Şimdi Ara

Pirinç lehim tutar mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
1
Favori
15.467
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Beyler forumdan arızalı bir pc soğutma radyatörü almayı düşünüyorum.fakat radyatör delik internetten baktım radyatör odaları pirinçmiş ben bu radyatördeki deliği lehim ile kapatmak istiyorum.fakat pirinçe lehim tutturabilir miyim?

cevaplayan arkadaşlara şimdiden teşekkürler...

• Yapay Zekanın Yanıtı

Pirinç Lehim Tutar mı?

Pirinç, %60 bakır ve %40 çinko alaşımından oluşan bir metaldir. Lehimleme, metal parçaları birleştirmek için kullanılan bir tekniktir ve tipik olarak bir lehim alaşımı kullanılarak gerçekleştirilir.

Pirinçin lehim tutması, bileşiminde bulunan metallerin oranına ve kullanılan lehim alaşımına bağlıdır. Geleneksel kurşun-kalay lehimler genellikle pirinç üzerinde iyi tutmaz çünkü çinko lehimin pirinçle reaksiyona girmesine neden olur.

Bununla birlikte, çinko içeriği daha düşük olan (%5'ten az) pirinç türleri, gümüş bazlı veya çinko bazlı lehimlerle lehimlenebilir. Bu lehim alaşımları, pirinç üzerinde daha iyi tutuş sağlar ve güçlü bağlantılar oluşturur.

Çinko Lehim Tutar mı?

Çinko, pirinçte bulunan bir metaldir. Çinko kendi başına lehim tutmaz çünkü oksitlenir ve lehim alaşımının yüzeye yapışmasını önler. Ancak çinko içeren lehim alaşımları, çinko bazlı metaller üzerinde iyi tutar.

Pirinç Kaynak Tutar mı?

Kaynak, metalleri eriterek birleştirmeyi içeren bir işlemdir. Pirinç, kaynaklanabilir bir metaldir ve uygun bir kaynak işlemi ile birbirine kaynaklanabilir. Sarı kaynak, pirinç kaynak yöntemlerinden biridir ve bir kaynak çubuğu kullanılarak gerçekleştirilir.

Lehim Tutmayan Metaller

Tüm metaller lehim tutmaz. Lehim tutmayan bazı yaygın metaller şunlardır:

• Alüminyum
    • Paslanmaz çelik
    • Dökme demir
    • Titanyum
    • Magnezyum

Demir Lehim Tutar mı?

Demir, lehim tutan bir metaldir. Asit bazlı bir lehim akısı kullanılarak lehimlenebilir.

Pirinç Kaynağı Nasıl Yapılır?

Pirinç kaynağı, aşağıdaki adımları izleyerek yapılabilir:

1. Pirinç parçalarını temizleyin.
    2. Bir kaynak çubuğunu seçin.
    3. Bir kaynak makinesi kullanın.
    4. Pirinç parçalarını kaynaktan birleştirin.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • denemden bilemeyeceğim benim elimde olsa denerdim eğer kolay lehim yapılanbiryerde ise tabi her madde bakır gibi kolay lehim tutmuyor mesela aliminyumda ilk denemelerde tutmuyor yanlız ısıyı biraz artırınca bol pasta ile tutabiliyor.

alternatif olarak epoxy yapıştırıcıları araştırmanı öneririm. çok güçlü bir yapıştırıcı olduğunu ve çok sağlam olduğunu duymuştum tabi denemedim araştırmanı tavsiye ederim.
    mesela:http://online.bauhaus.com.tr/Catalog/Products/Index/5316
  • quote:

Orijinalden alıntı: canturk222

denemden bilemeyeceğim benim elimde olsa denerdim eğer kolay lehim yapılanbiryerde ise tabi her madde bakır gibi kolay lehim tutmuyor mesela aliminyumda ilk denemelerde tutmuyor yanlız ısıyı biraz artırınca bol pasta ile tutabiliyor.

alternatif olarak epoxy yapıştırıcıları araştırmanı öneririm. çok güçlü bir yapıştırıcı olduğunu ve çok sağlam olduğunu duymuştum tabi denemedim araştırmanı tavsiye ederim.
    yok epoxy ve plastik türü yapıştıcı yapmak istemiyorum birde sağa sola epoxy akarsa çıkmaz.bir kere elime yanlışlıkla 1-2 damla damlatmıştım

• quote:

Orijinalden alıntı: canturk222

denemden bilemeyeceğim benim elimde olsa denerdim eğer kolay lehim yapılanbiryerde ise tabi her madde bakır gibi kolay lehim tutmuyor mesela aliminyumda ilk denemelerde tutmuyor yanlız ısıyı biraz artırınca bol pasta ile tutabiliyor.

Helical anten için pirinç levha kullanmıştım lehim tutmadığını görünce bakıra çevirmiştim. Sonradan okudumki pirinç lehimin malzemesi ve erime sıcaklığı farklıymış.

• elektronikte kullandığımız lehim işe yaramayabilir lakin prinç malzeme için kullanılan lehim vardır.Benim yaşadıgım yerde sanayi sitesinde bu tarz işler yapan bir yer var Sen de kendi memleketinde bi dolaş sanayiyi.Metal işleri yapanlara sor bilgi al önce.Alışverişini sonra yap.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaansoy -- 23 Temmuz 2012; 23:56:48 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kaansoy

elektronikte kullandığımız lehim işe yaramayabilir lakin prinç malzeme için kullanılan lehim vardır.Benim yaşadıgım yerde sanayi sitesinde bu tarz işler yapan bir yer var Sen de kendi memleketinde bi dolaş sanayiyi.Metal işleri yapanlara sor bilgi al önce.Alışverişini sonra yap.
    Prinç lehim tutar, bakıra çinko ilave edilerek elde edilen bir alaşım. Şayet fazla miktarda çinko katılmışsa ölmüş tuzruhu kullanmak gerekebilir. Lehimlemeden önce zımpara ile iyice temizlerseniz lehim pastası bile işe yarayacaktır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kaansoy

elektronikte kullandığımız lehim işe yaramayabilir lakin prinç malzeme için kullanılan lehim vardır.Benim yaşadıgım yerde sanayi sitesinde bu tarz işler yapan bir yer var Sen de kendi memleketinde bi dolaş sanayiyi.Metal işleri yapanlara sor bilgi al önce.Alışverişini sonra yap.
    Pirinç normal kurşun/kalay lehimi tutar.

1. Yeterince güçlü havya 100 watt gibi, eğer alan büyükse şaluma havya.

2. Yüzeyin temiz olması, yağ, kir, oksidasyon, kireç olmaması.

3. Lehim suyu: çinko parçasının tuzruhunda eritilerek hazırlanır, doyuncaya kadar çinko atılır, lehim yapılacak yere pamuklu çubukla sürülür.

Bu şartlar yerine gelirse, pirinç normal lehimi tutar.

Bir de, yukarıda sert lehimden bahsedilmiş, o bambaşka bir olaydır. Radyatör tamirinde, gerek yoktur.

Eski otomobil radyatörlerinin kazan kısımları pirinçtir, radyatör tamircileri yukarıda yazdığım gibi lehimlerler.

Şimdiki radyatörlar ise, plastik kazan ve alimunyum petektir, karışmasın.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: M. Reha

3. Lehim suyu: çinko parçasının tuzruhunda eritilerek hazırlanır, doyuncaya kadar çinko atılır, lehim yapılacak yere pamuklu çubukla sürülür.

Bir de, yukarıda sert lehimden bahsedilmiş, o bambaşka bir olaydır. Radyatör tamirinde, gerek yoktur.

Eski otomobil radyatörlerinin kazan kısımları pirinçtir, radyatör tamircileri yukarıda yazdığım gibi lehimlerler.

hocam şu 2 linkteki projeleri yapan aynı eleman...pirinçi lehimlemiş acaba özel bişey kullanmış mı diye okudum fakat kullanmamış sanırım delik bölgeyi iyi temizlersem bende tutturabilirim.

http://www.tamsat.org.tr/as/component/content/128.html?task=view

http://www.tamsat.org.tr/as/tamsat-e-dergi/anten-sistemleri/vhf-antenler/193-vhf-dikey-anten.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yekterak99 -- 24 Temmuz 2012; 4:29:18 >

• quote:

Orijinalden alıntı: yekterak99

quote:

hocam şu 2 linkteki projeleri yapan aynı eleman...pirinçi lehimlemiş acaba özel bişey kullanmış mı diye okudum fakat kullanmamış sanırım delik bölgeyi iyi temizlersem bende tutturabilirim.

http://www.tamsat.org.tr/as/tamsat-e-dergi/anten-sistemleri/vhf-antenler/193-vhf-dikey-anten.html

Alıntıları Göster
    Lehim suyu, basit;

Alkalin olmayan, eski tip çinko/karbon ucuz piller vardır.

Marketlerde bulunan, markasız Çin malı bilmem kaç tanesi 1 liralıklardan.

Dış plastiğini soyup, elinizi filan batırmadan dış çinkosunu yan keskiyle yırtarak sıyırın.

Üzerinde kalıntı filan kaldıysa yıkayın, yıkamasanızda lehim suyu kirli gözükür sadece, farketmez.

Yarım çay bardağı, tuvalet temizliğinde kullanılan tuzruhunun içine, kaynama bitinceye kadar, bu çinkolardan atın.

Lehim suyunuz hazır, teneke, bakır veya pirinç yüzeye sürdüğünüzde, tertemiz olduğunu göreceksiniz.

Kaynama esnasında, gazlar çıkacağından hidrojen gibi, açık havada balkonda filan yapmanız gerekir.

Kaynama tamamı ile bittikten sonra çok asitik değildir, şişeye aktarabilirsiniz, uzun müddet yeter size.

• quote:

Lehim suyu, basit;

Dış plastiğini soyup, elinizi filan batırmadan dış çinkosunu yan keskiyle yırtarak sıyırın.

Üzerinde kalıntı filan kaldıysa yıkayın, yıkamasanızda lehim suyu kirli gözükür sadece, farketmez.

Yarım çay bardağı, tuvalet temizliğinde kullanılan tuzruhunun içine, kaynama bitinceye kadar, bu çinkolardan atın.

Lehim suyunuz hazır, teneke, bakır veya pirinç yüzeye sürdüğünüzde, tertemiz olduğunu göreceksiniz.

Kaynama esnasında, gazlar çıkacağından hidrojen gibi, açık havada balkonda filan yapmanız gerekir.

Kaynama tamamı ile bittikten sonra çok asitik değildir, şişeye aktarabilirsiniz, uzun müddet yeter size.

• quote:

quote:

Lehim suyu, basit;

Alıntıları Göster
    Projelerde, hep yeni malzemeler kullanmışlar ve küçük parçalar.

O, arkadaşlar ise yılların ustaları, eski telsizciler her şeyi lehimlerler.

Radyatör ise, yapısı gereği ısıyı soğuracağından, lehimleyeceğiniz yere göre, güçlü havya lazım gibi.

Gözünüz korkmasın, kimse doğuştan lehim yapmasını öğrenmiyor.

Temiz bir yüzey hazırladıktan sonra, ister pasta ile, ister lehim suyu ile veya hiç birini kullanmadan, doğrudan kanallı tel lehimle, lehim yaparsınız.

Kazan kısmında ise delik, bence gözünüz kapalı lehimlersiniz, eliniz yatkınsa. Petek kısmındaysa, işte ona bir şey diyemem.

Kolay gelsin.

• quote:

Projelerde, hep yeni malzemeler kullanmışlar ve küçük parçalar.

O, arkadaşlar ise yılların ustaları, eski telsizciler her şeyi lehimlerler.

Radyatör ise, yapısı gereği ısıyı soğuracağından, lehimleyeceğiniz yere göre, güçlü havya lazım gibi.

Gözünüz korkmasın, kimse doğuştan lehim yapmasını öğrenmiyor.

Temiz bir yüzey hazırladıktan sonra, ister pasta ile, ister lehim suyu ile veya hiç birini kullanmadan, doğrudan kanallı tel lehimle, lehim yaparsınız.

Kazan kısmında ise delik, bence gözünüz kapalı lehimlersiniz, eliniz yatkınsa. Petek kısmındaysa, işte ona bir şey diyemem.

Kolay gelsin.

Alıntıları Göster
    tamam hocam sağolasın radyatörün sahibine deliğin nerde olduğunu sorup radyatörü alırım.

• quote:

tamam hocam sağolasın radyatörün sahibine deliğin nerde olduğunu sorup radyatörü alırım.

Alıntıları Göster
    Rica ederim, geçtiğimiz aylarda epeyce pirinç levha ve bakır boru ile dansettiğimizden, iyi bilgi sahibi olduk.

Kışın belki de, bakır boru/pirinç levha ile kendi radyatörümü yapacağım.

Sorununuz olursa, bildiğimiz kadarı ile cevaplarız.

• quote:

Rica ederim, geçtiğimiz aylarda epeyce pirinç levha ve bakır boru ile dansettiğimizden, iyi bilgi sahibi olduk.

Kışın belki de, bakır boru/pirinç levha ile kendi radyatörümü yapacağım.

Sorununuz olursa, bildiğimiz kadarı ile cevaplarız.

Alıntıları Göster
    Merhaba,
    konuyu hortlattım sanırım ama lehim konusunda yardıma ihtiyacım var, elimde aşağıda fotoğrafını koymaya çalıştığım sertleştirilmiş bakır yada pirinç tüp e yine fotorafta olan kabloyu lehimlemek istiyorum kullandığım makina ve lehim telinin de fotorafları var fakat lehim tutmuyor lehimlendikten sonra kabloyu çektiğim an elime geliyor. yanlış lehim telimi kullanıyorum? bu kabloyu bu borulara nasıl lehimleyebilirim.
    teşekkür ederim

Pirinç lehim tutar mı? Pirinç lehim tutar mı? Pirinç lehim tutar mı? Pirinç lehim tutar mı? Pirinç lehim tutar mı?
     Pirinç lehim tutar mı? Pirinç lehim tutar mı? Pirinç lehim tutar mı? Pirinç lehim tutar mı? Pirinç lehim tutar mı?

• quote:

Orijinalden alıntı: semizekrem

Merhaba,
    konuyu hortlattım sanırım ama lehim konusunda yardıma ihtiyacım var, elimde aşağıda fotoğrafını koymaya çalıştığım sertleştirilmiş bakır yada pirinç tüp e yine fotorafta olan kabloyu lehimlemek istiyorum kullandığım makina ve lehim telinin de fotorafları var fakat lehim tutmuyor lehimlendikten sonra kabloyu çektiğim an elime geliyor. yanlış lehim telimi kullanıyorum? bu kabloyu bu borulara nasıl lehimleyebilirim.
    teşekkür ederim

Teli lehimlemeden önce lehim yapacağınız bölgeyi ısıtıtıp, bir bir miktar lehim tutturmaya çalışın.

Daha sonra lehim tutan bölgeye teli lehimlemek daha kolay olur.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: semizekrem

Merhaba,
    teşekkür ederim

Teli lehimlemeden önce lehim yapacağınız bölgeyi ısıtıtıp, bir bir miktar lehim tutturmaya çalışın.

Daha sonra lehim tutan bölgeye teli lehimlemek daha kolay olur.

Alıntıları Göster
    Güzel hortlatmışn :D

• Hazır delik varmış, kabloyu vidala.
  • quote:

Orijinalden alıntı: TuRkiShCowboy

Hazır delik varmış, kabloyu vidala.
    delik varda o olmıcak işte onu ben deldim kabloyu birinden geçirip diğerinden çıkartıp sarıyorum üzerine lehimliyorum ama böyle olsun istemiyorum güzel temiz işçilik olması gerekiyor.
    tüpün için 4.2V 2500-3100 mah lık pil takılacak. içinden kablo geçince pil rahat girmiyor ve biraz tehlikeli gibime geliyor :)
    Lehim teli olarak Arax kullansamda pirinci yada bakırı pek tutmuyor başka bir lehim teli mi kullanmak lazım acaba ?
  • Hırdavatcılarda aktivatör spreyi ile birlikte kit halinde satılan yapıştırcılar var.
     Pirinç lehim tutar mı?
    Yapıştırıcıyı sürünce hemen yapışmıyor. Kit içerisindeki spreyi yapıştırdığın yere sıkınca hemen yapışıyor. Japon yapıştırıcısından daha kuvvetli.
    Biz bununla 2 tonluk sac su tankını yamadık. Banamısın demedi. Taş gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 8 Nisan 2015; 11:08:36 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ipli jeton

Hırdavatcılarda aktivatör spreyi ile birlikte kit halinde satılan yapıştırcılar var.
     Pirinç lehim tutar mı?
    Yapıştırıcıyı sürünce hemen yapışmıyor. Kit içerisindeki spreyi yapıştırdığın yere sıkınca hemen yapışıyor. Japon yapıştırıcısından daha kuvvetli.
    Biz bununla 2 tonluk sac su tankını yamadık. Banamısın demedi. Taş gibi.

HHO Welder olarak aratın. basit bir yapısı var. Elektroliz edilen suyun tekrar yakılmasıyla kaynak yapılıyor. Güzel bir nozul ile 4.000 derece üzerinde ısıtmaya erşip tungsten bile kaynatılıyor. Su içeriğine katılan kimyasallar ile üst seviyelerde kaynak işleri için ideal. Oksijeni kendi içinde olduğundan yanma için havaya ihtiyacı yok.

200-300$ civarına hazır kit satın alabilir veya bir elektroliz kabı yaparak kendiniz imal edebilirsiniz.

Bu tür işler için çok güzel bir sistem.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.