Şimdi Ara

pic'e motor bağladım çalışmadı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
0
Favori
1.492
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 16f84'ü programlayıp devreyi kurdum. normal ledi yaktım. herşey aynı led yerine şu oyuncak arabalardaki motorlardan taktım, çalışmadı. neden olabilir?

• için çıkışları 20ma -25ma dir motor bu kadar akımla dönmeyecektir.
    büyük olasılıkla picin çıkışı yanmıştır.
  • doğal olarak çalışmayacak datasheetinde max çıkış akımına bakarsan sende anlayacaksın.
    kolay gelsin...
  • Eger PIC'in cikisini bir transitorle surersen motoru calistirabilirsin...
    Aksi takdirde arkadaslarinda soyledigi gibi Pic herbir pin cikis akim
    degerleri cok dusuktur.

Transistor sorununu cozecektir...
  • tak bi BD serisi güç transistörü olsun bitsin ben yapmıştım.
  • transistoru nasıl takabilirim,bağlantıyı nasıl yaparım? direk önerebileceğiniz model var mı-hani direk gidip alabileceğim? bi de fiyatları nasıl?
  • Bir BD139 işini görür heryerde satılır. Fiyatını bilmiyom ama ucuzdur. Kataloğunu indirip bacak bağlantısını öğrenebilirsin. Transistörle devrende anahtarlama yapacaksın olacak bitecek...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • motor sürmek için verdiğim devrelerden birini kurabilirsin...
    transistör seçimini motor gücüne göre yaparsan problem yaşamazsın yanlız dikkat et malzemeler ısınacaktır küçük soğutucular işini görür. NPN için baz direnci 100-470ohm arası kullanabilirsin. MOSFET içinse direnç kullanmana bile gerek yok aslında. illaki kullanacam dersen 1K veya elinde ne varsa takabilirsin :)
    kolay gelsin...

• bu devrede Vcc'ye istedigim voltajı verebilir miyim?
    bi de bu ısınma olayı soğutucu gerektirecek kadar ciddi sevitede mi?
  • Vcc/Vdd yi ister besleme gerilminine istersen başka bir kaynağa bağlayabilirsin, motoru hangi gerilimde çalıştırmak istiyorsan. ısınma olayıda motora ne kadar yüklendiğine bağlı olarak değişecek haliyle. ufak soğutucularla bir dene olmazsa ihtiyacına göre tekrar değiştirirsin...
  • Arkadaşlar elimde 2 adet aynı özelliklere sahip step motor var. Fakat benim şu ana kadar gördüğüm step motorlar 4 kablolu oluyordu genelde fakat bunlar 8 kablolu. Kabloları deneyerekte bulabilirim ama bunun hakkında da bilgisi olan varsa sevinirim.

Benim esas sorum şu. Bu motorları bilgisayarla kontrol etmek istiyorum (veya pic ile). bunu yapmak için transistör kullanmam gerekecek tabiki. peki bilgisayardan aktarılan sinyallerin ne kadara kadarını bu motor veya transistörler sağlayabilir. yani bu motora max kaç devir yaptırabiliriz yaklaşık olarak? ve bu iş için sıradan basit transistörler kullanılsa yeterli olur mu ?

motor özellikleri :

step-syn
    dc 2.5 V
    4.6 A
    1.8 deg/step
  • Eğer yazdığın gibi 4.6A lik bir akım gerekiyorsa tabiiki BC237 gibi sıradan bir transistör işini görmeyecektir. BD serisi bir transistör dene. Tabii katalog bilgilerine bakarak, bi incele

Max deviri de sınırlayan sadece motor olacaktır büyük ihtimalle.
  • iki tane bc237 yi darlington bağlantı yöntemiyle bağlarsan sorunun çözülür!!!
  • darlingtonunda bilmediğimiz yönleri varmış

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3dfx -- 10 Mart 2005, 23:17:24 >
  • arkadaşlar yardımlar için teşekkür ederim de

ben bu 8 kabloyu çözemedim....
  • quote:

koray35
    iki tane bc237 yi darlington bağlantı yöntemiyle bağlarsan sorunun çözülür!!!

Bunun yerine
    http://www.ee.washington.edu/stores/DataSheets/transistors/tip121.pdf
    gibi kendiliğinden olan darlingtonları , iyi bir soğutucu ile kullanmalısınız. 8 uç hakkında bir bilgim yok.Ancak kontrol ( yön bilgisi ve atılan steplerin "OK" bildgisi gibi ! ) bilgileri için bir takım çıkışlar mevcut olabilir. Motorun üzerinde yazan tüm bilgileri ( seri , model vs... ) yazabilirseniz datasını bulmaya çalışalım.
    Saygılar.

• öğrenecekler abisi kızma...
  • hocam aslında tabiki öğretiliyordur, en azından teorik olarak temelleri vardır ama takdir edersinizki pratik apayrı birşeydir. şimdi bir arkadaş bc237 demiş, he darligton olayını da geçtim ama en azından paralel bağlarım 40-50 tane diyebilirdi. teorik olarak doğrudur. atıyorum bc 237 collector akımı 100mA ise 40 tane paralel bağlarsan 4A edebilir, birde pratiğe dökersek acaba bu transistörlerin aynı seri de olsalar kaç tanesi üzerinden max akım alınır veya transistorlerin bu şekilde bağlandığında bir takım sorunların çıkacağını önceden tahmin edebilen kaç arkadaş vardır. he şimdi hata nerde mühendisliği 4 senede vermeye çalışan eğitim sistemindemi yoksa arkadaşlardamı? bazı yabancı forumlara da bakıyorum arasıra dünyanın herbir yerinde durum böyle, hatta bir arkadaş aynen şöyle yazmış "mühendisim ama elektronikten anlamıyorum en azından bişeyler yapmak istiyorum fakat elimden bişey gelmiiyor. ne tavsiye ederisiniz nasıl başlamalıyım?" şimdi hal böyleyken bende şu fikir uyanıyor eğitim sistemimiz gayet güzel fakat sanırım öğrencilerimiz malesef ilgisiz yani en azından ben böyle yorumluyorum...
    kimse alınmasın :)

• Arkadaşlar ben sadece step motorun 8 kablosunun ne anlama geldiğini biliyor musunuz diye sordum. siz memleket meselesi ettiniz olayı.

neyse ben size motorun tüm etiket bilgilerini yazıyorum. yardımcı olabilecek arkadaşlara teşekkür ettim şimdiden.

SANYO
    STEP-SYN
    TYPE : 103-814-0242
    DC 2.5 V
    4.6 A
    1.8 DEG/STEP
    LOT NO: 08430
    MADE IN JAPAN :)
    SANYO DENKI CO.,LTD.
  • Merhabalar...
    Tam adına göre bulamadım ancak sanıyorum aşağıdaki linkler bir fikir verecektir...
    www.automotsys.com.au/SD34.pdf
    www.mibtec.de/Neue_Dateien/BLT_XY_103-81.pdf
    http://www.automotsys.com.au/steppers.html
    http://www.automotsys.com.au/technotes.html
    Saygılar...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.