Mevcut yayınlarımızın üç aşağı beş yukarı 720X576 çözünürlükte, dvd kalitesinde olduğunu varsayalım . Dolayısıyla buna yakın bir çözünürlükteki plazma panelin CRT televizyona yakın kalitede görüntü vereceğinde hemfikiriz.
Bununla birlikte her panel farklı bir takım algoritmalarla düşük çözünürlüğü yükseltiyor. Bu da "720'ye ne kadar yakınsa o kadar iyi görünür" tezini çürütebilecek nitelikte bir önerme.
Mesela 1024X768, mevcut yayına daha yatkındır diyoruz. Bu durumda
görüntüyü büyütüyor. Dolayısıyla, algoritması nedeniyle bir panel %89 büyütmede belki daha iyi performans gösterebilir. Öbüründe %42 genişleme yapmak için ciddi bir algoritma gerektirebilir.
Bu konudaki görüşlerinizi merak ediyorum.
Galiba saçma bir konuya değindim
quote:
Orjinalden alıntı: midnight_poet
Galiba saçma bir konuya değindim
Beyin cimnastiği yapmak istemiş olmalısınız. Olsun. :)
Yanlız ben şunu anlamadım. Demişsiniz ki:
"algoritması nedeniyle bir panel %89 büyütmede belki daha iyi performans gösterebilir. Öbüründe %42 genişleme yapmak için ciddi bir algoritma gerektirebilir."
%42 büyütme algoritması %89 büyütme algoritmasından neden daha kasıcı olsun ki? Tersi olmalı. Kaynak çözünürlüğü cihaz çözünürlüğüne ne kadar yakınsa görüntüyü ekrana oturtmak ve piksellere bölmek için kullanılan algoritma da o kadar basit olur. Yani bence 1366x768 bir ekran 720x576 bir kaynağı görüntülemek için 1024x768 ekrana göre daha fazla yorulur ve muhtemelen daha kötü bir performans gösterir. Yüksek çözünürlüklü (full hd veya true hd) LCD'lerin hd ready plasmalara kıyasla SD yayınlarda çuvallamasının da nedenlerinden biri bu olsa gerek.