Şimdi Ara

Power Supply Rehberi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
0
Favori
3.873
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yoğun Gelen Pm ler doğrultusunda Sizlere Herkesin Anlayabileceği Dilden Bir Power Supply(Güç Kaynağı) Rehberi hazırlamayı uygun gördüm arkadaşlar. Elbette ki bu yazacaklarımı bilen çok arkadaşımız var fakat hergün yeni katılan ve power supply konusu açan arkadaşlara yararlı olacak bir konu. Üst Konu olarak tutulursa yararlı olacağı kanaatindeyim. Bu rehberi soru cevap şeklinde hazırladım:Burada yer alan sorular sizlerin sorduğu özellikle enermaxların sorulduğu sorulardır.Arzu ederseniz orjinal pmleri copy edebilirim, kafamdan uydurmadım.12 Yıllık Bilgisayar Mühendisiyim-Almanyada yaşıyorum-sizlere BBI ile Silencer soğutucuları Almanyadan getirip temin etmiştik. Bu ürün yorumları testlere dayanarak kendi yorumumdur-kişisel görüşümdür isteyen katılır isteyen katılmaz ama günde 100 pm e cevap vermektense insanlar bunu yapmamı istedi kimin ne düşündüğü gerçekten beni bağlamıyor.
    1-Güç Kaynağı nedir-ne işe yarar?
    Güç Kaynağı bilgisayarın içindeki tüm bileşenleri çalıştırmanıza yarayan tıpkı bir araba motoru gibi parçaları çalıştırıp yani elektrik gücünü parçalara uygun voltajlarda dağıtarak çalışmasını sağlayan bilgisayarın en önemli parçasıdır.
    2-Piyasada bir sürü power supply var, 50-60 dolara 500 wattlar satılırken neden diğerleri 100 € civarı hepsi 500 watt değil mi?
    Fabrikalar power supplyların üstüne istedikleri gücü yazabilirler. Bir power supplyın gerçek gücünü anlamak için illahaki test yapmanıza gerek yok çünkü herkes bu testi yapacak ne malzemeye ne de teknik bilgiye sahip olmayabilir. ama bunu anlamanın bazı hileli yolları var örneğin; ucuz güç kaynaklarında sadece CE FC onayları olur fakat gerçek güç ve tam koruma sağlayan psularda(enermax gibi) NAMKO,DEMKO,TUV,UKAS,BVQI vs..gibi onlarca onay olur. Bu onaylar sırasıyla bu güç kaynağının üzerinde yazan değerleri yansıtıp yansıtmadığı, pc yi koruyup koruyamadığı vs.. gibi AVRUPA BİRLİĞİ onaylı testlerdir. Bu yüzden Enermax gibi psu lar aynı zamanda Shrinkli yani orjinal jelatinli gelir.
    3-Neden Enermax diyip duruyorum?
    Türkiyede Tagan,Fsp gibi markalar satılıyor bu doğru. Kağıt üstünde enermax ile aynı olabilirler bu da doğru gel gelelim farka. Almanyada örneğin BMW marka otomobilde de Seat marka otomobilde de ABS standart. Standart olan bu Abs lerin markası ise Bosch. Gel gelelim bu Bosch marka abs bileşenleide kendi arasında 1.2.3. sınıf olarak ayrılmakta. Enermax en basitinden kullandığı fanlarda SANYO DENKI HYBRID tarzı motorlar kullanır..Bu ne demek??? SılenX marka fanlarla hemen hemen aynı yapı demek. Aldığı test onaylarıda enermaxın sessizlik oranının üzerinde yazan değerle aynı olması demektir. İddia ediyorum kutu üstünde ne yazdığı önemli değil, dünyanın en sessiz psu markasıdır Enermax. Bunu deneyenler bilir. Ge gelelim soğutmaya. Sessiz fanlarla soğutma yapan bir PSU nun başarılı olabilmesi için pasif soğutmasının çok önemli bir yeri vardır. Çoğu psu Bakır ya da altın görünümlü bakır kulanır. Fakat enermax gibi psular içindeki tüm donanımı altın KATKILI pasif soğutucularla soğutur ki bu da kafadan 5-6 derece oynatır. Bakın toms hardware testlerine, en soğuk psu daimi enermaxdır.
    4-Psuların göz ardı edilen özellikleri?
    Güç kaynaklarında en önemli etken statik elektriklenmeden dolayı ortaya çıkacak arızalardır. Enermax mühendisleri bu konuda akıllıca bir atak yapmış. Bilgisayar kapandıktan sonra güç kaynağı içinde kalan enerjiyi bilgisayarınızın herhangi 2 ya da 3 fanını 2 dakika byunca çalıştırıp hem kalan enerjiyi atıyor hem de soğutmaya devam ediyor sisteminizi. Bu göz ardı edilecek birşey değildir 2 sebebi var:
    a-Overcockcular iyi bilir, işlemciyi normal voltajın üstüne çıkarttığınız zaman normalinden daha fazla ısınır işlemciniz. Ama sistemi kapattığınız anda cpu fanıda duracaktır. Fakat işlemci ısısı da olduğu yerde durup kendi kendine soğuyacaktır. Halbuki enermax 2 dakika boyunca soğutmaya devam eder
    b-Çoğu anakart yanıkları evimizde anakartı ya da parçaları kurcalarken vücudumuzun ya da power supplyın sebep olduğu statik elektrikten anında bozulabilir.
    5-V 2.0 Ringcore muhabbeti nedir?
    Türkiyedeki tagan thermaltake gi markalar v1.3 yani 2 sene önceki teknolojiyi kullanır. Siin tomsda testlerini görüp sıralamada yine çok gerilerde kalan tagan thermaltake gibi markalar v2.0 dır. Yani 1.3 psular yani türkiyede satılanlar sıralamaya ble giremez peki bu ringcore neyin nesidir? Kısaca daha hızlı veriyolu diyelim.Geliştirilmiş aktarım diyelim. Basit bir özetle sata2.0 hdd leri tam çalıştıracak tek teknoloji diyelim..
    6-Ben çevirici ile PCI express ya da Sli express yapsam ne olur? Benim bilgisayarcım olur dedi..
    Zaten Türkiyede maşallah her önüne gelen market açar gibi pc dükkanı açıyor. Emini bu forumdaki en az bilgili adam bile çoğu pc satıcısından çok daha bilinçlidir. Nvidia SLI ve PCI express için boşu oşuna sertifika mı veriyor o zman? Eğer kullanmazsan diyor bu power supplyları yani sertifikalı kart yanarsa ben sorumlu değilim diyor kısaca. Evet hemen yanayabilir bu kartlar çünkü ne 64 bite geçildi ne de tam anlamıyla psu ve kartı zorlayacak oyun yok, elbetteki özel benchmark ve overclocklar zorluyor o kişiler zaten enermax ya da onun gibi psular kullanıyor ya bu forumun %90 kesimi yni sadece oyun ve basit-orta düzey program kullananlar? Yakında hepsinin kokusu çıkar. Bu iş çevirici ile olmaz. Power supplydan direk çıkış olması gerekir. En sağlıklısı budur.
    7-Peak Load nedir ne işe yarar?
    Özellikle Thermaltake power supplylarını ürettirirken (üretici değil tıpkı tagan gibi çinde oemcilere ürettiriyorlar) power supply üzerine peak load değerini yazarlar yani anlık en yüksek gerilimi. Dolayısıyla 680 lik thermaltake aslında 400-500 wattı sürekli verir ben ona bile şüpheyle bakarım.Ama Antec-Enermax gibi bir 480 likk psu rahatça 680 lik thermaltake ya da taganı peak load da devirir ki toms hardware de bunu da gördünüz. Dünayada: silverstone,Antec,Ocz,Enermax markaları bir de alienware in kullandığı sin-Tek markası sadece regular gücü verir yani 480 yazıyorsa o durağan güçtür zorladığınızda 600 watt lara çıkabilir demektir.
    Bu da overclock ve oyunlarda tam perfomans demektir. Umarım burada yazdıklarım biraz olsun size ışık tutar. Enermax diyorum ama boşuna demiyorum bu özelliklerden herhangi birisi bile hayati önem taşır. Ekran kartına işlemciya bin dolarlar harcarken güç kaynağnızıda aynı özenle seçin. Yoksa bu Porsche marka otomile anadol motoru takmaktam farksız olur..Saygılar..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Schwarz_Mamba -- 6 Temmuz 2005, 10:00:58 >

• bende enermax alamayı düşünüuoyudu Tr de yoktu hiçbiyerde FPS 500 watt bluestorm aldım inşallah ii çıkar
  • Bu güzel çalışma için eline sağlık
  • Bence bu topic ust konu olmalı hepimizi PSU konusunda bilinçlendiriyor.
    Schwarz_Mamba teşekkürler
  • Ben teşekkür ederim kardeşlerim ben de üst konu yapılmasından yanayım..
  • O zaman iyi ki enermax almışız yahu
  • Gzl çalışma olmuş eline sağlık
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    POWER SUPPLY ARIZASI
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • donanım genel de üst konu olabilir
    zaten burda yarım sayfa üst konu var
  • ehhe bnmki dandik.....CE yaziyo
  • @Schwarz_Mamba

Enermax diyorsunuz da bulamıyoruz ki. Firebal'da yok, ön sipariş var. Mavi Bilgisayar'dan Enermax 485W NoiseTaker RingCore PSU siparişi verdim ama sonradan haber verdiler, onlarda da kalmamış.(Sitelerinde hala stokta gözüküyor, aldanmayın) 480W olanını önerdiler kabul etmedim. İstanbul'da nerede bulacağız bu Enermax'ları? Ya da İstanbul dışı kargoyla yollayan bir yer de olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tristam -- 5 Temmuz 2005, 18:30:02 >
  • Ben boşunamı OCZ aldım
    İngilizce olanlar için bence çok yararlı bir link:
    http://forums.anandtech.com/messageview.aspx?catid=37&threadid=1518323&enterthread=y
  • DOSTUM ÇOK YARARLI BİR ÇALIŞMA OLMUŞ TEBRİKLER
  • quote:

Orjinalden alıntı: tristam

@Schwarz_Mamba

Enermax diyorsunuz da bulamıyoruz ki. Firebal'da yok, ön sipariş var. Mavi Bilgisayar'dan Enermax 485W NoiseTaker RingCore PSU siparişi verdim ama sonradan haber verdiler, onlarda da kalmamış.(Sitelerinde hala stokta gözüküyor, aldanmayın) 480W olanını önerdiler kabul etmedim. İstanbul'da nerede bulacağız bu Enermax'ları? Ya da İstanbul dışı kargoyla yollayan bir yer de olur.

bende bulamadım deminki siteye baktım aldığım psu içinde güzel demiş

• ben şahsen silverstone kullancısıyım ama bu topic hoşuma gitmedi..

neden bazı markaları gösterek kötüleme yoluna ve bazı markaları göklere çıkarıyorsunuz..( özellikle enermax ve silverstone TR de satan tek yer var).. bu yapılan bir nevi tekelcilik değilmi ????

ben çok uzun süre TT 560w ve TT 420w kullandım..420w lik modeli ortalama bir sistem ihtiyacını rahat karşılıyor.. TT 560w(3 ay kullandım tek satış sebebim 24pin çevirici bulamamdı..) ve silverstone 520w (şuan kullanıyorum) nerdeyse hiç fark yok.. sistemimde zaman zaman 2 hdd + 2optik sürücü + a64 işlemci 7-8 tane fan , 6600gt / x700pro / x800pro/ 6800 nu gibi bir grafik kartı oldu.. o/c açısından bi üstünlük ve stabilite kazancı sağlamadı bana silverstone ..demekki tt560w ta en az silverstone kadar yetti bu sistem için.. DFI da 20pin kullandığım zamanlarda bile çok iyi stabilite sağladı..

tabiki enermax , silverstone iyi psu.. ama başka psu ları kötüleyecekseniz elinizde somut ve tarafsız yapılmış bi çalışma olması lazım..

Ben TT 560w modeli herkese gönül rahatlığı ile öneririm..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi garfield -- 5 Temmuz 2005, 19:59:57 >

• quote:

Orjinalden alıntı: garfield

ben şahsen silverstone kullancısıyım ama bu topic hoşuma gitmedi..

neden bazı markaları gösterek kötüleme yoluna ve bazı markaları göklere çıkarıyorsunuz..( özellikle enermax ve silverstone TR de satan tek yer var).. bu yapılan bir nevi tekelcilik değilmi ????

ben çok uzun süre TT 560w ve TT 420w kullandım..420w lik modeli ortalama bir sistem ihtiyacını rahat karşılıyor.. TT 560w(3 ay kullandım tek satış sebebim 24pin çevirici bulamamdı..) ve silverstone 520w (şuan kullanıyorum) nerdeyse hiç fark yok.. sistemimde zaman zaman 2 hdd + 2optik sürücü + a64 işlemci 7-8 tane fan , 6600gt / x700pro / x800pro/ 6800 nu gibi bir grafik kartı oldu.. o/c açısından bi üstünlük ve stabilite kazancı sağlamadı bana silverstone ..demekki tt560w ta en az silverstone kadar yetti bu sistem için.. DFI da 20pin kullandığım zamanlarda bile çok iyi stabilite sağladı..

tabiki enermax , silverstone iyi psu.. ama başka psu ları kötüleyecekseniz elinizde somut ve tarafsız yapılmış bi çalışma olması lazım..

yaw anla artık sende olayı.yeni parti enermazlar geliyor herhalde.ben kesin alacam ama olmuor böyle reklam gibi yada gir sıcak fırsatlara taz.ne biliyim deseki ben şu şirketin temsilcisim diye valla hi kutlarım.hemde güzel eyler olur.neden çekiniyorlar isim vermekden.siteye para da ödüyorlar.benc e siteye para veren reklam veren firmalar firebal gigatek DC falan topic açabilirler.hatta offical olur o topicler türkiyede ilk olur.yabancı topiclerde amd den elemanlar epoxdan elemanlar offical olarak post atıyor lar bence daha iyi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nemesis returned -- 6 Temmuz 2005, 17:20:06 >

• eline saglik cok iyi bi çalişma olmus emege saygi
  • BBI ile ortak çalışma yapıp silencer modelleri getirdiğimizi almanyadan sizlere ürünler sağladığımızı herhalde birtek sen bilmiyorsun ya da bilmemezliğe geliyorsun? Ben stok durumundan herhangi bir koşulda haberdar olan biri değilim ama power supply ve enermaxlar hakkında günde 50 pm alan sen değilsin..bu şekilde beni karalayarak da ne sen ne de garfield isimli arkadaş bir yere varamazsınız beni bu forumda bilenler zaten biliyor seninle tartışmaya bile girmiyorum beni bilmediğini var sayıyorum..sizler için ürün getireyim açıklama yapayım ucuza defalarca birşey bulmaya çalışayım gecemi gündüzüme katıp cevap ve çalışmaya yapayım, çalıştığım almanyadaki firmayı araya sokayım sonrada karalayın beni teşekkür ederim başka da birşey demiyorum ...
    garfield sana da söyliyeceğim: thermaltake ile silverstone ve benzeri psu ları bir tutuyorsan zaten sana septik olmaktan öte bir gözle bakarım çünkü toms hardware den bilgilisin tebrik ederim.. yurt dışından benden gelen ürünleri alacak birkaç arkadaşım olacaktı onlarla ilgilenicem ve foruma bir daha da yazmıyacağım nasıl arzu ederseniz ...

quote:

Orjinalden alıntı: nemesis returned

quote:

Orjinalden alıntı: garfield

ben şahsen silverstone kullancısıyım ama bu topic hoşuma gitmedi..

yaw anla artık sende olayı.yeni parti enermazlar geliyor herhalde.ben kesin alacam ama olmuor böyle reklam gibi yada gir sıcak fırsatlara taz.ne biliyim deseki ben şu şirketin temsilcisim diye valla hi kutlarım.hemde güzel eyler olur.neden çekiniyorlar isim vermekden.siteye para da ödüyorlar.benc e siteye para veren reklam veren firmalar firebal gigatek DC falan topic açabilirler.hatta offical olur o topicler türkiyede ilk olur.yabancı topiclerde amd den elemanlar epoxdan elemanlar offical olarak post atıyor lar bence daha iyi.

• @swarz-mamba
    Alimin zikri neyse fikri odur... ben sizin adınızı zikretmeden şahsınıza bir eleştiri getirmeden sadece ürünler üzerindeki düşüncelerimi söyledim..dediklerimin arkasındayım..lütfen yaptığım eleştirilere uygun karşılık veriniz adımı zikretmenize gerek yok..
  • bencede enermax ile TTyi bir tutmayın sakın. Enermax psu lar kendini kanıtlamış psu lardır bu işten anlayanlar TT değil enermax,ocz,P&C gibi ürünleri kullanıyorlar ....
  • Bana gelen PMLER DOĞRULTUSUNDA CEVAPLADIM thermaltake mi enermax mı -aradaki fark ne vs.. gibi sorular için bu rehberi yaptım; thermaltake psu iyi diyorsan, ne toms hardwareden ne de benzeri sitelerden haberin yok derim..sen birşey inanmışsın ak da desem ak kara desem kara demezsin ama imâlı biçimde beni ürünleri gazlamak ile itham ediyorsun ben pm ler karşılığında bunu yazdım pm leri copy paste mi edeyim bunu mu istiyorsun???

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Schwarz_Mamba -- 5 Temmuz 2005, 21:10:58 >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.