Şimdi Ara

PIONEER AV RECEIVERS (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9.078
Cevap
88
Favori
471.446
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Wharfedale 9.6 yapısı gereği Dome Midrange sürücüsü kullandığından bu sürücünün alt midlere inmekten yana tiz seslere yakın olması üretim tekniği nedeniyle zorunluluk bu sebeple Mid sürücüsüne daha fazla özgürlük alanı tanımak adına tweeter kesim frekansını yükset tutmuşlar. Bu arada hoparlörünüzün en değerli noktası a Dome Mid ünitesi zaten.

Ölçümleri -6db hassasiyet değeriyle yapılmış olması bize birşey ifade etmez. Esasında 0db 'de yapılan ölçümler önemlidir. Bunun matematiğini hesaplayamayacağım ama tahminen ;
    Sizin hopalörünüz 0db 'de 45hz-20khz gibi bir değere oturacaktır.

PIONEER AV RECEIVERS

PIONEER AV RECEIVERS

• Hayır şu şekilde oluyor. 3 farklı kesim frekansı verildiği için 4 yollu bir yapısı olduğunu anlıyoruz.

Yani gelen sinyal 150 hz e kadar bas sürücüsü, 150 hz - 1khz arasında midbas, 1 khz - 6 khz arasında mid, 6 khz üzerinde tiz sürücüsüne yönlendiriliyor.

2. soru içinhttp://www.soundstagenetwork.com/measurements/speakers/usheraudio_be718/frequency_on1530.gif bakarsak anlayabiliriz anlatacağım cevabı.

Bu hoparlör usher be-718. Hassasiyeti 83 db olarak verilmiş test ölçümlerinde. Tabloda 83 db den 6 db çıkardığımız nokta 77 db karşılığında hangi frekansa denk geliyor 40 hz civarı. -3db olarak bakmak istersek yaklaşık 48 db. -10 db bandında bakmak istersek 35 hz civarında.
    Bu verilen -6 db değeri ortalama değerden ne kadar sapma olduğunu belirtmek için kullanılıyor. Genellikle bu bant genişledikçe frekans cevabı büyür.
    Bu ne demek oluyor 1 watt güç kullanımı varken bu hoparlör 35 hz ses sinyalini 73 db spl ses basıncı ile sağlayabiliyor, 48 hz i 80 db spl ses basıncı ile sağlayabiliyor.

quote:

Orijinalden alıntı: Rdegerli

Peki 9.6 dan örnek vererek soracağım.

Frekans aralığı :28-24k @ -6dB
    Crossover değeri:150Hz, 1.0kHz, 6.0kHz

Buradaki sürücülerin paylaştığı değeri bulamadım bu 1.Yani 28hz-150hz bass sürücüleri ok.150hz-1khz midler oda ok.Peki tizler yapısı gereği 1khz-24khz arasınımı veriyor yoksa 6khz mi burayı anlamadım???
    2.si frekans aralığında belirtilen @-6db ne anlatmak istiyor?Bunun biz nasıl algılıyabiliyoruz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kdundar -- 17 Temmuz 2010; 17:41:46 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Hi-def-man

Sevgili SOLESTAR Yanılıyor olabilirsiniz

Şimdi Subwoofer konusuna açıklık getirelim isterseniz. Oda içersinde 25hz-80hz arasında flat olarak minimum 105db ses elde edebiliyor olsunki benim kitabıma göre gerçek Subwoofer olsun.Aktif Subwooferların piyasaya çıktığı 1990 senelerinde (ne yazık ki benim yaşım bunları hatırlamama elveriyor) subwoofer tariflerinde 350-80hz arası BASS 80-30hz arası DEEPBASS 30hz altı SUBBASS olarak adlandırılıyor ve 30 hz altında oda içi performansı 100db üzerine çıkmayan ürünlere subwoofer denmiyordu. Sonuçta adı üstünde subwoofer.

Bu değerler gerçekten iddialı değerler ve çok özel üretimler hariç 1.200 USD altında satılan hiçbir Subwoofer (olduklarını iddia edenler bile) bu değerlere pek ulaşamaz. Bu değerlerde Bass üretecek bir floorstander hoparlör de bulmak pek kolay değildir. Sanırım 10.000 USD üzerinde para harcayıp minimum 500 real watt'larla beslemek gerekir.

Mesela benim kullandığım SUNFIRE HRS-12 20hz frekans değerlerinde 30m2 odada 108db bass üretiyorki çok başarılı olduğunu söyleyebilirim.

Bu arada amfi üzerinde crossover kesim frekansını yanlış tanımlamış olabilirsiniz sanırım.

Crossover frekansının yüksek ayarlanması hoparlörlerin inmeleri gereken en dip frekansı belirler. Yani 150 hz 'de ayarlarsanız hoparlörlerden deep bass ses alamazsınız. Yani aksine güç binmemiş olur.

Buradan çıkışla eğer yukarıda bahsettiğim gibi gerçek bir subwoofernız varsa . Üst kesim frekansını (SUB'ın üstüne çıkıp floorstanderlarla karışmasını istemediğimiz en yüksek frekans) 60hz ayarlayıp. Floorstanderları da 60 hz 'de alt frekans keserek güzel bir setup oluşturulabilir.

Öncelikle cevap için teşekkür ederim. Ama şuna net olarak cevap bulamadım: Subwoofer kullanmıyorum, diyelim ki X.Over 100Hz'e ayarlandı. Frontlar BÜYÜK, center ve surroundlar KÜÇÜK olarak tanımlandığında 100Hz altı frekanslar frontlara yönlendirilmiyor mu? Yani SW. olmadığı ve frontlar large seçildiği için bu durumda ben amfiye "Benim SW.'ım yok, 100Hz altını frontlarıma gönderiver o elinden geldiğince çalsın, BÜYÜKtür,aslandır, yapabilir" demiş olmuyor muyum?

Cevap veren diğer arkadaşlara da teşekkür ederim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi solestar -- 17 Temmuz 2010; 18:21:00 >

• Aynen öyle oluyor.
  • Teşekkürler YAZICIOĞLU

Peki bu durumda aşağıdaki yazımda yanlış olan kısım hangisi anlayamadım

quote:

Orijinalden alıntı: solestar

Biraz kendin pişir kendin ye oluyor ama okuduklarımdan anladığım ve çıkardığım sonuç:

SW. kullanılıyorsa hoparlörler çok çok iyi olsa bile "large" seçilmesi önerilmiyor, çünkü sub.'ın yapacağı işi boşu boşuna frontlara yüklemiş oluyoruz ve rahat çalışmasını engelliyoruz. (Tabi kullanılan sub.'ın yeterli özellikleri taşıdığını varsayıyorum)

SW.kullanılmıyorsa düşük frekanslar için uygun hoparlörlerle genellikle "large" seçeneği tercih ediliyor; belirlenen crossover seviyesi "small" hoparlörler için bir sınırlama oluyor ve bu değer ne kadar yüksek olursa(örn:150/200Hz) "large" olarak seçilen frontlara daha fazla iş düşüyor ve yük binmiş oluyor.

(Tabi yanılıyor da olabilirim.)

• Sevgili Solestar
    Eğer subwooferınız yoksa kesim frekansıyla falan oynamayın şu anda sinema setuplarında frekans bandındaki en değerli ilk 100hz 'i duyamıyor olmalısınız.

Bakın sinema sistemleri Center ve surround hoparlörleri Small yaptığınızdaki bu kanallara gelen bass sesleri subwoofer'a veya front hoparlörlere göndermez. Sadece bu alt frekansları küçük olarak tanımladığınız hoparlöre zarar gelmemesi adına yutar . sizde hiçbiryerden duyamazsınız.

İlk iş Sistem setup ayarlarından Subwoofer seçeneğini OFF yada NO yapmanız ancak bu şekilde Subwoofer 'a gitmesi gereken sinyal Frontlara yönlendirilir. Ancak Front hoparlör kesim frekansını da kaldırın yada full range yapın. Yoksa bu sinyalleri de duyamayacaksınız.

OK
  • Subwoofer olmadığı için zaten NO seçili. Kesim frekansı front ve diğerleri için ayrı ayrı ayarlanmıyor ve iptal etme gibi bir seçenek yok, yani tek frekans ayarı var ve seçenekler 50/80/100/150/200. Bunlardan biri mutlaka seçiliyor. Şu anda 100'de duruyor. Frontlar 35Hz'e, center 100, surr. 110Hz'e inebiliyor. Bu durumda 100 uygundur sanırım.
    Ve sub. NO, frontlar large seçildiği halde 100Hz altı frontlara gitmez, kayıptır mı diyorsunuz?
    Son olarak bu X.Over değerini center ve surr. kapasitesinin üzerine yani örneğin 80 veya 50Hz'e ayarlasam ne gibi bir zararı olur?

Biliyorum biraz uzadı ama bence alt frekansların eldeki ürünlere göre en verimli şekilde kullanılması çok önemli bir konu.
  • Çok saçma bir durum hiç böyle birşey görmedim.
    Kullandığınız amfi 919 mu araştıracağım.
  • Hayır, 519
  •  PIONEER AV RECEIVERS

Bu açıklamaya göre X.Over değerinin altındakiler LARGE seçilen hoparlörlere gönderiliyor.
  • Sonunda bunu da görmüş olduk Pioneer 'dan

Haklısınız bende Owners Manuali indirdim ve gözlerime inanamadım.

Hoparlörleriniz ne kadar büyük ve advanced olursa olsun 35hz. altını subwoofer'a göndermek üzere tasarlanmış bir yapısı var. Bravo.

Yani Arka hoparlörleri 80 hz altını sub'a gönder dediğimizde arkadan geçen Helikopter sesinin bass kısmını sub'a yolluyor. Mixing Studio'da bu şekilde karar verilmemiş olsa bile

Kusura bakmayın böyle bir circuit tasarlayacakları aklıma gelmemişti.

Bu durumda ön hoparlörlerinize ne kadar güveniyorsanız o kadar düşük ayarlayın Sub'a frekans gönderme kesim frekans ayarını.

• quote:

Subwoofer olmadığı için zaten NO seçili. Kesim frekansı front ve diğerleri için ayrı ayrı ayarlanmıyor ve iptal etme gibi bir seçenek yok, yani tek frekans ayarı var ve seçenekler 50/80/100/150/200. Bunlardan biri mutlaka seçiliyor. Şu anda 100'de duruyor. Frontlar 35Hz'e, center 100, surr. 110Hz'e inebiliyor. Bu durumda 100 uygundur sanırım.
    Ve sub. NO, frontlar large seçildiği halde 100Hz altı frontlara gitmez, kayıptır mı diyorsunuz?
    Son olarak bu X.Over değerini center ve surr. kapasitesinin üzerine yani örneğin 80 veya 50Hz'e ayarlasam ne gibi bir zararı olur?

Biliyorum biraz uzadı ama bence alt frekansların eldeki ürünlere göre en verimli şekilde kullanılması çok önemli bir konu.

Bu saydıklarınızın hepsi high pass diye geçer yani kesim frekansının üstünü hoparlörlere gönderir.100de keserseniz 100hz nin üstünü gönderir komple.
    Bütün kanallar için small large seçeneği yokmu pekala.?
    100hz altı frontlara gitmez ise bence çok büyük kayıptır.
    Kesim frekansını 50 ye alırsanız sesteki farkı sizde rahatlıkla farkediceksiniz.
    Son olarak kapasitenin üzerinde ayarlarsanız hoparlörlerinizin içinde iyi bir filitreleme yok ise zarar görebilir.

• quote:

Hoparlörleriniz ne kadar büyük ve advanced olursa olsun 35hz. altını subwoofer'a göndermek üzere tasarlanmış bir yapısı var. Bravo.

Yani Arka hoparlörleri 80 hz altını sub'a gönder dediğimizde arkadan geçen Helikopter sesinin bass kısmını sub'a yolluyor. Mixing Studio'da bu şekilde karar verilmemiş olsa bile

Hocam alt frekansların nerden geldiğinin belli olmaması etken olabilirmi buna acaba.
  • Bütün kanallar large-veya small ayarlanabiliyor tabi. Ama tek frekans kesme ayarı var. Yukarıda eklediğim reimdeki bilgiye göre 100Hz altını frontlara gönderiyor. Ama frontları large seçmemiş olsaydım 100Hz altı tamamen kayıp olacaktı.

Frontlar için ayrıca frekans ayarı yok .Yani sonuç olarak, anlaşılan; görev bölümü şöyle yapılmış(SW.yok) : X.over 100Hz ise 100Hz üstü small hoparlörlerin, 100Hz altı(ve üstü) large hoparlörlerin. Frontlara en düşük şu frekansı gönder diye bir ayar yok.
  • quote:

Bütün kanallar large-veya small ayarlanabiliyor tabi. Ama tek frekans kesme ayarı var. Yukarıda eklediğim reimdeki bilgiye göre 100Hz altını frontlara gönderiyor. Ama frontları large seçmemiş olsaydım 100Hz altı tamamen kayıp olacaktı.

Frontlar için ayrıca frekans ayarı yok .Yani sonuç olarak, anlaşılan; görev bölümü şöyle yapılmış(SW.yok) : X.over 100Hz ise 100Hz üstü small hoparlörlerin, 100Hz altı(ve üstü) large hoparlörlerin. Frontlara en düşük şu frekansı gönder diye bir ayar yok.

Eh bizim onkyoda da öyle frontları small yapıldığında alt frekanslar gidiyo komple.Stereo dinlerken daha detaylı anlaşılabiliyor aradaki fark.
  • 919 ve 1019'un klavuzlarına da baktım, onlarda da ayarlar aynı görünüyor. Yalnız açıklamayı daha açık yapmışlar.
     PIONEER AV RECEIVERS
  • Small seçilen kanalların ayarlarında 63 hz kapalı olduğunu eq ayarlarından görebilirsin arkadaşım, large seçilen hoplar ise eq dğerleri 63 hz açıktır... Kullanılan sub kaliteli değil ve frontların alt frekansları inebiliyor ise xcover 50 seçebilirsin böylelikle sub dengesizliği dağılmış olur... Yaptığım denemelerimde subdan en verimi 50 hz olarak aldım... Zaten oldum olası sublarıda sevmemişimdir gerçi ayrı konu.... müzik dinlerken özellikle viyola benzeri alt ses üreten enstürüman seslerini tam alamadım sanki baterinin alttaki davulu gibi (kusura bakmayın ismini bilmiyorum ) ses vermesi doğallıktan uzaklaştı, gerçi bu hopların kalitesine ve ses rengine göre değişen bir durumdur tabiki...

• ben şimdi

front a 10.2
    center a 10c
    back e dfs-18
    100w lık bir sub umda olsa ne yapmam lazım :D

919 var :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: jonywayt

ben şimdi

front a 10.2
    center a 10c
    back e dfs-18
    100w lık bir sub umda olsa ne yapmam lazım :D

919 var :D

Keyfli keyfli dinlemen lazım daha ne olsun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: YAZICIOĞLU

quote:

Hocam alt frekansların nerden geldiğinin belli olmaması etken olabilirmi buna acaba.

Evet alt frekansların nereden geldiği oda yapısında , Subwooferın kalitesine , Subwoofer'ın yerleştirildiği bölgeye ve PHASE ayarının doğru ayarlanmasıyla belli olmaz ve olmamalıdır da zaten. Ancak biliyorsunuz ki Subwoofer'a gitmesi gereken sinyaller 5.1 sistemlerde LFE (Low Frequency Effect) sinyalleridir. Film mixlenirken hangi özel bass seslerin duyulması istenirse o sinyaller gönderilir. Bass ses Center'dan gelmesi gerekiyorsa oradan gelmelidir. Zaten Subwooferlar yapıları gereği sistemimizin en ağırkanlı ve yavaş üyesidir. Siz zor bir sahnede tüm bass sesleri oraya yöneltirseniz sesler arasında crosstalk oluşmazmı?

Bu bana Pioneer'ın bu seriye bağlanacak hoparlörlerin nispeten küçük olacağı endişesiyle herhangi bir frekansın kaybolmadan ulaşmasını istemesinden ve zaten çok yüksek olmayan gücü subwoofer ile paylaşmak istemesinden bu şekilde bir circuit tasarladığını düşündürüyor.

Bana pek profesyonelce gelmiyor ne yazıkki

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.