Tamam da hocam, bu bizi neden ilgilendirsin ki? Ben oyunuma bakarım. Bakın, ben de Zelda, Animal Crossing vs. için Switch bekliyorum ama bildiğiniz gibi Nintendo ne indirim yapar ne de bir şey. 70 dolara kitler oyunları. Ben bu sistem sayesinde nefes alıp Nintendo oyunlarını ilk günden daha rahat alacağım. Sony de oyunlarını PC tarafına çıkartıyor. Bence bu da yanlış ama beni neden ilgilendirsin? Ben kullanıcı olarak en işime gelene bakarım. Bakın, bende base kasa PS5 var. FF7’yi bitirdim, performans modu cidden kötüydü. Pro’ya getirdiler adam akıllı şekilde. Şimdi burada konsol işi bozulmuş olmuyor mu? Bende PC var, öyle orta bir şey, 6700XT. PS5 ile beraber çıkan ekran kartı orada daha iyi şekilde oynuyorum. Demek ki PS5 içinde çok daha iyi çalışabilirmiş bu oyun ki geliştirmesine Sony yardım etti zaten. 1 sene exclusive kalacağı için… Demek istediğim, rekabetin bitmesi sadece Xbox’ın suçu değil. Tabii ilk günden PC kararı çok etkiler ama marka isminden dolayı PS çok önde. Zaten çevremde sadece FIFA ve COD oynayan herkes PS alıyor, almaya da devam edecek. Genelde dünyada da aynı şekilde. Xbox bence konsol çıkartıp 40-50 milyon satıp, oradan Game Pass kullanıcılarını beslemeye devam ederse çok daha kârlı olur. Aynı anda 3. parti olsun, bizlik bir durum yok ortada. Bu oyunların tanesi 70 dolar, tak diye basıp indiriyorum bu sayede. Diğer platformlara yatırımım artıyor. Ben Phil reis’ten razıyım |
PLAYSTATION VS XBOX TARTIŞMA KONUSU (6525. sayfa)
-
-
MS zaten başarısızdı, hocam. Firmalar yeni yeni getirmeye başlıyor oyunları. Mesela Hellblade 2, ben beğenmedim. İlk oyunun üzerine bir şey koymamışlardı, sildim oynayıp. Ama single oyun yağıyor son dönemde.
Indiana çok iyiydi. Onun haricinde Age of Mythology oynadım ki yıllar geçmiş, keyfi aynı. Flight Simulator gibi farklı bir yapım geldi ki o da iyiydi. Bu, geçen sene bir şeylerin başladığını gösteriyor. Bu seneye bakıyorum, Avowed var. RPG olarak oyun kalmadı PS tarafında. Doom sonuçta first-party’e geçti. Bir anda Ninja Gaiden duyuruldu, Fable var, Gears of War’un gelme şansı var. South of Midnight geliyor, We Happy Few yapımcısından. Gayet güzel bir oyun olacaktır. Ki bunlardan başka aklıma gelmeyen oyunlar da olabilir.
E ayrıca ilk günden Atomfall, ne bileyim Sniper Elite gibi oyunlar geliyor. Adamlar daha ne getirebilir ki? Bakın, dün tak diye duyurup çıkarttılar. Bence Xbox aşırı gereksiz eleştiriliyor. Sonuçta konsol firması olsa bile başlı başına işi oyun çıkartmak. Büyüklü küçüklü 7-8 oyun getirecek bu sene. Herkes AAA ile kafayı yemiş galiba. Sony tarafında şu ana kadar DS2 ve Yötei hariç kesin ne var?
Bu oyunları kötülemek için demiyorum, yanlış anlamayın. Yötei’ye day one gireceğim. Ama yani, hangisi daha başarılı şu an görmek çok zor olmamalı. Devam, devam, devam oyunları karşısında en azından yeni yapımlar var. Bakın, geçen sene en sevdiğim oyun Astro Bot’tu, muhteşemdi. Bir önceki nesilde Sony’den Last Guardian geldi, Colossus remake geldi, Gravity Rush 2 geldi. Bu nesil yaprak kımıldamıyor.
Bence kötüye giden taraf Sony. 3. parti gelirlere iyice bağladı sırtını. Live service yapmasına gerek yokken, çünkü en çok satan konsol kendisi. Fortnite, COD vs. deli gibi geliri var zaten. Rakibin sana oyun çıkarıyorken, sen tam tersi single üretmeye devam edip yeni kitleler çekmelisin konsoluna. Kesinlikle şu Hermen falan gidip, Japon bir kafa gelmeli şirkete.
-
Pro donanım fikri zaten konsol mantığına aykırı. Hadi geçen nesil ekranlara ayak uydurmak için uydurulmuştu. Geçenlerde x’te şöyle yorum görmüştüm; artık oyun geliştiriciler donanıma özel optimizasyon yapmayarak bir nevi tüketiciyi daha yüksek sistemlere geçirterek oyun geliştirme sürecini yine tüketiciye bindiriyor diye. 9. Jenerasyon konsolları bence çok ucuz bedellere yüz üstü bıraktılar. Açıkçası ben hala 8’i aştığımızı düşünmüyorum.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Tartıştığımız mesele bu değildi, kişisel tercihler kişileri bağlar, konu bu firmaların paralarını hangi işlere yatırdığı, bizim beklentimizin ne olduğu, iki firmanın da live service oyunlarda birbirlerinden bir farkı yok, yani eleştirileri bir firmaya yaparken gamepass'ten ucuz maliyetle oynadığımız oyunların hatırına Microsoft'a göz yummak doğru mu, değil meselesi değil...
-
Şirket resmi rakamları açıklamadan herhangi bir çıkarım yapmak mantıksız ama özellikle 3 büyük marketteki değerlendirme rakamlarına bakarak az biraz fikir sahibi olabiliriz hocam. Yazıyı okuduktan sonra araştırdım. Ps storeda 993 değerlendirme almış. Xbox tarafında 725 Steam tarafında ise 343
Microsoft markette ise yeterli veri yok yazıyor. O kısımdan bilgi edinemedim.
Tabiki her oyunu alan kişi illaki değerlendirme yapacak diye bir kural yok ve xbox tarafında gamepass üzerinden oynayan insanlarında değerlendirme yapabildiklerini hesaba katmak lazım. Tam doğrulukta veri elde edemesek bile doğru orantı ile bakarsak en iyi durumun ps tarafında olduğunu söylemek şimdilik mantıklı.
Zaten firma bu konuda bir açıklama yapmadığı sürece konuşmalar farazi oluyor ama özellikle Cod çıktığı zaman Ps konsolundaki satış sayısında bir artış vardı. Dolayısıyla bizim ülkemiz gibi gelir seviyesi düşük ülkelerde anlam ifade etse bile, daha büyük marketlerde oyunun gamepasse gelmesinin ps tarafında bir sorun teşkil etmediği cok bariz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Ben seviyorum, hocam, MS tarafının live oyunlarını. Normalde live servis oyunlarını sevmem ama Sea of Thieves sonradan başladıkça bayağı sardı. E Halo zaten Halo, benim için COD’dan bile büyük bir seri. Fallout 76 benlik değil ama baktım sonuçta, bu firmalar bu işi yıllardır yapıyor. Hele Blizzard gibi bir dev var artık stüdyolarda.
Mesela Sony tarafında Helldivers 2 cidden güzeldi. Ama nedeni şu: İlk oyunu da aynı şekildeydi. Bu adamların 2015 gibi Vita üzerinden saatlerce oynamıştım severek. Geliştirerek 2. oyunu yaptılar ve başarılı bir iş çıktı ortaya.
Ayrıca dediğim gibi, single olarak da iyi. Yani RTS var, FPS var, hepsi var. Ha ortalama mı? Ortalama. Ama her oyundan 300 milyon bütçe bilmem ne beklemek de saçmalık. Eğlendiğim oyuna bakarım ben.
İki firma da AA ölçekli oyunlar yapmalı artık. Arada AAA yapmalılar. Yoksa oyunculuk sinemaya dönecek, hepsi birbirinin aynısı olacak. 3-5 oyun oynayarak geçeceğiz.
-
Doğru diyorsunuz ama bu ülke işte, hocam. Buradayız çoğumuz. Ben hep diyorum, yurt dışında olsak farklı olur. Gittiğim zaman oyun reyonundan beni zor alıyorlardı, ancak eskisi gibi gidemiyorum artık.
Kutulu oyun almak rahat, bulmak rahat. Kaç kişi şu an yurt dışındaki gibi, ne bileyim, Media’ya girip PS5 alıyor? Sonraki girdiğinde 2-3 oyun alıp çıkıyor. Oyun reyonu kalktı çoğundan. 2-3 tane göstermelik getiriyorlar. Aral falan da kalmadı galiba ortada. O konuya pek hakim değilim.
Mesela dediğiniz gibi, Ninja Gaiden’e baktım. Zaten aşırı satan bir oyun olması beklenemez. Ama bu konuda ve bu ülke şartlarında PS’den alan yok denecek kadar azdır. En azından diğer taraf sayesinde deneme şansı oluyor.
Mesela ben bazen bir oyunu aşırı seversem, paspastan deneyip bakıyorum. PSN’de fiyatı fena değilse, siliyorum. İndirim döneminde orada kalıcı olarak arşivime katıyorum. Bu şekilde birçok avantajı var bizler için. Ayrıca farklı oyunlar denetiyor. Dediğim gibi, AAA oyunların hepsi aynı olmaya başladı. Bazen farklı farklı yapımlar ilk günden ekleniyor, deneyip geçiyorum.
Eleştirilmesi çok doğal, hele yurt dışında daha doğal. Çünkü 4 aylık parasıyla bir AAA oyun alınıyor. Ama bizde neredeyse 9-10 ay. Bu yüzden bu derece eleştirilmesi anlamsız geliyor bana, ülkemizdeki şu günlerde.
-
Başka platforma çıkarsa oyun sana haram oluyor oynaman yasak
quote:
Orijinalden alıntı: Bati-Wan_KenobiBen seviyorum, hocam, MS tarafının live oyunlarını. Normalde live servis oyunlarını sevmem ama Sea of Thieves sonradan başladıkça bayağı sardı. E Halo zaten Halo, benim için COD’dan bile büyük bir seri. Fallout 76 benlik değil ama baktım sonuçta, bu firmalar bu işi yıllardır yapıyor. Hele Blizzard gibi bir dev var artık stüdyolarda.
Mesela Sony tarafında Helldivers 2 cidden güzeldi. Ama nedeni şu: İlk oyunu da aynı şekildeydi. Bu adamların 2015 gibi Vita üzerinden saatlerce oynamıştım severek. Geliştirerek 2. oyunu yaptılar ve başarılı bir iş çıktı ortaya.
Ayrıca dediğim gibi, single olarak da iyi. Yani RTS var, FPS var, hepsi var. Ha ortalama mı? Ortalama. Ama her oyundan 300 milyon bütçe bilmem ne beklemek de saçmalık. Eğlendiğim oyuna bakarım ben.
İki firma da AA ölçekli oyunlar yapmalı artık. Arada AAA yapmalılar. Yoksa oyunculuk sinemaya dönecek, hepsi birbirinin aynısı olacak. 3-5 oyun oynayarak geçeceğiz.
Oyun ayırt etmeden eğlendiğiniz oyuna bakıyorsanız, diğer tarafta da oynadıkları oyunlarla eğlenen insan olduğunu düşünmek gerekir. Başta da dedim, bunlar kişisel zevkinizle alakalı konular, tartışma dışı bir konu benim için. Sonuç olarak hala tartışılan konunun özüne yönelik sorduğum soruya cevap alamadım, neyse bakalım, kolay gelsin size, iyi eğlenceler...
-
Ülkenin bizi mecbur ettiği durumu elestirmiyorum hocam. Sadece bizim ülkemizdeki oyuncuların, dünya pazarında bir etki yapamayacak kadar küçük olduğunu anlatmaya çalışıyorum.
Üstelik ülkemizde bile hala bu ucuzluga rağmen ps konsolunun dominasyonu olduğunu unutmamak lazım. Gamepass size bir sürü farklı lezzet sunsada, bu lezzetlerin sizin damak tadınıza uygun olacağının garantisi yok. Mesela kişisel müşteri davranışıma göre, oynarken keyif alacağımdan emin olduğum oyunlara para yatırıyorum. O yüzden bir oyunun başka bir yerde daha ucuz olması benim için cezbedici bir durum değil. Yinede 2 konsola da sahiptim çünkü Xbox tarafına özel olarak çıkan ve benim seveceğim türden oyunlar olma ihtimali vardı. Şimdi ise her oyun tek bir cihaza geldiği için diğerine ihtiyaç duymuyorum çünkü her oyunu oynayacak vaktimde yok sabrimda.
Derdim ucuz oynamak değil, iyi vakit geçirmek. İçki içmiyorum, kumar oynamıyorum. Akşamları dışarıda gezmekten hoşlanmıyorum. Sevdiğim bir oyun varsa onu oynuyorum, yoksada açıp dizi film falan izliyorum. Yani tam bir Casual oyuncuyum.
Benim tarzımdaki kitle her zaman para getirir fakat ucuz olduğu için orada bulunan kitle, daha uygun bir yer bulursa oraya geçmeye meyillidir. Eskiden Ms için bu kitlenin parası yeterliydi ama artık benim gibi basit oyuncunun da parasına ihtiyaç duyuyor. Bende o sebeple diyorum ki bu oyunları özel yapsaydı bende gidip xboxtan alırdım. Eğer 2 konsolda da oynama imkanım varsa, tabiki daha fazla oyuna sahip olduğum, daha fazla kupamın ve arkadaşımın olduğu platformda alırım.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Xbox : Oyun cikar . Konsolu acar oyununu oynarsın.
1. Dünya gaming.
Ps : Oyun Çıkar. 10 kisi oyuna girme ,Elden ele , hesap paylaşımı, dolandırıcılarla mücadele , oyunun değeri düşmeden bitirip satma cabasi.
3. Dünya gaming...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 24 Ocak 2025; 17:20:14 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
quote:
Orijinalden alıntı: Periah
Xbox : Oyun cikar . Konsolu acar oyununu oynarsın.
1. Dünya gaming.
Ps : Oyun Çıkar. 10 kisi oyuna girme ,Elden ele , hesap paylaşımı, dolandırıcılarla mücadele , oyunun değeri düşmeden bitirip satma cabasi.
3. Dünya gaming...Forumda daha önce bir çok defa konuşulmuştu, gamepass'ın gelir seviyesi düşük ülkeler için daha iyi bir çözüm olduğu konusu. Ayrıca Xbox tarafında da ciddi manada kardeşlik olayları var, hatta duyduğuma göre bir hesabı 100 kişinin falan paylaştığı söyleniyordu, artık nasıl oluyorsa bu. Bahsettiğiniz sakıncalı durumlardan daha fecaat bir durum bu.
Bir de oyuncuları 1. dünya vatandaşları, 3. dünya vatandaşları gibi ayırt edici, belki bazıları için küçük düşürücü ifadeleriniz bir konsolu savunmak için kullanılacak argümanlar gibi durmuyor.
-
Var hocam.Hatta burda sabah akşam gamepass övüp buna rağmen bu sisteme dahil olan insanlar var.Periah hocam için demiyorum tabiki bunu onu görmedim.Forumdan pm ile size ulaşıyorlar ve evet 100 kişi hatta daha fazlası oyunlara ortak olup aynı anda oyuna giriyor.Hani Ps kullanıcıları için danaya giriyor deniyor ya bu 100 kişi ortak şekilde neye giriyor artık ona siz karar verin.İşin en ilginci paket paket oyunlar ayrılmış hatta gamepass için bile 100 kişi ortak olunuyor yanlış bilmiyorsam.Sistemin bir açığından faydalanıyorlar ve yıllardır bu şekilde oyun oynuyorlar.
-
Microsoft neden banlamiyor bu hesaplari ve konsollari? Direk ban sebebi eger bu dogru ise, sahsen senelerdir kullandigim bir hesabi bu sekilde riske atmayi dusunmem bile. Dusunsene yuzbinlerce puan achievement kasilmis bir hesabin basina bu gelse, facia olurdu. Bence hic girilecek yontemler degil...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SolidRock -- 24 Ocak 2025; 17:51:8 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Normalde yapılması gereken dediğiniz şey hocam zaten.Ben şahsen davet geldikten sonra işleyişi öğrenip sisteme girmeden vazgeçtim ama bunu kullanan bir sürü kişi var eğer dediğiniz gibi o hesaplar ve konsollar banlanırsa burdaki fanboyların canı yanar
-
bir grup insanın çevirdiği olayı genele yaymak çok saçma fakat kardeşlik denen nane çok yaygın
Ben zaten genellemiyorum, yapıyorlarsa da bu onların sorunu, benimle alakalı bir durum yok. Mesele PS kullanıcılarının 3. dünya vatandaşlarına benzetilmesi oldu ki arkadaşın ortaya koyduğu argümanların daha üst kademesi övdüğü tarafta var. PS kullanıp bu tarz şeylere girmeyen bir dünya insan var, bu tarz genellemeler kesinlikle yanlış. Ha arkadaş işi şakaya vurarak yapıyorsa bilemem ama yazdığı mesajlardan gayette inanmış biri gibi duruyor...
-
1 oyuna 50 kişi danaya girer gibi girerler, sabaha kadar övdükleri microsoft’u dolandırırlar resmen, komisyon alanlar var üye çekerek bu sisteme onlara hiç girmiyecem, sonra 2 kişi kardeşlik yapınca Ps kullanıcıları 3.dünya vatandaşı , kendileri elit premium insan olur çıkarlar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Persona_6 -- 24 Ocak 2025; 20:51:2 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
-
Hesap alım satımı iki taraf için de yasal değil aslında. İki taraf için de ban sebebi. Ama asıl pazarlarında aşırı tenezzül eden olmadığı için bu tarz uygulamalara pek önemsediklerini düşünmüyorum.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X