Şimdi Ara

Pasif Crosoverinizi Kendiniz Yapın Çok Basit

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
3
Favori
5.219
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

resimdeki L alçak geçiren filtreyi(bobin) C ise üst keçiren filitreyi(kondansatör) simgeliyor.

Örnek bir

Mesala tizleriniz için pasif fitre yapacaksınız.
    Sürücüler 4 ohm 12000 hz ve yukarısındaki sesleri dinlemek istiyorsunuz.
    O zaman tizlere seri bir şekilde 3.3 uf kondansatör bağlayın.

Örnek iki

subwofer için pasif filitre yapacaksınız.
    sürücüler 4 ohm ve 100hz altını duymak istiyorsunuz.
    O zaman wofere seri bir şekilde 6.2 mh bobin bağlayın.

Örnek üç
    Sallıyorum 100 hz ile 4000 hz arasında çalışan 4 ohm bir woferiniz var. Uygun pasif crossover yapacaksınız.
    Bunun için hem kondansatör hemde bobin kullanmanız lazım . Kondansatör 400 uf bobin 0.16mH olmalıdır.

Tabi yanında yüksek watt lı direnç kullanara tizlerinizin yanmasını da önleyebilirsiniz.

Bobin hesaplama programı

http://s2.dosya.tc/server16/1IxNEm/bobin-hesab-programi.zip.html

Pasif Crosoverinizi Kendiniz Yapın Çok Basit

hosting images

• http://www.the12volt.com/caraudio/crosscalc.asp

buradan bakarak 12 veya 18 db modellerde yapılabilir.
  • Paylaşım için teşekkürler.
    Bende mid hoparlorleri basstan etkilenmemesi için seri 3,3 ile bağladım. Aynı kablo ile bass hoparlore bass, normal midlere ise bass hariç ses gidiyor ve bu şekilde zayıf olan midlerimi kolayca korumuş oluyorum.
    Peki; bass için L filtre tizz için ise C filtre kullanılıyorsa, verdiğiniz linkte 6ohm 40Hz için hoparlor devresine;
    L1=23.87395 C1=663.16515 değerlerine göre 23henri bobin ile yaklaşık paralel 330uF kondansatör mü kullanmam gerekiyor, tam anlamadım.
    Bu db olayıda diğer istenmeyen sesleri süzme seviyesi oluyor galiba.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Emin-Fırtına

Paylaşım için teşekkürler.
    Bende mid hoparlorleri basstan etkilenmemesi için seri 3,3 ile bağladım. Aynı kablo ile bass hoparlore bass, normal midlere ise bass hariç ses gidiyor ve bu şekilde zayıf olan midlerimi kolayca korumuş oluyorum.
    Peki; bass için L filtre tizz için ise C filtre kullanılıyorsa, verdiğiniz linkte 6ohm 40Hz için hoparlor devresine;
    L1=23.87395 C1=663.16515 değerlerine göre 23henri bobin ile yaklaşık paralel 330uF kondansatör mü kullanmam gerekiyor, tam anlamadım.

Hocam yanlış hesaplıyorsun..

Sanırım 6 db modele göre bakmışsın

Eğer alt geçiren yani bağladığında 40 hz ve alt sesleri duymak istiyorsan 23mH bobini seri bağlarsın

Eğer ki üst geçiren yani bağladığında 40 hz ve üstündeki sesleri ( 50hz 100hz 1000hz 10000hz ...gibi) duymak istiyorsan 663 uf kapasitör seri takarsın

Hem bobinin hemde kondansatörün bağlandığı ve çok iyi ses ayırımı yapan modeller de var. 12 18 db gibi .... (diagrams) bağlantılarına tıklarsan nesıl yapıldığını ve ses ayırım grafiklerini görebilirsin

Bide midlere 3.3 uf bağladıysan biraz yanlış tizlere bağlasan neyse ama midlere daha büyük kondansatör bağlaman gerekirdi sanıyorum...

• quote:

Orijinalden alıntı: Emre Demirel

quote:

Orijinalden alıntı: Emin-Fırtına

Paylaşım için teşekkürler.

Hocam yanlış hesaplıyorsun..

Sanırım 6 db modele göre bakmışsın

Eğer alt geçiren yani bağladığında 40 hz ve alt sesleri duymak istiyorsan 23mH bobini seri bağlarsın

Eğer ki üst geçiren yani bağladığında 40 hz ve üstündeki sesleri ( 50hz 100hz 1000hz 10000hz ...gibi) duymak istiyorsan 663 uf kapasitör seri takarsın

Hem bobinin hemde kondansatörün bağlandığı ve çok iyi ses ayırımı yapan modeller de var. 12 18 db gibi .... (diagrams) bağlantılarına tıklarsan nesıl yapıldığını ve ses ayırım grafiklerini görebilirsin

Bide midlere 3.3 uf bağladıysan biraz yanlış tizlere bağlasan neyse ama midlere daha büyük kondansatör bağlaman gerekirdi sanıyorum...

Bobin demekki mH olarak hesaplanıyor, çünkü Henrıy değerinin Farad gibi büyük değer olduğunu bildiğimden sordum, kondansatörüde 330uF daha rahat bulunduğundan ikiadet paralel düşündüm.
    3.3uF midler için orta sesten uzak tutuyor, evet yükseltilebilir. wooferlar drekt bağlı olduğu için sadebir ses elde ediyorum.

• Benim için çok faydalı bir konu oldu.Özellikle paylaştığınız hesaplama sitesi harika.6ohmluk 16cmlik wooferın baslarını tamamen kesmek fakat midlerinden hiç taviz vermemek için 100uf kondansatör lazım olduğunu öğrendim.
  • aterikasedi kullanıcısına yanıt
    Vay be , bu konuya yazalı 7 sene olmuş , benimde hoşuma gitmişti, favorilerilerde ...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Subwoofer için yapacaksanız şu devre de güzel ben yaptım gerçekten sub. için ideal . Sitede başka devrelerde var.

http://www.videorockola.com/proyectos-electronicos/preamp/filtro-pasa-bajos-para-subwoofer/

• selamın aleyküm. macoustic msx 165 mid ve macoustic mtx 650k tiz var tizde komdansatör var ama croosover yok. bunlara uygun crossover yapmak için hangi malzemeleri kullanmam lazım
  • coskun43100 C kullanıcısına yanıt
    Kondansatör seri bağlı ise filtre crossover yerine geçmiş olur ,,,

• Emin-Firtina kullanıcısına yanıt
    Bi ucu artıda diğer ucu ekside. Seri bağlama mı oluyor öyle
  • coskun43100 C kullanıcısına yanıt
    Yok hayır, bi ucu + ya, diğer ucu boşta ses çıkış + ya olmalı,,,

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.