Selamlar. Bir ev satın aldım 160m2 net 200m2 brüt. Komple izolasyon yaptırdım pencere ve fitiller elden geçti. Pervazlara silikon çekildi. Ayarları yapıldı. Şuan sıkı sıkıya kapanıyor ve mumla dahi rüzgar girişi Yok. Binada mantolama var. 13 yıllık bir bina en üst kattayim. Kombim dd atron yogusmasiz. Ev önceden merkezi sistemmis dolayısıyla tesisat merkezi sistemden kombili sisteme geçmiş benden önce. En verimli şekilde kombiyi kullanmaya gayret ediyorum. İzopan ve ısıyay aldim henuz kargodan gelmedi. Petek reglaj ayarını ilk petekten son petege doğru yaptım (üst vanadan) ama aklıma şu soru takıldı. Peteği üst vanadan sıkınca kombinin devirdaim pompası zarar görmez mi? Bu işlemden sonra kısık musluk sesi gibi çok ince bir ses alıyorum dikkatli dinleyince. Alt vanadan mi yapılmalı bu ayar? Diğer sorularım şöyle; koridorda bir adet Petek var 140cm onu komple kapattım bu fayda mi sağlar zarar mı? Koridor uzun değil tum odalara açılıyor kapısı. Kullanılmayan bir oda var onu da kapattım. Yatak odası evin en uç kısmında ve cam ile kapatılmış balkon var. Bu iki tık daha soğuk oluyor evin iyi ısınan yerlerine göre. Sanırım normal bir durumdur. Reglaj ayarından sonra biraz daha iyi durumda. Ve kombiyi kaça ayarlamam lazım? 40da yakınca evde usumuyoruz açıkçası. Kalın giyiyoruz. Ama bu durumda kombi çok sık ateşleme yapıp kesiyor. Başında bekleyince 3,4 dakikada bir ateşleme sesini duyuyorum. Bunun zararı var mıdır? Eco mod açık bu arada. |
Petek Reglaj Ayarı Hangi Vanadan Yapılır?
Isıtma sistemlerinde optimum ısı dağılımı için peteklerin reglaj ayarı büyük önem taşır. Peteklerdeki ısı seviyelerini ayarlamak için iki farklı vana kullanılır: üst vana ve alt vana.
Petek reglaj ayarı, genellikle alt vanadan yapılır. Alt vana, peteğin alt kısmında bulunan ve ısı akışını kontrol eden vanadır. Bu vanayı saat yönünde çevirmek ısı akışını azaltırken, saat yönünün tersine çevirmek ısı akışını artırır.
Reglaj ayarında hangi vananın kısılması gerektiği, hedeflenen ısı seviyesine bağlıdır. Peteğin daha az ısıtılması isteniyorsa alt vana kısılırken, daha fazla ısıtılması isteniyorsa alt vana açılır.
Üst vana ise havanın peteklerden tahliye edilmesini sağlar. Havalı petekler ısıyı düzgün şekilde dağıtamaz, bu da verimsiz ısıtmaya yol açar. Üst vanayı hafifçe açarak peteklerdeki havayı tahliye edebilirsiniz.
Reglaj ayarı yaparken aşırıya kaçmamak önemlidir. Çok fazla kısılmış bir alt vana, peteğin yeterince ısınmamasına neden olabilir. Öte yandan, çok fazla açılmış bir alt vana, odanın aşırı ısınmasına yol açabilir.
Uygun reglaj ayarı için ısı dağılımını düzenli olarak kontrol etmeli ve gerekirse ayarlamalar yapmalısın. Bu, ısıtma sisteminin verimli çalışmasını ve konforlu bir iç ortam sıcaklığının korunmasını sağlar.