Şimdi Ara

Prizlerde Faz - Nötr Standardı var mı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
3.632
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yaklaşık 1 yıldır PC / Oyun sorunu yaşıyorum ve çözümü buldum. Öncelikle bundan bahsedeyim biraz. Fare ve Klavyede takılmalar - zorlanmalar yaşıyordum. Sistem gayet güçlü olmasına rağmen ve fps değerleri gayet yüksek olmasına rağmen sanki sistem zorlanıyormuş gibi oluyordu.

Bunu açıkçası hep sistemde ve yazılımlarda aradım. Bu arada sistem güç kaynağına varana kadar her parçası ile değişti (anakarat, işlemci, SSD, Ekran kartı, internet bağlantısı vs) ancak sorun hep sabit duruyordu. Nihayetinde mevzunun artık bir tür voltaj sorunu olduğunu düşünmeye başladım ve bir adet Multimetre edinerek günüün farklı saatlerinde ölçümler yaptım. İşin ilginç tarafı şuydu; bu sorun gece çok geç saatlerde bir şekilde kayboluyor ve gündüz saatlerinde başlıyordu.

Gece acaba ne oluyor diye düşünmeye başladım ve çalışan şey buzdolabı olabilirdi. Gece kullanımı nerdeyse hiç olmadığı için belki o etkiliyordur diye bir sonuca vardım. Ölçüm yaptığımdan bahsetmiştim; gece geç saatlerde 237 V'a çıkıyor, gündüz ise 224V altına düştüğünü görmedim. Yani voltaj tarafında bir sıkıntı yoktu,

Prizlerde bir sıkıntı aramaya başladım. Mutfağın sigortası ayrıydı ve nedense benim odanın sigortasıda mutfağa bağlı. Bunun üzerne sigortaları tek tek kapatarak mutfakla ilişkisi olmayan boş bir priz aradım ve ara holdeki prizin başka bir sigortaya bağlı olduğunu görünce uzatma ile PC'yi bu bu prize bağladım. Ancak sıkıntı gitmedi.

En nihayetinde şöyle bir şey oldu; mutfakta 2 adet priz var. Biri buzdolabı diğeri ise bulaşık makinesi - çamaşır makinesi vs. cihazıların bağlı olduğu bir priz. Tamamen deneme amaçlı olarak her iki fişi ters çevirip taktım ve sorun ortadan kalktı!?!?!?

Bu nasıl mümkün oluyor bilmiyorum ama fişleri ters takmak durumu düzeltti....

Öncelikle hiç bir prizde, 3. dünya ülkesi olduğumuz için topraklama için ayrı bir kablo yok. Ve ayrıca nötr kabloları çıplak... Yani kablajlı değil. Sadece faz hattı kablajlı. Bunu bu şekilde yapan ve onaylayan mühendisin gelmişini geçmişini diyorum.... Ev bizim değil, kira.

Bu durum neden oluşuyor mantıklı bir açıklaması var mı acaba?

Başlıktaki sorya gelirsek; bir prize karşıdan baktığımızda faz tarafı sağ ya da sol mu olmalı. Çünkü eminin evdeki prizlerin hiç birinde belli bir standart yoktur. Bunun bir standardı varsa hepsine uygulamak isterim. Belli ki evde ters takıldığında durumu değiştiren bir şey var.

Teşekkürler.

ek soru ; tüm bunlarla uğraşmak yerine, kesintisiz bir güç kaynağı alsam ve temiz bir enrji sağlıyor olsa bu sorun giderilir mi?

Misal aklımda şu model var;

INFORM Guardian 2000APhttp://www.sanalmarketim.com/inform-guardian-2000ap-usb-line-interaktif-avr-720-dk-siyah-ups/p_26977/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cybernoid -- 8 Aralık 2015; 13:06:21 >

• usbler manyetik alanda etkilenirler. sağ so standarta ancak ups fişli prizler öle standart yaparsın diğer türlü fişi pirze her türlü takılır.
  • KOlay gelsin.
    Benzer sorun bende yaşadım.
    Sistemde stabilite sorunu donanım arızaları vs.
    Tesadüfen multimetre ile kasanın şasesinde voltaj olduğunu farkettim.(Eski Evimde 35senelik bina idi topraklama yoktu binada)

Gelelim esas konuya:Eski binalarda topraklama olmadığından dolayı genelde elektrikçi arkadaşlar nötr toprak şönt(Köprü) koyarlar.
    Genelde akşam saatlerinde(Bina geneli)insanlar iş dönüşü evde olunca çamaşır bulaşık makinası vs çalışınca butip harcaması yüksek olan aletler de toprak olmadığı için fazla akımı nötürden geri göndermeye çalışınca böyle problemler oluşuyor benim bildiğim kadarı ile.

Ben eski evimde sorunu şöyle çözmüştüm:Kasanın şase sinden kalorifer borusuna kablo bağlamıştım.Sanal topraklama olmuştur.

Yeni binalarda denetlemelere göre toprak hattına önem veriliyor diye biliyorum.

Size gelince ups ile bu işi çözemezsiniz.
    Fişleri çevirmeniz bütün cihazların nötr tarafının aynı olmasına denk gelerek tesadüfen çözülmüş gibi geliyor bana.
    En güzel çözüm toprak hattı çektirmek.

Çok fazla bilgim olmamakla beraber yardımcı olmaya çalıştım.
    Kesinlikle bu işlerden iyi anlayan elektrik mühendisi veya tecrübeli bir elektrikçi ile görüşüp konuşun.

• Linklediğiniz UPS in aynısını kullanıyorum ben sadece kasa için yeterli oluyor(Monitörler ve diğer cihazlar için ayrı ups var) ama temiz enerji sağlamak için değil elektrik kesintisinde kasayı güvenli kapamak için.
  • Cevaplar için teşekkürler.

Şu ana kadar kasada herhangi bir şekilde enerji olduğuna dair bir şey farketmedim. Anlık küçük çarpılmalar vs. gibi. Ben de reset vs. sorunu hiç olmadı. İşin ilginç PC tarafı bench vs. testlerde gayet iyi çıkarken, oyuna girince lag başlıyor. Klavye ve fareye tepki veremiyor, daha doğrsu tepkisi geç oluyor. Belki klavye - fare bile değildir. 2K Ultra oynadığım BF4'te 200 fps gösteriyor ama performans bambaşka. Belki de asıl sorun klavye fareden ziyade sistemde bir tutarsızlık oluşuyor.

Örneğin şu videoyu yeni çektim. Bu video normal ve 1 senedir böyle oynamıyordum. youtube üzerinde 60fps izlerseniz nasıl akıcı olduğunu görürsünüz.

Video da sağa sola dönüşlerim şu anda çok rahat. Sorun olduğunda ise sağa sola dönerken ekranda bariz bir ağırlaşma oluyor. Akıcılık kayboluyor. Tepkiler sürekli geecikiyor, özellikle araçlarda ayyuka çıkıyor. Sanki zorlanıyor gibi. Sanki bir şey gereken gücü çekemiyor ve veremiyor. Ama fps vs herşey normal.

Kasadan topraklama işine yine de bakayım.

UPS'ye gelince; sadece kasa için kullanacağım, bildiğim kadarı ile 1200W civarı. Temiz enerjiden şunu kastettmiştim; bildiğim kadarı ile şebeke gerilimini değil, aküden gelen enerjiyi kullanıyor olacağız. Yani gelen enerjiyi cihazdan geçtikten sonra kullanacağımız için bir fark olur diye düşündüm. Enerji gittiğinde açık kalması vs. çok ilgilenmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cybernoid -- 8 Aralık 2015; 15:39:38 >

• Maalesef böyle sorunlar donanımlar hasssaslaştıkça olucaktır.
    Ben tek bir widgetin bile komple sistem stabilitesini bozduğunu biliyorum.

UPS in bir ara yazılımını yüklemiştim pc ye direk şebeke voltajını veriyo sisteme.Yazılımında net olarak görünüyor herşey.Hatta voltaj yüksek olduğunda nevar ne yok veriyo.Sadece elektrik kesilince aküden devreye giriyo.
    Siz sabit voltaj istiyorsanız online ups almalısınız onlarda hem çok pahalı hemde psu uyumsuzluğu gibi birşeyler okumuştum bi ara.

Şebeke gerilimi pc içindeki donanımı pek ilgilendirmiyo açıkçası.Parçalara voltajı doğru akım olarak psu sağlıyor.

Siz elinizde multimetre var iken AC ye ayarlayıp kasanın şase sinde voltaj varmı bir kontrol edin.
  • ups sadece elektrik kesintisinde devreye girer normal durumda şebekeye yol verir...sizdeki soruna herşey yol açmış olabilir bütün cihazlar çalışırken frekansa parazite yol açabilir aynı sistemi başkasının evinde sorun olmazken sizde değişik sıkıntılar çıkarabilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • En sağlıklısı ,İzolasyon trafosu veya regülatör kullanmak .
  • Bildiğim kadarıyla sağ taraf faz sol taraf nötr olur.

Topraklama konusuna gelince; Üstte arkadaşın bahsettiği gibi eğer ev eski ise genelde kalorifer veya su borularını demir boru kullanıyorlar. PC nin toprak hattını buraya bağlayabilirsiniz.

Olmadı evin olduğu ortam ve çevresi müsait ise balkondan yada pencereden aşağıya bir kablo indirip bu kabloyuda demir çubuk yada levhaya bağlayıp bu levhayı yada çubuğu toprağa gömmektir. Tabi bu evin konumuna bağlı.
  • Şu model dediğim şekilde çalışıyormuş, yani şehir şebekesinden izole; tabi fiyatı tuzlu ve sesli.

FSP Champ 1K kesintisiz güç kaynağı incelemesi

https://www.youtube.com/watch?v=pxOpKrO-8Hk
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.