Şimdi Ara

Peygamberimiz (S.A.V) Şöyle buyurmuştur (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
0
Favori
5.619
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: ashreff

Ben hadislerin coguna guvenmıyorum arkadasım.Sonucta Kur-an ı Kerim de Kur-an ın tek yol gösterici olduğu belirtilmiş.

‎'Tanrı elçisi ile bir abaya bürünerek yatıyorduk. Derken adetimi gördüm. hayza mahsus elbisemi giydim.-Adetinmi geldi dediler?Evet dedim. Muhammed beni çağırdı ve saçaklı kadifenin altında kendileriyle yattım''Sahih-i Buhari cilt I 221, hadis no:206.

Buhariden bir hadis hani hadisler Peygamber efendimizin sözüydü ?.Suanda paylasılan,bılınen cogu hadıs buharinın kıtaplastırdıgı hadıslerdır.

arkadaşım inancının boyutunu bilmiyorum ancak dikkatimi çeken şey aktardığın hadis de geçen tanrı kelimesi. bu kelimeyi gördükten sonra bu hadis islamla alakası olmayan islamı karalamayı görev edinmiş görüşlerin fikirlerin olduğu bir siteden kopyalamışındır diye düşündüm. ve aynen arama yaptım dediğim gibi çıktı. ateist görüşlerin daha doğrusu ateist olupta islama nefret duyan kişilerin barındığı siteler kaynak olarak çıktı. yani turan dursun ve onun izinden gidenlerin takıldığı siteler.

burada amacım tanrı kelimesine takılı kalmak değil yanlış anlaşılmasın bu hadisi ne amaçla kimlerin aldıkları hadisin başındaki tanrı kelimesinden belli oluyor diye dikkatimi çekti sadece. bir kere islami bir olayı aktarırken yaratandan tanrı sıfatıyla bahsetmek olacak iş değil ve aklıma gelen şey doğru çıktı ki amacı islamı kötülemek olan turan dursun tayfalarının bu hadisi bu maksatla kullandıkları ve başında tanrı geçmemesine rağmen başına bir tanrı eklemesiyle birlikte bu amaca hizmet ettikleri görülüyor. bunların amaçları ayetlerden hadislerden kendi akıllarının yettiği kadarıyla birşey bulup bunu islamı kötülemek için kullanmak.

başta dediğim şey bundan dolayıdır ki inancınızın boyutunu bilmiyorum, gerçekten sağlam bir temeliniz olsa şu hadisi malum sitelerden alıp buraya koymazdınız. müslümanım diyorsak böyle şeylere dikkat etmek lazım. ateistlere saygı duyulur ancak böyle turan dursun zihniyetindekilere saygı duyulmaz çünkü kendileri saygısız.

ek olarak şunu demek istiyorum, biz ilim sahibi olmayan kişiler olarak kuranda geçen ayetleri, hadislerde geçen olayların manalarını doğruluğunu bilebilir miyiz. ne bir ilmi var ne bir buna sahip aklı var ama utanmadan çıkıp ayetleri hadisleri hizmet ettikleri şeylere göre yorum getirip islami kötülüyorlar. bizim temeli zayıf müslüman insanlarımızda şüpheye düşüp nerdeyse dinden çıkacak duruma geliyor. o kadar alim var gelmiş geçmiş, islam ansiklopedileri var kuran tefsirleri var bunları okumaya üşenirler ama tv ye çıkan yada internette bi gördüğü yazılara aaa bu böyle mi gerçekten doğru söylüyor adam vb.. diyerek bu insanlara inanmaktan geri kalmazlar. bir tarafta hayatını islama adamış bütün yaşantısı bu olan alimler veliler diğer taraftan hiçbir ilmi bilgisi olmayan amaçları başka olan bu insanlar. kimi kaynak alalım bir müslüman olarak. hangisi mantıklıdır.

bizlerin aklı bir yere kadar bizim göremediğimiz manasını kavrayamadığımız çok konu vardır ve mantığa uymadı diye bunun doğruluğu yanlışlığı sorgulanamaz. kuranda namazdan bahsedilir ama nasıl kılınacağının tarifi yoktur. nasıl bu şekilde namaz kılıyoruz peki. biri çıkıp bu uydurmadır böyle kılınmaz şöyle kılınır dese bunlar hep nefs, şeytan tuzağı sorulardır. allah bizi yarattı ama haşa allah ı kim yarattı diye bir soru aklına gelen bir müslüman bununla kafayı bozsa sonu ne olur. mantığına yatan şey madem allah bizi yarattı haşa onuda biri yaratmıştır olacaktır sonrası ya ateist olur, dinden çıkar vb.. biz anlamadan böyle nefsimizin oyunları olur. o yüzden kuran ile birlikte diğer islami kaynaklardan ilmi şeyler edinmek, her önüne çıkanın lafına itibar etmemek lazım.

şimdi ben yukardaki hadisi esas kaynağından kopyalıyorum o malum sitelerden değil. bu hadisde aklımıza yatmayan ne varsa bu bizim düşündüğüm gibi birşey olmayabilir. bunuda unutmayalım ve İslam’da Sünnet/sahih hadis teşriin ikinci kaynağıdır. bu yüzden bilmeden mevcut ilmimizle hadislere doğrudur yalandır demek bize düşmez önce bilene sorup manasını aramamız doğruluğunu araştırmamız lazım.

dediklerimide yanlış anlayıp üzerine alınmma sana karşı bir mesaj atmadım, kendine tavsiye olarak alacağın şeyler olabilir onun haricinde şahsına birşey dediğimi sanma genelden bahsettim.

Konu Hayız (7)
    Baslik Hâizli Kadının Kocası İle Yatabileceğine Dâir Ümmü Seleme Ve Âişe Hadîsleri (3)
    Ravi Ümmü`l-mü`minîn Ümmü Seleme (8)

Hadis Şöyle demiştir: Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem ile bir abaya bürünerek yatıyorduk. Derken âdetimi gördüm. (Yavaşcacık) sıvışıp hayza mahsûs elbisemi giydim. "Âdetin mi geldi?" diye sordular. "Evet." dedim. Bunun üzerine beni çağırdılar. Saçaklı kadifenin aldında kendileriyle birlikte yattım.

Hadis No 206

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SpyWar -- 29 Mayıs 2011; 14:17:58 >

• quote:

Orijinalden alıntı: INVEST

Konuyu doğru ya da yanlış boyutuna çekmeyelim arkadaşlar...Böyle bir rivayet var ve eskilerin söyledikleri şeyler ne kadar doğrudur bilmiyorum.Sadece merak edip sorduğum da aldığım yanıtlardı bunlar....Hatta biraz da ansiklopedik bilgi edindim....

Aslında melekler ve Şeytanlarda birer Cin sınıfında yeralıyorlarmış...Bunların iyisine Melek,Kötü amellerde bulunanlara da Şeytan tabiri veriliyormuş....

Kafileler şeklinde yaşıyorlarmış ve her kabilenin Allah katında yeryüzüne iniş için belirli zamanları varmış..

Ben eskilerden beridir bu hikayeleri okur ve dinlerdim.Bu işlerle uğraşan birisi de değilim ama merak etmiyorda değilim...Kıyamet alametlerinde biriside görünmeyen varlıkların gökten salınması ve yeryüzünde insanlara ilişmeleri şeklindeydi.

Bu halk arasında karabasan denilen şey bana son 1 hafta da 3 kere oluştu.Özellikle sırtüstü yatmaktan çekinir oldum.Evde yalnız yaşayan birisiyim.Bu kişisel tercihim.Geceleri de genelde bu konularda araştırmalar yaparım.Konuyu buraya taşıma sebebim ise en az benim kadar bu konularda meraklı kişilerin yorumlarını ve duyumlarını almak istememdir....

melekler cin sınıfından değildir,sadece şeytanlar cin sınıfındandır.Cinlerle ilgili şeylere hikaye diyen,gerçek olmadığını söyleyenler Felak ve Nas sureleri neden indirilmiş bi araştırsınlar.Hadislere inanmıyorum onlar 200 yıl sonra yazılmış şeyler diyenler;Hadisde isnad diye bir şey vardır,yani hadisi birine dayandırmak.Söz Hz.Muhammed (sav)den gelir onu sahabe alır,tabine aktarır,sonra onlarda gelecek nesile aktara aktara gider.herkesde hadis aktaramaz çok fazla şartı vardır.Dinimizdeki uygulamaların çoğuda hadise dayanır.Son olarak din konusunda fazla mantık yürütmeyin,'bence böyle,ben böyle düşünüyorum diyemezsin din zaten bellidir senin yorumunada açık değildir.

• 1. Ebu Hüreyre’den (r.a) rivayet edilmiştir. O da Peygamber (s.a.v) ‘in şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Merkeblerin anırmasını işittiğiniz zaman, Şeytanın şerrinden Allah’a sığının çünkü onlar bir şeytan görmüşlerdir. Horozların ötmelerini işittiğiniz zaman, Allah’ın fazlından isteyin; çünkü onlar bir melek görmüştür.”(1)

2. Cabir İbni Abdullah’dan (r.a) rivayet edildiğine göre demiştir ki, Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Geceleyin köpeklerin havlamasını ve merkeblerin anırmasını işittiğiniz zaman Allah’a sığının; çünkü onlar sizin görmediklerinizi görürler.
  • Ben mantığınızı kullanacağınızı soyledıgımde yukarıdakı arkadasın Buhari nin yazdıgı hadıs gıbı uydurmalarda kullanmanız gerektığınız soylemek ıstedım yoksa Kur-an yeterince acık :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: ashreff

Ben mantığınızı kullanacağınızı soyledıgımde yukarıdakı arkadasın Buhari nin yazdıgı hadıs gıbı uydurmalarda kullanmanız gerektığınız soylemek ıstedım yoksa Kur-an yeterince acık :)

lafım sana değildi.
  • Demekki onun için Amerika kıtasındaki kızılderilerin atlarını gece cinler kullanıyormuş... ha ha ha ha ha ha ha....
    Saçmalamayın ya, Türkiye ve ortadoğudaki at sayısının toplamı kadar sadece İngilterede at var.
    Demekki bu atlar her gece cinlerin düğününde kullanılıyor. ha ha ha ha ha ha....
    Beyler dünya sadece Türkiye ve ortadoğudan ibaret değil.
    Akşam üzeri insanların dikkatli davranması konusu bir kaza yada aksiliğe meydan vermemek için bir tavsiyedir.
    Bu millet neden bu kadar salak ya...?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi messire -- 30 Mayıs 2011; 9:01:23 >
  • quote:

Peygamberimiz (S.A.V) Şöyle buyurmuştur; Akşam üzeri ortalık karalıp da el ayak çekildiği zaman dışarı fazla çıkmayın. Zira Allah'ın bir takım yaratıkları vardır. Allah onları o zaman salı verir. Kim köpeğin ulumasını yahut eşeğin anırmasını işittiği vakit Euzü besmele çeksin. Zira hayvanlar sizin görmediklerinizi görür..

Beyler internette rast geldiğim bir yazı.Bu durumla ve bu konuyla ilgili paylaşım yapalım istiyorum...Buyrun....

Eski zamanlarda bu tarz şeylere çok daha fazla önem veriliyormuş...Bu tarz durumlardan insanların çekindiği gerçeğini biliyoruz....Çok eskiler zamanında ahır vs yerler de hayvan besleyen şahıslar,Hayvanları besmele çekmeden Bağlamıyorlarmışşş..Bunu yaşlı birisine sorduğumda beni onayladı ve onlar eskiden besmele çekilmeden bağlanılan atların,Cinlerin düğünlerinde kullanıldığını ve hayvanların yorgun düştüğünü söyledi...

Bu konu hakkında daha farklı bilgilere sahip olan arkadaşlar paylaşımda bulunabilirler..Konu ciddidir.Dalga konusu yapmayalım lütfen.....

Salı günleri için demiş bunu. Diğer günler problem yok

• Geceleri sokağa çıkmayın, kötülük yapmayın, 4 tane kadın alıp bol bol çocuk yapın, hırsızlık yapmayın, içip içip sağa sola saldırmamak için içki içmeyin... sonra savaşta öldüğünüz anda cennete gidersiniz.
    Zaten düzenli kendini yönetenlere bağlı, savaşlarda cesaretle savaşacak insanlar yetiştirmek için başka şeyler söylenemezdi. Her ne kadar bu devleti oluşturmak için korku ve din kullanılmış olsada oldukça başarılı bir devlet yaratılmış. Dünyadaki en iyi liderler arasında Muhammed'in büyük bir yeri olduğunu düşünüyorum.
  • quote:

Peygamberimiz (S.A.V) Şöyle buyurmuştur; Akşam üzeri ortalık karalıp da el ayak çekildiği zaman dışarı fazla çıkmayın. Zira Allah'ın bir takım yaratıkları vardır. Allah onları o zaman salı verir. Kim köpeğin ulumasını yahut eşeğin anırmasını işittiği vakit Euzü besmele çeksin. Zira hayvanlar sizin görmediklerinizi görür..

Beyler internette rast geldiğim bir yazı.Bu durumla ve bu konuyla ilgili paylaşım yapalım istiyorum...Buyrun....

Eski zamanlarda bu tarz şeylere çok daha fazla önem veriliyormuş...Bu tarz durumlardan insanların çekindiği gerçeğini biliyoruz....Çok eskiler zamanında ahır vs yerler de hayvan besleyen şahıslar,Hayvanları besmele çekmeden Bağlamıyorlarmışşş..Bunu yaşlı birisine sorduğumda beni onayladı ve onlar eskiden besmele çekilmeden bağlanılan atların,Cinlerin düğünlerinde kullanıldığını ve hayvanların yorgun düştüğünü söyledi...

Kim demiş ? Sarı çizmeli mehmet ağa.Geçiniz kuranda olmayan şeyleri.

• quote:

Orijinalden alıntı: groll

quote:

Sünnet diye birşey duymadın galiba eğer kitaplar tek başına yeterli olsaydı peygamberlere ne gerek vardı? sana doğrusunu gösterecek birisine ihtiyaç vardır kuran dışında birçok konuda sünnete uyulur kuranda olmayıpta uygulanan birçok davranış vardır.

Buhari hadisleri şuana kadar en iyi kaynak olarak gösterilir orada yazanların tamamının doğru olduğu biliniyor.

• Gece merkep anırırsa ve köpek havlarsa, şeytandan Allah’a sığının; çünkü hayvanlar sizin görmediklerinizi görürler
    (İbni Sünni)
  • Evet;bu tür şeyler vardır.Köpeklerin sabah ezanı uluması,kuşlerın ötüşmeye başlamasıda güzel varlıkların görünmesindendir.

@messire

Bu cin olayları sadece Türkiye ve Ortadoğu'da görülüyor gibi yazmışsın.Gece 2 den sonra falan Discovery Channel ID kanalını bir kere izle sadece Ortadoğu'da mı var görürsün.
  • Şimdi bu ABD'de ki atları missilleme göstererek konuya yaklaşan arkadaşşş...Öncelikle araştırma yapıp bilgi edinmeden böle mantık usulü yaklaşım yapılmaz....İnsanlar madde boyutunda yaşıyor....Cinler ve diğer bilmediğimiz varlıklar ise kendi boyutunda yaşıyor.....O varlıklardan herhangi biri bizim boyutumuza geçtiğinde fizik kuralından yola çıkarak ETKİ-TEPKİ kanunu da öne sürebilirsin....Bir cin bize zarar verebiliyorsa bizde ona vurabilir ve canını acıtırız diyebilirmiyiz....Bunu bir tv kanalında bir fizikçi söylemişti.....Bu da mantık süzgecinden geçirelerek yapılmış bir yorum...Ama biliyoruz ki olaylar bu şekilde işlemiyor.....

Eski zamanlarda bu tarz konularda daha sık olaylar yaşandığı bir gerçek.Günümüzde ise bu tarz olayların ehemniyetini kaybetmiş olmasını neye bağlayabiliriz bunu tartışmak lazım.....
  • Çocukluğumda dedelerim ve ninelerimden duyduğum birçok hikaye ve olayın Musallat filminde tıpa tıp aynını izledim. Birçok sahnenin hala etkisindeyimdir. Tiiye almak bir yana film yönetmeni bu senaryoyu kafadan uydurmamış yada hayal ürünü değil. Ciddi bir çalışma yapmış.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Earcome

quote:

quote:

Sünnet diye birşey duymadın galiba eğer kitaplar tek başına yeterli olsaydı peygamberlere ne gerek vardı? sana doğrusunu gösterecek birisine ihtiyaç vardır kuran dışında birçok konuda sünnete uyulur kuranda olmayıpta uygulanan birçok davranış vardır.

Buhari hadisleri şuana kadar en iyi kaynak olarak gösterilir orada yazanların tamamının doğru olduğu biliniyor.

Tüm bu evrenin, canlılığın, hayatın, her şeyin yaratıcısı Allah, Dünya'ya bizlere bir kitap gönderiyor. Bu kitabı da son peygamber Muhammed bin Abdullah Sallallahu Aleyhü ve Sellem hazretlerine gönderiyor. Ama bu kitap tek başına yeterli gelemiyor. Kur'an olmayan davranışları peygamber nereden edinmiştir? Cebrail ona söylemiş ise bu zaten Allah'ın sözüdür ki bu da Kur'an'da yer alması demek değil midir?

• Ateistler yine kendini ilgilendirmeyen durumlarda sahneye çıktılar..Bize de bir pay çıkar umuduyla bodoslamadan daldıar.
    Eskiden bunlara dinsiz,gavur falan deniyordu.Şimdi isimleri kibarlaştı ateist oldu... Hala bir gedik arıyorlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Erzinker

quote:

Konuyu doğru ya da yanlış boyutuna çekmeyelim arkadaşlar...Böyle bir rivayet var ve eskilerin söyledikleri şeyler ne kadar doğrudur bilmiyorum.Sadece merak edip sorduğum da aldığım yanıtlardı bunlar....Hatta biraz da ansiklopedik bilgi edindim....

Aslında melekler ve Şeytanlarda birer Cin sınıfında yeralıyorlarmış...Bunların iyisine Melek,Kötü amellerde bulunanlara da Şeytan tabiri veriliyormuş....

Kafileler şeklinde yaşıyorlarmış ve her kabilenin Allah katında yeryüzüne iniş için belirli zamanları varmış..

Ben eskilerden beridir bu hikayeleri okur ve dinlerdim.Bu işlerle uğraşan birisi de değilim ama merak etmiyorda değilim...Kıyamet alametlerinde biriside görünmeyen varlıkların gökten salınması ve yeryüzünde insanlara ilişmeleri şeklindeydi.

Bu halk arasında karabasan denilen şey bana son 1 hafta da 3 kere oluştu.Özellikle sırtüstü yatmaktan çekinir oldum.Evde yalnız yaşayan birisiyim.Bu kişisel tercihim.Geceleri de genelde bu konularda araştırmalar yaparım.Konuyu buraya taşıma sebebim ise en az benim kadar bu konularda meraklı kişilerin yorumlarını ve duyumlarını almak istememdir....

büyük harflerle işaretlediğim satırdaki bilgi yanlıştır. melekler ve cinler çok farklı yaratılmıştır.aynı sınıftan değillerdir.bununla birlikte İblis bir melek değildi, cinlerdendi. cinlerin dişisine peri denir. meleklerin ise cinsiyeti yoktur, kusursuz ve itaatkardırlar,usanmazlar yorulmazlar,yemez içmezler. şeytan ise sapık,saptıran,kötülüğün temsilcisi,asi gelen kibirli,rakip gibi anlamları vardır. yani sadece cinlerin değil her yaratığın kötü olanına şeytan denir. örnek;ebu cehil, ebu leheb, firavun birer şeytandılar fakat insanlığın kıyamete kadar ki en büyük düşmanı iblistir(Büyük şeytan)

Düzelttiğin için teşekkürederim....

• quote:

Orijinalden alıntı: TRojka

quote:

Orijinalden alıntı: Earcome

quote:

quote:

Tüm bu evrenin, canlılığın, hayatın, her şeyin yaratıcısı Allah, Dünya'ya bizlere bir kitap gönderiyor. Bu kitabı da son peygamber Muhammed bin Abdullah Sallallahu Aleyhü ve Sellem hazretlerine gönderiyor. Ama bu kitap tek başına yeterli gelemiyor. Kur'an olmayan davranışları peygamber nereden edinmiştir? Cebrail ona söylemiş ise bu zaten Allah'ın sözüdür ki bu da Kur'an'da yer alması demek değil midir?

Cehaletini gidermek için;
    1. hayırlı işlerde sağı, adi işlerde solu kullanmak.

2. yemekten önce ve sonra elleri yıkamak.

3. yemeğe besmele ile başlamak, allah’ın sonsuz ikram ve nimetlerini tefekkür ederek yemek, sonunda da hamd etmek.

4. yemekte tabağın kendi önümüze gelen tarafından yemek.

5. yerde bir sofra bezinin üstünde yemek. ihtiyaç olduğu takdirde masada da yenilebilir.

6. yemeğe sofradakiler ile beraber başlamak.

7. acıkmadıkça yememek, tam doymadan yemeği bırakmak.

8. tabağa az yemek koydurtup artık bırakmamak.

9. sofrada sağ dizi dikip, sol dizi yere yatırmak.

10. saf ipek ve saf altın ümmet-i muhammed’in erkeklerine haram kılınmıştır.

11. selamı yaymak. selam, kelamdan önce gelir.

12. eve girince ilk söz ev halkına selam vermek olmalıdır.

13. selamla birlikte samimiyetle, tebessüm ederek musafahada bulunmak.

14. musafaha ile birlikte, hürmet, samimiyet ve şefkate vesile olan kucaklaşmalar yapılabilir. süfli hisleri uyandıracak sarılmalar caiz değildir.

15. musafahada önce eli uzatan çekmelidir. biz çekersek buluşmadan memnuniyetsizlik manası çıkabilir.

16. ilmiyle amil din adamları ile adil devlet başkanlarının eli öpülür, beşeri hisleri yok olmuş yaşlı hanımlara selam verilebilir, gerekirse eli de öpülebilir. yeter ki fitneye sebep olmasın.

17. hediyeleşmek ve gelen hediyeye aynıyla veya daha güzeliyle karşılık vermek.

18. az gülmek, gülünce kahkaha ile değil, tebessüm ederek gülmek. mütebessim olmak.

19. çoğu zaman susmak, tefekkür etmek, ihtiyaç olunca konuşmak.

20. tane tane, orta bir ses tonuyla konuşmak. çok mühim şeyleri üç defa tekrar etmek.

21. konuşmaya allah’ın adıyla başlamak ve allah’ın adıyla bitirmek.

22. nefsi ve dünyalık bir şey için öfkelenmemek. bir hak zayi olduğunda ve uhrevi meselelerde, allah ve din hakkı için öfkelenmek.

23. doğru sözle şaka ve mizah yapmak.

24. boş işler (malayani) ile iştigal etmemek.

25. uyku için yatınca önce sağ tarafına yatmak, sağ yanağını sağ avucunun içine koymak ve o günün muhasebesini yapmak.

26. yüzükoyun yatmamak.

27. yatağa girdiğinde avuçları açık olarak birleştirerek ihlas, felak ve nas surelerini okuyup avucunun içine üfleyip sonra bütün vücudunu sıvazlamak, bunu üç defa tekrarlamak.

28. beyaz giymek.

29. mest giymek.

30. ayakkabı giyerken önce sağdan başlamak, çıkarırken de önce soldan çıkarmak.

31. takke ve sarıkla başı kapatıp namazı öyle kılmak.

32. soğan ve sarımsak kokusuyla mescid ve meclislere yaklaşmamak.

33. üzerinde kudsi kelimeler ve ayetler yazılı eşya ile tuvalet ve pis yerlere girmemek.

34. misafire elinde bulunandan ikramda bulunmak. misafir ve ziyaretçileri temiz bir kılık kıyafetle karşılamalı.

35. aksırınca sesi az yükseltip, “elhamdülillah” demek. böyle diyene de “yerhamükellah” demek. bize dediklerinde “yehdina ve yehdikümüllah” diye cevap vermek. bu üçe kadar böyle mukabele şeklinde devam edebilir. üç defadan fazla aksıran olursa, nezleden aksırmıştır ve mukabele gerekmez.

36. esnemeyi mümkün olduğu kadar gizlemek. ağzı elle kapayarak gidermeye gayret etmek. namazda iken esneme gelirse, ayakta ise sağ elin, diğer hallerde ise sol elin tersi ile ağzı kapatmak münasip olur.

37. davete icabet ve hediyeyi kabul etmek.

38. kapıyı üç defa vurmak, cevap verilmezse geri dönüp gitmek. “kim o?” diye sorulduğunda, “benim.” dememek, kendimizi açık bir şekilde tanıtmak, maksadımızı belirtmek. kapının tam karşısında durup içeriyi gözleme durumunda bulunmamak. biraz kenarda durarak, ailedeki mahremiyeti görmekten içtinap etmek.

39. ayakta bevletmemek. tuvalette idrar saçıntısından, korunmak. hadiste kabir azabının çoğunun idrar saçıntısından ileri geldiği bildirilmiştir. tuvalete ihtiyaç için oturduğu vakit ön ve arkanın kıbleye karşı dönük olmaması gerekir.40. banyo yapılan yere bevletmemek. çünkü vesvesenin çoğu bundandır.

41. insanların istifade ettiği gölgeliklere, yol ve yol kenarlarına, çeşme ve pınarlara bevletmemek, pisletmemek ve de tükürmemek. hadiste, bunu yapanların lanetlenmesinden korkulacağı bildirilmiştir.

42. kasık ve koltuk altı temizliğine titizlik göstermek. buralardan ayrılan parçalar temizken ayrılmasına da dikkat etmeli ve cünüp iken buraları tıraş etmemelidir. bu tür temizlik caiz olsa da sünnete uygun değildir.

43. büyük ve umumi banyolarda tesettürle yıkanmalı, peştamal kullanılmalı.

44. mümkünse her abdest alışta misvak (fırça) kullanmak.

diyanet işleri başkanlığının neşrettiği misvak hadisi tercümesinde şöyle bir hüküm mevcuttur: “misvaktan kasıt dişlerin temizlenmesi, ağız içindeki kötü kokunun giderilmesi ve mikropların yok edilmesidir. bunu temin eden erek ağacından başka fırçalar da varsa, o da misvak yerini tutar.”

45. emin ve muttaki insanlarla istişare etmek, neticedeki karara tevekkülle uymak.

46. cömertlik. “cömert allah’a yakın, cimri ise allah’a uzaktır. cömertlik kökü cennette olan bir ağacın dünyaya sarkmış dalıdır. kim o dala tutunursa o dal onu cennete çeker.”

47. çok tefekkür etmek. “tefekkür gafleti izale eder. ölümü tefekkür etmek fani lezzetleri acılaştırır. eşyanın üzerindeki fena damgasını gösterir.”

48. borçlanmalarda durumu yazıyla veya bir şahitle tevsik etmek. böyle bir tedbir asla itimatsızlık sayılmaz. anlaşmalarda değişik tevil ve tefsirlere yol açacak boşluklar bırakılmamalıdır. durumu net olarak tespit etmek lazımdır.

49. bir yakını vefat eden müslüman kardeşini teselli ederek taziyede bulunmak. “allah merhuma rahmet etsin.” şeklinde dua yapılır. taziye ziyareti vasati üç gün içinde yapılır. üç günden sonraki ziyaretlerde vefatı hatırlatıp hüznü deşmek uygun olmaz. evinden cenaze çıkan kimseler üzüntüden dolayı yemek hazırlayıp sofra kuramazlar. bunun için vefalı komşular bir müddet bu eve yemek getirirler. böylece hüzünlerine ortak olduklarını fiilen göstermiş olurlar. cenaze sahibi üç gün kendisine kolayca erişilebilecek bir ortam hazırlar ve böylece kardeşlerinin taziyede bulunabilmelerine imkan tanınmış olur

50. ölmüş kimseleri hayırla yad etmek.

51. mevtanın ardından yüksek sesle ve çırpınarak, saç baş yolarak ağlamamak. böyle yapmak kadere itiraz ve cenabı hakkın takdirini itham etmek olur. ayrıca bu mevtaya iyilik değil azaba vesile olur.

52. sekerat halindeki hastalara “la ilahe illallah, muhammedün rasulullah.” şeklinde telkinde bulunmak. hastanın dudaklarını temiz ve ıslak bir bezle sulandırıp kurumamasını sağlamak. ölüm vaki olup son nefes verilince, okumalar durdurulur ve cenazenin uzağında devam edilebilir. çenesinin açık kalmaması için mendil ve benzeri şeylerle başa bağlanır. gözleri açık ise kapatılır.

53. kabirleri ziyaret etmek. gafleti dağıtır ve uhrevi tefekküre vesile olur. kabristanın kapısına yaklaşınca, kabir halkına gizlice selam verilir. “ey kabir sakinleri, esselamu aleyküm. sizler bizden önce geldiniz, bizler de sizleri takip edeceğiz. size allah’tan af ve mağfiret dileriz.” şeklinde selam ifade edilebilir. sonra ziyaret edilecek merhumun ayakucu tarafından yaklaşılır. yüzüne müteveccihen veya kıbleye karşı durulur. kur’an ve dualar okunabilir. ziyaret esnasında mezarları çiğnemek mekruhtur. şayet geçip gitmek için başka müsait yol yoksa, merhuma sevap hediye edilerek, geçilebilir. mezar üzerindeki yeşillikler yolunmaz, bilakis çiçekler ekilir. kurumuş otlar ayıklanır.

54. hasta akraba, dost ve arkadaşları ziyaret etmek. onlara teselli ve ümit vermek. ziyareti uzun tutmamak. hastanın hoşa gitmeyecek hallerini başka yerde anlatmamak.

55. sıla-i rahimde bulunmak. “akrabayla alakayı kesen bir kimsenin bulunduğu meclise allah’ın rahmeti inmez.”

56. zemzem suyunu hürmeten ayakta ve kıbleye karşı dönerek içmek.

57. anne-babaya itaat etmek, onlara ihsanda bulunmak, kalplerini kırmamak ve hayır dualarını almak.

Senin sorduğun soru ''Allah bizleri yarattı peki Allahı kim yarattı'' demek gibi oldu. Eğer sadece Kur'an-ı Kerim'e odaklanırsan mezhep diye birşey de kalmaz.

Mesela sigara dinde mekruh ama kuranda geçmez ama Kur'an-ı Kerim'de insan sağlığına zararlı olan herşey yasaklanmıştır.
    Dövme Kur'an-ı Kerim'de geçmez ama şu geçer Allah'ın yaratışını doğal durumu değiştirmenin şeytan işi olduğunu belirtir buradan çeşitli tefsirler çıkar.

Demek istediğim peygamber efendimizn hadisleri ve sünneti Kur'an-ı Kerim'e uygundur evet ama Kur'an-ı Kerim'de aynen geçmez siz bunu aradığınız için sorun çıkıyor

ayet
    Mallarınızı aranızda haksız sebeplerle yemeyin...

Hadis
    Hiç bir müslümanın malı, kendi gönül rızası bulunmadan helal olmaz (demek istediğim bu)

Kuran çok kapsamlı sen orada sadece tek bir konuyu ararken o bir konudan binlerce sonuç çıkar ve bunu anlayamazsın o yüzden hadisler ve sünnetlere bakılır.

Resulullah efendimize uymanın önemi büyüktür Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
    (Resule itaat eden, Allah’a itaat etmiş olur.)
    Nisa 80

Peygamber efendimiz buyuruyor ki:
    (Bana itaat eden, Allah’a itaat etmiş olur, bana isyan eden de Allah’a isyan etmiş olur.)
    Buhari

Galiba namazda kılmadın bilmiyorum ama namazda farz-sünnet diye ayrılır.
    Abdest alırken bile sünnet ve farz vardır ama genelde sünnet uygulanır.

Bilmediğiniz konularda illa birşeyleri tartışmak için yorum yapmaktan vazgeçin

Ayrıca mezhep konusunu bir araştırmanı tavsiye ediyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi subaortik -- 1 Haziran 2011; 18:46:31 >

• Şeytan ateşden, Melekler nurdan, Cinler dumandan yaratılmışlardır... Aynı sınıfdan değildirler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 0RK

quote:

Bu konu hakkında daha farklı bilgilere sahip olan arkadaşlar paylaşımda bulunabilirler..Konu ciddidir.Dalga konusu yapmayalım lütfen.....

Salı günleri için demiş bunu. Diğer günler problem yok

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.