Şimdi Ara

ProFeSYoNeL engeLdeN KaçaN LaBiRenT RoBoTuM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
5.716
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    ÖLÇÜLER:15X19 cm..

AĞIRLIK :1,3 kg..
    MOTORLAR: seRVo MoToR X2

KULLANILAN ELEKTRONIK MALZEMELER.(ANAKART)
    -PiC 16f628
    -Lm 555
    -Lm 7805
    -BC 237 NpN TraNSiSTöR X2
    -10 k ohm direnC x2
    -1 k ohm direnC X1
    -100 ohm direnC x2
    -100 Mf kondonsatör
    -1,5 Nf kondonsatar
    -22 Nf kondonsatör
    -8'li 18'li entegre soketleri
    -2'Lİ 3'LÜ 4'LÜ iletişim soketleri PinLeR..
    -IR DiyoTx2
    -kızılötesi alıcı(piyasada bulamadığım için eski toplu bilgisayar faresinden çıkarttım :)

MOTOR SÜRÜCÜ KARTI
    - L 298N motor sürücü entegresi
    -1N 4007 DiYoT 8 adeT

AÇIKLAMA:
    Bu Proje iznik Teknik Ve endüstri MesLeK Lise'Sinde 2006/2007'de Bitirme ProJEsi oLaRaK ENES ŞAHİN TarafınDaN YapılmıŞTıR..
    Robotumun çalışma Prensibi karıŞık GörüNMeSine RağmeN oldukca basiT.. Robotun ön kısmında iki adeT KızılöTeSi ALıcı bulunmaktadır,
    Hmen aLT kısmında ise Her Tv Kumandasında bulunaBiLeN KızıLöteSi VeRiCi Yani (IR DiYoT) BulunuR.. IR diyotları Lm 555 entegresi iLe 39 khz'de kaRe DaLga iLe SÜrDüM..Robotun sağındakı ve solundakı sensörler,önüne bi engeL çıktıgı zaman bir NpN TranSiSTöR iLe tetiklenereK 16F628 e gonderir yorumlanır ve motor sürücü kartina aktarılarak motorlara hareket yönü VeriLir..Robotumun Yapımı yaklaşık 3 Ay sürdü ama ortaya temiz bi işçiliK çıktı maliyeti 50 YtL civarında oldukça güzel bir LabirenT RoBoT uyguLamAsı
    ROBOTLARLA İLGİLİ HERSEYİwww.robbot.org sitesinde bulabilirsiniz

http://www.robbot.org/default.aspx?pid=59198

robotun modifiye oncesi videosu :)
    http://www.vtunnel.com/index.php/1010110A/0f7e9571d6172b3a2473b065597292bf3405de73a0322ed71333ada3b10b4e4ff967569d64934a8215672

YapmaK isTeYeN ArkadaşLar PROJENIN HEX KODU DEVRE SEMASI BASKI DEVRESİ MEVCUTTUR..

ProFeSYoNeL engeLdeN KaçaN  LaBiRenT RoBoTuM
    [simage][/simage]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheGaMe5x -- 2 Aralık 2008; 9:49:27 >

• 50 Ytl'ye mal edip servo motor kullandığına emin misin?Servo motor kullandığını varsayarsak.Servo motor tercih etmen pek mantıklı olmamış.Servolar çok pahalı servo yerine basit dc motor hiç olmadı redüktörlü dc motor kullanabilirdin.Böylece L298N gibi yüksek akımlara dayanabilen (4A) bir motor sürücü yerine L293B (1A) kullanırdın.Hem bunlar sonucu maliyet de epey azalırdı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Smoch -- 2 Aralık 2008; 11:59:06 >
  • üzerindekiler zaten dc motor servo motordan kastım oydu yanı sTeP motor deil ayrıca L298N entegresi kullandım çüngü L293D-b TİPİ motor sürücüler motorları cok yawaş dondürüyordu o yuzden bunu kullandım :)
  • dealextreme.com'da bir sürü ucuz servo var robotlarda kullanılan servolar genellikle RC araçlarda olanlar
  • quote:

Orjinalden alıntı: TheGaMe5x

üzerindekiler zaten dc motor servo motordan kastım oydu yanı sTeP motor deil ayrıca L298N entegresi kullandım çüngü L293D-b TİPİ motor sürücüler motorları cok yawaş dondürüyordu o yuzden bunu kullandım :)

Kasıt diye birşey olmaz servo motor ap ayrı bir motor çeşididir.Daha servo motor ve normal dc motor arasında ki farkı bilmezken nasıl oluyorda profesyönel bir robot yapabiliyorsun ilginç.Motor sürücü konusuna gelince çok saçma konuşuyorsun.Bu entegrelerin aralarındaki fark akım miktarları sadece.(L293D (0,6A),L293B (1A),L298N(4A)'e kadar dayanabiliyor.)
  • amacın bağcıyı dövmekmi üzüm yemekmi? takdir edeceğin yerde açık arıyor gibisin çok biliyorsan yapar koyarsın öğreniriz maksadın iyi niyetli olarak hata düzeltmekse bunu bu şekilde deil düzgün bi lisanla yapman gerekir die düşünüyorum.

quote:

Orjinalden alıntı: Méchatronic

quote:

üzerindekiler zaten dc motor servo motordan kastım oydu yanı sTeP motor deil ayrıca L298N entegresi kullandım çüngü L293D-b TİPİ motor sürücüler motorları cok yawaş dondürüyordu o yuzden bunu kullandım :)

Kasıt diye birşey olmaz servo motor ap ayrı bir motor çeşididir.Daha servo motor ve normal dc motor arasında ki farkı bilmezken nasıl oluyorda profesyönel bir robot yapabiliyorsun ilginç.Motor sürücü konusuna gelince çok saçma konuşuyorsun.Bu entegrelerin aralarındaki fark akım miktarları sadece.(L293D (0,6A),L293B (1A),L298N(4A)'e kadar dayanabiliyor.)

• Doğru sen iki tane IrLED'i Pic'le sürüp iki tane motor döndüreceksin ve hepsini robbot.org'dan kopyalayıp hiç birşey bilmeden daha kullandığın malzemeyi bilmeden senin değiminle profesyönel bir robot yapacaksın bende ses çıkarmayacağım.Bir kere yazın faul büyük küçük bu işden anlamadığın yazından bile belli sadece dersten geçmek için yapılmış çok çok amatör bir robot.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: hsk tekno

amacın bağcıyı dövmekmi üzüm yemekmi? takdir edeceğin yerde açık arıyor gibisin çok biliyorsan yapar koyarsın öğreniriz maksadın iyi niyetli olarak hata düzeltmekse bunu bu şekilde deil düzgün bi lisanla yapman gerekir die düşünüyorum.

quote:

Orjinalden alıntı: Méchatronic

quote:

Lisanımda hiç bir şey yok.Sen Profesyönel bir robot diye başlık açıp beni heveslendiriyorsun bende -vay be donanımhaber/elektronik'de de artık sağlam projeler yer alacak galiba deyip giriyorum.Karşılaştığım tabloya bak.Adam daha kullandığı malzemeleri bilmeden profesyönel robot yaptım diyor.Bir de hem suçlu hem de güçlü.En büyük aptallık hatayı bile bile kabul etmemektir.Bu şekilde yaptığı hatayı anlamaz herşeyi bildiğini ve profesyönel bir robot yaptığını sanırsa ilerde çok başı ağrır.Lisanımda hiç bir şey yok.Bana mantıksız ve saçma gelen şeyleri söyledim sadece anlasın diye ama anlayacağı yok.Bu kafayla daha çok profesyönel robot yapar.

• güzelmiş
  • Lise çaglarina göre başarili bence.

Bunu paylaşmak için üye olmuş arkadas bidaha da uğramamış 6 yil foruma. Şimdi görse şu başliği güler kendine :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mavi soğutucuları keşke orada kullanmasaydin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bence de lisa çağı için gayet başarılı, sonuçta etrafımızdaki liseli gençlerin %90 ı hayal aleminde geziniyor
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.