merhaba arkadaşlar. ben bir arşiv veya çektiğim fotoları yayınlayacağım site kurmak istiyorum. fakat her seferinde dosyaları bir siteye uplamak yerine hosting olarak kendi bilgisayarımı kullanmak istiyorum.
1. bunu yapabilmek için neler gerekli? 2. başkalarının benim siteme girdikleride geç açılmaması için benim download hızım mı upload hızım mı yüksek olmalı ve ortalama ne kadar olmalılar? 3. pc raminin yüksek olması hostinge katkı sağlar mı? 4. server kurmak için windows server işletim sistemi kuramak şart mı? 5. serveri saldırı ve virüslere karşı nasıl korurum? 6. ssd veya harddisk in performansı server hızını etkiler mi?
aklıma gelen sorular bunlar başka gelirse eklerim. cevaparınız benim için önemli
1. PC'nin sürekli açık olması gerekli, statik IP gerekli, simetrik internet bağlantısı, domain alman ve onu simetrik IP adresine yönlendirmen, bilgisayarına sunucu kurman gerekir.
2. Özellikle upload önemli ancak download hızın düşük olursa sana ulaşmaları yavaşlayacaktır. (Upload maliyet açısından daha yüksek olduğundan ve bu yönde istekte bulunan kullanıcı olmadığından Türkiye'de upload hızı download hızından yüksek herhangi bir tarife yok. Tarifelerin upload hızına bakarak bir tarife seçebilir yada simetrik internet kullanabilirsiniz.
Not: Simetrik bağlantı ücretleri biraz yüksektir.
3. Ram'in yüksek olması tabiki büyük katkı sağlar. Mesela özel sunucu bilgisayarlara bakarsanız 32GB gibi ram'leri oluyor.
4. Server için windows server işletim sistemi kurman şart değil. Windows altında sunucu yazılımı kullanarak (ISS, Apache vb.) yada linux üzerinden sunum yapabilirsiniz.
5. Güvenlik duvarı ve güvenlik yazılımlarıyla. Belki kaliteli sunucu yazılımları kendi içinde bunları barındırıyor olabilirler.
6. Harddisklerin hızı sunucuna ciddi anlamda etki eder. Senin sitenin az ziyaretçisi olacağı ve trafiğin az olacağını hesaba katarsak normal bir HD veya elinizde varsa SSD kullanılabilir.
Hocam evdeki bilgisayarına file server kuramassın :) aslında kurarsın tabi de olmaz yani.
1- Superonline gibi bir servis sağlayıcıdan 10Mbit download 1Mbit upload aldığını varsayalım ! bu durumda senin sunucuna bağlanıp resmi görüntüleycek 1 kişi o resmi maximum 128Kb/s (bu teorik değere ağda erişebilirmisn o da şüpheli) ile download edebilir. Umarım kafanda bir ışık çakmıştır.
2- Bu bandwith için pentium3 128Mb ramli pc bile fazla gelir :) ne ssd si ne 32Gb rami.
3- Bir hosting firmasından aylık 5-10$ a bir yer al olsun bitsin.
4- İlla evde yapıcam diyorsan g.adsl simetrik hat çektirecen, birtane linux makine koyup apache + vsftpd çakıcan bitecek.
1 Ay bilgisayarın full açık kalması buda elektrik tüketimi, donanımdaki parçaların ömrünüde kısaltırsın..Nerdeyse alcağın host parasına denk geliyor(muş).