Powerledlerle ilgili isi konusunda ciddi problem yasiyorum. Bildigim kadariyla mevcut driver 35w ise ve ben buna 40w (40adet) led bagladigimda isiklarin siddetiyle birlikte isinma problemide dusecek. Oncelikle bu dogru mudur?
- Eger ki dogruysa.
Ben 350MA yerine 700MA driver alip 24w seri (2 adet) paralel baglamak istiyorum. Yani voltaj sabit akim degisken.
Simdi bu noktada problem yasiyorum, driver seciminde.
Ben 20w lik bir driver secmek istiyorum ve buna isi kaybi yasatmak adina 24w led baglayacagim toplamda. bu 24w led birbirine seri olacak. Fakat toplamda 48w led olacak ve bu 24w + 24w birbirine paralel baglanmis olacak yani 350ma yerine 700ma akim gerekecek.
Buraya kadar yanlisim varsa duzeltin lutfen, dedigim gibi bilgim kisitli emin konustuguma bakmayin. Dogru bildigimi dusunerek yaziyorum, hatam varsa rica ederim duzeltin. :)
Simdi bunu yapma amacim ne? Bu aydinlatmayi akvaryumda kullaniyorum ve tek driver ile cozmek istiyorum (maliyet dusuyor), diger yandan paralel baglama isi ledlerin bozulma durumunda hangi tarafin bozuldugunu gormek ve diger tarafin surekli calisir halde olmasini saglamasi gibi avantajlarida onemli benim icin.
Simdi soruya geleyim. Meanwell kadar iyimidir Mervesan marka driverlar? Kullanmayi dusundugum driver - LED DRİVER MERVESAN 20W 700MA 9-30V 700MA MSD-20700
Bu driver 9-30v cikisli. Powerled calisma gerilimleri bildigim kadariyla 3v - 3.4v civari. Durum boyle olunca ben 24 adet led 70v+ gibi bir rakama tekabul ediyor. Bu kismi anlayamiyorum. Yani bu driverda toplam led adedi 30v olacak kadar mi 1w ledi seri baglayip kullanabilirim?
Bu driverlar sadece 3w gibi 1w tan yuksek ve daha yuksek akim ile calisan ledler icin mi? Basta dedigim sekilde kullanamaz miyim?
Simdiden tesekkur ederim.
Cok uzundu hepsini okuyamadim.. Oncelikle sunu sorayim: Power led'lerinizin 1 tanesi Kac volt / kac amper / kac watt? Ogrenebilir miyim? Sonrasinda ise, kac adet power led kullanmak istiyorsunuz? Birbirine seri mi paralel mi bagli olacak hepsi? Birbirinin aynisi mi power ledleriniz? Sogutma icin ise, normal sinirlarin disina cikmazsaniz cok fazla isinmaz, ekstradan aluminyum sogutucu govde de takilabiliyor onlara. Fakat ortaya cikan isi ekstra guc kaybina sebep olacaktir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Sagolun Ahmet bey, konuda tum detaylari yazmistim fakat okumadiginizi belirtmissiniz. Bundan sonra yazacaklarimida okumayacaginizi dusunerek hem ben yorulmiyayim hem siz kendinizi yormayin, yinede tesekkur ederim.
öncelikle bildiğim kadarı ile 1W ve 3W şeklinde var. Buda şu anlama geliyor 1W lık bir power led 'e 3V uygularsanız 1/3= 333 mA akım çekecektir.
yani 20 adet ledi'i seri olarak bağlandığınız zaman teorik olarak 20x3V= 60V voltaj ve 330mA akıma ihtiyacınız olacaktır. Eğer sürücü gücü 20W / 9-30V / 700ma ise bu durumda voltaj yetmeyecektir.
Bu durumu düzeltme için sistemi iki kola ayırmak gerecektir. yani 10 power led seri +10 power led seri şekline.
Bu durumda 10x3V=30V olacaktır. Akım ise 333mA (tabi ki 1W led için) bu iki 10lu grup paralel bağlandığı zaman 333mA+333mA yaklaşık olarak 766mA akım isteyecektir. Yani yeni sistem 30V ve 766mA ihtiyaç duyacaktır.
Şimdi öncelikle LED ler renklerine göre farklı gerilimlere ihtiyaç duyabilir. Ayrıca üzerinden geçen akım ile parlaklıkları değişebilir. Dolayısı ile burda yapmış olduğum hesaplamayı kullancağınız led e göre düzenlenmeniz gerekir.
Az önceki hesaplamaya gelirsek eğer. Diyelim benim yaptığım gibi bir düzenek kurdunuz. buna güç kaynağı olarak başa başa gelecek bir değer seçimi doğru olmayacaktır. Yani sizin 30V 766mA ihtiyacınız var ise bu durumda güç ihtiyacınız en az 23W olacaktır. Bu değer sınır değerdir. Siz bu değerin en az %20 fazlasını almalısınız derim. Yani sizin alacağınız ürün en az 30W olmalı. Tabi ki yukardaki düzenek'e göre. Ayırca kullanacağınız LED sayısı, Rengi , Gücü bu değerleri değiştirecektir.
Ancak sizin hesaplamayı düzgün yapmanız gerekir. Heriki marka da işinizi görecektir. Ancak hesaplamayı doğru yapmak gerekir.
quote:
Orijinalden alıntı: AlperPelik
öncelikle bildiğim kadarı ile 1W ve 3W şeklinde var. Buda şu anlama geliyor 1W lık bir power led 'e 3V uygularsanız 1/3= 333 mA akım çekecektir.
yani 20 adet ledi'i seri olarak bağlandığınız zaman teorik olarak 20x3V= 60V voltaj ve 330mA akıma ihtiyacınız olacaktır. Eğer sürücü gücü 20W / 9-30V / 700ma ise bu durumda voltaj yetmeyecektir.
Bu durumu düzeltme için sistemi iki kola ayırmak gerecektir. yani 10 power led seri +10 power led seri şekline.
Bu durumda 10x3V=30V olacaktır. Akım ise 333mA (tabi ki 1W led için) bu iki 10lu grup paralel bağlandığı zaman 333mA+333mA yaklaşık olarak 766mA akım isteyecektir. Yani yeni sistem 30V ve 766mA ihtiyaç duyacaktır.
Şimdi öncelikle LED ler renklerine göre farklı gerilimlere ihtiyaç duyabilir. Ayrıca üzerinden geçen akım ile parlaklıkları değişebilir. Dolayısı ile burda yapmış olduğum hesaplamayı kullancağınız led e göre düzenlenmeniz gerekir.
Az önceki hesaplamaya gelirsek eğer. Diyelim benim yaptığım gibi bir düzenek kurdunuz. buna güç kaynağı olarak başa başa gelecek bir değer seçimi doğru olmayacaktır. Yani sizin 30V 766mA ihtiyacınız var ise bu durumda güç ihtiyacınız en az 23W olacaktır. Bu değer sınır değerdir. Siz bu değerin en az %20 fazlasını almalısınız derim. Yani sizin alacağınız ürün en az 30W olmalı. Tabi ki yukardaki düzenek'e göre. Ayırca kullanacağınız LED sayısı, Rengi , Gücü bu değerleri değiştirecektir.
Ancak sizin hesaplamayı düzgün yapmanız gerekir. Heriki marka da işinizi görecektir. Ancak hesaplamayı doğru yapmak gerekir.
Tesekkur ederim aradigim cevap buydu. Sagolun tekrar.
HELOS marka 5watt cobled ve kendi sürücüsü var o da 5w DC:15-17V 300mA tolerans %2 1 yıl geçmeden plastik kabı eriyor ve sürücü arıza yapıyor tavan arasında olduğu için lamba yanıp sönerse anlaya biliyorum evde yangın çıkartır diye korkuyorum dışı alüminyum olanlarından alsam fakat üzerinde 10watt DC:15-34V 350mA yazıyor voltaj aralığı fazla olması sorun çıkartır mı? yardımlarınızı bekliyorum. Not: bizim buradaki elekrikçiler cevaplayamadı resimdeki en az yanmış olanı önceki yanan daha kötüydü onu çöpe attım.