Şimdi Ara

Post BIOS Restart Problemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.389
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    2gun once bilgisayarım aniden kilitlendi; alt -tab, ctrl alt del calısmayınca mecbur hard reset attım; bir daha acılmadı.

Problem: Bilgisayar acma tusuna bastıgımda, hiçbir sorun yokmus gibi fanlar donmeye baslıyor ancak 2sn sonra BIOS ekranı gelmeden restart atıyor. 2sn kapalı kalıyor, tekrar acılıyor ve 2sn sonra tekrar restart atıyor. Bu sekilde sonsuz donguye giriyor.

Bilgisayar ozellikleri:
    Gigabyte ex58-ud4p anakart
    OCZ 3*2GB -> 6GB RAM
    intel i7 işlemci (1366 soket)
    HIS ATI Radeon HD 4890
    750W +80 PSU
    Corsair 128gb SSD + 3 adet HDD
    Klavye, Mouse, Ekran vs vs..

4Yıldır sorunsuz kullanıyorum bilgisayarı Bu on bilgi ile mesaj yazın lutfen.

Tecrubelerime dayanarak problemin tespiti için bikaç test yaptım ki hangi donanımın arızalı oldugunu bulup yenisini alabileyim.

NOT: Tum testleri HDD ve SSD baglı olmadan yaptım. BIOS a gelemediginden, disk hatası da vermedi doğal olarak. Disk hatası verse hersey cok guzel olacaktı =)

Problem tespiti için yaptıklarım:
    1-) Bilgisayarın içerisine kacmıs bir vida, tel vs gibi kısa devre yaptırabilecek parcaları tespit etmek için titiz bir sekilde aradım ancak herhangi bir yabancı madde bulamadım.
    SONUC: Problem devam ediyor.

2-) Elektrik baglantısını kestim; BIOS pilini cıkardım, crear CMOS denilen olayı yaptım. Bunu hem clr CMOS tusunu kullanarak hem eski usul pili cıkarıp CMOS pinlerini kısa devre yaptırarak hem de pilsiz olarak 4 5 saat bekleterek denedim.

3-) CMOS reset işe yaramayınca 1. aşamaya tekrar dondum ve acaba anakartın altına bir şey mi sıkısıyor diye dusundum. Bu sefer herseyi soktum; anakartı cıkartım. Kasada herhangi bir yabancı madde yoktu. Anakartın uzerindeki sogutucuları bile cıkarıp altına tekrar termal macun uyguladım. (termal macunu ilk uygulayışım değil o bolumde hata yapmadım.) Işlemcinin de termal macununu yeniledikten sonra herseyi topladım. Bilgisayarı yalnızca işlemci takılı olarak calıstırdım.

SONUC: Restart atma olayı son buldu. Bunu gordukten sonra ramleri ve ekran kartını da takıp bilgisayarı kullanıma hazır hale getirdim ve actım. Sorunsuz windows a girdim; hemen hwmonitor cpuz ve gpuz yukleyip sıcaklık degerlerine baktım. Yeni termal macunun da etkisiyle degerler 5derece kadar daha dusuk gorunuyordu; sıcaklıklar sorun olusturmayacak seviyedeydi. Hatta sorun olusturmak soyle dursun gayet serin calısıyordu bilgisayar. O esnada hwmonitor de gozume kırmızı bi alan carptı. AUX Power bilmemne yazan yeri tam okuyamadan bilgisayar kilitlendi ancak kırmızı bir uyarı veriyordu, o kadarını gorebildim. Bilgisayara tekrar Hard reset atmak zorunda kaldım ve problem yine basgosterdi.

Bilgisayar tekrar kitlendikten sonra hiçbir sekilde reset atma problemini aşıp tekrar acılır hale getiremedim. Hatta bios a bile giremedim ki hala da girebilmiş değilim.

4-) Acaba goremedigim bir kacaktan dolayı kısadevre mı oluyor diye dusundum. Su asamada hala PSU ya da anakartta problem oldugunu dusunuyorum. Bu sebeple anakatı ve PSU yu kasadan tamamen ayırdım; yumusak bir zemin uzerinde bilgisayarı kurdum. Kasa ile baglantısı olmadan parcaları birleştirdim. Ilk basta sadece en basit hali ile topladım işlemci anakart ve ram. Problem cozulmedi.
    NOT: burada yaptıgım işlemin fotografını koyayım anlamayan olursa bakıversin. --->http://i42.tinypic.com/fu88d1.jpg
    NOT2: 3x2gb ram kullanıyorum. Her asamada farklı slotlarda farklı ramleri denedim. Bunu yaparken tek seferde yalnızca 2gb ram baglı olacak sekilde yaptım ki ram lerle ilgili problem varsa gozden kacırmayayım diye. Sorun cıkmayınca RAM larde sorun olma ihtimalini eledim.

------------------------------------------------

5-) Bugun vatan bilgisayara goturdum bilgisayarı, garantisi olmadıgı için bakmak istemediler ama bir sekilde ( :) ) bürokrasiyi aşıp orada test ettirdim makinayı. Calısan eleman kesin bir sey soyleyemedi cunku elinde 1366soket anakart yoktu ancak 1000W lık bir PSU takıp denedi ve reset problemi devam etti. Ben de kasayı alıp eve geldim ve bu mesajı yazmaya basladım.

SONUC: Problemin anakartta olma ihtimali cok yuksek. PROBLEM DEVAM EDIYOR.

----------------------------------------------------
    Gozlemledigim ufak detaylar:
    1-) Anakart uzerinde hataları bildiren renk kodlu LED ler var. SB Voltage ibareli LED Kırmızı yanıp sonuyor tam reset atarken. Guney koprusune ya fazla elektrik gidiyor ya da az. Artık kırmızı yanıp sonmenin anlamı neyse hata da o ancak anakat hatasımı yoksa PSU hatasımı emin değildim ki su anda Anakart arızalı diye dusunuyorum.
    NOT Guney koprusunu kafadan sallamadım; anakartın manuel inden bakıp o led in hangi hatada yandıgına baktım ancak az voltaj mı cok voltaj mı oldugu ile ilgili bir bilgi goremedim.

2-) Anakart uzerindeki bileşenlerde herhangi bir şişme eğilme vs soz konusu değil. Gorebildigim hiç bir problem yok.
    Elimde baska işlemci, anakart vs deneyebilecek donanım ya da kendi parcalarımı baska bir bilgisayarda deneme imkanım yok maalesef. Lutfen bunu unutmadan yorum yapın.

Her turlu oneriye acıgım, fikirlerim tukendi.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Sıcaklıktan ziyade voltaja odaklanmalısınız. Bilgisayarı tekrar açabilirseniz biostan voltaj ve overclocking değerlerini kontrol edin.
  • sorun bios un gelmemesi zaten. yoksa belirttigim gibi voltajta problem oldugu açık. Sıcaklık degerlerini kimse ısınmadan dolayı olmustur demesin diye belirttim.
  • Güncel.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yazınızın İçerisinde yanılmıyorsam termal macun kullandığınızı söylediniz eğer öyleyse işlemciyi iyi bir şekilde monte ettiğinize o fanların bacaklarının iyi oturduğunu kontrol edermisiniz.

Bilgisayarı ßirde Stabil ßir Şekilde Çalıştırmayı denermisiniz dv SSD vs.. bağlamadan biosa girmeyi denermisiniz. ram slotlarını kontrol ediniz. Jumper kontrol edermisiniz aklıma gelenler bunlar
  • Konu sahibi arkadasim. Ramlerini sok. O yumusak zemin dedigin bezi kaldir bir kutu vs statik gondermeyecek yalitkan bir malzeme uzerine anakaritini oturt. Speaker dedigimiz buzzer bul yerine tak. ekran kartida gerekli degil. Biosunu son bir kez jumper ile sifirla ve sadece ram yok sinyali bekle. Eger ram yok sinyali geliyorsa ne ala gelmiyorsa anakarti deneyecek birseyler bulman yada islemcini deneyecek bir sistem bulman en iyisi.
  • Bence anakart bozulmuş.Çünkü fanlar dönüyor fakat bios ekranı gelmiyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: |By|KiDnArUt|

Yazınızın İçerisinde yanılmıyorsam termal macun kullandığınızı söylediniz eğer öyleyse işlemciyi iyi bir şekilde monte ettiğinize o fanların bacaklarının iyi oturduğunu kontrol edermisiniz.

Bilgisayarı ßirde Stabil ßir Şekilde Çalıştırmayı denermisiniz dv SSD vs.. bağlamadan biosa girmeyi denermisiniz. ram slotlarını kontrol ediniz. Jumper kontrol edermisiniz aklıma gelenler bunlar

İşlemciyi yerine oturttugumdan ve soket pinlerinde yamulma vs olmadıgından eminim. Termal macun tecrubem de var; ondan dolayı o bolumde de sorun olmadıgından kesinlikle eminim. Zaten yazıda da bahsettigim gibi tum testlerimi sadece ram işlemci takılı iken yaptım. Daha sonra nolur nolmaz diye her seferinde tek parca ekleyerek devam ettim testlere. Fotografı cekerken ekran kartı takılıydı ancak ekran kartı takılı değilken de yaptım testi.

Bios asamasına gelmeden reset atıyor. Dolayısıyla deniyorum ama giremiyorum. Ramlerde de problem oldugunu dusunmuyorum ancak jumper ile ne kastettiginizi anlamadım.

• quote:

Orijinalden alıntı: exeter

Konu sahibi arkadasim. Ramlerini sok. O yumusak zemin dedigin bezi kaldir bir kutu vs statik gondermeyecek yalitkan bir malzeme uzerine anakaritini oturt. Speaker dedigimiz buzzer bul yerine tak. ekran kartida gerekli degil. Biosunu son bir kez jumper ile sifirla ve sadece ram yok sinyali bekle. Eger ram yok sinyali geliyorsa ne ala gelmiyorsa anakarti deneyecek birseyler bulman yada islemcini deneyecek bir sistem bulman en iyisi.

şimdi bir de mdf (ahşap) masa uzerinde deneyecegim. sonucu yazarım
  • Bios Jumper ini normalde 1 ve 2 ye Takılıdır Çıkarıp 2 ve 3 e takıp Makinayı Açıp Kapatınız Sonra Tekrar 1 ve 2 ye Takınız.
  • quote:

Orijinalden alıntı: exeter

Konu sahibi arkadasim. Ramlerini sok. O yumusak zemin dedigin bezi kaldir bir kutu vs statik gondermeyecek yalitkan bir malzeme uzerine anakaritini oturt. Speaker dedigimiz buzzer bul yerine tak. ekran kartida gerekli degil. Biosunu son bir kez jumper ile sifirla ve sadece ram yok sinyali bekle. Eger ram yok sinyali geliyorsa ne ala gelmiyorsa anakarti deneyecek birseyler bulman yada islemcini deneyecek bir sistem bulman en iyisi.

sonuc degismedi; biplemedi hiç alet :/ yine restart atmaya devam ediyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sumak -- 29 Nisan 2013; 19:59:29 >
  • Kuzey köprüsü Ekran kartı işlemci ve remi destekler sizde ise güney köprüsü ile alakalı sorun gözüküyor

Güney köprüsü ise diğer bileşenleri destekler PCI, USB, ISA, IDE, BIOS, vb.

Size önerim bağlı olan bileşenleri tek tek çıakrıp denemniz özellikle usb anakart veya Harici oalrak kasanın on paneline gelen usb portları benim ufak oğlum hanımın saç tokasını öndeki usb portuna sokunca kısa devre yaptı ve güney köprüsünü uçurdu çip kokusu odayı sardı:) biosa ulaşabiliyorsanız tek tek kullanamdığınız portları kapatıp deneyiniz özellikle usb ide ısa varsa kapatıp tek tek deneyiniz ben sb voltaj değerlerine bakınız biostan 2 3 volt veya üzeri voltaj değişimi varmı kontrol ediniz

Bağlı olan disk ide veya sata varsa emin olduğunuz disk onu takınız ide ve sata 2 sinide deneyiniz.
    Bağlı olan ısa aygıt modem,network kartı wireless kartı vb.

İmkanınız varsa son olarak Biosu update ediniz dual bios onlar biosta uçmuş olabilir

Bilgilendirme yaparsanız sevinirim adım adım test ederseniz iyi olur

iyi forumlar

• quote:

Orijinalden alıntı: VOLkANKIRIK

Kuzey köprüsü Ekran kartı işlemci ve remi destekler sizde ise güney köprüsü ile alakalı sorun gözüküyor

Güney köprüsü ise diğer bileşenleri destekler PCI, USB, ISA, IDE, BIOS, vb.

Size önerim bağlı olan bileşenleri tek tek çıakrıp denemniz özellikle usb anakart veya Harici oalrak kasanın on paneline gelen usb portları benim ufak oğlum hanımın saç tokasını öndeki usb portuna sokunca kısa devre yaptı ve güney köprüsünü uçurdu çip kokusu odayı sardı:) biosa ulaşabiliyorsanız tek tek kullanamdığınız portları kapatıp deneyiniz özellikle usb ide ısa varsa kapatıp tek tek deneyiniz ben sb voltaj değerlerine bakınız biostan 2 3 volt veya üzeri voltaj değişimi varmı kontrol ediniz

Bağlı olan disk ide veya sata varsa emin olduğunuz disk onu takınız ide ve sata 2 sinide deneyiniz.
    Bağlı olan ısa aygıt modem,network kartı wireless kartı vb.

İmkanınız varsa son olarak Biosu update ediniz dual bios onlar biosta uçmuş olabilir

Bilgilendirme yaparsanız sevinirim adım adım test ederseniz iyi olur

iyi forumlar

Oncelikle gecmiş olsun oglana, allahtan carpılmamıs.

dediklerinizin bir kısmını zaten yapmıstım kalanları da bios a ulasamadıgım icin yapamıyorum. Bios a ulasabilsem yapabilecegim cok sey var farkındayım ama yok, olmuyor. Yalnız yeni bir sey farkettim; SB Voltage dan sonra NB voltage da kırmızı yanıp sonuyormus tam reset atarken. NB led i anakart metal soutucusunun altında kaldıgı icin farketmemiştim daha onceden, sans eseri gordum az once.

ayrıca bilgisayarın guc dugmesini bastıgımda hafif bi tıkırtı da geliyor, hani anakartın saglam oldugundan emin olsam psu ucmus diyecegim direk. Ancak bugun vatanda 1000W psu takıp denediler yine reset atıyordu. psu dan olamaz herhalde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sumak -- 29 Nisan 2013; 23:57:43 >

• Herhalde bu konuda bir ilerleme kaydedemeyecegim burada.
  • Bugun anakartı ortadan kaldırmadan once son bi test yapayım dedim. Herseyi soktum; işlemci ram vs...

24pinlik kaployu bagladım ve restart atmadı anakart. Sonra işlemcinin 8 pinlik kaplolarını bagladım ve boom... hiçbirşey takılı olmamasına ragmen restart atmaya basladı. Anakart çöp.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sumak

Bugun anakartı ortadan kaldırmadan once son bi test yapayım dedim. Herseyi soktum; işlemci ram vs...

24pinlik kaployu bagladım ve restart atmadı anakart. Sonra işlemcinin 8 pinlik kaplolarını bagladım ve boom... hiçbirşey takılı olmamasına ragmen restart atmaya basladı. Anakart çöp.

Hocam ben anakarttandır demiştim.Fakat anlayamadığım olay şu normal bir şekilde kullandığınız bilgisayar durduk yere nasıl bozulur.Yani genellikle bir bilgisayar çalışıyorsa bir anda anakart çöp haline gelmez.Acaba ne oldu da bu hale geldi.Aslında ilk şüphe edebileceğimiz bir kısa devre durumu.Fakat böyle bir durum yoksa direk psu arızası vardır bence.Zaten konuyu ve yorumları dikkatlice okuduktan sonra düşük yada yüksek voltaj dan bahsetmiştiniz.Tek anlamadığım nokta da işte bu.Esrarengiz bir biçimde bozulan anakart......

Birde fırsattan istifade gibi oluyor ama benim sistem de adam gibi çalışmıyor.Yani stabil değil.Saçma sapan hatalar alıyorum.İlk bakışta windows bozulmuş gibi görünen bir durum.Fakat çok kez formatlamama rağmen bir türlü bu değişik hatalardan kurtulamadım.
    Bir fikir belirtmek isterseniz

Konu Linki : http://forum.donanimhaber.com/m_73859687/f_//tm.htm#73859687

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.