Şimdi Ara

Portre İçin 50 mm 1.4 mü yoksa 85 mm 1.8 mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.235
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba Canon 650D kullanıyorum.

Daha çok portre çekimi yapıyorum.

En iyi portreler için 50 mm 1.4 mü yoksa 85 mm 1.8 mi almalıyım?

• Nasıl portreler? Uzaklık ne kadar? Yüz mü omuzdan yukarısı mı yoksa vücudun tamamı veya tamamına yakını mı? Arkaplanı ne kadar bulanıklaştırmak istiyorsunuz? Ayrıca arkaplanda kaan objelerin ne kadarını dahil etmek istiyorsunuz? Portre için en iyi odak uzaklığı şudur diye kesin bir yargı yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VYC Majoris -- 12 Ekim 2015; 13:12:51 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim tercihim 200mm sabit olurdu mesela kısacası @VYC Majoris'in dediği gibi kesin bir yargı yok..85mm croplu gövde ile 50mm kadar rahat kullanım alanı yaratamaz genelde.
    Bütçe yeterliyse Sigma 50mm A serisine bak, enfes tonlar yaratabilen bir lens..
  • Potre için coprlu makine kullanıyorsanız 50mm işinizi görür.

FF makine kullanıyorsanız 85mm uygun olur.
  • Crop ta 50mm

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: VYC Majoris

Nasıl portreler? Uzaklık ne kadar? Yüz mü omuzdan yukarısı mı yoksa vücudun tamamı veya tamamına yakını mı? Arkaplanı ne kadar bulanıklaştırmak istiyorsunuz? Ayrıca arkaplanda kaan objelerin ne kadarını dahil etmek istiyorsunuz? Portre için en iyi odak uzaklığı şudur diye kesin bir yargı yok.

aslında tam boy çekmeyi seviyorum, arka plan olabildiğince bulanık olsun istiyorum. ama 50 mm 1.8 ile boydan çekmek için çok geri gittiğim zaman arka plan bulanık olmuyordu.
  • :::Banner::: : kullanıcısına yanıt
    Cropta 50 full framede 85 diye birşey yok. O kadar basit değil yani. Sebeplerini söyleyeyim de kararı siz verin.

- Odak uzaklığı arttıkça portresi çekilen kişi bulunduğu ortamdan daha iyi izole edilir.

- Düşük odak uzaklıklarında çekim yaparken arkaplandaki daha fazla sayıda obje kadraja girer.

- Odak uzaklığı arttıkça ise göze takılabilecek şeyler azalır ve modele daha fazla odaklanılabilir.

- Yüksek odak uzaklığında daha fazla bulanıklık verebilirsiniz.

- Yüksek odak uzaklığında çekim yaparken arkadaki objeler daha büyük ve yakın gözükür.

- Modele mesafeniz azaldıkça yüzde bozulma (distortion) ihtimali artar. Burun büyük, kulaklar küçük vb. çıkma durumu yani.

Yani buradan çıkarılacak sonuç ne? 50mm ve 85mm tamamen farklı lensler. Biriyle 2 adım geri giderim aynı pozu çekerim şeklinde işlemiyor yani işler.

Küçük bir örnek vereyim mesela. 35mm eşdeğeri olarak biri 24mm, diğeri ise 72mm. Modeli aynı boyutta tutmak için kamerayı geriye aldım. 85mm'de geri gitmeniz gerekeceği gibi yani. Ben olay daha iyi anlaşılsın diye 24mm ve 72mm kullandım ama 50mm ve 85mm arasındaki fark bu kadar fazla olmayacak tabi. Yine de kayda değer bir fark olacak. Diyaframlar aynı. Hangisinin hangi odak uzaklığı olduğunu söylemeye gerek yok herhalde :)

Portre İçin 50 mm 1.4 mü yoksa 85 mm 1.8 mi?  Portre İçin 50 mm 1.4 mü yoksa 85 mm 1.8 mi?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 50mm bir lenste daha düşük f değerine sahip bir lens alabilirsin 1.6 gibi. 85 , 200mm falan aldıkça 1.6 gibi rakamlara inmen zorlaşır daha pahalı olur.Bence 85mm prime lensi internetten bulabilirsin,eski lenslerden,fd bile olabilir.ama 50 mm sana hoştur.Bana kalsa 35 mm falan da olabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: VYC Majoris

Cropta 50 full framede 85 diye birşey yok. O kadar basit değil yani. Sebeplerini söyleyeyim de kararı siz verin.

- Odak uzaklığı arttıkça portresi çekilen kişi bulunduğu ortamdan daha iyi izole edilir.

- Düşük odak uzaklıklarında çekim yaparken arkaplandaki daha fazla sayıda obje kadraja girer.

- Odak uzaklığı arttıkça ise göze takılabilecek şeyler azalır ve modele daha fazla odaklanılabilir.

- Yüksek odak uzaklığında daha fazla bulanıklık verebilirsiniz.

- Yüksek odak uzaklığında çekim yaparken arkadaki objeler daha büyük ve yakın gözükür.

- Modele mesafeniz azaldıkça yüzde bozulma (distortion) ihtimali artar. Burun büyük, kulaklar küçük vb. çıkma durumu yani.

Yani buradan çıkarılacak sonuç ne? 50mm ve 85mm tamamen farklı lensler. Biriyle 2 adım geri giderim aynı pozu çekerim şeklinde işlemiyor yani işler.

Küçük bir örnek vereyim mesela. 35mm eşdeğeri olarak biri 24mm, diğeri ise 72mm. Modeli aynı boyutta tutmak için kamerayı geriye aldım. 85mm'de geri gitmeniz gerekeceği gibi yani. Ben olay daha iyi anlaşılsın diye 24mm ve 72mm kullandım ama 50mm ve 85mm arasındaki fark bu kadar fazla olmayacak tabi. Yine de kayda değer bir fark olacak. Diyaframlar aynı. Hangisinin hangi odak uzaklığı olduğunu söylemeye gerek yok herhalde :)

Portre İçin 50 mm 1.4 mü yoksa 85 mm 1.8 mi?  Portre İçin 50 mm 1.4 mü yoksa 85 mm 1.8 mi?

Süper açıklama teşekkür ederim. O halde 85 mm almaya karar verdim :)))

• :::Banner::: : kullanıcısına yanıt
    Rica ederim. Hayırlı olsun o zaman :)

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.