayirip pardus u oraya kurmani tavsiye ederim. Xp yada vista + pardus kurulumu yapki pardus de bir hata yaptiginda diger sistemden boot edebilesin sistemi. PArdus turkcede olsa linux tecrubesi gerektiriyor. Linux konusunda tecrubemis yetersiz oldugundan bu tip hatalarda ortaya cikacaktir. Ati ekrtan karti nin ve jmicro sata hdd yuzunden 3 defa pardsus kurmak zorunda kaldim. Yıldırıyor insani ama ogrenmek istiyorsan pes etmeden PArdus e devam diyorum :)
  • Pardus'u kurmadan Windows'tan hızlı bir şekilde mi çıktın? Yani yeniden başlat veya bilgisayarı kapat yapmadan, mesela güç düğmesine basarak veya restart atarak? Eğer böyle çıktıysan aşağıdakileri uygula:
    Şimdi yapacağın şey şu:
    40'lık sabit diskine tekrar XP kuruyorsun normal olarak. XP'yi açtıktan sonra (dikkat et burası önemli) bilgisayarı yeniden başlatıyorsun veya kapatıyorsun. (Hiçbir hızlandırıcı işlem yapmamalısın normal kapansın, yoksa aynı sorunu tekrar yaşarsın) Şimdi yine 40'lık sabit diskine Pardus kuruyorsun. Olay tamam.

• Arkadşlar azmettim yine pardus kurdum ve bu kez başardım.disklerimin 3 ünü gördüm.2 tane HDD m vardı. biri 40 lık diğeri 80 lik. yani toplam 120 GB.
    40 lık alanda windows kuruluydu ben onun üzerine pardus u kurdum.yalnız windows tamamen silindi zaten. ben sadece pardusu kullanmak istiyorum. kalan 80 lik HDD ise resimde de gördüğünüz gibi;

37G depolama aygıtı 80 liğe ait.
    10 luk olan yine 80 liğe ait.
    pardusroot yazan ise de 40 lığa ait ve içerinde de pardus kurulu görüldüğü gibi. ama HDD 80 lik olduguna göre 40 GB lik bir partition ı göremiyor. kayıp olan partition ın özellikleri windows tayken şunlardı:
    Doulu alanı: 31.2 GB
    Boş alanı : 4.14 GB
    işte önemli olan da burası zaten.çünkü eğitim dosyalarım falan hep bu diskin içindeydi. formatıysa NTFS idi. Acaba neden bu kadar veri kaybı oldu. bunu geri getirebilmemin bir yolu mevcut mu acaba???
    Yardımlarınızı esirgemeyiniz lütfen

• /mnt/ yazarmısın konsola ? bak bakalım varmı
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.