Hayırlı günler arkadaşlar Ben bir e-scooter yapmak istiyorum inşallah. Forumda geçen gündem olan şu konudaki ( https://forum.donanimhaber.com/pil-punta-makinesi-tasinabilir-cok-pratik--149952500 ) aleti satın aldım. Şimdi önce pil ile başlamak istiyorum inşallah. Elektrik, elektronik aletlerle çocukluğumdan beri haşır neşirim. Sökerim, dağıtırım, takarım biseyler eklemeye çalışırım baya bi merağım vardır yani. Fakat olayların arkasındaki bilime hakim değilim. Şu an pil araştırıyorum mesela, 72V 45Ah 7000W pille çalışan bi scooter gördüm. Hani pilleri birbirine paralel şekilde puntalıyoruz ya, benim kaç tane hangi pile ihtiyacım var ben işin o kısmını anlayamadım. Bana bir yardımcı olursanız çok sevinirim kardeşlerim. Hani mesela ben şu pilden puntalayacağım örneğin; Ben yukarıda verdiğim pil değerlerini yakalamak için bu pilden kaç tane satın alıp puntalamam lazım? Yana bana şu hesabı öğretin 1,5 V 1000 mAh bir pil den 20 tane alırsan X V XXXX Ah XX watt güç değerlerinde bir pil yapabilirsin gibi. Yani ardındaki matematiği de öğrenirsem çok iyi olur. Teşekkür ederim iyi günler şimdiden. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vTeck -- 2 Ağustos 2021; 8:33:33 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Pil Kapasitesi ve Hesabı
Pil kapasitesi, bir pilin depolayabileceği enerji miktarını belirtir. Miliamper saat (mAh) ile ölçülür. Pilin kapasitesi ne kadar yüksek olursa, tek bir şarjla o kadar uzun süre çalışabilir.
Pil kapasitesini hesaplamak için şu formülü kullanabilirsin:
Pil Kapasitesi (mAh) = Pil Gerilimi (V) x Pil Kapasitesi (Ah)
Örneğin, 3,7 voltluk ve 2.000 mAh kapasiteli bir pilin enerji kapasitesi 7.400 miliamper saattir (mAh):
Pil Kapasitesi = 3,7 V x 2.000 mAh = 7.400 mAh
Lityum piller, yüksek enerji yoğunlukları ve uzun ömürleri nedeniyle yaygın olarak kullanılan pil türleridir. Kapasitelerini hesaplamak için yukarıdaki formül kullanılabilir.
Pil hesaplaması, cihazlarının pil ömrünü tahmin etmene ve gerektiğinde ek pil satın alıp almayacağına karar vermene yardımcı olabilir.
Pil Kapasitesi Hesaplama İpuçları:
- Pil voltajı genellikle pilin üzerinde belirtilir.
- Pil kapasitesi, pilin teknik özelliklerinde veya veri sayfasında bulunabilir.
- Bazı çevrimiçi hesaplayıcılar, pil kapasitesini hesaplamana yardımcı olabilir.
Pil kapasitesi hesaplamaları, pil performansını optimize etmene ve cihazlarının sorunsuz çalışmasını sağlamaya yardımcı olabilir.