Şimdi Ara

Pilavın lapa olmaması için ne yapılmalı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
10.187
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar malum öğrencilik, yaptığım pilavlar hep lapa oluyor kimi limon sıkıyor kimi başka birşeyler yapıyor pilavın lapa olmaması için ne yapıyorsunuz. Örneğin aşağıdaki gibi bir pilav yapsam yeter

     Pilavın lapa olmaması için ne yapılmalı?



  • Yapay Zekanın Yanıtı

    Pilav Neden Lapa Olur?

    Pilavın lapa olması, aşırı pişirme, fazla su ekleme veya doğru pirinç türünü kullanmama gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.

    Pilavın Lapa Olmaması İçin:

    • Doğru Pirinç Türünü Kullan: Risotto veya yapışkan pirinç yerine uzun taneli pirinç gibi lapa olmayan çeşitler tercih et.
    • Su Oranını Dikkatlice Ölç: Bir fincan pirince iki fincan sıvı oranını takip et. Sıvı miktarı değişebileceğinden pirinci pişirme talimatlarını kontrol et.
    • Yıkama ve Süzme: Pirinci iyice yıka ve pişirmeden önce süzerek fazla nişastayı gider.
    • Kısık Ateşte Pişir: Pilavı orta veya yüksek ateşte değil, kısık ateşte pişirmek, eşit pişmesini ve lapa olmasını önler.
    • Sık Karıştırma: Pirinci pişerken düzenli olarak karıştırmak, tanelerin birbirine yapışmasını önler.
    • Dinlendirme: Pilav piştikten sonra 5-10 dakika dinlendirmek, fazla nemi emmesine ve tanelerin kabarmasına izin verir.
    • Yağ Ekleme: Pişirme suyuna bir yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı eklemek, taneleri ayırmaya yardımcı olur.

    Bu ipuçlarını takip ederek, lezzetli ve lapa olmayan pilavlar hazırlayabilirsin.

    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Az su kat

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • pirinci iyice kavuruyor musun hocam. karıştırırken pirinç kaşığına hiç yapışmayacak hale gelene kadar kavurman lazım. 4-5 dk falan. suyu erken koyarsan lapa olur.
  • aynen , iyi kavurcan. ben hep 1e 1,5 ölçek kullanıyorum.
  • Pirinci iyice kavurman lazım.Önce kavurmaya başlayınca pirinç birbirine yapışır gibi oluyo toplanıyo sonra dağılıyo.Dağıldığında suyunu koyman gerekir.Su sıcak ve az olması gerekir.Üzerini bir parmak geçmesi gerekir.Ve altını kısıp kapağınnı açmaman gerekir.
  • Tencerenin üstüne peçete ser, kapağı kapat. Kesin çözüm...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kısık ateşte pişir öncelikle asıl önemli bu. Her yemeğin kısık ateşte pişirilmesi ve o enfes tad.

    sonra pirinci iyi kavur.
    1 bardak pirince 2 bardak su kuralını kesinlikle tavsiye ederim

    Ayrıca demlemeye de bırakmasın pilavı piştikten sonra.
    Afiyet olsun :)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 1) Pirinç iyice yıkanır. Üzerindeki nişastanın gitmesi lazım.

    2) Pirinç iyice kavurulur.

    3) Uygun su miktarını eklemek lazım. Pirinç türüne göre değişir bu miktar. Ben bimdeki baldo pirinci kullanıyorum. 1 bardak pirinç 1.5 bardak su kullanıyorum.

    4) Suyu ekledikten sonra orta ateşte pirinçler gözükene kadar suyun azalması beklenir. Sonra kapak kapatılır ve ocak kapamaya doğru iyice kısılarak (olabilecek en kısık ama ocağın önünden geçerken de sönmemeli hemen) demlenmeye bırakılır.
  • 1.yarim saat 1 saat arasi ilik-soguk su arasi bir derecede bekletin..
    2.pirinci en az 3 kere yikayin..son suzdugunuzde suyun temiz olmasi lazim
    3.kavururken usenmeyin bir 5 dk en az kavurun..
    4.ben 1 e 1.5 kullaniyorum.fakat bunu tefal in pilav tenceresinde yapiyoruz..emin olun 1 e 2 de olsa 1 e 1.5 da olsa tencerenin amaci ve tencerenin turu cok fark ediyor..
    5.suyu koydugunuzda harli ateste 2 dk,orta ateste 2 dk ve en son kisik ateste 5 dk pisirin..toplami 10 dk yi gecmesin..
    6.ardindan hic karistirmadan kapak ile pilav arasina kagit havlu koyup en az 10 dk bekletin..
    sonrasinda afiyet olsun :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shafter -- 16 Nisan 2016; 22:50:03 >
  • Ben 2 bardak pirince 3 bardak su koyuyorum.Genellikle baldo pirinç kullanıyorum.Aşağısı kurtarmıyor lapalık konusunda Pirinçleri bir saat tuzlu sıcak suda bekletiyorum.Nişastası gitmeli lapalıktan kurtulamayız sonra Bu süre geçtikten pirinç çok güzel yıkanmalı.Beyaz nişastadan tamamen arındırılmalı.Bir avuç kadar arpa şehriyeyi bir yaklaşık 35-40 tereyağı ve bir miktar sıvı yağında pembeleşene kadar kavuruyorum.Hemen pirinci atıp bir 4-5 dakika da onları kavuruyorum.Pirincin üzerindeki beyazlık gitmeli.İsteğe göre bazen tavuk bulyon veya et bulyon kullanıyorum.Tabii tavuğun kendi suyu olursa daha lezzetli olur. Daha önceden ısıtmış olduğum 3 bardak suyu üzerine ekleyip birkaç tur karıştırdıktan sonra bir tatlı kaşığı tuz,beyazlık vermesi ve dengeyi sağlaması için bir adet kesme şeker ve parlak bir görünüm kazandırması için birkaç damla limon sıkıyorum.İlk bir iki dakika harlı ateşte kapak açık halde kaynattıktan sonra ateşi ortanın biraz altına alıp.Kapağını kapatıyorum.Bir on dakika öyle pişiyor.Suyu çekince altını kapatıyorum.Kağıt havlu koyuyorum bazen daha iyi demlensin diye.En aşağı 15 dakika demlenmeli.Yoksa yine lapamsı kıvamı olur.Sonra kuru fasulyenin,tavuğun,köftenin can yoldaşı tane tane pilav hazır.Burada önemli faktör pirincin kaliteli olması,nişastadan arındırma işlemi ve ölçülere sadık kalınması.Miktarı artıkdıkça ve azaltıkça oranlamanın iyi yapılması.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.