Şimdi Ara

PIC16F628 Open Collector ve BC547 Transistör

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.163
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bugün bir proje ile uğraşırken A4 portu open collector yapısına sahip olduğundan dolayı bir dirençle pull-up yapmam gerektiğini uygulama esnasında öğrendim.Fakat kafama takılan konu;

Normalde open collector yapısı;

PIC'tede aynı bağlantı yapısı mevcut fakat orada programda çıkışı lojik 0 iken yine 0volt , lojik 1 iken yine 5 volt alıyoruz, terslenme durumu olmuyor.

Yani, iki bağlantı yapısıda aynı, biri çıkışı tersliyor, picte ise çıkış terslenmiyor.Sebebi hakkında bilgisi yada fikri olan varmı ?

teşekkürler,

• Tamamen iç yapısı ile alakalı bir olay. Datasheetine göz gezdirmenizi tavsiye ediyorum.
  • sizin gözden kaçırdığınız: PIC in çıkışını pull_up yaptığınızda çıkışta ne görmek isterseniz onu görürsünüz. Şemalarınızdan RB0 dan yaptığınız girişin RA4 te görünmesini istediğiniz bir program çalıştırdığınız anlaşılıyor.
    Şekildeki bağlantı ile Transistorün girişine verdiğiniz sinyalin terslenmesi de zaten olması gereken şey.

İsteğinize ilişkin program parçasını yazarsanız daha net yorum yapılabilir....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ferit -- 20 Temmuz 2012; 9:31:31 >
  • Ben de datasheetteki göstermin sadece "gösterim" olduğunu düşünüyorum. Yani pini süren en son kısım şemadaki gibi olabilir. Fakat burada "base input" yazan yere, bizim çıkış registerına yazdığımız değerin direkt olarak uygulandığını düşünemeyiz. Aşağıdaki şemayı datasheetten aldım.

İlk önce portu çıkış yapmak için TRIS registerına 0 yazalım. Bu durumda TRIS Latch'in Q çıkışı 0 olarak duracaktır. Pinimiz comperator mode olmadığı için, yukarıdaki MUX'un çıkışı Data Latch tarafından sürülecek. Biz dışarı 1 vermek istediğimiz zaman (WR PORTA yazan yer), PORTA registerına 1 yazacağız. Dolayısı ile NOR'un girişinde 1 ve 0 olacak. NOR çıkışı 0 olacak, MOSFET kapalı kalacak ve pin floating olarak duracak, bu da "open collector" olmasından kaynaklanıyor. Çıkışı 0 yapmak için 0 yazdığımız zaman da, NOR girişi 0 ve 0 olacak. Bu durumda çıkış 1 olacak ve MOSFET sayesinde pin VSS'ye çekilecek. Yani hem NOR hem de MOSFET'in sinyali terslemesi sayesinde PORTA'yı çıkışta görebiliyoruz.

Umarım açıklayıcı olmuştur.

Alper

• quote:

Orijinalden alıntı: ferit

sizin gözden kaçırdığınız: PIC in çıkışını pull_up yaptığınızda çıkışta ne görmek isterseniz onu görürsünüz. Şemalarınızdan RB0 dan yaptığınız girişin RA4 te görünmesini istediğiniz bir program çalıştırdığınız anlaşılıyor.
    Şekildeki bağlantı ile Transistorün girişine verdiğiniz sinyalin terslenmesi de zaten olması gereken şey.

İsteğinize ilişkin program parçasını yazarsanız daha net yorum yapılabilir....

Merhaba,

ben burada durumu anlatmak için basitce bir programla özetlemeye çalıştım.Bahsettiğiniz gibi buton 1 iken çıkışta 1 olsun dedim.Şimdi buradaki tezatlık, internette " open collector " diye arattığınızda en üstte verdiğim şekil vb. bağlantı yapıları çıkıyor.Fakat bu doğru olan bağlantı değil.Nedeni ise alttaki şemada transistörler ile gösterdim.

quote:

Ben de datasheetteki göstermin sadece "gösterim" olduğunu düşünüyorum. Yani pini süren en son kısım şemadaki gibi olabilir. Fakat burada "base input" yazan yere, bizim çıkış registerına yazdığımız değerin direkt olarak uygulandığını düşünemeyiz. Aşağıdaki şemayı datasheetten aldım.

İlk önce portu çıkış yapmak için TRIS registerına 0 yazalım. Bu durumda TRIS Latch'in Q çıkışı 0 olarak duracaktır. Pinimiz comperator mode olmadığı için, yukarıdaki MUX'un çıkışı Data Latch tarafından sürülecek. Biz dışarı 1 vermek istediğimiz zaman (WR PORTA yazan yer), PORTA registerına 1 yazacağız. Dolayısı ile NOR'un girişinde 1 ve 0 olacak. NOR çıkışı 0 olacak, MOSFET kapalı kalacak ve pin floating olarak duracak, bu da "open collector" olmasından kaynaklanıyor. Çıkışı 0 yapmak için 0 yazdığımız zaman da, NOR girişi 0 ve 0 olacak. Bu durumda çıkış 1 olacak ve MOSFET sayesinde pin VSS'ye çekilecek. Yani hem NOR hem de MOSFET'in sinyali terslemesi sayesinde PORTA'yı çıkışta görebiliyoruz.

Umarım açıklayıcı olmuştur.

Merhaba,

Evet dediğiniz gibi burada kesinlikle iki kere terslenme durumu var yukarıda da belirttiğim gibi internette yer alan open collector şeması hatalı sebebi ise o bağlantı tipinin çıkış değerini (0-1) değiştirmesi.

konuyla ilgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.
    iyi çalışmalar,

• Aslında verdiğiniz gösterimi hatalı olarak nitelendirmek de çok doğru olmaz. Yani o şemada da "output stage"in nasıl olacağından bahsediliyor bence. Burda vurgulanmak istenen çıkışın sadece ground'a çekilebileceği ve VCC'ye çekilemeyeceği. Tersleme durumlarını bu işin dışında tutmak gerekiyor diye düşünüyorum.
  • Open kollektör yapısı hatalı değil. Aynen datasheette belirtildiği gibi RA4 open collector. Fakat sizin girişten verdiğiniz verdiğiniz bilgi iç yapıdaki nor kapısından dolayı terslenerek çıkışa aktarılıyor. Olay bu kadar basit.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 90alper90

Aslında verdiğiniz gösterimi hatalı olarak nitelendirmek de çok doğru olmaz. Yani o şemada da "output stage"in nasıl olacağından bahsediliyor bence. Burda vurgulanmak istenen çıkışın sadece ground'a çekilebileceği ve VCC'ye çekilemeyeceği. Tersleme durumlarını bu işin dışında tutmak gerekiyor diye düşünüyorum.

Benim hatadan kastım bağlantı yapısının terslenmemiş olarak gösterilmiş olması idi.Yani normalde o şemada terslenmiş çıkış almamız gerekiyor onu ifade etmek istedim.

quote:

Orijinalden alıntı: maytere

Open kollektör yapısı hatalı değil. Aynen datasheette belirtildiği gibi RA4 open collector. Fakat sizin girişten verdiğiniz verdiğiniz bilgi iç yapıdaki nor kapısından dolayı terslenerek çıkışa aktarılıyor. Olay bu kadar basit.

Yukarıdada belirttiğim gibi hatalı yapıdan kastım orada IC input kısmına terslenmiş bilginin girdiğini göstermemeleri.Aksi halde bir hata elbetteki yok.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.