Şimdi Ara

Prizlerdeki eksi artı kutup olayı nedir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
2
Favori
15.596
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bugün kafama takılan bu soruları ne kadar araştırsamda bir türlü bulamayınca buraya yazmak istedim. Sorularım şunlar ;

1) Bugün bir uzatma kablosu yaptım bunda 3 adet kablo var sarı , mavi ve kahverengi. Bunlardan sarı toprak , mavi nötr ve kahverengi ise faz olarak geçiyor. Nötr ile toprağın farkı nedir ? Elektronik devrelerde toprak hattı kullanıyoruz bunun prizlerde kullandığımız nötr hattan farkı nedir ?

2) Nötr hat doğru ve sağlam bağlı ise bu hatta dokunulduğunda elektrik çarpar mı ?

3) Kontrol kalemi faz hattında güçlü , toprak hattında zayıf ve nötr dediğimiz hatta ise hiç yanmıyor. Toprak hattında yanması normal midir ? Doğru bağlı ve bunu fark edene kadar yüzlerce kez dokunmuşumdur.

4) Prizlere fiş takarken hangisi (-) hangisi (+) uç demeden rastgele takıyoruz bunun altındaki temel mantık nedir. Kısa bir araştırma yaptım ,alternatif akımda uçlar saniyede 50 kere değişiyor demişler eğer öyle ise neden birisi nötr olarak geçiyor ve kontrol kaleminde ışık yanmıyor ?

Bu sorular gerçekten kafamı kurcalıyor beni ve benim gibi bu konularda kafasında soru işaretleri olan arkadaşları bilgilendirirseniz çok sevinirim , şimdiden teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aprsn -- 7 Ağustos 2017; 23:30:9 >

• Sorularınıza sade yanıt vermeye çalışacağım.

1-) Toprak hattıyla nötr hattının işlev mantığı bambaşkadır. Toprak hattı dediğimiz şey herhangi bir cihazda oluşan kaçak akımı insan vücuduna geçmeden direk toprağa atıp bizi güvene almasıdır. Akım en az dirençli yolu seçeceğinden dolayı topraklama direnciniz fazla ise toprak hattı bir işe yaramayacaktır. Rutin kontrol şarttır.

2-) Nötr aslında topraklanmış canlı uçtur. Tesiste bulunan trafonun 0 noktasından çıkar ve çıktığı an topraklanır. Dolayısıyla topraklandığından dolayı size bir zarar vermez. Jeneratör çıkışına bakarsanız iki uçtada kontrol kaleminin yandığını görürsünüz. Çünkü canlı uç topraklanmamıştır.

3-) Biz buna yalancı akım deriz. Siz toprağa dokunup kontrol ederseniz yanmadığını görebilirsiniz. Yanmasının sebebi içinden akım geçen kabloların manyetik alan oluşturmalarıdır.

4-) Prizlerde artı eksi diye bişey yoktur. Artı eksi gibi tabirler doğru akım yani DC akım tabirleridir. Nötrün ne olduğunu ikinci cevapta yanıtladım.

Saygılar.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Açıklamanız gerçekten çok başarılı öncelikle teşekkür ederim.

Aklımda tek soru kaldı ; nötr topraklanmış canlı uç demişsiniz , canlı uç topraklandığında işlevini yitirmez mi ? Bu topraklama elektronik devrelerdeki pull off direncinin işlevine benzer şekilde dalgalanmayı önleyici bir topraklama mıdır ?

Şu şekilde özetlersem doğru olur mu ,

Prizlerde (+) ve (-) kutuplar yoktur uçlar saniyede 50 defa yer değiştirir ve cihaz topraklama görevini "topraklanan canlı uçtan" yapar.

Tekrar teşekkürler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aprsn kullanıcısına yanıt
    Öncelikle şuna açıklık getirelim. Cihaza akım prizin fazından girer nötründen çıkar. Dalgalanma sadece faz ucunda olur.

Zaten iki uçtada dalgalanma olur ise priz çıkışı 380v edecektir. Nötr kopması durumunda bu voltaj çıkışı oluşur ve cihazlarınızın varistörünü patlatır.

Her bir uç sağlam nötrle test edilir ise 220v 240v arası voltaj oluşacaktır. Peki neden iki faz arası 380v oluyorda 220.2 440v olmuyor?

Bunun nedeni her faz arası √3 derecelik bir fark vardır. 220v ile √3 ü çarpar iseniz 380v çıkar. Durum böyledir.

Cihazın topraklaması nötr üzerinden yapılmaz. (Sıfırlama bir topraklama değildir)

Nötrün işlevi fazı cihaz kullandıktan sonra toprağa atmaktır. Yani nötr, faz cihaz sonrasındaki duraktır.

Hatta şöyle anlatayım. Nötr kopması durumuna karşı panodan nötr bina topraklamasına bağlanır. Yani ana şebekeden nötr kopsa bile bina içi topraklama, nötrü yeniden aktifleştiriyor.

Karışık oldu ama anlamadığınız yeri tekrar sorun yeniden anlatırım hiç sıkıntı değil

Saygılar efendim

• Arkadaşın söyledikleri doğru.Düzeltme olarak nötr aslında mahalle trafosunun yıldız noktasının topraklanmış halidir.3 fazda dengeli yükte yıldız noktası 0 volttur.Dengesiz yüklenmede yıldız noktasını korumak için topraklanır.Kısaca böyle.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • symbolcu S kullanıcısına yanıt
    R S T 0 noktasından bahsediyordum. Zaten topraklanmazsa cihazlar iki fazlı 380v için tasarlanırdı.

Binevi nötr girişi bulunmayan trifazlı motorlar gibi :)

• Toprak ile faz arasına ampul bağlanırsa ışık verir mi peki ? Nötr'ü kullanmadan fazdan yararlanılabilir mi ?

Bir de bu akşam röle kartı bağlayacağım uzatma kablosuna , röle kartını faz hattı üzerine takmalıyım değil mi ? İnternette araştırma yaparken bir kişi röle kartını nötr hatta bağlamış ve yapılan yorumlarda bunun riskli olduğu yazıyordu.

--Kart aşağıdaki linkte mevcut --

https://www.robotistan.com/
    1 Kanal 5 V Röle Kartı Satın Al | Robotistan.com
    http://www.robotistan.com/1-way-5v-relay-module-tekli-5v-role-karti

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Toprak hattınız sağlam ise elbette kullanabilirsiniz. Sağlıklı bir hatta toprak faz ve faz nötr farkı 2-3v olmalıdır.

Fakat yaptığınız bu işlem suçtur. Kaçak elektrik kullanmış olursunuz.

Evet röle sadece fazı kesmeli. Yalnız şöyle bir durum var ki uzatma kablosunun fiş yönü değişirse bu sefer röleler nötrü keser. Faz sürekli açık kalır. Dokunursanız kötü sonuçlar doğabilir. Röle kartını mümkünse uzatma değilde buata bağlayın

• Cevaplarınız için çok teşekkür ederim ,

röle kartımı uzatma kabloma takmak zorunda kaldım fakat iyice sararak olası kazaların önüne geçtim.

Bu arada son cevabınız dikkatimi çekti , faz ile toprak hattını kullanırsak elektrik faturasına işlemiyor mu yoksa tehlikeli diye mi yasak ? Kaçak hat bu kadar basit bir olay olmamalı bence.

Yeni nesil sayaçlarda bu durum geçerli. Sigortaya faz girişiyle nötr girişi oluyor. Sigorta aynı anda ikisinide sayıyor.
    Evet kaçak hat o kadar kolay. Peki dağıtımcılar önlem almıyorlarmı? Zorunluluk getiriyorlar. Kaçak akım rölesi.

Kaçak akım rölesi varsa nötr yerine toprağı kullanamazsınız. Gelen giden akım aynı olmadığı için röle devreyi açar.

Fakat hem toprağınız sağlam, hem KAR yok diyelim. O zaman nötr yerine toprağı kullanırsınız.

Evinize polis gelene kadar tabii :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.