Öncelikle böyle bir konu açıldıysa ben göremedim,açılan konuya saygısızlık olmasını istemem.
Herkes bildiği soru tarzlarındaki pratik çözümleri buraya yazarsa bilmeyen arkadaşlara yardımcı olmuş oluruz diye düşündüm. İlk pratik yollar benden: Bilirsiniz şöyle bir soru kalıbı vardır.
Bir öğrenci a tane doğru b tane yanlış cevabı vardır.c tane yanlış bir doğruyu götürür.Size burada yola çıkarak net sayısını doğru sayısını,yanlış sayısını sorar.İşte size tek bir formül.
C = kaç tane yanlış bir doğruyu götürüyorsa o sayının değeri ( 4 yanlış bir doğruyu götürüyorsa c =4 gibi) X = Net sayısı D = Doğru sayısı S = soru sayısı olsun. Y = Yanlış soru sayısı
(C.X +S)/(C+1) = D formülünde verilenleri yerine koyarak işlemi kolayca yapıp sonuca gidebiliriz. Yanlış soru sayısını vermiş ise bu değeri de S- D = Y dersek D adetini bularak yine işlemi yapabiliriz.
Ör: Gül KPSS de genel kültür ve genel yetenek kısmında 120 sorunun hepsini yanıtlamıştır.Sınavda 4 yanlış bir doğruyu götürdüğüne göre ve Gül'ün 75 neti olduğuna göre Gül kaç yanlış soru cevaplamıştır?
((75.4)+120)/5 = 84
Y = 120-84 = 36
Belki formül ezberlemek zor gelebilir ama bir de şu var :
T1 = ardışık sayıların toplamı s = sayı adedi s1 = sayı adedinin 1 eksiği A = artış miktarı olmak üzere
Bir ardışık sayı sorusunda en büyük ardışık sayıyı bulmak için
([2.T1/s]+ [s1.a] )/2
en küçük sayıyı bulmak için.
([2.T1/s] - [s1.a] )/2
formülü kullanılır. Bu formüller tüm ardışık sayı soruları için geçerlidir.
Ör : Aralarında 7 şer fark olan ardışık ardışık 6 sayının top.207 dir.En büyük sayı kaçtır?
Formülü uygulayalım.En büyük için aradaki işaret artı olması lazımdı formülde unutmayın.
sayıların toplamı 207 T1=207 sayı adedi s=6 s1 = 6 tane sayı vardı biz bir eksiğini istiyoruz s1 =5 a = artış miktarı mız 7 formülde yerine koyalım
([2*207/6]+[5.7])/2 = (69+35)/2 =104/2=52 = en büyük sayı.
ve ,
sonu 5 olan 2 basamaklı sayıların karesini bulma: 35*35= direkt son iki rakama 25 yazılır ve onlar basamağındaki sayı 1 artırılıp çarpılı ve 25in yanına yazılır 35*35= __25= ; 3*(3+1)=12 __25=1225
25*25= __25=; 2*(2+1)=6 __25=625
böyle yaparak matematiği daha zor hale getiriyorsun .
güzelim matematiğin içine ettin yanımda olsan sana kafa atardım. işin şakası bir yana bilgi çöplüğünden başka bir şey değil o soru tipi ezberlemek basma kalıp formüller filan.
Ya tabiki öyle,sorunun mantığını anlamak daha kolay bence de .Ben de bir yerde gördüm belki faydası olur dedim.Haklısınız aslında.
bu soruları yapamayan adamın bu formülleri ezberleyebileceğini düşünüyor musun?
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme